| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 17/06/2025

 

 

Καθοδική τροχιά καταγράφει το ποσοστό των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων», γεγονός που αποτυπώνει ξεκάθαρα σημάδια κόπωσης στην ελληνική κτηματαγορά. Η εξάντληση της δυναμικής που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των εισοδημάτων να συμβαδίσουν με τη ραγδαία άνοδο των τιμών. Την ίδια στιγμή, το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι Μου» φαίνεται να έχει λειτουργήσει επιβαρυντικά, εντείνοντας περαιτέρω την άνοδο στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών.

Οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν πλέον αυξημένες ανησυχίες για το επίπεδο των τιμών, καθώς το 41% τις χαρακτηρίζει «φούσκα» και ένα επιπλέον 28% τις θεωρεί «αδικαιολόγητες» ή ακόμη και «παράλογες». Πολλοί εξ αυτών εκτιμούν πως η περίοδος των ισχυρών αυξήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

 

Η συγκεκριμένη εικόνα προκύπτει από την τέταρτη κατά σειρά έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του blog iliaspapageorgiadis.com, η οποία παρουσιάστηκε από τον επενδυτή και αναλυτή Ηλία Παπαγεωργιάδη στο πλαίσιο του live webinar με τίτλο «Ακίνητα 2025. Checkpoint», που πραγματοποιήθηκε στη «Βιβλιοθήκη 5 Αιώνων» της ΕΣΗΕΑ.

Καμπή στη σχέση προσφοράς–ζήτησης

Τον Ιούνιο του 2025, το ποσοστό των «πραγματικών» αγοραστών – δηλαδή όσων σκοπεύουν να προβούν σε αγορά μέσα στον επόμενο χρόνο – υποχώρησε στο 5% μεταξύ των ενδιαφερόμενων για ακίνητα, ενώ οι πωλητές ανέρχονται πλέον στο 8%. Έξι μήνες νωρίτερα, τα δύο αυτά ποσοστά κινούνταν κοντά στο 8%, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη απόκλιση.

Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο κ. Παπαγεωργιάδης υπογραμμίζει ότι για πολλά χρόνια τα ακίνητα αποτελούσαν την κυρίαρχη επενδυτική επιλογή στην Ελλάδα, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την περιορισμένη προσφορά. Για πρώτη φορά, όμως, όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία της νέας έρευνας, οι ρόλοι αντιστρέφονται, με τους πραγματικούς αγοραστές να υπολείπονται αριθμητικά των πωλητών. Πρόκειται για μια δομική αλλαγή, η οποία, αν παγιωθεί, ενδέχεται να επανακαθορίσει τη λειτουργία της αγοράς.

Αντίθετες εκτιμήσεις μεταξύ κοινού και επαγγελματιών

Παρά τη μεταστροφή αυτή, ένα σημαντικό ποσοστό (51%) των ερωτηθέντων συνεχίζει να προβλέπει περαιτέρω άνοδο των τιμών πώλησης κατοικιών στο προσεχές διάστημα, ενώ το 26,5% αναμένει σταθεροποίηση. Αντίθετα, οι επαγγελματίες εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι έως και απαισιόδοξοι, ιδίως όσον αφορά τα νεόδμητα ακίνητα: μόνο το 37% βλέπει συνέχιση της ανοδικής τάσης, ενώ το 48,5% προβλέπει σταθεροποίηση.

Ειδικά για τις νέες κατοικίες, μόλις το 34% των επαγγελματιών αναμένει αυξήσεις στις τιμές, το 37% προβλέπει σταθερότητα, και το 23% προεξοφλεί μειώσεις. Για λόγους σύγκρισης, στην αντίστοιχη έρευνα του 2024, το 80% προέβλεπε αυξήσεις και μόλις το 20% σταθεροποίηση. Ταυτόχρονα, οι χαρακτηρισμοί περί «φούσκας» και «παραλογισμού» κερδίζουν έδαφος: πέρυσι, μόνο το 16% θεωρούσε υπερβολική την αύξηση τιμών, έναντι 41% φέτος, ενώ όσοι χαρακτήριζαν τις τιμές «αδικαιολόγητες» ήταν 18,5%, έναντι 28% σήμερα.

Μετατόπιση στην οικονομική ισορροπία πωλητών–αγοραστών

Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει τις στρεβλώσεις της αγοράς είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πωλητών. Συγκεκριμένα, το 70% δηλώνει σήμερα σε καλή οικονομική κατάσταση, έναντι μόλις 34% πριν από έναν χρόνο – γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη πίεση για παραχωρήσεις στην τιμή πώλησης. Στον αντίποδα, η οικονομική κατάσταση των αγοραστών παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (53% σήμερα έναντι 55,5% πέρυσι), αλλά με μικρότερη αγοραστική δυνατότητα.

Το 81,5% των αγοραστών δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαθέσει πάνω από 200.000 ευρώ για αγορά κατοικίας (από 77% πέρυσι), ενώ σημαντική αύξηση εμφανίζει και το ποσοστό όσων κινούνται στο εύρος των 50.000 – 100.000 ευρώ, που πλέον ανέρχεται στο 36% του συνόλου (έναντι 26,5% το 2024).

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum