| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 01/08/2025

        

 

 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσέρχεται ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, Marcel Cobuz, ο οποίος εκτίμησε ότι τόσο τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) όσο και οι πωλήσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κ. Cobuz ανέφερε ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Trump είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στον Όμιλο. Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του ίδιου και του οικονομικού διευθυντή, Μιχάλη Κολακίδη, ο ΤΙΤΑΝ όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αρνητικά, αλλά αναμένεται να επωφεληθεί σε δύο επίπεδα.

 

Η επίδραση των δασμών Trump

Ερωτηθέντες σχετικά με τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στον κλάδο του τσιμέντου, τα δύο στελέχη της διοίκησης τόνισαν ότι παρακολουθούν προσεκτικά τις σχετικές εξελίξεις. Όπως ανέφεραν, το κόστος για τον Όμιλο κατά το πρώτο εξάμηνο περιορίστηκε στα 2 εκατ. ευρώ – ποσό που θεωρείται αμελητέο. Υπογράμμισαν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στρατηγικής σημασίας αγορά, καλύπτοντας μέσω εισαγωγών περίπου το 25% των συνολικών αναγκών τους σε τσιμέντο. Οι εγχώριοι παραγωγοί αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή, ενώ οι τιμές στην αμερικανική αγορά προβλέπεται να ενισχυθούν.

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ εκτιμάται πως θα επωφεληθεί διττά, καθώς δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ μέσω της TITAN AMERICA, ενώ καλύπτει επιπλέον ζήτηση μέσω εξαγωγών από την Ελλάδα. Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει τα περιθώρια κερδοφορίας και περιορίζει τις δυνητικές απώλειες.

Συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για το 2025

Ο Marcel Cobuz επανέλαβε τη θετική – αν και συγκρατημένη – προοπτική για το σύνολο του έτους 2025, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις που είχαν ήδη διατυπωθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2024.

Η διοίκηση του Ομίλου προβλέπει βελτίωση της απόδοσης, βασισμένη σε σταθερούς όγκους πωλήσεων, σταθερό περιβάλλον τιμών, καθώς και στην αυξημένη συνεισφορά από τις επενδύσεις που στοχεύουν στη μείωση του κόστους, τη μείωση εκπομπών CO₂ και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων. Ο Όμιλος αναμένει τόσο αύξηση των πωλήσεων όσο και ενίσχυση των λειτουργικών κερδών.

Ισχυρή πορεία της ελληνικής αγοράς και επενδυτικό πλάνο ύψους έως 300 εκατ. ευρώ

Η ελληνική αγορά αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, υποστηριζόμενη από την έντονη επενδυτική δραστηριότητα, χάρη στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα υποδομών, ενέργειας και κατασκευών. Για το 2025, προβλέπεται ισχυρή επίδοση.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια παρουσία του Ομίλου, ο Marcel Cobuz σημείωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξημένη ζήτηση σε υποδομές και εμπορικά ακίνητα – όπως τα data centers – αναμένεται να ενισχύσει τις επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προβλέπεται σταθερή ανάπτυξη με ώθηση από την εσωτερική ζήτηση, τις επενδύσεις σε υποδομές και την ανάκαμψη του διασυνοριακού εμπορίου. Ωστόσο, ο Cobuz επισήμανε την παρουσία πολιτικών αβεβαιοτήτων. Ο Όμιλος προσδοκά υψηλά περιθώρια κέρδους και θετική απόδοση, αν και όχι στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 2024.

Στην Τουρκία, η διοίκηση προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά παραμένει δεσμευμένη στη στρατηγική της παρουσία στη χώρα, ιδίως μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Για την Αίγυπτο, ο Cobuz ανέφερε ότι η οικονομική της δραστηριότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω μεταρρυθμίσεων, εξωτερικής χρηματοδότησης και ισχυρής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο (CAPEX) για το 2025 τοποθετείται στην περιοχή των 250 έως 300 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επενδύσεις που αφορούν τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα, οι οποίες συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική στρατηγική του Ομίλου.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum