| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 20/09/2022

 

 
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκεται ο SSM, o εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει του δύσκολου χειμώνα και με το σενάριο της ύφεσης να μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό
 

 
Τι έχει ήδη ζητήσει η ΕΚΤ από τις τράπεζες
 
Πηγές του Bloomerg επιβεβαίωσαν ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες που εποπτεύει -συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών- να αναλύσουν τον αντίκτυπο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου στις δραστηριότητές τους.
 
Χθες, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria, ζήτησε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις καθώς είναι πιθανό να έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. 
 
Ο Εnria αναγνωρίζει ότι τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι εύρωστος ενόψει μιας πιθανής ύφεσης, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Εντούτοις, μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνουν τον κλάδο.
 
Enria: Θα ξεκινήσουμε διάλογο με τις τράπεζες
 
«Πιέζουμε τις τράπεζες να επικεντρωθούν πολύ στη συγκέντρωση των ανοιγμάτων τους σε τομείς που εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ενέργεια και είναι εύθραυστοι σε ενεργειακά σοκ. Ζητάμε λοιπόν από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβολές τους υπό σοβαρά, δυσμενή σενάρια και θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί τους», είπε ο Εnria.
 
Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση εμπορικού real estate, οικιστικών ακινήτων και καταναλωτικής χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αύξηση του κόστους δανεισμού και χρήζουν προσοχής, όπως σημειώνει ο επόπτης.
 
Οι συστάσεις του Εnria από δημόσιο βήμα έρχονται σε συνέχεια της επιστολής της ΕΚΤ πριν από λίγες ημέρες στις τράπεζες του ευρωσυστήματος με την οποία τις καλούσε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να καταθέσουν επικαιροποιημένα σενάρια (βασικό και δυσμενές)  αναφορικά με τις προοπτικές τους, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν πλήρως μεταβληθεί και οι κίνδυνοι λόγω της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού αυξάνονται. Οι μέχρι σήμερα παραδοχές όχι απλώς τίθενται εν αμφιβόλω, αλλά έχουν πάψει να ισχύουν.
 
Τα αναθεωρημένα πλάνα που θα αποστείλουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος στην ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα καθορίσουν εν πολλοίς και τα μοντέλα/σενάρια ανά χώρα πάνω στα οποία θα «τρέξει» το πανευρωπαϊκό stress test που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2023 με στοιχεία ισολογισμών ως 31/12/2022.
 
Οι τράπεζες, στην παρούσα φάση, επωφελούνται από τα έκτακτα κέρδη λόγω των κατατεθειμένων στην ΕΚΤ αποθεματικών (τα επιτόκια αναφοράς κινούνται πλέον μεταξύ 1,5% -2%), όμως οι Αρχές θεωρούν βέβαιο πως σύντομα οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος διατήρησης καταθέσεων αλλά και νέα κόκκινα δάνεια.
 
Οι ελληνικές τράπεζες
 
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, έχουν ήδη πετύχει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάνουν λόγο για σημαντικές προοπτικές κερδοφορίας και δρομολογούν, σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές, τη διανομή μερίσματος.
 
Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν είναι αν η προοπτική κερδοφορίας και το 2022 παραμένει ισχυρή και αν η πιστωτική επέκταση θα κινηθεί στους ρυθμούς που προέβλεψαν τον περασμένο Μάρτιο, υπό διαφορετικά δεδομένα και κυρίως προβλέψεις για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
 
Από την άλλη πλευρά, οι πολύ καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και η εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης έχουν βαρύνουσα σημασία για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος, στο 5,5%-6%. Σε ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι η εγχώρια οικονομία βρίσκει, ως τώρα, απαντήσεις στις εντεινόμενες πληθωριστικές και ενεργειακές προκλήσεις. 
 
Πηγή: Ημερησία, Bloomberg
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum