| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 05/05/2025

                

 

 

Μόλις 15 λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων απασχόλησης του Απριλίου, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump έσπευσε να αξιοποιήσει την απροσδόκητα ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, να προχωρήσει άμεσα σε μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων ερμήνευσαν τα δεδομένα εντελώς διαφορετικά.

Η αύξηση της απασχόλησης, σε συνδυασμό με μία λιγότερο αρνητική από το αναμενόμενο έκθεση για τον μεταποιητικό τομέα την προηγούμενη ημέρα, ώθησε τους traders να μειώσουν τις προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων. Οι εν λόγω προσδοκίες είχαν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των αναταράξεων στις αγορές που προκάλεσε η εμπορική πολιτική του Trump και των φόβων για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

 

Αρχικά, οι αγορές στράφηκαν σε βραχυχρόνιους κρατικούς τίτλους, αναμένοντας ότι η Fed θα ξεκινούσε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του επομένου μήνα. Ωστόσο, η νέα εικόνα των δεδομένων οδήγησε σε αντιστροφή αυτής της τάσης: οι αποδόσεις των διετών ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τον Οκτώβριο, ενώ οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων ευθυγραμμίστηκαν με το μήνυμα της Fed – ότι χρειάζεται επιφυλακτικότητα μέχρι να υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις μεταβολής στην οικονομική δυναμική.

«Με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο της Fed, τους δασμούς να ενισχύουν πιθανώς τις τιμές και την αγορά εργασίας να διατηρείται ισχυρή, δεν βλέπω λόγο για άμεση δράση», ανέφερε η Priya Misra, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην JPMorgan Asset Management. «Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα, τα οποία ενδέχεται να αποδυναμωθούν έως τη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Ιουνίου».

Τα τελευταία στοιχεία υπογράμμισαν μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις αγορές, την οποία έχει εντείνει η επιθετική εμπορική πολιτική του Trump τον τελευταίο μήνα. Οι κυμαινόμενες δηλώσεις και κινήσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αναταράξεις παρόμοιες με εκείνες της χρηματοπιστωτικής κρίσης ή της πανδημίας, δυσκολεύοντας κάθε προβλεπτική στρατηγική.

Η συνέχιση του εμπορικού πολέμου αναμένεται σχεδόν βέβαια να φρενάρει την αμερικανική ανάπτυξη, καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες διαταράσσονται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί και οι επιβαλλόμενοι δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν προσωρινή πληθωριστική πίεση. Παρ' όλα αυτά, μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, η οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, επιτρέποντας στον δείκτη S&P 500 να ανακτήσει το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν την επιβολή των δασμών στις 2 Απριλίου.

«Τα τρέχοντα δεδομένα είναι επαρκώς θετικά και η Fed προτιμά να δρα σταδιακά», δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle. «Αυτό αφήνει ευάλωτες τις προβλέψεις για μείωση επιτοκίων».

Πλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αντανακλούν την προσδοκία ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικά, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση, τόσο η Goldman Sachs όσο και η Barclays μετέθεσαν την πρόβλεψή τους για πιθανή μείωση επιτοκίου από τον Ιούνιο στον Ιούλιο

                

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum