| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 15/08/2025

      

 

 

Διευρύνεται το έλλειµµα του ΕΛΥΚΩ (Ειδικού Λογαριασµού Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) επαναφέροντας στην κυβέρνηση το δίληµµα του ποιος θα το καλύψει, ο κρατικός προϋπολογισµός ή οι καταναλωτές; Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το έλλειµµα του ΕΛΥΚΩ κινείται εκ νέου ανοδικά και διαµορφώνεται πλέον στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι ΥΚΩ καλύπτουν το επιπλέον κόστος που απαιτείται για να παρέχεται στους κατοίκους των νησιών το ηλεκτρικό ρεύµα που παράγεται από τις ακριβές µονάδες ντίζελ της ∆ΕΗ στις ίδιες τιµές µε αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας. Μέσω των ΥΚΩ στους καταναλωτές επιµερίζεται επίσης το κόστος του επιδοτούµενου ρεύµατος για τις οµάδες που εντάσσονται στο Οικιακό Κοινωνικό Τιµολόγιο. Το κόστος των ΥΚΩ επιµερίζεται στο σύνολο των καταναλωτών και εισπράττεται µέσω των λογαριασµών ρεύµατος ως διακριτή ρυθµιζόµενη χρέωση. Τα ποσά που εισπράττονται αποτελούν εισροές του ΕΛΥΚΩ που διαχειρίζεται ο ∆Ε∆∆ΗΕ, ο οποίος επιστρέφει ανά µήνα στους προµηθευτές ρεύµατος το µέρος της επιδοτούµενης τιµής της κιλοβατώρας που κατέβαλαν για ΥΚΩ. Ο ειδικός αυτός λογαριασµός στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήταν πλεονασµατικός, καθώς το ακριβό φυσικό αέριο είχε καταστήσει φθηνότερη την παραγωγή ενέργειας από ντίζελ και µαζούτ των νησιών για αρκετούς µήνες και είχε περιορίσει σηµαντικά το υπόλοιπο διάστηµα την απόκλιση µεταξύ τιµής στη χονδρεµπορική αγορά και τιµής παραγωγής στα νησιά. Μάλιστα το διάστηµα από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2023 ο ΕΛΥΚΩ µε υπουργική απόφαση χρηµατοδότησε µε 460 εκατ. ευρώ το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης, συµβάλλοντας στις επιδοτήσεις των λογαριασµών ρεύµατος, κίνηση που αξιολογείται από την αγορά ως η βασική αιτία των ελλειµµάτων.

 

Με τη σταδιακή αποκλιµάκωση των τιµών ρεύµατος ο λογαριασµός γύρισε σε αρνητικός και έκλεισε το 2023 µε έλλειµµα της τάξης των 290 εκατ. ευρώ, το οποίο το 2024 εκτοξεύτηκε στα 600 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προκειµένου να µην επιβαρύνει τους καταναλωτές µε αύξηση των χρεώσεων που πληρώνουν για ΥΚΩ στους λογαριασµούς ρεύµατος, χρηµατοδότησε κατά 400 εκατ. ευρώ το έλλειµµα από τον κρατικό προϋπολογισµό, περιορίζοντάς το στα 200 εκατ. Μέσα στο τελευταίο τρίµηνο, σύµφωνα µε πληροφορίες της αγοράς, το έλλειµµα έχει αυξηθεί κατά 100 εκατ. ευρώ και διαµορφώνεται πλέον στα 300 εκατ. ευρώ εµφανίζοντας ανοδικές τάσεις.

Προς το παρόν, το έλλειµµα επιβαρύνει τους προµηθευτές οι οποίοι από τον Απρίλιο αποζηµιώνονται από τον ∆Ε∆∆ΗΕ για το 50% των ποσών που έχουν καταβάλει για ΥΚΩ, αυξάνοντας τις ανάγκες των εταιρειών προµήθειας για κεφάλαια κίνησης. Με τη δύσκολη άσκηση της κάλυψης του ελλείµµατος των ΥΚΩ θα καταπιαστούν από το φθινόπωρο τα συναρµόδια υπουργεία. Το θεσµικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης του ελλείµµατος είτε από τους καταναλωτές είτε από τον κρατικό προϋπολογισµό. Την απόφαση για την κάλυψη του ελλείµµατος λαµβάνουν τα συναρµόδια υπουργεία (ΥΠΕΝ και Οικονοµικών) έπειτα από σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ. Η ΡΑΑΕΥ είναι αρµόδια να αποφασίσει για την αναπροσαρµογή των χρεώσεων ΥΚΩ σε περίπτωση που αποφασιστεί να το πληρώσουν οι καταναλωτές. Σήµερα οι καταναλωτές επιβαρύνονται για τις ΥΚΩ µε χρεώσεις σε ένα εύρος από 5 έως 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα ανάλογα µε την τετραµηνιαία κατανάλωση σε τρεις κλίµακες.

Οι ανησυχίες της ΔΕΗ

Ενα άλλο ζήτηµα που συνδέεται µε τις ΥΚΩ και απασχολεί το σύνολο των προµηθευτών και πρωτίστως τη ∆ΕΗ, που είναι και ο παραγωγός που αποζηµιώνεται για το υψηλό κόστος παραγωγής στα νησιά, είναι ότι η απόφαση έγκρισης της Ε.Ε. για την κατά παρέκκλιση αποζηµίωση από το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων έληξε από τις 17/2/2019. Αυτό σηµαίνει ότι µέχρι και σήµερα η ∆ΕΗ δεν είναι καλυµµένη για ποσά που ήδη έχει εισπράξει για ΥΚΩ από το 2019 και µετά. Η εκκρεµότητα αυτή αξιολογείται από τη ∆ΕΗ ως ένας από τους κινδύνους που µπορεί να επηρεάσει την οικονοµική κατάσταση της εταιρείας. «Πιθανές αλλαγές ως προς το δικαίωµα λήψεως ανταλλάγµατος για τις υφιστάµενες υποχρεώσεις παροχής ΥΚΩ ή αλλαγές στην εγκεκριµένη µεθοδολογία υπολογισµού του ανταλλάγµατος για παροχή των ως άνω ΥΚΩ ή έγερση αντιρρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τη συνέχιση του µέτρου χορήγησης αντιστάθµισης για την παροχή ΥΚΩ στα µη διασυνδεδεµένα νησιά για το χρονικό διάστηµα από 17.2.2019 και εφεξής σύµφωνα µε τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες µπορεί να οδηγήσουν σε υποανάκτηση των δαπανών τους ή σε µη αναγνώριση δικαιώµατος για λήψη ανταλλάγµατος για την παροχή ΥΚΩ κατά τα προηγούµενα χρόνια ή πιθανή εισαγωγή νέων ΥΚΩ για τις οποίες ενδέχεται να µη δικαιούνται πλήρη ανάκτηση του σχετικού κόστους, δύνανται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στις δαπάνες, τη χρηµατοοικονοµική θέση, τα αποτελέσµατα και τις ταµειακές ροές των εταιρειών του οµίλου και της µητρικής εταιρείας», αναφέρει η ∆ΕΗ στην οικονοµική έκθεση εξαµήνου 2025.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum