| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 22/06/2025

     

 

 

Η αβεβαιότητα αναφορικά με την πορεία της διεθνούς αγοράς πετρελαίου – κυρίως ως προς την εξέλιξη των τιμών – κυριαρχεί στις εκτιμήσεις των δύο ελληνικών διυλιστηρίων. Η αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν και η αβέβαιη εξέλιξή της καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποτίμηση του ενδεχόμενου κόστους για την ελληνική οικονομία και αγορά, τόσο για τους μετόχους όσο και για τις διοικήσεις της Motor Oil και της HELLENiQ ENERGY.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις γενικές συνελεύσεις

Κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων των δύο ομίλων, που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Ιουνίου για τη Motor Oil και στις 19 Ιουνίου για τη HELLENiQ ENERGY, οι επικεφαλής – Γιάννης Βαρδινογιάννης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil) και Ανδρέας Σιάμισιης (Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY) – εξέφρασαν μεν τη δυσκολία οποιασδήποτε πρόβλεψης, ωστόσο δεν φάνηκαν να ανησυχούν υπό τα σημερινά δεδομένα.

Όπως τόνισαν, οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμένουν σε εύλογα επίπεδα και μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις στρατιωτικές συγκρούσεις. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ή την κλιμάκωση των γεγονότων, ούτε τις πιθανές γεωστρατηγικές επιλογές – όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ.

Τοποθέτηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, ο κ. Βαρδινογιάννης σημείωσε:
«Αυτό που βιώνουμε είναι ένας γενικευμένος πόλεμος, δεν συγκρίνεται με τα επεισόδια στην Ερυθρά Θάλασσα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά δεν εκφράζουμε ανησυχία».
Πρόσθεσε ακόμη πως:
«Εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, οι τιμές θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν όμως η σύγκρουση επεκταθεί, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη. Το βασικό μας μέλημα θα είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού».

Ακύρωση παραλαβής ιρακινού πετρελαίου από τη HELLENiQ ENERGY

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε πως η γεωπολιτική κρίση και η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν έχουν καταστεί πλέον καθοριστικός παράγοντας για το παγκόσμιο εμπόριο, με σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως ανέφερε, ο όμιλος της HELLENiQ ENERGY αποφάσισε να μην αποστείλει δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο για παραλαβή φορτίων πετρελαίου από το Ιράκ. Υπενθύμισε επίσης ότι τόσο η HELLENiQ ENERGY όσο και η Motor Oil έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν.

Ο ίδιος καθησύχασε τους μετόχους δηλώνοντας ότι «ο εφοδιασμός των διυλιστηρίων δεν τίθεται σε κίνδυνο, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Ακόμη και στην περίπτωση που προκύψει πρόβλημα – το οποίο θεωρώ απίθανο – διαθέτουμε επαρκή αποθέματα ασφαλείας».
Επισήμανε, ωστόσο, πως εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, τότε οι διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά.

Επενδυτικά σχέδια και ανθεκτικότητα

Και οι δύο όμιλοι τόνισαν ότι διατηρούν τη στρατηγική τους εστίαση στις επενδύσεις, κυρίως με στόχο τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων και την παραγωγή νέων προϊόντων πετρελαίου. Οι κ.κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης και Ανδρέας Σιάμισιης υπογράμμισαν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεών τους και την ικανότητα χρηματοδότησης των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Προσαρμοστικότητα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον

Τέλος, ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στάθηκε στη μεταβαλλόμενη φύση των αγορών, επισημαίνοντας:
«Οι οικονομίες και οι αγορές κεφαλαίων βρίσκονται σε φάση αναπροσανατολισμού. Η γεωπολιτική αστάθεια και η ενίσχυση των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων διαμορφώνουν νέες συνθήκες στις επενδυτικές ροές και στη συμπεριφορά των εταιρειών. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιδείξουν ταχύτητα προσαρμογής σε ένα περιβάλλον λιγότερο προβλέψιμο, αλλά με μεγαλύτερες ευκαιρίες για ανάληψη πρωτοβουλιών».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum