| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 22/10/2025

 

 

Στην εκτίμηση ότι είναι εφικτό να διατεθούν στην αγορά έως και 10.000 κατοικίες από τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) και των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, προχώρησαν στελέχη του κλάδου στο 26ο συνέδριο Prodexpo. Οι εκπρόσωποι της αγοράς υπογράμμισαν, ωστόσο, πως απαιτούνται σημαντικές θεσμικές και διοικητικές παρεμβάσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, Τάσος Πανούσης, τόνισε ότι «είναι μύθος πως οι servicers παρακρατούν σκόπιμα ακίνητα από την αγορά». Όπως εξήγησε, οι εταιρείες του κλάδου διαθέτουν συνολικά περίπου 11.000 ακίνητα, εκ των οποίων 7.000 είναι κατοικίες, αλλά μόλις 2.000 είναι ώριμες για πώληση. Για τη doValue ειδικά, διαχειρίζεται 1.800 ακίνητα, εκ των οποίων 1.300 οικιστικά, ενώ μόνο 200 είναι άμεσα διαθέσιμα.

 

Αντίστοιχα, ο Ιάκωβος Γιαννακλής, αναπληρωτής CEO Retail & Digital Banking της Eurobank, ανέφερε ότι η τράπεζα διαθέτει περίπου 2.000 ακίνητα, με τις κατοικίες να αποτελούν μόλις το 8% του συνόλου, ενώ το 50% αυτών βρίσκονται στην Αττική.

Ο κ. Πανούσης επεσήμανε πως καθοριστικό εμπόδιο αποτελεί ο χρόνος ωρίμανσης των ακινήτων —τεχνικά και νομικά— ο οποίος φθάνει τους 18-20 μήνες, καθώς και οι πολυάριθμες ανακοπές πλειστηριασμών που καθυστερούν τις ανακτήσεις έως και το 2032-2034. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση των εκδικάσεων με ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη δυνατότητα ο αγοραστής να αναλαμβάνει την τακτοποίηση τυχόν πολεοδομικών εκκρεμοτήτων. Με τέτοιες κινήσεις, υποστήριξε, «θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά έως και 10.000 κατοικίες».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μαρκόπουλος, CEO της Prosperty, σημείωσε ότι η εταιρεία «ωριμάζει» αυτή την περίοδο περισσότερα από 2.300 ακίνητα, επισημαίνοντας όμως τις σημαντικές καθυστερήσεις στα κτηματολογικά γραφεία. Όπως τόνισε, ακόμη και αν απελευθερωθεί μεγάλος αριθμός ακινήτων από τράπεζες και servicers, η επίδραση θα είναι σταδιακή και όχι μαζική.

Σύμφωνα με έρευνα της Prosperty, σήμερα διατίθενται προς πώληση 131.000 κατοικίες πανελλαδικά — με 23.000 στα νότια προάστια και 17.700 στο κέντρο της Αθήνας — και περίπου 45.000 προς ενοικίαση. Ο μέσος χρόνος διάθεσης μιας αγγελίας κυμαίνεται από 6 έως 24 μήνες, κυρίως λόγω της απόκλισης μεταξύ των προσδοκιών των πωλητών και των δυνατοτήτων των αγοραστών.

Η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται σε 307.700 ευρώ (2.583 €/τ.μ.), ενώ η πραγματική μέση τιμή πώλησης από δείγμα 28.700 αγοραπωλησιών είναι 105.000 ευρώ (1.330 €/τ.μ.). Η μεγάλη αυτή διαφορά, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, δείχνει ότι οι πωλητές συχνά υπερτιμούν τα ακίνητά τους, ενώ μεγάλο μέρος των συναλλαγών αφορά μικρότερες και παλαιότερες κατοικίες χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Το 60% των διαθέσιμων προς πώληση σπιτιών είναι άνω των 30 ετών, ενώ μόλις το 10% των παλαιότερων κατοικιών έχει ανακαινιστεί. Ο Ιωάννης Ορφανός, Partner και Head of Capital Markets της Colliers Greece, τόνισε ότι «οι εγχώριοι πωλητές ζητούν συχνά μη ρεαλιστικές τιμές, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων».

Στην ίδια εκδήλωση, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου TITAN, υπογράμμισε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων χρειάζεται ριζική αλλαγή προτύπου ανάπτυξης, καθώς η πορεία της συνδέεται στενά με τις ενεργειακές μεταβολές και τις κοινωνικές ανάγκες.

Ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις σε κατασκευές έχουν μειωθεί από 15-16% του ΑΕΠ πριν την κρίση σε μόλις 6% σήμερα, γεγονός που δημιουργεί «τεράστιο περιθώριο ανάκαμψης». Τόνισε επίσης ότι οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος και να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της προσφοράς και την αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος.

Όπως συμπέρανε, παρά τις προκλήσεις, η ποιότητα του ελληνικού ακινήτου παραμένει υψηλή και η ζήτηση από το εξωτερικό αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum