| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 01/09/2022

 

 
Πληρότητες πρακτικά ταυτόσημες με εκείνες του 2019, αλλά τιμές σημαντικά υψηλότερες, κατεγράφησαν φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 90,6% έναντι 92,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και τον Ιούλιο στο 89,3% έναντι 89,8%. Ωστόσο η μέση τιμή δωματίου φέτος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 147,64 ευρώ, επίπεδο 17,5% υψηλότερο από εκείνο του Ιουνίου 2019. Τον δε Ιούλιο η μέση τιμή των δωματίων στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 144,49 ευρώ, ήτοι 19,4% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
 

 
Αλλά και στο σύνολο του επταμήνου η μέση τιμή των δωματίων (117,68 ευρώ) εμφανίζεται κατά 11,3% αυξημένη σε σχέση με το επτάμηνο του 2019. Δεν συμβαίνει το ίδιο πάντως και με τις πληρότητες του επταμήνου, καθώς εμφανίζονται κατά 17,8% χαμηλότερα από του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Το γεγονός αυτό εξηγείται βεβαίως από το ότι στις αρχές του έτους φέτος εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τον τουρισμό εν γένει λόγω της πανδημίας. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού και προέρχονται από επεξεργασία της GBR Consulting.
 
Συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες πόλεις – προορισμούς στην Ευρώπη, η Αθήνα έρχεται πέμπτη στη σχετική κατάταξη όσον αφορά τις πληρότητες μετά τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Παρίσι αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Παραμένει δε ανταγωνιστικά τιμολογημένη αν κρίνει κανείς από το γεγονός πως η μέση τιμή δωματίου είναι ένατη στην κατάταξη των δέκα πιο σημαντικών προορισμών. Σημειώνεται πως η υψηλότερη μέση τιμή δωματίου εντοπίζεται στο Παρίσι με 285,3 ευρώ και ακολουθεί το Λονδίνο με 203,2 ευρώ. Ακόμη και η Κωνσταντινούπολη εμφανίζει μέση τιμή 120,6 ευρώ έναντι 117,6 ευρώ της Αθήνας.
 
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις φαίνεται να καταγράφονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αθήνα, που λειτουργούν πλέον ευθέως ανταγωνιστικά των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της AirDNA που γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η ζήτηση για μισθώσεις Airbnb με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφει αύξηση κατά 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
 
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού τονίζει πως βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων και των επιδόσεων του Αυγούστου, αλλά και των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου «προκειμένου να έχουμε μια ακόμη πιο σαφή και σφαιρική εικόνα». Επισημαίνει ωστόσο ότι η Αθήνα, αν και δωδεκάμηνος αστικός προορισμός, παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας μη ξεπερνώντας τους 6-7 μήνες υψηλών επιδόσεων, ενώ έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε επίπεδο όχι μόνο ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και από την υπερπροσφορά κλινών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των κλινών της παραξενοδοχίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ο λόγος για τα συγκροτήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, που λειτουργούν ουσιαστικά ως ξενοδοχεία, αποφεύγοντας ωστόσο να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών διατυπώνει και την ανησυχία της για τον επερχόμενο δύσκολο ενεργειακά χειμώνα.
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum