|
Υποχώρηση κερδοφορίας
Παρά την
εμπορική επιτυχία, η
κερδοφορία υποχώρησε,
καθώς η άνοδος στις
τιμές γάλακτος δεν
κατέστη δυνατόν να
μετακυλιστεί πλήρως
στους καταναλωτές. Το
μικτό περιθώριο κέρδους
μειώθηκε στο
27,5% (έναντι
34,5% το 2024).
Αντίστοιχα, τα
λειτουργικά κέρδη
(EBITDA) διαμορφώθηκαν
στα
€26,1 εκατ.
(-11,4%), τα κέρδη προ
φόρων σε
€23 εκατ.
(-15%) και τα καθαρά
κέρδη σε
€19,45 εκατ.
(-26,1%).
Εξελίξεις σε γιαούρτι
και παγωτό
Στην
ελληνική αγορά
γιαουρτιού, οι πωλήσεις
ξεπέρασαν τα
€39,5 εκατ.
(+4,4%), ωστόσο τα
προϊόντα ιδιωτικής
ετικέτας κέρδισαν
έδαφος, πιέζοντας τα
επώνυμα γιαούρτια της
εταιρείας, τα οποία
έχασαν
1,7 μονάδες μεριδίου
και περιορίστηκαν στο
13,7%. Παρ’ όλα
αυτά, η Κρι Κρι
εξακολουθεί να είναι ο
μεγαλύτερος παραγωγός
private label στην
Ελλάδα.
Στον
τομέα του παγωτού, η
εγχώρια αγορά ενισχύθηκε
κατά
+6%, με ώθηση
από τον τουρισμό και τη
διεύρυνση του δικτύου
πωλήσεων. Στο εξωτερικό,
η ανάπτυξη ήταν ακόμη
πιο θεαματική, με τις
πωλήσεις παγωτού να
εκτοξεύονται κατά
+42,7%, κυρίως
χάρη στο
Greek Frozen Yogurt
και σε νέες συνεργασίες
private label.
Στρατηγικές επενδύσεις
Η
εταιρεία εντάσσει το
επενδυτικό πρόγραμμα
“Greek Yogurt Dynamo”,
ύψους
€52,2 εκατ.,
στο πλαίσιο των
Στρατηγικών Επενδύσεων.
Το σχέδιο προβλέπει:
αύξηση
παραγωγικής
δυναμικότητας σε
γιαούρτι και παγωτό,
υιοθέτηση νέων
τεχνολογιών,
ενίσχυση
της κυκλικής οικονομίας
με επέκταση της μονάδας
βιοαερίου.
Η
ολοκλήρωση τοποθετείται
στα τέλη του 2027, με
την εταιρεία να
επωφελείται από
φορολογική απαλλαγή
€23,5 εκατ. και
ταχεία αδειοδοτική
διαδικασία.
Προοπτικές
Η
διοίκηση προβλέπει ότι η
ανοδική τάση στις
πωλήσεις θα συνεχιστεί,
με τον ετήσιο κύκλο
εργασιών να ξεπερνά τα
€300 εκατ. και
το περιθώριο EBIT να
διαμορφώνεται κοντά στο
14%.
|