| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 07/01/2026

 

 

 

Οι αγορές προβλέψεων καταγράφουν έντονη αύξηση στα πονταρίσματα που αφορούν πιθανές νέες διεθνείς παρεμβάσεις από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της αμερικανικής επιχείρησης στη Βενεζουέλα.

Επενδυτές και traders εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να στρέψει την προσοχή της σε κομβικά γεωστρατηγικά σημεία, όπως η Διώρυγα του Παναμά και η Γροιλανδία, ποντάροντας στην αυξημένη διάθεση του Λευκού Οίκου για άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Piper Sandler, Άντι Λαπεριέρ, το βασικό μήνυμα που λαμβάνουν οι αγορές είναι ότι ο Τραμπ «εμφανίζεται πλέον πολύ πιο άνετος και βέβαιος στη χρήση στρατιωτικής ισχύος», μια στάση που –όπως σημειώνει– φαίνεται να χαρακτηρίζει τον πρώτο χρόνο της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

 

Διώρυγα του Παναμά: εκτίναξη πιθανοτήτων

Στην πλατφόρμα προβλέψεων Kalshi, οι πιθανότητες ο Τραμπ να επιδιώξει την επανάκτηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά πριν από τις αρχές του 2029 ξεπέρασαν το 35%, από επίπεδα κάτω του 30% στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει δημόσια πως δεν αποκλείει ακόμη και τη χρήση στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της στρατηγικής θαλάσσιας οδού που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Γροιλανδία: ενισχύονται τα σενάρια αμερικανικού ελέγχου

Ακόμη πιο έντονη κινητικότητα παρατηρείται γύρω από τη Γροιλανδία. Οι πιθανότητες οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν τον έλεγχο οποιουδήποτε τμήματος της περιοχής αυξήθηκαν στο 38%, σημειώνοντας άνοδο περίπου 8 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε λίγες ημέρες. Το Σαββατοκύριακο, μάλιστα, έφτασαν προσωρινά έως και το 46%.

Ταυτόχρονα, μια ευρύτερη αγορά στοιχημάτων που αφορά το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αγορά μέρους της δανικής επικράτειας κινείται κοντά στο 25%, από κάτω του 20% την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά, τα στοιχήματα που συνδέονται με τα δύο αυτά σενάρια προσεγγίζουν τα 2,5 εκατ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές της Γροιλανδίας έχουν απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αμερικανικής ανάληψης ελέγχου, ο Τραμπ επανέλαβε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο The Atlantic, ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται απολύτως τη Γροιλανδία», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τον Μουτζτάμπα Ράχμαν της Eurasia Group, η δανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «κατάσταση πλήρους κρίσης».

Νέα σενάρια: Κολομβία, Κούβα και Ιράν

Παράλληλα, σε άλλες πλατφόρμες, όπως η Polymarket, έχουν ανοίξει νέες αγορές που αφορούν ενδεχόμενο αμερικανικό πλήγμα στην Κολομβία ή εισβολή στην Κούβα, με στοιχήματα που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Την ίδια στιγμή, στην Kalshi, οι traders ποντάρουν στην αποχώρηση του Αλί Χαμενεΐ από την εξουσία πριν από το τέλος του 2026, με τις πιθανότητες να διαμορφώνονται κοντά στο 54%, σε αγορά συνολικού ύψους σχεδόν 1 εκατ. δολαρίων.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από το πρόσφατο παρελθόν, καθώς ο Τραμπ είχε εγκρίνει βομβαρδισμούς στο Ιράν το προηγούμενο έτος και έχει προειδοποιήσει εκ νέου ότι οι ΗΠΑ «θα αντιδράσουν σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη επιχειρήσει να επανεκκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι αγορές προβλέψεων, όπως αποτυπώνεται, δεν αντανακλούν απλώς φημολογία, αλλά μια σαφή μεταβολή στις προσδοκίες. Μετά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική εισέρχεται σε φάση αυξημένου ρίσκου, με επίκεντρο κρίσιμους γεωστρατηγικούς κόμβους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum