| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 02/09/2025

                 

 

 

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά δυναμικά για τον τραπεζικό κλάδο, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και το καλοκαιρινό διάλειμμα. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη φορτωμένη ατζέντα, με συνεχείς παρουσίες σε διεθνή συνέδρια και παράλληλες κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι συναντήσεις με την επενδυτική κοινότητα ανοίγουν στις 3–4 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή στα συνέδρια UBS Global Emerging Markets και Citi, ενώ ακολουθούν το CEEMEA Financial Symposium της Goldman Sachs στο Λονδίνο (9/9), το φθινοπωρινό συνέδριο της Keppler στο Παρίσι (10/9) και, κορυφώνονται με το τριήμερο Financial CEO Conference της Bank of America (16–18/9), όπου θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στη συνέχεια, οι επενδυτές θα βρεθούν στην Αθήνα για one-to-one επαφές με τις τράπεζες, σε roadshows που διοργανώνουν διεθνείς οίκοι: η JP Morgan (30/9), η Autonomous και η Jefferies (8/10) και η Citi (10/10).

 

Το ενδιαφέρον των ξένων ενισχύεται μετά τα ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο–Αύγουστο. Το αφήγημα κάθε τράπεζας είναι ελκυστικό, ωστόσο οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως σε τρεις τομείς:

Δυναμική πιστωτικής επέκτασης: Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα αυξάνονται με ρυθμούς σαφώς ταχύτερους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τον Ιούνιο, η χώρα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, με ετήσια αύξηση δανείων 11,1% στον ιδιωτικό τομέα (έναντι 2,9% στην ευρωζώνη). Ήδη, ως το τέλος Ιουνίου, οι τράπεζες είχαν καλύψει περίπου το 75% των ετήσιων στόχων τους, οδηγώντας σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω. Η Eurobank ανέβασε τον στόχο της σε 4 δισ. ευρώ, η Εθνική σε άνω των 2,5 δισ., η Πειραιώς σε πάνω από 3 δισ., ενώ η Alpha διατήρησε τον πήχη στα 2,2 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της αγοράς, πάντως, μιλούν για καθαρή πιστωτική επέκταση που θα ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ.

Βιωσιμότητα κερδοφορίας: Με τα επιτόκια να έχουν σταθεροποιηθεί χαμηλότερα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύνθεση των εσόδων και στις πολιτικές ανταμοιβής μετόχων μετά το 2025 (μερίσματα, επαναγορές κ.ά.).

Στρατηγικά πλάνα κάθε τράπεζας:

Η Eurobank ενισχύει το αποτύπωμά της μέσω της συγχώνευσης με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο και της παρουσίας της στη Βουλγαρία, χτίζοντας πλατφόρμα για περαιτέρω επέκταση σε αγορές Ανατολής.

Η Alpha Bank βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της αύξησης συμμετοχής της UniCredit στο 26%, με πιθανότητα άμεσης ανόδου στο 29,9% και σενάρια που φθάνουν έως το 33%, κίνηση που θα έθετε θέμα δημόσιας πρότασης εξαγοράς. Παράλληλα, η τράπεζα αναζητά ευκαιρίες νέων εξαγορών.

Η Πειραιώς ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα αιτηθεί καθεστώς Danish Compromise ώστε να ενσωματώσει την ασφαλιστική χωρίς επιβάρυνση κεφαλαίων. Επιπλέον, λανσάρει μέσα στον Σεπτέμβριο τη νέα ψηφιακή τράπεζα Snappi.

Η Εθνική Τράπεζα εντυπωσιάζει με υψηλές προβλέψεις διανομών (άνω του 60%), ενώ η αγορά περιμένει να δει πώς θα αξιοποιήσει το ισχυρό κεφαλαιακό της απόθεμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών.

Με αυτά τα δεδομένα, ο φετινός Σεπτέμβριος εξελίσσεται σε κομβικό μήνα για την παρουσίαση της επόμενης φάσης ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη διεθνή επενδυτική σκηνή.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum