| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 08/09/2022

 

 
της Chloe Taylor

 

Το νόμισμα της Ιαπωνίας θεωρείται εδώ και καιρό ως μια ασφαλής επένδυση σε έναν απρόβλεπτο κόσμο – αλλά καθώς το γιεν κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες αυτήν την εβδομάδα, οι αναλυτές εικάζουν ότι το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου μπορεί να υποχωρεί.
 

 
Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε στα 0,0071 δολάρια ΗΠΑ την Παρασκευή – το χαμηλότερο που έχει βρεθεί από το καλοκαίρι του 1998.
 
Παραδοσιακά, το γιεν θεωρείται ευρέως ως ένα ασφαλές καταφύγιο από τους συμμετέχοντες στην αγορά, με τους επενδυτές να ρίχνουν χρήματα στο ιαπωνικό νόμισμα σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής αναταραχής.
 
Ωστόσο, το γιεν και το δολάριο ΗΠΑ – και τα δύο αντιμετωπίζονται ιστορικά ως νομίσματα αντιστάθμισης κινδύνου έναντι της αστάθειας της αγοράς – κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις τον τελευταίο καιρό, με το δολάριο να σημειώνει άνοδο σε αξία τις τελευταίες ημέρες μετά τη διάσκεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole.
 
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, εντωμεταξύ, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά σε μια προσπάθεια να διορθώσει τον χρόνια αδύναμο πληθωρισμό.
 
Ενώ ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν έχει κλιμακωθεί στο βαθμό που παρατηρείται στις ΗΠΑ, με τις τιμές να σημειώνουν ετήσια αύξηση 2,4% τον Ιούλιο – ελαφρώς πάνω από τον στόχο πληθωρισμού 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
 
Την Παρασκευή, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα «κατάλληλα» μέτρα για να ενισχύσει το προβληματικό νόμισμα της χώρας.
 
«Οι υπερβολικές, άτακτες νομισματικές κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες», είπε στους δημοσιογράφους. «Θα ανταποκριθούμε κατάλληλα όπως χρειαστεί, συνεργαζόμενοι στενά με τις αρχές άλλων χωρών».
 
«Εν μέσω των φόβων παγκόσμιας ύφεσης και της αναταραχής της αγοράς, το γιεν έχει χάσει το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου», δήλωσε στο Fortune την Παρασκευή η Lena Komileva, επικεφαλής οικονομολόγος της G+ Economics.
 
Είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του φάσματος πολιτικής και αυτό αντικατοπτρίζεται στην αξία των αντίστοιχων νομισμάτων τους.
 
«Βρισκόμαστε στη μέση ενός ιστορικού κύκλου διεθνούς πολιτικής υπό καθεστώς πληθωρισμού που καθιστά το δολάριο ΗΠΑ το νέο ασφαλές καταφύγιο νόμισμα επιλογής και αφήνει ένα ασθενέστερο γιεν», είπε.
 
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις. Καθώς η χώρα εισάγει όλα της τα ορυκτά καύσιμα οι όροι των εμπορικών συναλλαγών της – το τίμημα που λαμβάνει για τις εξαγωγές της έναντι αυτού που πληρώνει για τις εισαγωγές – έχουν καταρρεύσει, κυρίως χάρη στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
«Αυτό είναι ένα μεγάλο αρνητικό εισοδηματικό σοκ», λέει ο Chris Turner, παγκόσμιος επικεφαλής αγορών στην ING. «Τους τελευταίους 12 μήνες, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε σε έλλειμμα 6 τρισεκατομμυρίων γιεν λόγω των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας. Ένα ασφαλές νόμισμα πρέπει συνήθως να υποστηρίζεται από ένα ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα – έτσι ώστε να υπάρχει φυσική ζήτηση για ένα νόμισμα σε μια κρίση. Το γιεν έχασε αυτή την υποστήριξη από το εμπόριο».
 
Νωρίτερα φέτος, η Goldman Sachs δήλωσε ότι πιστεύει πως το γιεν, το οποίο αποκάλεσε «μακράν το φθηνότερο ασφαλές καταφύγιο», θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιστάθμισης έναντι της ύφεσης των ΗΠΑ.
 
«Ο συνδυασμός φθηνής αποτίμησης, σημαντικού κινδύνου παρέμβασης και, το πιο σημαντικό, αυξανόμενων πιθανοτήτων ύφεσης θα ανοίξει δρόμους προς την πτώση του δολαρίου έναντι του γιεν», δήλωσε ένας υπεύθυνος στρατηγικής στην επενδυτική τράπεζα.
 
ΠΗΓΗ: fortune.com
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum