| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 19/08/2025

                 

 

 

Η ανησυχία για ενδεχόμενη νέα πτώση στις τεχνολογικές μετοχές ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλέστερες επιλογές, καθώς οι μνήμες από το sell-off του Απριλίου παραμένουν νωπές.

Από τη μεγάλη πτώση του Απριλίου, ο Nasdaq έχει ενισχυθεί περίπου 40%, με την άνοδο να οδηγούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης Bloomberg Magnificent 7 — που περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Nvidia, η Meta Platforms και η Microsoft — έχει εκτοξευθεί σχεδόν 50% από τα χαμηλά της 8ης Απριλίου.

 

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν αδυναμίες. Οι επενδυτές παρακολουθούν δύο κρίσιμα γεγονότα: το ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole και τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia. Εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν διόρθωση, ειδικά εάν οι συζητήσεις για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική υπονοήσουν καθυστέρηση στις μειώσεις επιτοκίων.

Ο Jeff Jacobson, επικεφαλής στρατηγικής παραγώγων στην 22V Research Group, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι traders ανησυχούν λιγότερο για μια «κανονική» διόρθωση και περισσότερο για επανάληψη της μαζικής πώλησης του Απριλίου. Ωστόσο, πιστεύει ότι ένα πιο ήπιο sell-off είναι το πιθανότερο σενάριο.

Η ανησυχία αυτή αντικατοπτρίζεται ήδη στην αγορά παραγώγων, όπου οι επενδυτές αγοράζουν «disaster puts» στο ETF Invesco QQQ Trust Series 1, που παρακολουθεί τον Nasdaq 100. Τα συμβόλαια αυτά παρέχουν δικαίωμα πώλησης σε προκαθορισμένη τιμή, λειτουργώντας ως προστασία απέναντι σε απότομες πτώσεις. Το κόστος ασφάλισης για μια έντονη πτώση έχει φτάσει σε υψηλά τριών ετών, στοιχείο που δείχνει ότι η αγορά δεν αποκλείει νέο «Απρίλιο».

Η ανησυχία για υπερτίμηση των τεχνολογικών μετοχών αυξάνεται, καθώς παρατηρείται μοτίβο παρόμοιο με τη φούσκα dot-com της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με τον Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγο της Apollo Management. Παράλληλα, ο Michael Hartnett της Bank of America προειδοποιεί από τον Δεκέμβριο για φούσκα στα ριψοκίνδυνα assets, προβλέποντας πτώση στις αμερικανικές μετοχές μετά το Jackson Hole symposium.

Μετά από τη σημαντική άνοδο της αγοράς, οι επενδυτές φοβούνται ότι παράγοντες όπως η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να πιέσουν τα περιθώρια κερδών εταιρειών όπως η Salesforce, που έχει χάσει 27% φέτος. Επίσης, η Fed θα μπορούσε να σκληρύνει τη νομισματική πολιτική, ενώ τα αποτελέσματα της Nvidia ή οι δηλώσεις από το Jackson Hole θα μπορούσαν να προκαλέσουν στροφή εκτός τεχνολογίας.

Παρά τα σενάρια αυτά, ο Jacobson εκτιμά ότι μια πτώση 20% — όπως τον Απρίλιο — είναι ασυνήθιστη. Η μέση διόρθωση του Nasdaq 100 τους τελευταίους 18 μήνες δεν ξεπέρασε το 12,5%. Προτείνει στρατηγικές όπως το put ratio spread, όπου το κόστος για ασφάλιση σε ήπια πτώση καλύπτεται εν μέρει από την πώληση ασφαλίσεων για βαθύτερη πτώση τύπου Απριλίου.

Συγκεκριμένα, προτείνει αγορά puts στα $570 του QQQ με λήξη στις 17 Οκτωβρίου, χρηματοδοτώντας την κίνηση με πώληση διπλάσιου αριθμού puts στα $515, το οποίο θεωρείται «πάτωμα» βασισμένο στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών για το ETF.

Παράλληλα, δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία στη Wall Street. Η JPMorgan προτείνει αντίθετη στρατηγική: να «σορτάρουν» τον δείκτη Russell 2000 μικρής κεφαλαιοποίησης και να διατηρήσουν long θέσεις στον Nasdaq 100, που υπήρξε ο καλύτερος δείκτης στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum