| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 27/09/2022

 

 
Δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ 20 επιχειρήσεων έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου.
 

 
Όπως γράφει το Money Review:
 
Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε σύνολο επενδύσεων περίπου 1,4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν την ερχόμενη τριετία, ενώ η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και περίπου επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ θα συμβασιοποιηθούν εντός του 2023. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ως ένδειξη επιτυχίας του Προγράμματος το γεγονός ότι το Ταμείο έχει ήδη «καλύψει» όλες τις προϋποθέσεις της δεύτερης δόσης, ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ, η οποία εκτίμησε ότι θα ζητηθεί άμεσα, ενώ έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία λόγω της ανόδου των κυμαινόμενων επιτοκίων που καθιστά τα δάνεια του RRF ιδιαίτερα ελκυστικά λόγο της σταθερής φύσης των επιτοκίων καθώς και του ανταγωνιστικού τους ύψους, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις και projects υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που προσφέρουν και αξιόλογες εξασφαλίσεις.
 
Οι πυλώνες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βάση και του σχεδιασμού του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως είπε ο κ. Βασιλείου, είναι αυτοί της Πράσινης Μετάβασης (κατ’ ελάχιστο 38,5%), και της ψηφιακής μετάβασης (κατ’ ελάχιστο 20,8%). Επιπλέον, ο πυλώνας της εξωστρέφειας λόγο του πλήθους των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς και του τουριστικού κλάδου.
 
Από πλευράς κλάδων, έχουν κινητοποιηθεί επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως αλυσίδες supermarket που στοχεύουν στην ψηφιακή τους αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας, εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις που στοχεύουν σε νέες επενδύσεις ώστε να αυξήσουν και να βελτιώσουν τη παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους, επιχειρήσεις από το χώρο τον τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών (FTTH), εταιρείες από το χώρο του φαρμάκου που προχωρούν σε επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία καθώς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αυξάνουν τη δυναμικότητά τους σε κλίνες και βελτιώνουν την προσέγγισή τους σε θέματα βιωσιμότητας.
 
Από την πλευρά της Alpha Bank ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking κ. Γιάννης Εμίρης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έσπευσαν να καλύψουν το επενδυτικό κοινό που συσσωρεύτηκε τη δεκαετία της κρίσης . Το κλίμα αυτό ουσιαστικά άρχισε να αντιστρέφεται το 2022, χρονιά που για πρώτη φορά οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχουν ξεπεράσει τις αποσβέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη η χώρα έχει γίνει ξανά επενδύσιμη και η σχέση ρίσκου και απόδοσης έχει βελτιωθεί πολύ, όπως και η πιστοληπτική διαβάθμιση του Δημοσίου και των επιχειρήσεων. Το τραπεζικό σύστημα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπάρχει κλίμα φιλικό στην προσέλκυση επενδύσεων.
 
Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking της Eθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Καραμούζης το γεγονός ότι η ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 5% φέτος, δεν προέρχεται όπως παλαιότερα από την ιδιωτική κατανάλωση. Αντιθέτως, σε αυτό συμβάλλει η κατά 9% περίπου αύξηση στις πάγιες επενδύσεις. Σημαντικό είναι, όπως πρόσθεσε, ότι με την συμβολή του τουρισμού, οι εξαγωγές υπηρεσιών έχουν σημειώσει αύξηση κατά 47%. Ο κ. Καραμούζης. Ισχυρή είναι επίσης ζήτηση για δάνεια, κάτι που αποτυπώνεται στα 148 δισ ευρώ προ προβλέψεων δάνεια το α’ εξάμηνο και σε αυτό βοηθά η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, η αύξηση των καταθέσεων και η φιλική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.
 
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει, παρά τις αντιξοότητες, καλύτερη επίδοση από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με εκτιμώμενη άνοδο του ΑΕΠ άνω του 6% φέτος και 2-3% το 2023, εκτίμησε, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate& Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς Θοδωρής Τζούρος. Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης αποτελούν η ισχυρή ώθηση από τον τουρισμό, η μικρότερη εξάρτηση σε ενέργεια προερχόμενη από Ρωσία αλλά και τα σημαντικά κονδύλια – της τάξης του 86 δισ. ευρώ – που αναμένονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Ταυτόχρονα, καταγράφεται εκρηκτική άνοδος των άμεσων ξένων επενδύσεων σε Ελλάδα, με 4,8 δισ. ευρώ το 2022 (+70% σε ετήσια βάση) ενώ στο πεντάμηνο του 2022 είμαστε ήδη στα 3,5 δισ. ευρώ. Βλέπουμε μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις να υλοποιούνται στην χώρα μας διεθνείς ομίλους, με πιο πρόσφατη την είσοδο του Singapore Fund στη ξενοδοχειακή αλυσίδα Sani-Ikos.
 
«Το 2023 δεν αναμένεται να δούμε αντιστροφή της τάσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, παρά την άνοδο των επιτοκίων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους», εκτίμησε ο κ. Τζούρος, εξηγώντας ότι «ακόμη και σε πρώιμους δείκτες των NPLs, όπως οι μικρές καθυστερήσεις σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, στα πρώτα δηλαδή δάνεια που επηρεάζονται σε μια κρίση, δεν καταγράφονται ανησυχητικά στοιχεία». Σε ότι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως σημείωσε ο κ. Τζούρος, όσες έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους και μετά την κρίση της πανδημίας είναι πλέον εξαιρετικά ανθεκτικές και με υγιείς ισολογισμούς. «Έτσι ακόμα και σε μικρομεσαίες εταιρίες παρατηρούμε επίπεδα καθαρού δανεισμού που δεν ξεπερνούν τις 3 με 4 φορές το EBITDA – που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, ακόμη και σε μια συρρίκνωση των περιθωρίων κερδοφορίας που αναπόφευκτα θα δούμε τους επόμενους μήνες λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους».
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum