| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 10/09/2022

 

 
Σε διψήφιο ποσοστό παρέμεινε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός, καθώς διαμορφώθηκε σε 11,4% τον Αύγουστο έναντι 11,6% τον Ιούλιο, με τις αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο –υπερτριπλάσιες αυτών του περυσινού Αυγούστου– και τα τρόφιμα και μάλιστα στα πλέον βασικά, όπως το ψωμί, το γάλα, το λάδι και το κρέας, να δίνουν τον τόνο. Η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας ηλεκτρικού ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, η απειλή των διαταραχών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο, διαταραχές που θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές και των λοιπών ενεργειακών προϊόντων, κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει για τον ερχόμενο χειμώνα. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός των τροφίμων, 13,2% τον Αύγουστο από 13% τον Ιούλιο, επιφέρει σοβαρό πλήγμα κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
 

 
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 11,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 υποχώρησε κατά 0,3%. Αίσθηση προκαλεί η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 261,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, ενώ στον ηλεκτρισμό η αύξηση ήταν 38,5%. Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω αυξήσεις προκύπτουν μετά και τον συνυπολογισμό των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Στα καύσιμα καταγράφηκε επίσης μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, της τάξης του 21,5%, απόρροια της ελαφράς αποκλιμάκωσης της τιμής της βενζίνης.
 

Στην αιχμή των ανατιμήσεων πάντως βρίσκονται τα τρόφιμα, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών το επόμενο διάστημα. Τον Αύγουστο καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση κατά 18,5% στο ψωμί, κατά 18% στα γαλακτοκομικά, κατά 25,5% στο ελαιόλαδο, κατά 17,1% στα κρέατα, κατά 7,9% στα λαχανικά, κατά 12,5% στον καφέ, κατά 6,3% στη ζάχαρη. Ειδικά στα γαλακτοκομικά και τα κρέατα δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής, δεδομένων των πολύ υψηλών τιμών των ζωοτροφών, που με τη σειρά τους οδηγούν αρκετούς κτηνοτρόφους στο να οδηγούν τα ζώα τους στη σφαγή. Με άλλα λόγια, μειώνεται η προσφορά είτε κρέατος είτε γάλακτος ως πρώτης ύλης, προκαλώντας αύξηση των τιμών παραγωγού και στη συνέχεια αύξηση των τιμών καταναλωτή. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι και οι μηνιαίες αυξήσεις στα προϊόντα αυτά ήταν υψηλές, κατά 2,5% στα γαλακτοκομικά και κατά 3,9% στα αλλαντικά.
 
Το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, χημικών ουσιών, πλαστικού και χαρτιού, προκαλούν πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα άλλα βασικά είδη σούπερ μάρκετ που δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων, δηλαδή τα απορρυπαντικά και εν γένει τα λεγόμενα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
Οι τιμές τους σε ετήσια βάση έχουν αυξηθεί κατά 13,6%, ενώ πλέον στα σούπερ μάρκετ καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στα είδη αυτά (6,5% στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI).
 
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους προκαλεί πολύ μεγάλη αύξηση και στις χρεώσεις σειράς υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφορές, από τα αεροπορικά εισιτήρια (71,4%), μέχρι τα ταξί (32,9%) και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (25,4%), με τις εταιρείες των κλάδων αυτών να προσπαθούν βεβαίως να αντισταθμίσουν και τις μεγάλες απώλειες που είχαν σε έσοδα τα δύο χρόνια της πανδημίας.
 
Πηγή: Καθημερινή
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum