| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 26/09/2025

 

 

Η τελευταία τάση στους κύκλους των υπερπλουσίων δεν περιορίζεται στην απόκτηση μίας πολυτελούς βίλας ή ενός εξοχικού καταφυγίου. Όλο και περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώνουν πολλαπλά ακίνητα στην ίδια περιοχή, δημιουργώντας ιδιωτικά συγκροτήματα που τους προσφέρουν ασφάλεια, απομόνωση και κύρος, αλλά και επηρεάζουν αποφασιστικά τις τοπικές αγορές real estate.

Ο «παράδεισος» του Τζεφ Μπέζος στη Φλόριντα

Ο ιδρυτής της Amazon, με περιουσία που ξεπερνά τα 237 δισ. δολάρια (Forbes, Αύγουστος 2025), εγκατέλειψε το Σιάτλ για να εγκατασταθεί στο περίφημο Indian Creek, το επονομαζόμενο «Billionaire Bunker». Πρόκειται για ιδιωτικό νησί με λιγότερα από 40 ακίνητα, δική του αστυνομία και γήπεδο γκολφ.

 

Μέσα σε δύο χρόνια ο Μπέζος δαπάνησε πάνω από 200 εκατ. δολάρια αποκτώντας τρεις γειτονικές επαύλεις. Η κίνησή του εκτόξευσε τις τιμές στην περιοχή – χαρακτηριστικά, οικόπεδο που το 2014 πωλήθηκε έναντι 28 εκατ. δολαρίων αποτιμάται σήμερα περίπου στα 200 εκατ. Μεσίτες μιλούν για «φαινόμενο Μπέζος», το οποίο έχει ήδη επεκτείνει την επιρροή του σε κοντινές περιοχές όπως το Bal Harbour και το Surfside.

Η Τέιλορ Σουίφτ και το «αστικό συγκρότημα» στο Τριμπέκα

Η Τέιλορ Σουίφτ έχει επενδύσει σχεδόν 48 εκατ. δολάρια συγκεντρώνοντας ακίνητα στη Franklin Street του Τριμπέκα, μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Μανχάταν. Στην κατοχή της βρίσκονται δύο ρετιρέ, ένα αρχοντικό και ένα διαμέρισμα, που συνθέτουν ένα προσωπικό «αστικό συγκρότημα».
Αν και οι αγορές της δεν άλλαξαν ριζικά τη δομή της περιοχής –που ήδη βρισκόταν στην κορυφή της αγοράς– η παρουσία της εξακολουθεί να προσελκύει πλήθη θαυμαστών και φωτογράφων, καθιστώντας την πολυκατοικία της σημείο αναφοράς.

Οι «βάσεις» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta έχει διαθέσει περίπου 200 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει περισσότερα από 1.200 στρέμματα στη Χαβάη, στο νησί Καουάι. Το συγκρότημα περιλαμβάνει και υπόγειο καταφύγιο 465 τ.μ., σχεδιασμένο ως προστασία έναντι φυσικών καταστροφών. Οι αγορές αυτές ανέβασαν κατακόρυφα τις αξίες γης, με οικόπεδα που κόστιζαν 3,9 εκατ. το 2014 να ξεπερνούν πλέον τα 16 εκατ.
Παράλληλα, στο Palo Alto της Καλιφόρνια, ο Ζούκερμπεργκ έχει ξοδέψει πάνω από 110 εκατ. δολάρια αποκτώντας 11 σπίτια σε δύο δρόμους, σχηματίζοντας το δικό του «αστικό σύμπλεγμα».

Νέα δεδομένα στην αγορά

Η πρακτική της συγκέντρωσης πολλών ακινήτων από έναν μόνο ιδιοκτήτη δεν είναι απλή ιδιοτροπία. Μεταβάλλει τις ισορροπίες στις τοπικές αγορές, ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές και μετατρέπει ολόκληρες γειτονιές σε κλειστά «κλαμπ υπερπλουσίων». Όπως σχολιάζουν μεσίτες, «όταν αγοράζει ένας δισεκατομμυριούχος, οι γείτονες βλέπουν όλοι την περιουσία τους να εκτινάσσεται».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum