| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δεύτέρα, 10/10/2022

 

 
Σε εξεταστική περίοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία αρχής γενομένης με τον οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή. Αρχίζουν, επίσης, οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, όπου το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου. Το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο και για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
 

 
Ο οίκος, την Παρασκευή, διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, με θετικό outlook (ΒΒ). Οι αναλυτές πάντως δεν αναμένουν κάποια έκπληξη εφέτος και οι αναβαθμίσεις αναμένονται για το 2023, δηλαδή εκτιμάται πως η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται μετά τις εκλογές. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα παραμείνει αμετάβλητη εξαιτίας και της διεθνούς αβεβαιότητας.
 
Όπως γράφει η Ελένη Στεργίου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο:
 
Θεσμοί και Οίκοι
 
Θεσμοί.  Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση με επίκεντρο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το προηγούμενο καθεστώς εποπτείας και ο στόχος είναι η θετική απόφαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο για την της δόσης που εκκρεμεί ύψους 740 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στο τραπέζι βρίσκονται τα μακροοικονομικά στοιχεία, η δημοσιονομική πορεία αλλά και να κλείσουν μία σειρά από περίπου 22 εκκρεμότητες, όπως το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ανακτηθούν κρατικές εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων,είναι η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback, προόδος ως προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης κλπ.
 
ΟΙΚΟΙ. Μετά το ραντεβού στις 16 Σεπτεμβρίου από την DBRS και  Moody’s, στις 7 Οκτωβρίου ήρθε η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δώσει το παρόν και ο S&P. Η “συνάντηση” με τους οίκους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023. Σημειώνεται ότι αμετάβλητη διατήρησαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας οι οίκοι Moody’s και DBRS, με σταθερές τις προοπτικές, αναγνωρίζοντας την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μέσα στο γενικότερο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, που όπως εκτιμούν, θα επηρεάσει  την χώρα. Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δώσει το παρόν και ο S&P, το οποίο είναι το τελευταίο ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους για εφέτος.
 
Ο Fitch
 
Σύμφωνα με την έκθεση του Fitch, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή,  οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την αναμενόμενη συνέχιση της μείωσης του χρέους, στο πλαίσιο του ακόμη χαμηλού κόστους δανεισμού, και ενός επιπέδου ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά την επιδείνωση των προοπτικών στην ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.
 
Προβλέπει ότι ο δείκτης NPL θα μειωθεί σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα το 2023, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό για φέτος, στο 9,8% από το 7,3%.Αναμένει υποχώρηση του χρέους στο 175,4% έως το τέλος του 2022, χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, και κάτω από το 193,3% στο τέλος του 2021. Ο δείκτης θα μειωθεί στο 174,4%, για να φτάσει στο 170,4% στο τέλος του 2024, καθώς θα υπάρξει επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα τόσο φέτος όσο και το 2023 (-2,2% και -0,9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα), που στη συνέχεια θα «γυρίσει» σε μικρό πλεόνασμα το 2024. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ φέτος  θα είναι 5,5%. Η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει στάσιμη το πρώτο εξάμηνο του 2023, προτού επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι αναμένεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης για το ΑΕΠ το 2023 (-0,2%). Η ανάκαμψη αναμένεται να εδραιωθεί το 2024, με σταθερή ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ετήσια αύξηση 1,8%)
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum