| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 05/09/2022

 

 
Περισσότεροι από 20 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, sovereign funds και ιδιωτικά κεφάλαια έχουν περάσει από την πόρτα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις αρχές του έτους, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για τα ποσοστά που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.
 

 
Οι επαφές έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα και πραγματοποιούνται σε σχεδόν καθημερινή βάση, καθώς το Ταμείο ξεκινά την κατάρτιση του στρατηγικού πλάνου αποεπένδυσης, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο νέος νόμος που ισχύει από τα μέσα Ιουνίου. Στόχος η πρόσληψη συμβούλων για τη στρατηγική αποεπένδυσης εντός του επόμενου διαστήματος και συμβούλων διαθέσης μέσα στο 2023, ώστε να μηδενιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank μέχρι τα τέλη του 2025.
 
Όπως γράφει ο Λ. Στεργίου στο capital.gr:
 
Μεγάλα ονόματα
 
Όλες οι γνωστές επενδυτικές τράπεζες (π.χ. JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs κ.ά.), αλλά και επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο σε Ευρώπη και διεθνώς, ακόμα και sovereign funds (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια) και ιδιώτες έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
 
Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των επενδυτικών οίκων προσέρχονται κυρίως για ενημέρωση είτε εκ μέρους πελατών ή για δική τους. Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον τους για όλα τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες, χωρίς κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής ή το Ταμείου να έχουν μπει σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στρατηγική αποεπένδυσης και πλάνα διάθεσης. Συνεπώς δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και τρόποι διάθεσης που επηρεάζουν τις αποτιμήσεις.
 
Συναντήσεις με επενδυτές
 
Ωστόσο, κατά τις συναντήσεις, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα χρονοδιαγράμματα. Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα (40,39%) έχει τραβήξει το ενδιαφέρον, καθώς κυκλοφορούν εδώ και αρκετούς μήνες οι πληροφορίες για διάθεση του 20% στο β’ εξάμηνο του 2022, όπως είχε δημοσιεύσει το Capital.gr από τις αρχές του έτους. 
 
Επίσης, πληροφορίες έφεραν τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την περίπτωση της αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Αρμόδιες πηγές ούτε διέψευσαν ούτε επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.
 
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μικρά ποσοστά σε Alpha Bank (9%) και Eurobank (1,4%), για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για διάθεση μικρότερων ποσοστών, αλλά και η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς (27%), ύστερα από τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και της ταχύτατης μείωσης των κόκκινων δανείων που πέτυχε σε ένα χρόνο.
 
Διανομή μερισμάτων
 
Επιπλέον, η παράμετρος του χρόνου επηρεάζει τις αποτιμήσεις καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση διανομής μερίσματος, ξεκινώντας από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα (20% από τα κέρδη του 2022 και οι δύο) και στη συνέχεια από Alpha Bank (20%-35% από τη χρήση του 2023) και από την Τράπεζα Πειραιώς (20% από τα κέρδη του 2023 ή 35% από τη χρήση του 2024).
 
Οι αποφάσεις σε ΤΧΣ και ΥΠΟΙΚ
 
Επισήμως, οι τράπεζες παραπέμπουν σε ό,τι αφορά στις προθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα στον μέτοχο, δηλαδή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το τελευταίο στον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο νέος νόμος προβλέπει συγκεκριμένα βήματα και ειδικές διαδικασίες που πέραν της κατάρτισης στρατηγικού πλάνου και σχεδίου διάθεσης, θα πρέπει να εγκρίνονται επίσης από το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Και σε αυτήν τη φάση δεν έχει προσληφθεί ούτε ο σύμβουλος για την κατάρτιση της στρατηγικής αποεπένδυσης, κάτι, όμως που έχει ξεκινήσει και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο.
 
Attica Bank
 
Στην παρούσα φάση, το μόνο που υπάρχει στην ατζέντα είναι η δρομολογημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 365 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και πιθανότατα άλλη μία ή δύο αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε το ιδιωτικό σχήμα της Ellington να καλύψει τις επιπλέον ζημιές και να αποκτήσει την πλειοψηφία της Τράπεζας. Από το επιχειρησιακό σχέδιο και το κεφαλαιακό πλάνο που θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα προκύψει το ύψος και η τμηματική κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Σε επίπεδο μετόχων έχει συζητηθεί και το σενάριο τμηματικών αυξήσεων κεφαλαίου εντός του 2023 και του 2024.
 
Τι προβλέπει ο νόμος
 
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, πέραν από την πρόσληψη συμβούλου για τη στρατηγική αποεπένδυσης, απαιτείται ειδική έκθεση από ανεξάρτητο σύμβουλο για τη διάθεση των μετοχών ανά πιστωτικό ίδρυμα (σύμβουλος διάθεσης). Η διάθεση των μετοχών θα γίνεται μέσω βιβλίου προσφορών, η τιμή διάθεσης και το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης θα ορίζονται από το Δ.Σ. του ΤΧΣ, με βάση την έκθεση αποτίμησης του συμβούλου διάθεσης.
 
Δικαίωμα βέτο
 
Στην περίπτωση πώλησης πακέτων μετοχών από το Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει τις σχετικές εκθέσεις και αποτιμήσεις και έχει δικαίωμα βέτο, αν η προτεινόμενη τιμή διάθεσης βρίσκεται εκτός του εύρους των αποτιμήσεων. 
 
Για την επιλογή του συμβούλου διάθεσης, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη γνώμη του προς το Ταμείο σε λίστα με τουλάχιστον 3 υποψήφιους συμβούλους. Για διάστημα 1 έτους από τη λήξη της σύμβασης, ο σύμβουλος διάθεσης δεν μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο ή φορέα για οποιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με το περιεχόμενο της στρατηγικής αποεπένδυσης. 
 
Σημειώνεται ότι η στρατηγική αποεπένδυσης θα πρέπει να επικαιροποιείται, λαμβάνοντας τις αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς και άλλες σημαντικές μεταβολές στα πιστωτικά ιδρύματα και να ενημερώνεται το υπουργείο Οικονομικών.
 
Πηγή: capital.gr
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum