| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 03/09/2025

    

 

 

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει εκ νέου έντονες αναταράξεις. Τα παραδοσιακά «ασφαλή καταφύγια» δείχνουν να χάνουν την αξιοπιστία τους, καθώς οι αποδόσεις στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ανεβαίνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η αύξηση αυτή συνδυάζεται με ανησυχίες για το ύψος του χρέους, τον πληθωρισμό και την πολιτική αστάθεια, πυροδοτώντας έντονη νευρικότητα στους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 20ετών ιαπωνικών ομολόγων έφτασαν σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από το 1999, ενώ στην Αυστραλία τα 10ετή ομόλογα βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο. Στις ΗΠΑ, το 30ετές Treasury κινήθηκε κοντά στο 5%, ενώ στη Βρετανία και στη Γαλλία οι αντίστοιχες αποδόσεις 30ετών ομολόγων εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί από το 1998 και το 2011, αντίστοιχα.

 

Η ανησυχία των επενδυτών εντείνεται από πολιτικούς παράγοντες. Στις ΗΠΑ, οι αποφάσεις της κυβέρνησης Trump και οι αμφισβητήσεις της ανεξαρτησίας της Federal Reserve δημιουργούν ανασφάλεια. Στη Γαλλία υπάρχει ο κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης, ενώ στη Βρετανία η νέα κυβέρνηση δοκιμάζει την αξιοπιστία της όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ακόμη και στην Ιαπωνία η άνοδος της ακροδεξιάς προκαλεί αναταράξεις. Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί λόγω των πολιτικών κινήσεων του Ερντογάν κατά της αντιπολίτευσης.

Η αναταραχή στα ομόλογα επηρεάζει και τις στρατηγικές των χαρτοφυλακίων. Το παραδοσιακό μοντέλο 60/40 (60% μετοχές, 40% ομόλογα) δεν λειτουργεί πλέον ως ασφαλής διαφοροποίηση, καθώς οι δύο κατηγορίες τείνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο, οδηγώντας τους διαχειριστές να στραφούν σε εναλλακτικά «μαξιλάρια» όπως ο χρυσός, που έχει φτάσει πάνω από 3.500 δολάρια ανά ουγκιά, και βραχυπρόθεσμα TIPS για αντιστάθμιση πληθωρισμού. Η BlackRock προτείνει εστίαση στο «belly» της καμπύλης (ομόλογα 3-7 ετών), που φέτος αποδίδουν καλύτερα από τα μακροπρόθεσμα 20ετή+.

Συνολικά, η αγορά ομολόγων εισέρχεται σε μια νέα κανονικότητα για το 2025: υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη μεταβλητότητα και ανάγκη για νέες στρατηγικές διαφοροποίησης, ενώ η παραδοσιακή «ασφάλεια» των κρατικών τίτλων αμφισβητείται από το βάρος του χρέους, τον πληθωρισμό και τους πολιτικούς κινδύνους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum