| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 20/05/2025

           

 

 

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία εμφανίζει αξιοσημείωτα θετικά στοιχεία, αλλά και ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η Ελλάδα συνεχίζει να υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης και καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα που τη φέρνουν στις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. Ωστόσο, ο πληθωρισμός υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι το πιο ελλειμματικό στην Ένωση και τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης.

 

Η Κομισιόν προβλέπει για το 2025 ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ για το 2026 η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 2,2%. Πρόκειται για την 9η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε., όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης προβλέπεται στο 0,9% και της Ε.Ε. στο 1,1%. Κύριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,8% φέτος (η δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην Ε.Ε.) και κατά 7,3% το 2026.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή εικόνα. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 3,8% του ΑΕΠ φέτος (έναντι 3,2% της κυβερνητικής πρόβλεψης), ενώ για το 2026 προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,4%. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο. Παράλληλα, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ για το 2026 προβλέπεται πλεόνασμα 1,4%, εφόσον δεν υπάρξουν νέα μέτρα. Η Κομισιόν αποδίδει τα θετικά αυτά αποτελέσματα σε μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και η αύξηση ορισμένων τελών.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, φθάνοντας το 146,6% του ΑΕΠ το 2025 και το 140,6% το 2026 – πλησιάζοντας τα επίπεδα της Ιταλίας.

Στον τομέα του πληθωρισμού, οι εξελίξεις είναι πιο αρνητικές. Παρά την πτωτική τάση, η αποκλιμάκωση επιβραδύνθηκε λόγω των αυξημένων τιμών στις υπηρεσίες και στην ενέργεια. Επιπλέον, οι μισθολογικές πιέσεις αναμένεται να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται στο 2,8% για φέτος – ο 6ος υψηλότερος στην Ε.Ε. – και στο 2,3% το 2026. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται υψηλότερος: 3,5% το 2025 και 2,6% το 2026.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας: η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ε.Ε., στο 8,2% του ΑΕΠ το 2025, έναντι μέσου πλεονάσματος 2,5% στην Ε.Ε. και 3% στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, παραμένει η μόνη χώρα με αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης νοικοκυριών, -2,5% για φέτος και -1,8% για το 2026.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum