| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 26/08/2025

                        

 

 

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει έως τον Μάρτιο του 2027 τη λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, δίνοντας σε χιλιάδες φορολογουμένους τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις με σημαντικές μειώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 75%.

Η απόφαση ελήφθη με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων, καθώς ο όγκος των υποθέσεων παραμένει τεράστιος. Ενδεικτικά, στο τέλος Μαΐου 2024 εκκρεμούσαν 37.262 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 36.318 αφορούσαν προσφυγές φορολογουμένων που είχαν απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

 

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι φορολογούμενοι με εκκρεμείς υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον δεν έχουν ακόμα συζητηθεί μέχρι τις 23 Ιουλίου 2026.

Οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά έως τις 24 Ιουλίου 2026.

Η Επιτροπή εξετάζει τις υποθέσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2026 και εκδίδει πρακτικά έως τις 31 Μαρτίου 2027.

Επιτρέπεται νέα αίτηση για υποθέσεις που είχαν απορριφθεί για τυπικούς λόγους ή στις περιπτώσεις που προέκυψαν νέα στοιχεία, νέα νομολογία ή αμετάκλητες ποινικές αποφάσεις.

Αν η Επιτροπή δεν εξετάσει την υπόθεση έως το τέλος του 2026, θεωρείται ότι η αίτηση απορρίφθηκε σιωπηρά.

Κατά τη διάρκεια που η υπόθεση εκκρεμεί στην Επιτροπή, η δίκη στα δικαστήρια αναστέλλεται και η υπόθεση αφαιρείται από τον πίνακα του δικαστηρίου.

Η πρόταση της Επιτροπής κοινοποιείται στον φορολογούμενο, ο οποίος έχει δέκα εργάσιμες ημέρες για να την αποδεχθεί. Η μερική αποδοχή δεν επιτρέπεται. Αν γίνει δεκτή, η υπόθεση κλείνει οριστικά και δεν μπορεί να προσβληθεί με άλλο ένδικο μέσο.

Το «κούρεμα» και οι δόσεις

Με τη συμφωνία:

Ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει άμεσα το 30% του κύριου φόρου εντός δέκα ημερών.

Το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται σε έως 24 δόσεις.

Προβλέπεται κλιμακωτή έκπτωση σε πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις:

75% αν πληρωθεί εφάπαξ,

65% για 2–4 δόσεις,

55% για 5–8 δόσεις,

50% για 9–12 δόσεις,

45% για 13–16 δόσεις,

40% για 17–20 δόσεις,

35% για 21–24 δόσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum