| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 06/04/2024

 

 

Η Σαουδική Αραβία χαμηλώνει τον πήχη των φιλοδοξιών της αναφορικά με την ανάπτυξη του project Neom στην έρημο, το μεγαλύτερο έργο στο πλαίσιο των σχεδίων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για διαφοροποίηση της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενα πηγές με γνώση του θέματος.

 

 

Μέχρι το 2030, η κυβέρνηση κάποια στιγμή ήλπιζε να έχει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους που θα ζούσαν στο The Line, μια τεράστια πόλη που σχεδιάζει να περιλάβει σε ένα ζευγάρι ουρανοξύστες ντυμένους με καθρέφτες. Τώρα, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα στεγάσει λιγότερους από 300.000 κατοίκους μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι αξιωματούχοι έχουν πει εδώ και καιρό το The Line θα κατασκευαστεί σταδιακά και αναμένουν ότι θα καλύψει τελικά μια έκταση 170 χιλιομέτρων ερήμου κατά μήκος της ακτής. Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί μόλις 2,4 χιλιόμετρα του έργου.

Σύμφωνα μάλιστα με ένα έγγραφο, που είδε το Bloomberg, ένας εργολάβος έχει ήδη αρχίσει να απολύει έναν αριθμό εργαζομένων που απασχολεί στο εργοτάξιο.

Οι εκπρόσωποι της Neom και του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου, της κύριας οντότητας που κατέχει και χρηματοδοτεί το έργο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το φιλόδοξο σχέδιο

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ σκοπεύει το Neom, ένα project 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, να είναι ένα έργο επίδειξης που θα μεταμορφώσει την οικονομία της χώρας του και θα χρησιμεύσει ως βάση δοκιμής για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή ζωή. Μαζί με το The Line, τα σχέδια του Neom περιλαμβάνουν βιομηχανική πόλη, λιμάνια και τουριστικά θέρετρα. Επίσης, πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες το 2029 σε ένα ορεινό θέρετρο που ονομάζεται Trojena.

Σίγουρα, οι εργασίες συνεχίζονται σε άλλα μέρη του ευρύτερου έργου Neom και οι αξιωματούχοι διατήρησαν τους γενικούς στόχους τους για το The Line, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Για παράδειγμα, μια άλλη ανάπτυξη στο Neom που μετατρέπει ένα νησί στην Ερυθρά Θάλασσα σε πολυτελή τουριστικό προορισμό γνωστό ως Sindalah πρόκειται να ανοίξει φέτος.

Η απόσυρση του The Line έρχεται καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Neom για το 2024, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Δείχνει ότι η οικονομική πραγματικότητα των τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύσεων αρχίζει να προκαλεί ανησυχία στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα Vision 2030, την πρωταρχική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου.

Ήδη, αξιωματούχοι έχουν πει ότι ορισμένα από τα έργα που περιγράφονται σε αυτό το πρόγραμμα θα καθυστερήσουν μετά το 2030.

Απαιτείται μεγαλύτερη περίοδος για να «χτιστούν εργοστάσια, να δημιουργηθούν ακόμη και επαρκείς ανθρώπινοι πόροι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ Τζαντάν τον Δεκέμβριο. «Η καθυστέρηση ή μάλλον η παράταση κάποιων έργων θα εξυπηρετήσει την οικονομία».

Η Μεγάλη Μητρόπολη

Οι φιλοδοξίες για το The Line έχουν τραβήξει την προσοχή πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο. Βάσει των σχεδίων πρόκειται για μία πόλη που είναι μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας και όλα περιέχονται σε ουρανοξύστες με καθρέφτες που θα ήταν ψηλότεροι από το Empire State Building. Κάποια στιγμή, οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το The Line θα καλωσόριζε τους πρώτους κατοίκους της φέτος.

Αντίθετα, η κύρια επιτυχία του Neom μέχρι στιγμής ήταν η ανάπτυξη ενός έργου άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ηλιακών και αιολικών πάρκων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου. Το βασίλειο ελπίζει ότι μπορεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τέτοιων καυσίμων στον κόσμο, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Το 2022, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ είπε ότι η πρώτη φάση του Neom αναμένεται να κοστίσει 1,2 τρισεκατομμύρια ριάλ (320 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2030. Τα μισά από αυτά αναμένεται να προέλθουν από το PIF, του οποίου προεδρεύει ο defacto κυβερνήτης.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum