| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 25/04/2025

   

 

 

Οι επόμενες 11 εβδομάδες αποτελούν κρίσιμο σταυροδρόμι για τον Donald Trump, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να υλοποιήσει μια φιλόδοξη υπόσχεση, την οποία έχει αναφέρει δημοσίως: να επιτύχει την ολοκλήρωση 90 εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Οι σύμβουλοί του βρίσκονται ήδη σε σφιχτές διαπραγματεύσεις με κυβερνήσεις από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, αναζητώντας τρόπους να ελαττώσουν τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, και να ενισχύσουν το αμερικανικό εμπόριο.

 

Ωστόσο, διεθνείς ειδικοί και εμπορικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός, παρά τη φιλόδοξη φύση του, φαντάζει ανέφικτος. Οι εμπορικές συμφωνίες, παραδοσιακά, απαιτούν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθούν, καθώς περιλαμβάνουν πλήθος παραμέτρων που απαιτούν προσεκτική διαπραγμάτευση και συμβιβασμούς.

Οι Δασμοί ως Μέσο Πίεσης

Ο Trump έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης για να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον Peter Navarro, τον εμπορικό σύμβουλο του προεδρικού γραφείου, η κυβέρνηση Trump προγραμματίζει να ολοκληρώσει 90 εμπορικές συμφωνίες σε μόλις 90 ημέρες. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην αμερικανική οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τις συνέπειες των δασμών, και παρά τις προσπάθειες για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, οι μεγάλες εμπορικές δυνάμεις όπως η Κίνα παραμένουν ανελαστικές, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη συμφωνιών.

Ορισμένοι παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας υποστηρίζουν ότι η συνέχιση των εμπορικών εμποδίων με χώρες όπως η Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες, ιδίως για τις μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις εισαγωγές από την Κίνα. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα κύμα χρεοκοπιών στον αμερικανικό επιχειρηματικό τομέα. Παρά τις προσδοκίες του Trump, οι συζητήσεις για την επίλυση των εμπορικών διαφορών με την Κίνα δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής.

Η Στρατηγική για Συμφωνία με την Κίνα

Ο Trump έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις όσον αφορά τους δασμούς «εξαρτώνται από την Κίνα». Η διακοπή μέρους του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ως αποτέλεσμα των αμοιβαίων δασμών, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και μπορεί να επιφέρει αύξηση στις τιμές καταναλωτικών αγαθών. Η αντίδραση της Κίνας, μέσω του εκπροσώπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε σαφής: οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις απειλές και να συμμετάσχουν σε διάλογο με βάση την ισότητα και το σεβασμό.

Ο Καταιγισμός Διαπραγματεύσεων και οι Προκλήσεις

Οι απειλές του Trump σχετικά με την επιβολή νέων δασμών έχουν αυξήσει την πίεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες. Στις 9 Απριλίου, η κυβέρνηση Trump ανέστειλε προσωρινά τους δασμούς που είχαν επιβληθεί σε περίπου 60 χώρες, δίνοντάς τους μια περίοδο 90 ημερών για να διαπραγματευτούν νέες συμφωνίες. Παρά την πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών, οι New York Times προειδοποιούν ότι η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με τόσες πολλές χώρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της έλλειψης επαρκούς στελέχωσης σε πολλά κυβερνητικά τμήματα, καθώς ορισμένα διοικητικά αξιώματα παραμένουν κενά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας στις ΗΠΑ απαιτεί κατά μέσο όρο 18 μήνες, ενώ η πλήρης εφαρμογή της μπορεί να χρειαστεί έως και 45 μήνες.

Ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος στην επενδυτική εταιρεία Apollo Global Management, δήλωσε ότι η ένταση που προκαλεί η παράλληλη διαχείριση πολλών συμφωνιών δημιουργεί ανάλογες κρίσεις όπως αυτές που εμφανίστηκαν κατά την πανδημία του COVID-19, με τον κίνδυνο να προκληθούν ελλείψεις σε καταστήματα και να αυξηθούν οι πιέσεις στον πληθωρισμό.

Οι Εντάσεις με τις Μεγάλες Οικονομίες

Η διαπραγμάτευση με μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι δύο χώρες έχουν ιστορικές διαφορές σε τομείς όπως ο χάλυβας και τα αυτοκίνητα. Μερικές συμφωνίες που βρίσκονται στο τραπέζι απαιτούν πολλές χρονιές για να υλοποιηθούν, όπως η πρόταση για επένδυση από την Ιαπωνία και άλλες χώρες σε αγωγό φυσικού αερίου στην Αλάσκα. Από την πλευρά της, η Ιαπωνία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξήσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, αλλά όχι με όρους που θεωρεί άνισους. Οι αντιστάσεις συνεχίζονται και από άλλους εμπορικούς εταίρους.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα δείχνουν μια πιο συνεργατική στάση, καθώς η χώρα εξετάζει την αύξηση των αγορών φυσικού αερίου και επενδύσεων σε αμερικανικά ναυπηγεία. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών στη Νότια Κορέα καθιστά τις διαπραγματεύσεις λιγότερο επιθετικές.

Προβλήματα με την Ευρώπη

Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. είναι ακόμα πιο περίπλοκες, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη σαφήνειας στις αμερικανικές προθέσεις. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Valdis Dombrovskis, τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια από την πλευρά των ΗΠΑ, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προστατεύσει τις δικές της επιχειρήσεις, εάν δεν βρεθεί λύση που να είναι αμοιβαία επωφελής.

Πηγή: New York Times

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum