| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 08/01/2026

  

 

 

Οι οικονομολόγοι και επενδυτές σε όλο τον κόσμο αυξάνουν την πίεση προς την Κίνα να επιτρέψει μια πιο σημαντική ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος, του renminbi (γιαν), εκτιμώντας ότι το νόμισμα παραμένει σοβαρά υποτιμημένο και συμβάλλει σε ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας. Παρά την πρόσφατη άνοδο περίπου 4.4 % έναντι του δολαρίου το 2025 και τη διαπραγμάτευση κοντά στα Rmb6.99 ανά δολάριο, αναλυτές εκτιμούν ότι σε όρους πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας το νόμισμα εξακολουθεί να είναι 15–20 % υποτιμημένο από το 2021, ενισχύοντας την εξαγωγική ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων.

 

Οι επικριτές αυτής της πολιτικής επισημαίνουν ότι η συνεχής υποτίμηση του renminbi έχει επιβαρύνει τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν τα προϊόντα τους να γίνονται πιο ακριβά και λιγότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και διεθνείς θεσμοί όπως το ΔΝΤ έχουν εκφράσει δημόσια ανησυχίες για αυτές τις εμπορικές ανισορροπίες.

Ορισμένοι ερευνητές και επενδυτές ισχυρίζονται ότι μια ουσιαστική ανατίμηση του renminbi θα μπορούσε να στηρίξει τα ασιατικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, να μειώσει τις εντάσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό και να αντικατοπτρίζει καλύτερα τα θεμελιώδη της οικονομίας. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι η αργή άνοδος του νομίσματος πιθανότατα θα συνεχιστεί, επειδή ο πληθωρισμός στην Κίνα είναι χαμηλός ή ακόμα αρνητικός και μια ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία δεν θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη από τη συνεχιζόμενη πτώση της εγχώριας ζήτησης. Με δεδομένα αυτά τα διλήμματα, οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν μια σταδιακή, μέτρια ενίσχυση του renminbi κατά τη διάρκεια του 2026, χωρίς μεγάλες ή αιφνιδιαστικές κινήσεις.

Η διαχείριση αυτής της πολιτικής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι εμπορικές σχέσεις και οι οικονομικές εντάσεις μεταξύ Κίνας, Ευρώπης και ΗΠΑ παραμένουν στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής ατζέντας, καθιστώντας το ζήτημα του renminbi όχι μόνο ένα θέμα νομισματικής πολιτικής, αλλά και γεωπολιτικής και εμπορικής ισορροπίας.

Πηγές: Financial Times

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum