| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 10/08/2025

                    

 

 

Ένας νέος κύκλος διανομών προς τους μετόχους ξεκινά το φθινόπωρο, καθώς οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες –Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank– μαζί με την Τράπεζα Κύπρου σχεδιάζουν να καταβάλουν σημαντικά ποσά σε προμερίσματα. Η θετική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ενισχύει τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου, με το συνολικό ύψος των προμερισμάτων να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 670 εκατ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι διοικήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερων διανομών για το σύνολο της χρονιάς.

Η αυξημένη κερδοφορία και οι ισχυροί κεφαλαιακοί δείκτες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για γενναιόδωρες αποδόσεις, είτε μέσω μερισμάτων είτε μέσω επαναγορών μετοχών. Παράλληλα, οι τράπεζες σηματοδοτούν συνέχιση αυτής της πολιτικής και το 2026, με τα ποσοστά διανομής (payout ratios) να αναμένεται να προσεγγίσουν ή και να υπερβούν το 50%-60% των καθαρών κερδών.

 

Τράπεζα Πειραιώς – Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 100 εκατ. ευρώ
Η αρχή έγινε στις 30 Ιουλίου, όταν η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 559 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, στοιχείο που εναρμονίζεται με τον στόχο διανομής άνω των 500 εκατ. ευρώ για το 2025. Ήδη από τον Ιούνιο είχε καταβληθεί μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2024, προσφέροντας απόδοση 7%. Η τράπεζα προανήγγειλε επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 100 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τις μετοχές που θα αγοραστούν να ακυρώνονται.

Εθνική Τράπεζα – Προμέρισμα που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ
Στις 31 Ιουλίου, η Εθνική ανακοίνωσε ότι στο δ’ τρίμηνο θα καταβάλει ενδιάμεσο μέρισμα σε μετρητά, το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών διανομών που σχεδιάζονται για το 2025. Ο στόχος της είναι να επιστρέψει στους μετόχους το 60% των καθαρών κερδών της χρήσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό θα ανέλθει σε περίπου 0,25 ευρώ ανά μετοχή, υπερβαίνοντας συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ.

Eurobank – Συνεπής διανομή 170 εκατ. ευρώ
Η Eurobank ανακοίνωσε την καταβολή ενδιάμεσου μερίσματος 170 εκατ. ευρώ, ή 4,7 σεντς ανά μετοχή, στο τελευταίο τρίμηνο. Ο CEO Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε τη δέσμευση της τράπεζας για διανομή τουλάχιστον του 50% των καθαρών κερδών, διατηρώντας υψηλό δείκτη ανταμοιβής των μετόχων.

Alpha Bank – 111 εκατ. ευρώ από τα κέρδη εξαμήνου
Την 1η Αυγούστου, η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 517 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Η διοίκηση προβλέπει ότι το 50% των κερδών –δηλαδή 259 εκατ. ευρώ– θα κατευθυνθεί σε διανομές. Από αυτά, 111 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν ως προμέρισμα στο δ’ τρίμηνο, όπως είχε ήδη προγραμματιστεί. Ο δείκτης ROTE ανέρχεται σε 14,2%, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή αποδοτικότητα.

Τράπεζα Κύπρου – Διανομή 87 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο
Στις 5 Αυγούστου, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε προμέρισμα 87 εκατ. ευρώ (0,20 ευρώ ανά μετοχή), το οποίο θα καταβληθεί στις 20 Οκτωβρίου, με απόδοση περίπου 3%, σύμφωνα με τον CEO Πανίκο Νικολάου.

Η φετινή χρονιά αναδεικνύεται ως μία από τις πιο γενναιόδωρες περιόδους για τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών μετά από πολυετή αποχή λόγω μνημονιακών περιορισμών και πανδημίας. Η επιστροφή σε σταθερή μερισματική πολιτική, η αξιοποίηση εργαλείων όπως οι επαναγορές μετοχών και οι αυξημένες αποδόσεις αποτυπώνουν την ενδυνάμωση του κλάδου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις θετικές αξιολογήσεις διεθνών αναλυτών.

Με βάση την ισχυρή επίδοση του πρώτου εξαμήνου και τις θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2025, δεν αποκλείεται οι συνολικές διανομές της χρονιάς να κινηθούν σε επίπεδα-ρεκόρ, προσφέροντας σημαντική ικανοποίηση στους μετόχους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum