| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 16/08/2025

   

 

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι φέτος με το πιο ακριβό μπέργκερ των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι τιμές του βοείου κρέατος έχουν σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά. Η μέση τιμή για 100% μοσχαρίσιο κιμά έχει ξεπεράσει τα 6 δολάρια ανά λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

 

Ο καθηγητής Οικονομικών του Texas A&M, Ντέιβιντ Άντερσον, υπογραμμίζει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένονται οι τιμές του παρελθόντος, εκτιμώντας ότι το κόστος θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια λόγω της καθυστερημένης ανασύστασης των κοπαδιών.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: η παρατεταμένη ξηρασία αύξησε το κόστος των ζωοτροφών και οδήγησε σε μείωση των κοπαδιών, με τον αριθμό των αγελάδων κρέατος να βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1951. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επισημαίνει, επίσης, ότι η απαγόρευση εισαγωγής ζωντανών βοοειδών από το Μεξικό – λόγω εξάπλωσης του παρασίτου New World Screwworm – περιορίζει περαιτέρω την προσφορά. Παράλληλα, οι νέοι δασμοί, όπως ο 50% δασμός στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, εντείνουν τις πιέσεις.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Wells Fargo, Μάικλ Σουάνσον, «η αγορά του βοείου κρέατος είναι το “Far West” των πρωτεϊνών», καθώς – σε αντίθεση με την παραγωγή αυγών που ρυθμίζεται αυστηρά – η παραγωγή βοείου επηρεάζεται από απρόβλεπτες παραμέτρους.

Παρά τις ανατιμήσεις, η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με την USDA να προβλέπει μικρή αύξηση της κατανάλωσης το 2025 σε σχέση με το 2024. Η Αμερική καλύπτει το κενό με αυξημένες εισαγωγές από Αυστραλία, Αργεντινή και Βραζιλία. Όπως σημειώνει η οικονομολόγος της Fed Kansas City, Κόρτνεϊ Κόουλι, «οι ΗΠΑ είναι πλέον καθαρά εισαγωγική χώρα στο βόειο κρέας», επισημαίνοντας ότι το διεθνές εμπόριο γίνεται ολοένα και πιο δαπανηρό λόγω δασμών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση 12,4% στις τιμές μπριζόλας και 10,3% στον κιμά σε ετήσια βάση, με την τιμή του κιμά να ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 9 δολάρια ανά λίβρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπερντ Νέλσον της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αγροτών, τα περιθώρια κέρδους για τους κτηνοτρόφους παραμένουν ιδιαίτερα περιορισμένα, λόγω των αυξημένων δαπανών για ζωοτροφές, ενέργεια και λειτουργικά έξοδα. Ο επιχειρηματίας Άντριου Σνίπερ, συνιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, θα αναγκαστούν σε αυξήσεις τιμών, παρότι «το μπέργκερ πρέπει να παραμείνει προσιτό».

Οι προοπτικές δείχνουν παρατεταμένη πίεση. Ο καθηγητής του Oklahoma State University, Ντέρρελ Πιλ, τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε φάση περιορισμένης προσφοράς και υψηλών τιμών, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμη, ίσως και ως το τέλος της δεκαετίας». Η ανασύσταση κοπαδιών απαιτεί χρόνο, κεφάλαια και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, αποτελώντας μια αργή και δαπανηρή διαδικασία.

Υψηλές τιμές και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η αγορά κρέατος δέχεται επίσης σημαντικές πιέσεις, με τις τιμές να συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους σε ένα περιβάλλον έντονου πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η τιμή του μοσχαρίσιου κατέγραψε άνοδο 1,3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, επιβαρύνοντας τον γενικό δείκτη κατά 0,02 μονάδες.

Η ακρίβεια επηρεάζει οριζόντια τόσο τις μεγάλες αλυσίδες όσο και τα τοπικά κρεοπωλεία, τα οποία ακολουθούν τις αυξήσεις για να παραμείνουν βιώσιμα. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα εντείνονται τα τελευταία χρόνια λόγω μιας σειράς κρίσεων: πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ελλάδα, που διατάραξαν την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ανοδική τάση αποτυπώνεται σε όλα τα είδη, από το νωπό μοσχαρίσιο έως το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα κατεψυγμένα προϊόντα. Οι τιμές για το ελληνικό μοσχαράκι 12 μηνών διαμορφώνονται γύρω στα 16 ευρώ/κιλό, ενώ για το χοιρινό στα 9,50 ευρώ/κιλό. Η κατάσταση διαμορφώνει ένα εύθραυστο σκηνικό για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που βρίσκονται μεταξύ αυξημένων δαπανών και περιορισμένης αγοραστικής δύναμης.

Η διεθνής εικόνα

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO, οι διεθνείς τιμές τροφίμων σημείωσαν άνοδο τον Ιούνιο, κυρίως λόγω αυξήσεων στο κρέας. Ο δείκτης κρέατος ανήλθε σε 126 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 6,7% σε ετήσια βάση, με το βόειο κρέας να ξεχωρίζει λόγω μειωμένης προσφοράς από τη Βραζιλία και ισχυρής ζήτησης από τις ΗΠΑ. Αντίθετα, τα πουλερικά κατέγραψαν πτώση λόγω αυξημένων εξαγωγών της Βραζιλίας.

Ο συνολικός δείκτης του FAO έφτασε στις 128 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,5% σε σχέση με τον Μάιο και 5,8% σε σχέση με το 2024, αλλά παραμένει 20,1% χαμηλότερος από το ιστορικό ρεκόρ του Μαρτίου 2022, στη διάρκεια της πρώτης φάσης του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum