| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 29/11/2022

 

 
Σε δυσθεώρητα επίπεδα έχει εκτοξευτεί ο λογαριασμός που κλήθηκε να πληρώσει η Ευρώπη για να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και να θωρακίσει τους πολίτες της από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, το συνολικό αυτό κόστος εκτιμάται πως ξεπέρασε το Νοέμβριο τα 700 δισ. ευρώ και θα συνεχίσει δε, να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες.  
 

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται στοιχεία του έγκριτου think tank Bruegel, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την εκτίναξη των τιμών. Το ποσό αυτό μεταφράζεται ήδη σε μια αύξηση κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με τον υπολογισμό του περασμένου  μήνα.
 
Στο ποσό των 600 δισ. ευρώ έρχονται επιπλέον να προστεθούν τα μέτρα ύψους 105 δισ. ευρώ που δρομολόγησαν η Βρετανία και η Νορβηγία, συμπληρώνοντας έτσι τον χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου και της ασπίδας οικονομικής άμυνας που προσπαθεί να δημιουργήσει απέναντι στις συνέπειες του πολέμου.   
 
Ο επιμερισμός των δαπανών και η ελληνική θέση
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ηγούνται οι Γερμανία, Μάλτα και Λιθουανία με 7,40%, 7% και 6,58% αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με τις δαπάνες στήριξης να υπολογίζονται στα 10,5 δισ. ευρώ, ποσό που ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται στο 5,74%.
 
Ουσιαστικά δηλαδή η Ελλάδα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης των πολιτών της σε σχέση με το ΑΕΠ.
 
Πρώτη στην κατάταξη του Bruegel αναδεικνύεται η Γερμανία έχοντας  λάβει μέτρα στήριξης ύψους 264,2 δισ. ευρώ. Το γερμανικό πακέτο στήριξης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 7,4%.
 
Η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο δαπανών στην Ευρώπη είναι η Μάλτα με μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ που ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 7%.
 
Η Λιθουανία είναι η χώρα με το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο δαπανών στην Ευρώπη, με μέτρα στήριξης ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχονται στο 6,58%.
 
Έκκληση για ευρωπαϊκό ταμείο
 
Οι δαπάνες προσεγγίζουν το ύψος του προγράμματος έκδοσης κοινών ομολόγων της ΕΕ, που αποφασίστηκε για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
 
Μάλιστα το Bruegel καλεί την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο για την ενεργειακή κρίση με στόχο την καταπολέμηση της κρίσης και την εξισορρόπηση των πιθανών δημοσιονομικών επιβαρύνσεων των χωρών.
 
«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα δεχθούν νέες πιέσεις να προχωρήσουν σε πιο στοχευμένη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra του Bruegel. «Αυτό αναδεικνύει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στις βιομηχανίες τους σε σχέση με άλλες», πρόσθεσε.
 
Τα στοιχεία αυξάνουν την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο συνολικό πακέτο στήριξης πριν από τα Χριστούγεννα, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό με δεδομένο πως οι μέχρι τώρα σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες είχαν βοηθήσει ώστε να κρατηθεί η ζήτηση και κατανάλωση σχετικά χαμηλά. 
 
Θυμίζουμε πως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια ακόμη έκτακτη συνάντηση, στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία για τα ευρωπαϊκά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του ακανθώδες ζητήματος του πλαφόν. Οι διαφωνίες που είχαν κατά την πρόσφατη συνάντηση τους ειδικά για το κρίσιμο θέμα του πλαφόν έθεσαν σε αναμονή την διαμόρφωση και έγκριση του πακέτου συνολικά.
 
Πηγή: Ημερησία
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum