| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 23/08/2025

                  

 

 

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας εμφανίζουν πλέον δείκτες αποδοτικότητας και λειτουργικής αποτελεσματικότητας αντίστοιχους με εκείνους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων, υπερτερώντας σε κρίσιμα μεγέθη όπως η ρευστότητα, οι χορηγήσεις και το περιθώριο επιτοκίου. Τα στοιχεία του SSM αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες περνούν με άνεση τα κριτήρια σύγκρισης έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Η εντυπωσιακή βελτίωση οφείλεται στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών, στη διετία αυξημένων επιτοκίων και στη δυναμική πιστωτική ανάπτυξη, με ταυτόχρονη συγκράτηση του κόστους καταθέσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εκτόξευσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους και διατήρησαν το επιτοκιακό περιθώριο σε υψηλά επίπεδα.

 

Παρά τη μικρή υποχώρηση από το ιστορικό 3,13% του 2023, το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών παραμένει στο 2,92% έναντι μέσου όρου 1,53% στην Ευρωζώνη. Έτσι, κατατάσσονται τέταρτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πίσω μόνο από Σλοβενία, Λετονία και Εσθονία, ενώ βρίσκονται σημαντικά υψηλότερα από Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία. Η συγκράτηση των αποδόσεων στις καταθέσεις υπήρξε καθοριστικός παράγοντας που ενίσχυσε περαιτέρω την κερδοφορία.

Η ισχυρή ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις νοικοκυριών, που αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής βάσης –ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– περιορίζοντας την ανάγκη για διατραπεζικό δανεισμό. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα καθαρά έσοδα από τόκους αντιστοιχούσαν στο 76,2% των οργανικών εσόδων, όταν στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 55,9%. Σημαντική συμβολή έχουν επίσης τα χαρτοφυλάκια ομολόγων ύψους 78,6 δισ. ευρώ, που αποφέρουν περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων από τόκους.

Πιστωτική επέκταση

Η Ελλάδα κατέγραψε τον Ιούνιο ετήσια αύξηση χορηγήσεων 11,1%, τρίτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη, όταν ο μέσος όρος περιορίστηκε στο 2,9%. Αυτή η δυναμική ενίσχυσε άμεσα τα έσοδα από τόκους, τα οποία αυξήθηκαν κατά 10,2% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας την ευρωπαϊκή άνοδο του 7,35%.

Η οριστική απαλλαγή από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επέτρεψε στις τράπεζες να εμφανίσουν τους ισχυρότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρωζώνη, με δάνεια προς καταθέσεις στο 62,7% και δείκτη NSFR στο 137%. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί στο 2,9%, από το εξωπραγματικό 55% της κρίσης, παραμένοντας κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το κόστος κινδύνου διατηρείται χαμηλό, στο 0,32%.

Η αποτελεσματικότητα των ελληνικών τραπεζών είναι εμφανής στον δείκτη κόστους προς έσοδα, ο οποίος βρίσκεται στο 36%, έναντι 54,8% της Ευρωζώνης, χάρη στα υψηλά επιτοκιακά έσοδα και στη μείωση λειτουργικών εξόδων. 

Για το 2025, οι τράπεζες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις διανομές μερισμάτων σε ποσοστά 50%–60% των κερδών, προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο στόχος κερδοφορίας ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μερίσματα περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν δεσμευθεί να επιταχύνουν την αποπληρωμή του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), δεσμεύοντας το 29% των κερδών που θα διανέμουν.

Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης CET1 βρισκόταν στο 15,9% στο α΄ τρίμηνο, με στόχο να διατηρηθεί άνω του 15% σε όλες τις τράπεζες έως το 2025. Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) ανήλθε στο 12,8%, έναντι 9,9% στην Ευρωζώνη, αποδεικνύοντας τη δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum