| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/09/2025

     

 

 

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία έχει αναδείξει τη χώρα σε βασικό σημείο ανησυχίας για την Ευρωζώνη, αναλαμβάνοντας σταδιακά τον ρόλο που παραδοσιακά αποδιδόταν στην Ιταλία. Το γεγονός έγινε πιο εμφανές πρόσφατα, με τη Γαλλία να υφίσταται δύο συνεχόμενες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή η Ιταλία εξασφάλισε την πρώτη αναβάθμισή της από το 2021.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει σωρευμένα προβλήματα: πολιτική αστάθεια μετά τις πρόωρες εκλογές, δημοσιονομικά ελλείμματα που ξεπερνούν τους στόχους και απουσία αξιόπιστου σχεδίου εξυγίανσης. Η χώρα έχει αλλάξει πέντε πρωθυπουργούς σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ το κοινοβούλιο παραμένει κατακερματισμένο. Αντίθετα, στην Ιταλία η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πλησιάζει τριετία στην εξουσία και καταγράφει πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος.

 

Οι διαφορές, ωστόσο, δεν είναι μόνο συγκυριακές. Τα σημερινά αδιέξοδα του Παρισιού αποτελούν απόρροια δεκαετιών. Η Γαλλία έχει παραδοσιακά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες από την Ιταλία και μεγαλύτερα ελλείμματα, ενώ σπανίως πλησιάζει τον στόχο του 3% που θέτει η Ε.Ε. Παρά τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν, η πανδημία και οι κρίσεις που ακολούθησαν διατήρησαν τις δαπάνες σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, τα μεγαλύτερα μεταξύ των προηγμένων οικονομιών σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Αντίθετα, η Ιταλία –παρά το βαρύτερο χρέος της– έχει επιδείξει καλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία τα τελευταία χρόνια, επωφελούμενη από την ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την αυστηρότερη εποπτεία πληρωμών. Στη Γαλλία, οι φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να παραμένει το δημοσιονομικό χάσμα.

Παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας παραμένει αισθητά υψηλότερο από το ιταλικό, η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμους δείκτες συρρικνώνεται. Το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια, απειλεί να πιέσει περαιτέρω τις δημόσιες οικονομίες και των δύο. Και ενώ οι κοινωνικές δαπάνες βρίσκονται σε κορυφαία επίπεδα διεθνώς, οι πολίτες και στις δύο χώρες δηλώνουν χαμηλή ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

                     

                   

                

                 

                  

                   

                     

                       

                        

Πηγή: Bloomberg
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum