| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 22/12/2022

 

 

Ελπιδοφόρες είναι οι εκτιμήσεις για άντληση μεγάλων ποσοτήτων από το κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 6, το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Enni ετοιμάζεται να κάνει ανακοινώσεις.

 

 

Για τις νέες δυνατότητες που προσφέρει το νέο κοίτασμα Ζευς στην Κύπρο μίλησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μανιάνα Καλογεράκη, τονίζοντας πως «είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της Εύρωπης».ute

 

Ο Ζεύς αποτελεί τον τρίτο στόχο ο οποίος εντοπίζεται στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ εκεί όπου δραστηριοποιείται η γαλλοιταλική κοινοπραξία που ανακαλύπτεται στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μετά τον Κρόνο και την Καλυψώ, ενώ και οι τρεις εκτείνονται σε μια ακτίνα περίπου στην ίδια ευθεία, με τον Δία να εντοπίζεται “ανάμεσα” θα λέγαμε από τους άλλους δύο στόχους. Η Αφροδίτη παραμένει το μεγάλο κοίτασμα.

 

Η ποσότητα δεν είναι τεράστια, είναι όμως πολύ σημαντική, δεδομένων και των άλλων κοιτασμάτων που όλα μαζί συνθέτουν ένα σκηνικό αισιοδοξίας για την εκμετάλλευση του ΦΑ της περιοχής και σαφέστατα θετικών ενδείξεων και για τα υπόλοιπα οικόπεδα.

 

Συνολικά, οι μέχρι σήμερα ανακαλυφθείσες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αντιστοιχούν δυνητικά σε ένα ποσοστό μεταξύ 10% – 15% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία το 2021, για μία περίοδο εικοσαετίας.

 

Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης – Πρόταση για αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Κύπρο

 

«Η υπουργός Ενέργειας, κα. Πηλείδου, η οποία μίλησε για ένα ρεαλιστικό σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τον Αίγυπτο», σημείωσε η κα. Καλογεράκη.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κύπρου φαίνεται να εξετάζει πρόταση για έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο, όπου θα επεξεργάζεται και θα εξάγεται με πλοίο στην Ευρώπη και αλλού μέσω της εταιρείας Energean. Όλα αυτά θα σημάνουν εξαγωγή ΦΑ προς την Ευρώπη και τροφοδοσία από πηγές ΦΑ από την λεκάνη της Α. Μεσογείου με μεγάλες δυνατότητες.

 

Πάντως, γεγονός παραμένει ότι το άλυτο Κυπριακό είναι θέμα που όχι μόνο συνδέεται με την εκμετάλλευση του ΦΑ της Κύπρου, αλλά απασχολεί τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και τους ενεργειακούς κολοσσούς.

 

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Πηγή: ΕΡΤ

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum