| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 12/08/2025

      

 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε αυτή τη φορά τα πυρά του προς ένα από τα κορυφαία ονόματα της αμερικανικής τραπεζικής σκηνής, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, κατηγορώντας τον για «λανθασμένες προβλέψεις» σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών στις αγορές και στο κόστος για τους καταναλωτές.

«Ο Ντέιβιντ Σόλομον και η Goldman Sachs δεν αποδίδουν τα εύσημα όπου πρέπει. Έκαναν λάθος πρόβλεψη παλαιότερα, τόσο για την αντίδραση των αγορών όσο και για τους δασμούς, και έπεσαν έξω – όπως συμβαίνει συχνά», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του την Τρίτη.

 

Παρότι ο Τραμπ δεν ανέλυσε περαιτέρω την ενόχλησή του, οι αγορές θυμήθηκαν πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, η οποία ανέφερε ότι οι επιπτώσεις των δασμών στις τιμές καταναλωτή μόλις αρχίζουν να φαίνονται. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, με επικεφαλής τον Γιαν Χάτζιους, οι Αμερικανοί καταναλωτές είχαν επωμιστεί μέχρι τον Ιούνιο περίπου το 22% του κόστους των δασμών, ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί στο 67% αν οι νέοι δασμοί ακολουθήσουν την ίδια πορεία με προηγούμενες περιόδους.

Με σαρκασμό, ο Τραμπ σχολίασε: «Πιστεύω πως ο Ντέιβιντ πρέπει να βρει νέο οικονομολόγο ή, ίσως, να αφιερωθεί στο να είναι DJ και να αφήσει τη διοίκηση ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος», υπενθυμίζοντας το παλαιό χόμπι του Σόλομον ως DJ με το καλλιτεχνικό όνομα D-Sol, με το οποίο είχε κυκλοφορήσει single το 2018, πριν αναγκαστεί να το εγκαταλείψει λόγω επικρίσεων.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η νέα αυτή επίθεση προστίθεται στη σειρά επικρίσεων του Τραμπ προς μεγάλες τράπεζες της Wall Street, τις οποίες κατηγορεί ότι αποκλείουν πελάτες για πολιτικούς λόγους. Ο πρόεδρος έχει κατά το παρελθόν στραφεί και κατά της JPMorgan Chase και της Bank of America, υποστηρίζοντας ότι απορρίπτουν συντηρητικούς πελάτες, κάτι που οι ίδιες οι τράπεζες διαψεύδουν.

Παρά τις διαμάχες, ο τραπεζικός κλάδος συνολικά αναμένεται να ωφεληθεί από τις κινήσεις απορρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς και από την προοπτική μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Η ανάρτηση του προέδρου έγινε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη συνάντησή του με τον Σόλομον στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν τον πιθανό ρόλο της Goldman Sachs στη δημόσια εγγραφή των κρατικών στεγαστικών οργανισμών Fannie Mae και Freddie Mac.

Τα σχόλιά του ήρθαν την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν στοιχεία δείχνοντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε στο 2,7% τον Ιούλιο, παρά την άνοδο του δομικού πληθωρισμού, εξέλιξη που μείωσε τους φόβους για τις συνέπειες των δασμών στις τιμές και ενίσχυσε τις προσδοκίες για πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum