| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 17/09/2022

 

 

Τη σιωπηρή ανοχή των εποπτικών αρχών για την έξοδο στις αγορές επιδιώκουν οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τον σχεδιασμό για την έκδοση ομολόγων λόγω των υψηλών επιτοκίων που δημιουργεί η κρίση και η άνοδος των spreads του ελληνικού Δημοσίου. Η έκδοση ομολόγων για την κάλυψη των στόχων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities), γνωστές ως MREL, που επιβάλλει ο SRB, αποτελεί ειλημμένη δέσμευση των συστημικών τραπεζών και ο σχεδιασμός για φέτος προέβλεπε συνολικές εκδόσεις ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

 

 

Όπως γράφει το Money Review, η άνοδος των επιτοκίων για τους τραπεζικούς τίτλους έχει καταστήσει την έκδοση ομολόγων εξαιρετικά δαπανηρό εγχείρημα και είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια για τους Tier II τίτλους έχουν φτάσει πάνω από το 8%, όταν το αντίστοιχο ομόλογο που εξέδωσε π.χ. η Εθνική διαπραγματευόταν στις αρχές του έτους και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κοντά στο 3,6%. Αντίστοιχα οι Tier II τίτλοι που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται πάνω από το 10% έως και 13%, όταν τα επιτόκια των αντίστοιχων εκδόσεων ήταν 9,75% και 5,5%, ενώ ο ΑΤ1 τίτλος που είχε εκδοθεί 8,75%, διαπραγματεύεται με επιτόκιο κοντά στο 17%. Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάντως εξαντλήσει το περιθώριο για Tier II και ΑΤ1 τίτλους και οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν μέσω senior ομολόγων.

 

Κοντά στο 12% διαπραγματεύεται ο Tier II τίτλος που είχε εκδώσει η Alpha Bank με επιτόκιο 4,25%, ενώ το senior ομόλογο που είχε εκδοθεί έναν ακριβώς χρόνο πριν με επιτόκιο 2,5% διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στο 7%. Πάνω από το 6% βρίσκεται σήμερα και το επιτόκιο του senior preferred (πράσινου ομολόγου) που εξέδωσε η Εθνική, δύο σχεδόν χρόνια πριν με επιτόκιο 2,75%. Κοντά στο 6% διαπραγματεύονται επίσης οι senior τίτλοι που εξέδωσε η Eurobank την προηγούμενη χρονιά με επιτόκιο λίγο πάνω από το 2%, η οποία πάντως ήταν και η μόνη τράπεζα που πραγματοποίησε έκδοση μετά το ξέσπασμα της γεωπολιτικής κρίσης, περιορίζοντας τις κεφαλαιακές της ανάγκες για την κάλυψη των στόχων MREL.
 
Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να επιτύχουν κεφαλαιακούς δείκτες κοντά στο 25%-26% με την προσφυγή σε εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων –Tier II, senior preferred notes ή ΑΤ1 τίτλων– σταδιακά έως το 2025. Παρά το γεγονός ότι ο SRB έχει επιβάλλει παρόμοιους στόχους για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που παρακολουθεί, η χρονική προθεσμία του 2025 έχει δοθεί στις ελληνικές τράπεζες έπειτα από παράταση που έχει ζητηθεί έναντι του 2023 που ισχύει για τις ευρωπαϊκές. Οι στόχοι αυτοί παρακολουθούνται σε ετήσια βάση και μπροστά στην αναταραχή που υπάρχει στις αγορές, επαναπροσδιορίζονται προς τα πίσω.
 
Η πίεση πάντως για κεφαλαιακές ενισχύσεις, που δεν έχουν να κάνουν με την επάρκεια κεφαλαίων, αλλά το επιπλέον κεφαλαιακό απόθεμα που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης, γίνεται πιο επιτακτική λόγω της αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και την ισχυρή πιστωτική επέκταση που καταγράφουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο.
 
Αυτό γιατί ο στόχος MREL είναι ουσιαστικά ένας κινητός στόχος, που συνδέεται με τη μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου και τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (Risk Weight Assets – RWA) που έχουν στον ισολογισμό τους οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό όσο αυξάνεται το δανειακό χαρτοφυλάκιο μεγεθύνεται και ο στόχος για κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι τράπεζες καλούνται να αυξήσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες είτε απευθείας με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε μέσω εναλλακτικών πηγών.
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum