| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 04/08/2025

 

 

 

Η αγορά επαγγελματικών γραφείων στην Αθήνα συνέχισε την ανοδική της πορεία στο πρώτο εξάμηνο του 2025, καταγράφοντας διψήφια αύξηση στα ενοίκια και περιορισμό της διαθεσιμότητας, ιδιαίτερα στα κτίρια κορυφαίων προδιαγραφών (Grade A), σύμφωνα με τη νέα εξαμηνιαία μελέτη της εταιρείας Danos.

Η ζήτηση για σύγχρονους, ποιοτικούς και ενεργειακά αποδοτικούς χώρους παραμένει έντονη, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη τάση υπέρ της βιωσιμότητας στα επαγγελματικά ακίνητα. Οι ενοικιάσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με την ετήσια αύξηση των τιμών στην Αθήνα να φθάνει περίπου το 15,4%.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ζήτησης παρατηρείται στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, όπως στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και την οδό Σταδίου, όπου τα ενοίκια φτάνουν έως και τα 33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως.

 

Παράλληλα, αυξανόμενο ενδιαφέρον καταγράφεται και σε αναδυόμενες προαστιακές περιοχές, όπως το Ελληνικό, η Γλυφάδα και η Κηφισιά, όπου οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 20 έως 26 ευρώ ανά τ.μ. Αντίστοιχα, στο Μαρούσι, τα πιστοποιημένα πράσινα κτίρια αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 35 ευρώ/τ.μ. για μικρότερες επιφάνειες.

Η προσφορά χώρων, ειδικά πρώτης κατηγορίας, παραμένει περιορισμένη, με τα ποσοστά κενών να διατηρούνται κάτω από το 5%, στοιχείο που καταδεικνύει τη στενότητα της αγοράς.

Σε επίπεδο επενδύσεων, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους περίπου 58 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν μεταξύ 5,7% και 7%, ενισχυμένες από τη σταθερή εισροή εσόδων από ακίνητα υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, έως το 2027 προβλέπεται η προσθήκη περίπου 245.000 νέων τετραγωνικών μέτρων γραφειακών χώρων, με έμφαση σε πράσινα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, τα οποία ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Η Danos εκτιμά ότι η θετική πορεία της αγοράς θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, με αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο των ενοικίων κατά 5% έως 7%. Παράλληλα, αναμένονται σημαντικές επενδύσεις στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων για ενίσχυση της λειτουργικότητας και της εμπορικής τους αξίας.


Εξελίξεις και στην αγορά του λιανικού εμπορίου

Ο τομέας του λιανεμπορίου ευνοείται από τη θετική πορεία της κατανάλωσης, καθώς οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 7,5% τον Απρίλιο του 2025 – η υψηλότερη αύξηση από τον Μάιο του 2024. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων σε τρόφιμα, καύσιμα και λοιπά αγαθά.

Όσον αφορά τα ενοίκια, στα εμπορικά κέντρα κυμάνθηκαν στα 40 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα, ενώ στα σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκαν στα 13 ευρώ/τ.μ. Στις δευτερεύουσες εμπορικές οδούς, τα ενοίκια κυμάνθηκαν από 25 έως 30 ευρώ/τ.μ.

Το ποσοστό κενών καταστημάτων παραμένει στο 11%. Οι αποδόσεις για το 2025 κινούνται από 6,75% έως 7,75% για τα εμπορικά κέντρα και από 5% έως 5,5% στην Ερμού. Οι δημοφιλείς εμπορικές περιοχές διατηρούν τη σταθερότητά τους και δεν αναμένονται έντονες μεταβολές βραχυπρόθεσμα.


Δυναμική και στα logistics

Η αγορά αποθηκών και κέντρων logistics στην Αττική συνέχισε να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι νέες μισθώσεις ανήλθαν σε 85.000 τ.μ., σημειώνοντας αύξηση 12% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές ενοικίασης εξακολουθούν να ακολουθούν ανοδική τάση. Σε βασικές περιοχές, τα ενοίκια για αποθηκευτικούς χώρους logistics κυμαίνονται από 5,5 έως 6 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 7%.

Τα ποσοστά κενών χώρων περιορίστηκαν περαιτέρω, με μέσο όρο 4,5% στις καλές τοποθεσίες. Στο επενδυτικό σκέλος, οι συναλλαγές έφτασαν τα 23 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, με τις αποδόσεις στις προνομιακές περιοχές να διαμορφώνονται γύρω στο 6,5%.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum