| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 07/04/2025

         

 

 

Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της Γερμανίας, καθυστερώντας την πορεία ανάκαμψης και ενδέχεται να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεσης – κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Η Γερμανία, ως ο κυριότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 70 δισ. ευρώ με την Αμερική το 2024. Δεδομένου του εξαγωγικού της προσανατολισμού, εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγάλος χαμένος στην Ευρώπη σε περίπτωση εμπορικού πολέμου.

 

«Οι συνολικοί οικονομικοί κίνδυνοι για το 2025 γέρνουν προς μια τρίτη διαδοχική χρονιά ύφεσης», δήλωσε ο Marc Schattenberg, ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank Research.

Πλήγμα σε εξαγωγές και ανταγωνιστικότητα

Η γερμανική οικονομία ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά με τρεις τρόπους: μείωση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα και ενίσχυση του ανταγωνισμού σε αγορές όπου θα κατευθυνθούν προϊόντα που δεν θα μπορούν πλέον να εξαχθούν στην Αμερική, σύμφωνα με την ειδικό του Ifo, Lisandra Flach.

«Η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα ότι ο κόσμος έχει αλλάξει», σημειώνει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην ING, ο οποίος επίσης προβλέπει ύφεση για το 2025.

Η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα της G7 που δεν παρουσίασε ανάπτυξη τα τελευταία δύο έτη, και η ανάκαμψη της οικονομίας αποτέλεσε βασικό σημείο της προεκλογικής καμπάνιας ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου.

Μετά τις εκλογές, οι συντηρητικοί υπό τον επόμενο Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και οι Σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσαν σχέδιο για τη σύσταση ταμείου 500 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές και αλλαγές στους κανόνες δανεισμού, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας και την οικονομική ανάκαμψη.

Επιτακτική η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

«Το μεγάλο και έγκαιρο δημοσιονομικό πακέτο της Γερμανίας μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, ωστόσο οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Ωστόσο, οι θετικές επιδράσεις του δημοσιονομικού πακέτου δεν αναμένονται άμεσα, αλλά πιθανότατα θα φανούν στα έτη 2026 και 2027.

Στο μεσοδιάστημα, η νέα κυβέρνηση διαθέτει περιορισμένα εργαλεία για να στηρίξει τη βιομηχανία εξαγωγών και την ευρύτερη οικονομία, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων ενδέχεται να παραμείνει χαμηλή.

Αρνητικοί στις επιδοτήσεις οι οικονομολόγοι

Όλοι οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν συμφωνούν ότι η εμπορική σύγκρουση καθιστά αναγκαίες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ότι οι επιδοτήσεις δεν αποτελούν τη σωστή λύση.

«Η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει επιδοτήσεις, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει ή χρειάζεται να το κάνει για αυτόν τον σκοπό», τόνισε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Η ίδια τράπεζα αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2025 στο 0,6%, ενώ αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης πριν προβεί σε νέα επικαιροποίηση.

Μέχρι στιγμής, το υπό διαμόρφωση οικονομικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως απογοητευτικό, με έκκληση για πιο αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας.

«Οι δασμοί του Τραμπ αποτελούν έναν ακόμη λόγο ώστε οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του συνασπισμού να επικεντρωθούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας», κατέληξε ο Brzeski.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum