| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 12/09/2025

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να τερματίσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσα σε χρονικό διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών, αντικαθιστώντας τις με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Κρις Ράιτ, μιλώντας στο Reuters μετά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες.

Οι αμερικανικές προτάσεις προς την Ευρώπη

Ο Ράιτ είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, όπου συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει σταδιακά την αγορά ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Σήμερα, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται νομικές ρυθμίσεις που προβλέπουν τον πλήρη τερματισμό εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τον Ιανουάριο του 2028, με ταυτόχρονη απαγόρευση νέων βραχυπρόθεσμων συμβολαίων από το επόμενο έτος.

 

Σύμφωνα με τον Ράιτ, οι υφιστάμενοι αμερικανικοί ενεργειακοί πόροι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΕ σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα. «Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε 12 μήνες, ίσως ακόμη και σε έξι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα αν υπήρχε πολιτική βούληση από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Η γεωπολιτική διάσταση

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να διακόψει άμεσα τα έσοδα που κατευθύνονται στη Μόσχα μέσω της ενέργειας, καθώς αυτά θεωρούνται κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον, με πρωτοβουλία και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν περιορίζει την πίεση μόνο στη Ρωσία, αλλά ζητά από την ΕΕ να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση απέναντι και στην Κίνα και την Ινδία, με προτάσεις για επιβολή δασμών έως και 100%.

Η στάση της ΕΕ και τα εμπόδια

Ο Γιόργκενσεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει ρωσική ενέργεια. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η σταδιακή κατάργηση έως το 2028 αποτελεί έναν «ρεαλιστικά φιλόδοξο» στόχο, που θα διασφαλίσει πως οι χώρες-μέλη δεν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις ή εκτίναξη τιμών στο μεσοδιάστημα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ταχύτερης εξόδου από τα ρωσικά καύσιμα, στο πλαίσιο νέου πακέτου κυρώσεων. Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε διευκρίνισε τον τρόπο υλοποίησης.

Η βασική δυσκολία προκύπτει από την ανάγκη ομοφωνίας. Νέες κυρώσεις απαιτούν συμφωνία και των 27 χωρών-μελών, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να δηλώνουν μέχρι στιγμής αντίθετες σε πλήρη εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή εξετάζει νομικές φόρμουλες που θα μπορούσαν να εγκριθούν με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η τρέχουσα ενεργειακή εξάρτηση

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν έχει εκλείψει. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, φέτος περίπου το 13% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να προέρχεται από τη Ρωσία, έναντι ποσοστού περίπου 45% πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Αμερικανός υπουργός ήταν σαφής: «Όσο πιο γρήγορα καταργήσουμε τα ορυκτά καύσιμα, τόσο πιο άμεσα θα αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum