| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 21/10/2022

 

 
Νέο μέτωπο με τις ΗΠΑ ανοίγει η Τουρκία εξαιτίας της στενής συνεργασίας που έχει στον ενεργειακό και τον οικονομικό τομέα με τη Ρωσία. Παράλληλα, αναλυτές σημειώνουν πως αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Αγκυρα έχει υποστεί τις κυρώσεις CAATSA και έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35 λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400.
 

 
Όπως γράφει η Καθημερινή, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα γίνει ο ενεργειακός κόμβος του φυσικού αερίου της Ρωσίας και ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο μέσω της Αγκυρας. Ακολούθως η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τους αξιωματούχους της Τουρκίας για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη.
 
Επίσης, η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη Ρωσία αλλά και οι καταγγελίες για ίδρυση ρωσικών εταιρειών που χαρακτηρίζονται «βιτρίνες» προκαλούν αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. Ενώ ο αριθμός των νεοσύστατων ρωσικών εταιρειών στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στις 100, ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών που ιδρύθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 729.
 
Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν την αντίθεση στα σχέδια των δύο χωρών και όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ «παροτρύνουμε (ως ΗΠΑ) τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειάς τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Ειδικότερα στην περίπτωση της Τουρκίας συνεργαζόμαστε στενά μαζί της για να βοηθήσουμε τις δικές της προσπάθειες για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας».
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Πατέλ αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο θέμα της επιβολής κυρώσεων. «Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε.
 
Τούρκοι αναλυτές παρατηρούν πως στον ενεργειακό τομέα η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία αυξάνεται διαρκώς. Παράλληλα τονίζουν πως ο σημαντικότερος «αιμοδότης» της τουρκικής οικονομίας αυτή την περίοδο είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς εκτός από τις παράλληλες συναλλαγές που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, η Μόσχα στέλνει εμβάσματα δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου και την πληρωμή των εμπορικών συναλλαγών, ενώ οι περισσότεροι Ρώσοι ταξιδεύουν στις δυτικές χώρες μέσω Τουρκίας.
 
Ο κ. Ακάρ
 
Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αφού μίλησε για την ανάγκη διαλόγου με την Ελλάδα και υποστήριξε πως έχει καλέσει τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με τη σύζυγό του στην Τουρκία –η Αθήνα σημειώνει πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση πρόσφορο έδαφος για επίσκεψη–, ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. «Στρατιωτικοποιήσατε τα νησιά παρόλο που στο 12ο και το 14ο άρθρο των Συμφωνιών της Λωζάννης και των Παρισίων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «αυτά τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν». Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες», είπε.
 
Στην Αγκυρα ο Μπένι Γκαντζ
 
Την Αγκυρα θα επισκεφθεί την επόμενη Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η είδηση προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ο κ. Γκαντζ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Καλαμάτα με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ισραηλινές πηγές έλεγαν χθες βράδυ ότι η ακύρωση της συμμετοχής του υπουργού οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ. Και πρόσθεταν ότι «η επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα δεν σχετίζεται, ήταν προκαθορισμένη και η ουσία της είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας». 
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum