| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 28/09/2022

 

 
Σε εγρήγορση παραμένει το οικονομικό επιτελείο καθώς η αναταραχή που επικρατεί στις αγορές ομολόγων δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα, η οποία διαθέτει ένα ρυθμισμένο χρέος το οποίο όμως παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη και χωρίς να υπάγεται στην επενδυτική βαθμίδα.
 

 
Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα έξοδο στις αγορές. Αλλά και κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται για να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση καθώς η ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία των εσόδων κρατά σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος του έτους θα ξεπερνά τα 31 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνουν στην «Ναυτεμπορική», το συγκεκριμένο ύψος είναι ικανό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς αξιοποίηση των διεθνών αγορών ομολόγων.
 
Όπως διαβεβαιώνουν μάλιστα αρμόδιες πηγές, δεν τίθεται σε κανένα κίνδυνο και η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 2023 από το δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, ύψους 2,64 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα αποπληρώσει χρέος διάσωσης της ευρωζώνης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κάτι τέτοιο ωστόσο αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής ανάκαμψης, καθώς θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.
 
Με βάση μάλιστα τις τελευταίες εκτιμήσεις, φέτος το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ, στο 178%. Στο ποσοστό αυτό θα φτάσει με την εγγραφή στο χρέος των εγγυήσεων που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλή», ύψους 18 δισ. ευρώ.
 
Τις κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να εκδώσει η Eurostat έως τα τέλη Οκτωβρίου καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στατιστικών αρχών των κρατών-μελών. Καθοριστικό ρόλο στο ποσοστό του χρέους παίζει η ικανοποιητική πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιο  συγκεκριμένα ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο για φέτος όσο και για το 2023. Με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει, το 2023 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο περαιτέρω στο 168% και ακόμα περισσότερο στο 160% το 2024.
 
Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στη ζώνη του 10ετούς χρέους έχει υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, την ώρα μάλιστα που οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.
 
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου την Τρίτη άγγιξε το 4,9%. Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην Ιταλία με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, κυρίως εκείνων που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της 10ετίας, να βρίσκονται μια «ανάσα» πλέον από τις αντίστοιχες ελληνικές.
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum