| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 01/06/2025

         

 

 

Η διατήρηση σημαντικού μέρους των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού στο εξωτερικό – και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες – αποτελεί πλέον αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης, όχι μόνο εντός του δεξιού πολιτικού φάσματος, αλλά και σε ευρύτερους κύκλους, καθώς η πιθανότητα επανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί αυξανόμενες ανησυχίες.

Η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό απόθεμα χρυσού παγκοσμίως, συνολικού βάρους 3.352 τόνων. Περίπου το ένα τρίτο αυτού εξακολουθεί να φυλάσσεται στη Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης – μια πρακτική που καθιερώθηκε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν το διεθνές νομισματικό σύστημα βασιζόταν στον χρυσό και οι γεωπολιτικές ισορροπίες απαιτούσαν απόσταση από τη Σοβιετική Ένωση.

 

Κατά καιρούς, το ζήτημα του επαναπατρισμού του χρυσού έχει τεθεί από το δεξιό κόμμα AfD, ωστόσο οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και η επιθετική ρητορική Τραμπ απέναντι σε παραδοσιακούς συμμάχους και στη Fed, έχουν αναζωπυρώσει τη σχετική συζήτηση.

Η Γερμανική Ομοσπονδία Φορολογουμένων απέστειλε επιστολές προς την Bundesbank και το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να εξεταστεί σοβαρά η επιστροφή του χρυσού από τις ΗΠΑ.

Προβληματισμοί για την ανεξαρτησία της Fed

Ο Μίχαελ Γιέγκερ, αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία ότι η επιθυμία Τραμπ να επηρεάσει ή να ελέγξει τη Fed ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα ξένα αποθέματα χρυσού που φυλάσσονται στις ΗΠΑ. «Αυτά τα αποθέματα είναι δικά μας περιουσιακά στοιχεία και θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον δικό μας έλεγχο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως δεν αποτελούν πλέον τον σταθερό σύμμαχο του παρελθόντος. Υποστήριξε επίσης ότι οι γεωπολιτικές μεταβολές θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στη στρατηγική αποθήκευσης χρυσού της Bundesbank.

Ακόμα και τα δημόσια γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το ZDF και το ARD, έχουν αφιερώσει ρεπορτάζ στο κατά πόσο είναι ασφαλής η παραμονή του γερμανικού χρυσού στη Νέα Υόρκη.

Παρά τις ανησυχίες, η Bundesbank τόνισε ότι η Fed της Νέας Υόρκης παραμένει «ουσιώδης τοποθεσία αποθήκευσης» και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των τακτικών ελέγχων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της επιβεβαίωσε τη διατήρηση εμπιστοσύνης στη Fed. Ωστόσο, οι συχνές παρεμβάσεις του Τραμπ προς τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η θητεία λήγει σε έναν χρόνο, έχουν εντείνει τις αμφιβολίες για τη μελλοντική ανεξαρτησία του ιδρύματος.

Ο Πέτερ Μπέρινγκερ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία για τον επαναπατρισμό χρυσού και είναι σήμερα βουλευτής του AfD, δήλωσε ότι αισθάνεται πλέον δικαιωμένος: «Όταν ξεκίνησα, με θεωρούσαν συνωμοσιολόγο. Σήμερα, οι προβληματισμοί μου έχουν μετατραπεί σε κοινό τόπο».

Από τον Ψυχρό Πόλεμο στην εποχή της Ρωσικής απειλής

Η Γερμανία συγκέντρωσε σημαντικά αποθέματα χρυσού κατά τη μεταπολεμική περίοδο, χάρη στην εξαγωγική της ισχύ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η αποθήκευση του χρυσού στις ΗΠΑ θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας, λόγω του φόβου σοβιετικής εισβολής και στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας με την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν δεκάδες βάσεις στη γερμανική επικράτεια, με τη μεγαλύτερη της Ευρώπης να βρίσκεται στο Ράμσταϊν.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Bundesbank επανέφερε περίπου 300 τόνους χρυσού από τις ΗΠΑ μεταξύ 2014 και 2017, υπογραμμίζοντας την πρόθεση «ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό».

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει γεωπολιτικούς φόβους και ενδεχομένως μεταβάλλει ξανά τους υπολογισμούς της Γερμανίας. Ο Φέρμπερ υποστήριξε ότι είναι καιρός να εξεταστεί ευρύτερη γεωγραφική διασπορά των αποθεμάτων. Σήμερα, ο χρυσός της Γερμανίας φυλάσσεται στη Φρανκφούρτη, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

«Η διαφοροποίηση αποτελεί βασική αρχή στη διαχείριση αποθεμάτων», δήλωσε, αν και απέφυγε να προσδιορίσει πιθανούς νέους προορισμούς.

Ο Φριτς Γκούντσλερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, σημείωσε ότι δεν υπάρχει άμεση αμφισβήτηση της Fed, αλλά η Bundesbank οφείλει να συνεχίσει τη συστηματική επιθεώρηση των αποθεμάτων.

Η ίδια η Bundesbank ανέφερε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει εκτενείς ελέγχους, έχοντας εξετάσει περίπου το 13% του χρυσού της που διατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum