| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 24/11/2025

        

 

 

Η ανησυχία εντείνεται σχετικά με το ολοένα αυξανόμενο χρέος που συσσωρεύει ο τεχνολογικός κλάδος, στην προσπάθειά του να αναπτύξει τις υποδομές που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα όσο ενισχύεται ο φόβος δημιουργίας «φούσκας».

Αν και οι τεράστιες επενδύσεις των τεχνολογικών εταιρειών στην ΑΙ δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, το ιστορικά υψηλό επίπεδο δανεισμού που χρησιμοποιούν πλέον για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη. Πρόκειται για σημαντική μετατόπιση στη στρατηγική τους, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες χρηματοδοτούσαν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες κυρίως από τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμά τους. Η στροφή προς τη μόχλευση και οι κυκλικές μορφές χρηματοδότησης που χαρακτηρίζουν πολλές νέες συμφωνίες δημιουργούν ένα νέο, πιο σύνθετο επίπεδο κινδύνου.

 

«Πιστεύω ότι έτσι η ιστορία της ΑΙ περνά σε μια πιο ώριμη φάση, η οποία ενδέχεται να συνοδευτεί από περισσότερη αστάθεια και υψηλότερο ρίσκο», ανέφερε στο Bloomberg η Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της Morgan Stanley.

Μέχρι πρόσφατα, οι δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη προέρχονταν κυρίως από λίγες εταιρείες με πολύ ισχυρούς ισολογισμούς και εντυπωσιακή ανάπτυξη στις ελεύθερες ταμειακές ροές. «Το οικοσύστημα έχει πλέον διευρυνθεί: συμμετέχουν εταιρείες με πιο αδύναμους ισολογισμούς – όπως η Oracle και η CoreWeave – υψηλότερο δανεισμό, καθώς και αυξημένο αριθμό αλληλένδετων, κυκλικών ροών εσόδων. Αυτή η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των παικτών είναι που δημιουργεί συστημικό κίνδυνο», δήλωσε η Shalett.

Οι πέντε μεγάλοι παίκτες της ΑΙ – Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta και Oracle – συγκέντρωσαν το 2025 χρέος 108 δισ. δολαρίων, ποσό τουλάχιστον τριπλάσιο από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε τις μετοχές τους, με την Oracle να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας. Τον Σεπτέμβριο η μετοχή της ενισχύθηκε, μετά την έκδοση αμερικανικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας 18 δισ. δολαρίων για επενδύσεις στην ΑΙ, ενώ οι τράπεζες διέθεσαν ομόλογα 38 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση data centers συνδεδεμένων με την Oracle. Ωστόσο, στη συνέχεια η μετοχή υποχώρησε κατά 33%, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των επιθετικών κεφαλαιακών δαπανών στον ισολογισμό της εταιρείας.

«Οι εταιρείες αυτές επενδύουν τεράστια ποσά και δεσμεύονται για τεράστιους κύκλους κεφαλαιουχικών δαπανών, μέρος των οποίων θα καλυφθεί με νέο δανεισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μετοχή της Oracle πρέπει να εγκαταλειφθεί, αλλά ότι πιθανότατα θα εμφανίζει μεγαλύτερη μεταβλητότητα», σχολίασε στο Bloomberg ο Arnim Holzer, αναλυτής της Easterly EAB.

Η Oracle προβλέπει κεφαλαιουχικές δαπάνες 35 δισ. δολαρίων για το τρέχον φορολογικό έτος, οδηγώντας τις ελεύθερες ταμειακές ροές σε αρνητικό πρόσημο 9,7 δισ. δολαρίων. Πέρυσι βρέθηκαν αρνητικές για πρώτη φορά από το 1990, ενώ το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για τα δύο επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα -24,3 δισ. δολάρια το 2028.

Η Oracle δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Meta εξέδωσε ομόλογα 30 δισ. δολαρίων, η Alphabet 38 δισ. δολαρίων, ενώ και η Amazon σχεδιάζει να αντλήσει 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ίσως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της επενδυτικής κούρσας για την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα είμαστε και στην αρχή του κύκλου αναδιάρθρωσης των ισολογισμών», δήλωσε ο Robert Schiffman, αναλυτής πιστωτικού κινδύνου στο Bloomberg Intelligence. «Φοβάμαι ότι αυτό το κύμα εκδόσεων ομολόγων πιθανόν να είναι μόνο η αρχή για τα επόμενα δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Μέχρι πρόσφατα, οι τεράστιες κεφαλαιουχικές δαπάνες θεωρούνταν αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ΑΙ, ενώ αρκετοί επενδυτές τις αντιμετώπιζαν ως ένδειξη εμπιστοσύνης των εταιρειών στην εμπορική επιτυχία των έργων τους. Ωστόσο, η Wall Street έχει αρχίσει να δείχνει ανυπομονησία ως προς τα αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων, ενώ το αυξανόμενο χρέος ενισχύει τις ανησυχίες.

Παρά τη μεγαλύτερη μόχλευση, οι επενδυτές εξακολουθούν γενικά να διατηρούν θετική στάση απέναντι στις προοπτικές των μετοχών των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, λόγω της σταθερής αύξησης εσόδων και των ισχυρών ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων. Η UBS επισημαίνει ότι το 80%-90% των προγραμματισμένων δαπανών των Big Tech εξακολουθεί να χρηματοδοτείται μέσω των ταμειακών τους ροών.

«Ίσως είναι υπερβολή να θεωρηθεί ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων αποτελούν σημείο καμπής και ότι η “μανία” για την ΑΙ πρόκειται να τερματιστεί», σχολίασε ο Bob Savage, επικεφαλής αναλυτής της BNY. «Το χρέος περιπλέκει το αφήγημα, αλλά δεν αλλάζει τη θεμελιώδη εικόνα», πρόσθεσε.

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum