| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 08/07/2025

         

 

 

Το αμερικανικό δολάριο κατέγραψε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1973 – τη χρονιά που ο Ρίτσαρντ Νίξον αποχώρησε από τον κανόνα του χρυσού του Bretton Woods. Ο δείκτης ICE U.S. Dollar Index σημείωσε πτώση 10,7%, οδηγώντας το δολάριο σε χαμηλό δυόμισι ετών και φανερώνοντας μια πρωτοφανή ευαλωτότητα απέναντι σε πολλαπλές πηγές αποσταθεροποίησης της νομισματικής κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Οι αιτίες της πτώσης

Όπως σημειώνει ο Art Hogan της B. Riley Wealth Management, η αποδυνάμωση του δολαρίου αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: το εκτινασσόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα (το οποίο ενδέχεται να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια εντός του 2025), η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική, οι πολιτικές επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Fed, αλλά και η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση.

 

Αν και υπήρξαν σύντομες ενδείξεις ανάκαμψης – όπως η ήπια εφαρμογή των δασμών Τραμπ τον Απρίλιο – η καθοδική πορεία του δολαρίου συνεχίζεται. Οι επενδυτές ερμηνεύουν τη νέα οικονομική και δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ ως πηγή αστάθειας, ενώ η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τον χρυσό – με αγορές της τάξης των 24 τόνων τον μήνα, σύμφωνα με το World Gold Council – ενισχύει την εικόνα αποστροφής προς το δολάριο.

Όπως επισημαίνει ο Daniel Von Ahlen της TS Lombard στο CNBC, «οι επιθέσεις του Τραμπ στη Fed και η κυβερνητική προτίμηση σε ένα πιο αδύναμο δολάριο εντείνουν την πίεση στο νόμισμα».

Η υποχώρηση της αμερικανικής κυριαρχίας

Περισσότερο από το 40% των εσόδων των εταιρειών του S&P 500 προέρχονται από το εξωτερικό, γεγονός που καθιστά την αποδυνάμωση του δολαρίου θεωρητικά θετική για την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, η παρούσα διολίσθηση δεν θεωρείται απλώς ένα εργαλείο εμπορικού πλεονεκτήματος, αλλά αντανακλά μία κρίση εμπιστοσύνης στο αμερικανικό οικοδόμημα.

Όπως παρατηρούν οι George Saravelos και Christian Wietoska της Deutsche Bank, «δεν είναι απαραίτητο οι ξένοι επενδυτές να πουλήσουν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία για να μειωθεί η αξία του δολαρίου – αρκεί να σταματήσουν να αγοράζουν».

Αν και μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη Fed το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την αποδυνάμωση του νομίσματος, η πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δείχνει το αντίθετο. Οι αποδόσεις στα Treasuries αυξάνονται, αντανακλώντας την αυξανόμενη επιφύλαξη των επενδυτών ως προς τη φερεγγυότητα των ΗΠΑ.

Η αναρρίχηση του ευρώ

Το ευρώ σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο το 2025 – περίπου 14% – παρά τις μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τάση αυτή ενισχύει την εικόνα του ενιαίου νομίσματος ως μιας σταθερής εναλλακτικής αποθεματικής επιλογής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ του Aix-en-Provence, υπογράμμισε πως το ευρώ δεν απειλεί άμεσα το δολάριο, αλλά εδραιώνει τη θέση του ως αξιόπιστη νομισματική λύση, εφόσον συνοδεύεται από πολιτική στήριξη και περαιτέρω εμβάθυνση της τραπεζικής και κεφαλαιαγοράς της ΕΕ.

Παρά τις εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ, η ευρωζώνη ενισχύει το διεθνές της αποτύπωμα, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το NextGenerationEU και τις κοινές εκδόσεις χρέους. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, εκτιμά ότι οι εκδόσεις ομολόγων σε ευρώ θα ενταθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Οι αγορές σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η πτώση του δολαρίου δεν έχει – τουλάχιστον προς το παρόν – προκαλέσει μια άμεση νομισματική κρίση. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ήδη ορατές:

Η διεθνής ζήτηση για το χρέος των ΗΠΑ περιορίζεται.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται λόγω αυξημένου κινδύνου.

Νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν, το ελβετικό φράγκο και το ευρώ κερδίζουν έδαφος ως περιουσιακά στοιχεία αναφοράς.

Οι προσπάθειες αποδολαριοποίησης εντείνονται μέσω διμερών συναλλακτικών συμφωνιών και αυξημένων αποθεματικών σε χρυσό.

Η Wells Fargo προειδοποιεί πως το δολάριο δεν πρόκειται να απολέσει άμεσα την παγκόσμια ηγετική του θέση, υπενθυμίζοντας τη θεσμική ανθεκτικότητα και το μέγεθος των αμερικανικών αγορών. Παρ’ όλα αυτά, η σταδιακή διάβρωση της εμπιστοσύνης προς το δολάριο είναι γεγονός – υποκινούμενη από την πολιτική και ενισχυμένη από τις ίδιες τις αγορές.

Ενώ το ευρώ απέχει ακόμη από το να αποτελέσει το νέο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς, βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση των τελευταίων δύο δεκαετιών για να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο διεθνούς επιρροής.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum