| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 25/04/2025

 

 

 

Σε φάση ενεργητικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους βρίσκεται η Ελλάδα, δρομολογώντας νέα πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων από την περίοδο των μνημονίων. Εκτός από την επιταχυνόμενη εξόφληση του διμερούς δανείου της πρώτης δανειακής σύμβασης, το οικονομικό επιτελείο προχωρά και στην εξάλειψη δυνητικών μελλοντικών υποχρεώσεων, όπως τα λεγόμενα warrants με ρήτρα ΑΕΠ, τα οποία είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI ως κίνητρο για τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα στους κατόχους να εισπράξουν επιπλέον απόδοση εφόσον επιτυγχάνονταν συγκεκριμένοι στόχοι στο ΑΕΠ, κινδυνεύουν να ενεργοποιηθούν εντός της επόμενης διετίας. Η ενεργοποίησή τους θα σήμαινε επιπρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, εκτιμώμενο σε έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως έως και το 2042.

 

Ο μηχανισμός των warrants

Τα warrants αυτά παρέχουν στους κατόχους το δικαίωμα ετήσιας απόδοσης 1% επιπλέον επί των ομολόγων του PSI, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, υπό δύο προϋποθέσεις:

Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ να υπερβαίνει το 2%.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας να υπερβεί τα 266 δισ. ευρώ.

Από το 2021 έως το 2024 η πρώτη προϋπόθεση ικανοποιείται συνεχώς, ενώ η δεύτερη βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξή της, καθώς το ΑΕΠ το 2024 διαμορφώθηκε στα 237 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το απαιτούμενο όριο εντός της επόμενης διετίας.

Εξαγορά με στόχο την απενεργοποίηση

Για την αποφυγή του ενεργοποιούμενου κόστους, ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να εξαγοράσει τα εν λόγω warrants τον Μάιο έναντι συνολικού ποσού περίπου 160 εκατ. ευρώ. Η τιμή εξαγοράς βασίζεται στον μέσο όρο χρηματιστηριακής αξίας των warrants κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η πρόταση εξαγοράς είναι δεσμευτική για τους κατόχους, οι οποίοι θα αποζημιωθούν με το καθορισμένο ποσό και δεν θα διατηρήσουν πλέον δικαιώματα επί μελλοντικών αποδόσεων από την πορεία του ΑΕΠ. Έτσι, περιορίζεται σημαντικά ένας εν δυνάμει μακροχρόνιος δημοσιονομικός κίνδυνος.

Συνεχιζόμενη απομείωση του παλαιού χρέους

Παράλληλα, συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η σταδιακή εξόφληση των υπολοίπων του Greek Loan Facility (GLF) – του δανείου της πρώτης μνημονιακής συμφωνίας που παραχωρήθηκε από τις χώρες της Ευρωζώνης. Ήδη από το 2022 έως το 2024, η Ελλάδα έχει αποπληρώσει πρόωρα δόσεις συνολικού ύψους 18,55 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων δύο διπλές πληρωμές των 5,3 δισ. ευρώ και μία τριπλή πληρωμή ύψους 7,93 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024.

Ο στόχος πλέον είναι η πλήρης εξόφληση των υπολοίπων 34,55 δισ. ευρώ του δανείου μέχρι το 2031. Το 2025 αναμένεται να καταβληθεί ακόμη μία πρόωρη δόση ύψους 5,3 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της επενδυτικής αξιοπιστίας της χώρας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum