| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

GFF Insider

Καθημερινή ειδησεογράφία σε ζητήματα οικονομίας - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

 

 
 

03/02/23

 

Citi: Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών δεν έχει τελειώσει – Τα 25 hot stories

Έπειτα από την Goldman Sachs, και η Citigroup δίνει "ψήφο εμπιστοσύνης" στις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, υποστηρίζοντας πως η εντυπωσιακή υπεραπόδοσή τους έναντι των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα έχει κι άλλο να "δώσει", ενώ τονίζει πως το μεταξύ τους discount, παρά το ράλι παραμένει τεράστιο.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Citi (την έκθεση παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr), οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καταγράψει άνοδο 20% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση έναντι των αμερικάνικων μετοχών από το 2009. Μπορεί να φαίνονται υπεραγορασμένες βραχυπρόθεσμα, αλλά το ράλι εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις χαμηλές αποτιμήσεις και τις υποτονικές ροές κεφαλαίων. Η Ευρώπη εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount 30% σε όρους P/E έναντι των ΗΠΑ, σε σύγκριση με μακροπρόθεσμο μέσο όρο 15%. Αυτό αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση, όπως εκτιμά η Citi.Remaining Time-0:00

Η αμερικάνικη τράπεζα εξετάζει έτσι την πιθανή μελλοντική τροχιά των παραγόντων που έχουν βοηθήσει και στηρίξει το πρόσφατο ευρωπαϊκό ράλι και τι σημαίνει αυτό για τις αγορές προσεχώς.

Ο πρώτος παράγοντας που εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι η άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και αναμένεται να παραμείνουν γύρω στα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να κινηθούν υψηλότερα στο τέλος του έτους. Αυτό αφαιρεί έναν πιθανό θετικό άνεμο για τη συνέχεια.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η "επιστροφή" της Κίνας. Το trade του reopening της Κίνας έχει ήδη λειτουργήσει έντονα – ο δείκτης MSCI Κίνας αυξήθηκε κατά 50%, αλλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερα στη συνέχεια καθώς βρίσκεται μόλις στην αρχή του, όπως σημειώνει η Citi. Οι ευρωπαϊκές μετοχές με έκθεση στην Κίνα είχαν ιδιαίτερα καλή πορεία, καταγράφοντας ράλι της τάξης του 40%. Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια,  οι παγκόσμιοι στρατηγικοί αναλυτές της Citi υποστηρίζουν πως η ανοδική πορεία μπορεί να είναι μεγαλύτερη στις μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα.

Τρίτον, το ράλι ύψους 15% στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ενίσχυσε επίσης τη σχετική απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των ΗΠΑ. Η αγορά συναλλάγματος ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί στενά τις διαφορές των επιτοκίων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, όπως σημειώνει η Citi.

Τέταρτον, ο "θόρυβος" από τις κεντρικές τράπεζες έχει βοηθήσει όλες τις αγορές μετοχών. Η ΕΚΤ φαίνεται να είναι η περισσότερο επιθετική στη ρητορική της, κάτι που θα στηρίξει το ευρώ και θα ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών για τους επενδυτές που βασίζονται σε δολάρια. Έπειτα και από τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις κατά 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, 75 μονάδες βάσης από τη Fed και όχι άλλες αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος του πρόσφατου ράλι φαίνεται να τροφοδοτήθηκε από αλλαγές θέσεων των επενδυτών και από το short covering. Από την αρχή του έτους οι θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνέχισαν να αναπτύσσεται σταθερά στην Ευρώπη, σύμφωνα με του αναλυτές της Citi. Τώρα βρίσκονται στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά στα μέσα του 2021, αν και η δυναμική έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι η τοποθέτηση φαίνεται πλέον μονόπλευρη (καθαρά longs), οι κίνδυνοι ενός sell-off για αποκόμιση κερδών αυξάνονται.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Citi, αν και οι τοποθετήσεις στην αγορά μπορεί να φαίνονται bullish, τα παραδοσιακά δεδομένα ροών κεφαλαίων όμως έχουν γίνει θετικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό προσφέρει μια ευπρόσδεκτη αντιστροφή των απότομων εκροών (7,5% του μέσου ενεργητικού) που σημειώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνεχείς εισροές θα μπορούσαν να προσθέσουν περαιτέρω ώθηση σε αυτό το ράλι, όπως εκτιμά η Citi. Τα αμερικανικά μετοχικά funds ήταν πιο ανθεκτικά πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει την αγορά των ΗΠΑ πιο ευάλωτη σε εκροές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς την Ευρώπη, την οποία και δεν… "αγαπούσαν" στο παρελθόν, μια τάση που είναι εμφανής στα πιο πρόσφατα δεδομένα της EPFR.

Οι αποτιμήσεις είναι ακόμα φθηνές

Το εξαιρετικά σημαντικό και υποστηρικτικό είναι πως, παρά το ράλι, οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται επί του παρόντος με P/E 12μήνου στο 13x, κάτω από τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή του 14x. Η Citi έχει επανειλημμένως επισημάνει το κενό αποτίμησης ρεκόρ που έχει ανοίξει η Ευρώπη με τις ΗΠΑ. Το discount 35% σε όρους P/E Ευρώπης/ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο φαινόταν υπερβολικό. Έκτοτε, το χάσμα έχει κλείσει (τώρα στο 30%), αλλά παραμένει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15%. Το κλείσιμο σε αυτόν τον μέσο όρο θα σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν κατά περαιτέρω κατά 20% στο επόμενο διάστημα.

Τι αναμένεται στη συνέχεια

Η αύξηση 20% που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές μετοχές σημαίνει ότι πλησιάζουν πιο κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Citi για τον πανευρωπαϊκό δείκτη για το τέλος του έτους, δηλαδή τις 475 μονάδες. "Δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμοι θετικοί άνεμοι (χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, συμπίεση των bears) εξασθενούν και οι θέσεις είναι bullish, δεν θα κυνηγούσαμε πολύ έντονα την αγορά αυτή τη στιγμή", σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, οι φθηνές αποτιμήσεις παραμένουν υποστηρικτικές και οι εισροές κεφαλαίων αυξάνονται. "Θα ήμαστε αγοραστές σε οποιαδήποτε αδυναμία της αγοράς", τονίζει. "Πιστεύουμε επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ κατά το υπόλοιπο του έτους, ειδικά δεδομένης της προοπτικής περαιτέρω υποχώρησης του δολαρίου", όπως καταλήγει.

Οι 25 μετοχές - γκανιάν

Σε ότι αφορά το πώς μπορούν οι επενδυτές να "παίξουν" το περαιτέρω κλείσιμο του χάσματος αποτίμησης Ευρώπης/ΗΠΑ, η Citi εξετάζει τις ευρωπαϊκές μετοχές με υψηλή κεφαλαιοποίηση οι οποίες έχουν υποαποδώσει τον αντίστοιχο κλάδο των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 20%, διαπραγματεύονται με discount στον κλάδο τους στις ΗΠΑ και έχουν σύσταση buy ή neutral από τους αναλυτές της. Έτσι κατέληξε στις εξής 25 μετοχές - γκανιάν:

Μετοχή

Κλάδος

 

 

Aker BP ASA

Ενέργεια

Eni S.p.A.

Ενέργεια

Shell Plc

Ενέργεια

Arkema SA

Βασικά υλικά

BASF SE

Βασικά υλικά

Mondi plc

Βασικά υλικά

Smurfit Kappa

Βασικά υλικά

Stora Enso

Βασικά υλικά

Sandvik AB

Κεφαλαιουχικά αγαθά

Adecco Group AG

Εμπορικές Υπηρεσίες

Intertek Group plc

Εμπορικές Υπηρεσίες

Teleperformance SA

Εμπορικές Υπηρεσίες

Tesco PLC

Τρόφιμα και βασικά είδη

Fresenius Medical Care

Υγειονομικός εξοπλισμός

Philips N.V.

Υγειονομικός εξοπλισμός

GSK plc

Φαρμακευτική & Βιοτεχνολογία

Roche

Φαρμακευτική & Βιοτεχνολογία

Legal & General

Ασφάλειες

NN Group N.V.

Ασφάλειες

Phoenix Group

Ασφάλειες

Nexi S.p.A.

Software

Ericsson

Υλικά τεχνολογίας

BT Group plc

Τηλεπικοινωνίες

E.ON SE

Κοινής ωφέλειας

Fortum Oyj

Κοινής ωφέλειας

 

Ενισχύει την παρουσία της εκτός Ελλάδας η Aegean

Να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμά της ως περιφερειακού αερομεταφορέα επιδιώκει η Aegean. Για τον σκοπό αυτό, η αεροπορική αποτελεί έναν από τους τρεις διεκδικητές του έργου της εκτέλεσης νέων επιδοτούμενων διεθνών δρομολογίων από τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Οχρίδας προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Την έναρξη του διαγωνισμού ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας Μπλαγκόι Μποκβάρσκι και με την ημερομηνία υποβολής προσφορών να έχει εκπνεύσει στις 19 Ιανουαρίου, ενδέχεται ο ανάδοχος να γίνει γνωστός την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπόλοιποι δύο αερομεταφορείς που διεκδικούν τα συγκεκριμένα δρομολόγια είναι η Lufthansa και η Wizz Air που έχει επικρατήσει στους τρεις τελευταίους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο του 2022 ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας, θα επιλεγούν περισσότερες από μία αεροπορικές εταιρείες, γεγονός που σημαίνει ότι η Aegean διαθέτει αυξημένες πιθανότητες να αποτελέσει έναν από τους προτιμητέους αναδόχους. Οι πτήσεις θα επιδοτούνται με 7,5 ευρώ και 4,5 ευρώ ανά επιβάτη από τα αεροδρόμια των Σκοπίων και «Αγ. Παύλος» της Οχρίδας αντίστοιχα για το διάστημα από την τρέχουσα χρονιά μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025. Για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ. Ορισμένα από τα κριτήρια για την επιλογή του αναδόχου περιλαμβάνουν την εξυπηρέτηση των προτεινόμενων προορισμών δύο φορές, ανά εβδομάδα και τη διαφημιστική προώθησή τους. Σήμερα η Aegean συνδέει τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» με τα Σκόπια με δύο και έως τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις αντίστοιχα. Η συνολική επιβατική κίνηση των δύο διεθνών αεροδρομίων της Βόρειας Μακεδονίας διαμορφώθηκε το 2022 σε περίπου 2,3 εκατ. άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Μεταφορών της χώρας.

Η ενίσχυση της δραστηριότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί στρατηγικό στόχο της Aegean την οποία μέσα ενημέρωσης της περιοχής εμφανίζουν ως ενδιαφερόμενη για την απόκτηση της Croatia Airlines. Η κροατική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση του ζημιογόνου εθνικού αερομεταφορέα της Κροατίας, αλλά η διαδικασία ανεστάλη εξαιτίας της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, η αεροπορική από τον Οκτώβριο του 2021 ελέγχει με 51% τη ρουμανική Animawings. Ο αερομεταφορέας πετάει από δέκα αεροδρόμια της Ρουμανίας προς Αθήνα, Κέρκυρα, Χανιά, Κω, Κεφαλονιά, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και Ζάκυνθο.

Ευρύτερα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί έναν ακόμη από τους βασικούς στόχους της Aegean. Ως εκ τούτου, πριν από λίγες ημέρες, η αεροπορική προχώρησε στην ανανέωση, για τρία χρόνια, της αποκλειστικής συνεργασίας με την TUI France, με τη συμμαχία των δύο εταιρειών να αριθμεί μία εικοσαετία.

Η Aegean δημιουργεί νέα περιφερειακή βάση στο αεροδρόμιο της Λιλ της Γαλλίας, με στόχο να εξυπηρετεί αποκλειστικά με απευθείας πτήσεις το πρόγραμμα θερινών και χειμερινών προορισμών και πακέτων της TUI France σε Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο, Βουλγαρία, Κροατία και Μαυροβούνιο. Η αεροπορική θα προσφέρει το φετινό καλοκαίρι 1 εκατ. θέσεις από και προς τη Γαλλία, έχοντας μεταφέρει, πέρυσι, περισσότερους από 700.000 επιβάτες. Τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, που αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, η Aegean θα διασυνδέει με τακτικές πτήσεις και αυξημένες συχνότητες την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο με το Παρίσι και σημαντικό αριθμό μεγάλων γαλλικών πόλεων.

 

02/02/23

 

 

Mytilineos: Νέα συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία

Συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), μέσω απευθείας γραμμής, με την ενέργεια να παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,9 MW στην Ιταλία, υπέγραψαν η MYTILINEOS – Energy & Metals και η Saint-Gobain, μία διεθνής εταιρεία με ηγετική θέση στις βιώσιμες υποδομές.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου της Saint-Gobain στο Vidalengo, κοντά στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2023, σημειώνει η MYTILINEOS σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, θα παράγονται περισσότερες από 7,5 GWh “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μειώνοντας έτσι περισσότερους από 3.900 τόνους CO2 κάθε χρόνο – το ισοδύναμο του ετήσιου αποτυπώματος άνθρακα περίπου 700 ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία.

«Η MYTILINEOS εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο utility ενέργειας, ωστόσο, καθώς είναι ταυτόχρονα και μία από τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, κατανοεί τις αυξημένες ανάγκες των συνεργατών της», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Καλαφατάς, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS και πρόσθεσε: «Η Ιταλία είναι μία χώρα στρατηγικής σημασίας για την Εταιρεία και με αυτή τη συμφωνία αποδεικνύουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε λύσεις ενέργειας σε τοπικές βιομηχανίες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ενεργειακής αστάθειας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ιταλική πολιτική ενεργειακής ανεξαρτησίας».

Το 10ετές αυτό PPA διασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της Saint-Gobain στο Vidalengo. Επιπλέον, καθώς έχει «κλειδώσει» μία ευνοϊκή τιμή, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης τελών δικτύου. Το έργο εμπίπτει στον ιταλικό κανονισμό για την ιδιοκατανάλωση, γνωστό ως SEU.

Από την πλευρά του ο Gaetano Terrasini, CEO της ιταλικής Saint-Gobain, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA της Saint-Gobain. Το όραμα του Ομίλου είναι να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες κατασκευές, όχι μόνο χάρη σε λύσεις που καθιστούν δυνατή την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών και άνετων κτιρίων, αλλά και χάρη στις διαδικασίες παραγωγής, για τις οποίες έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των CO2, των αποβλήτων και του νερού. Η οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας για το εργοστάσιό μας στο Vidalengo αντιπροσωπεύει μία από τις ενέργειες που θα υποστηρίξουν την λειτουργία μας στην Ιταλία για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του Ομίλου για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050».

Η MYTILINEOS υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας και της Ιταλίας για απανθρακοποίηση, με τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις, ειδικά τώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία διαθέτει σήμερα στην Ιταλία χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων 157MW σε κατασκευή και 2 GW σε ανάπτυξη, ενώ σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 1 GW εντός του 2023.

Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ωρίμανση του συνολικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της MYTILINEOS ισχύος 9,1GW, το οποίο αποτελείται από έργα σε αρκετές χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα:

539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό)

Περίπου 1.0GW  είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW στο εξωτερικό)

Περίπου 2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων  περίπου 1.5GW στο εξωτερικό)

Πάνω από 5GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων ~4GW στο εξωτερικό)

Οι Gattai, Minoli, Partners και Our New Energy παρείχαν συμβουλευτική στην MYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

 

01/02/23

 

 

Eurobank Equities: Το μεγάλο comeback και τα "όπλα" των ελληνικών μετοχών  ….. Ανησυχίες ενόψει εκλογών

Το story των ελληνικών μετοχών έπειτα και από το δυναμικό comeback παραμένει θετικό, όπως τονίζει η Eurobank Equities, με ώθηση από τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, τις καλές μακροοικονομικές προοπτικές, την ισχυρή εταιρική κερδοφορία, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Οι επενδυτές έχουν επομένως περισσότερους τρόπους να κερδίσουν και λιγότερους τρόπους να χάσουν μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η εικόνα είναι λίγο πιο δύσκολη βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι, με την αγορά να είναι υπερβολικά εφησυχασμένη όσον αφορά την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Eurobank Equities, οι ελληνικές μετοχές πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό comeback το 2022, ξεπερνώντας τις περισσότερες διεθνείς αγορές, με στήριξη από το καλύτερο μακροοικονομικό υπόβαθρο, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά >5% το 2022 σε σύγκριση με 3% για την ΕΕ. Η χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών, η υγιής εταιρική κερδοφορία και οι πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από ό,τι σε άλλες αγορές ήταν επιπλέον υποστηρικτικοί παράγοντες, όπως και η χαμηλή αρχική βάση μετά τη σημαντική υποαπόδοση της ελληνικής αγοράς το 2021.

Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά (+10%) με τους επενδυτές να αρχίζουν να εκτιμούν πως οι προοπτικές της Ευρώπης είναι πολύ καλύτερες από ότι φοβόντουσαν, υπό το πρίσμα της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από τη συνεχιζόμενη στροφή προς την "αξία", όπως υποδεικνύεται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου (πάνω από 20%), με τις ελληνικές τράπεζες να υποστηρίζονται επίσης από την υψηλότερη ευαισθησία τους στα αυξανόμενα επιτόκια σε σχέση με άλλες τράπεζες της ΕΕ. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το προφίλ αύξησης της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων φαίνεται ελκυστικό με σχετικά περιορισμένο κίνδυνο καθοδικής πορείας έναντι εκτιμώμενης αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κατά 1-2%. Οι αποτιμήσεις παραμένουν επίσης ελκυστικές, με τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές (στο 5,5x το EV EBITDA) και τις τράπεζες (στο 0,6x το P/BV) να αντιπροσωπεύουν καλή αξία έναντι των μετοχών στην ΕΕ/περιφέρεια (discount 20-30%).

Ωστόσο, όπως τονίζει η Eurobank Equities, ο παράγοντας των εκλογών δεν έχει ληφθεί υπόψη όσο θα έπρεπε. Η ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από τα πρόσφατα χαμηλά τους είναι ένα ελκυστικό trade ενόψει της αναμενόμενης επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, ωστόσο η αγορά μπορεί να εφησυχάστηκε πολύ νωρίς όσον αφορά την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου. Οι επερχόμενες εκλογές στο β’ τρίμηνο (Απρίλιος-Μάιος πιθανότατα) θα περιλαμβάνουν δύο εκλογικούς γύρους (υποθέτοντας ότι ο πρώτος θα οδηγήσει σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο) και μια κάπως πιο περίπλοκη πορεία προς το σχηματισμό κυβέρνησης, υπό το φως του όλο και πιο πολωμένου τοπίου. Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής παραμένει ωστόσο αυτό της συνεργασίας μεταξύ των δύο mainstream κομμάτων, αλλά η πορεία προς αυτό το αποτέλεσμα δεν φαίνεται καθόλου ευθεία και εύκολη.

Πώς να τοποθετηθείτε – Τα top picks

Συνολικά, αν και η Eurobank Equities πιστεύει ότι η ασυμμετρία κινδύνων είναι θετική για τις ελληνικές μετοχές το 2023 (και μεσοπρόθεσμα), πιστεύει επίσης ότι η εικόνα είναι λίγο πιο διαφοροποιημένη βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι. Οι κίνδυνοι φαίνονται μέτριοι δεδομένου του ανθεκτικού προφίλ κερδοφορίας για τις ελληνικές μετοχές, αλλά η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία περιορίζεται κάπως από τις πολιτικές εξελίξεις. "Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ) που συμπληρώνεται από την Alpha Bank (ελκυστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής δεδομένης τις πιεσμένης αποτίμησης).

Καθώς οι επενδυτές άρχισαν πρόσφατα να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το προφανές ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών σε περίπτωση επίλυσης της σύγκρουσης. Αν και η άποψη της Eurobank Equities είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σχετικά αμυντικά τοποθετημένοι μέχρι τις εκλογές, για τους συμμετέχοντες στην αγορά που επιθυμούν να κλίνουν προς μια στάση με μεγαλύτερο ρίσκο εν αναμονή μιας αλλαγής στη γεωπολιτική, συνιστά τη ΔΕΗ (ωφελείται από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου), την Fourlis (μη δίκαια αποτίμηση) και την Τράπεζα Πειραιώς (το play με το υψηλότερο beta σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον).

 

31/01/23

 

Έτος με δύο όψεις το 2023 για το ΧΑ – Οι επιλογές της NBG Securities 

Έτος με δύο όψεις θα είναι το 2023 σύμφωνα με την NBG Securities. Από τη μία η προσδοκία για ένα θετικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα και η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δημιουργούν το κατάλληλο αφήγημα για θετικές επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που θα υποστηριχθεί από την δυναμική που δείχνουν οι εισηγμένες στα εταιρικά τους κέρδη. 

Ωστόσο, και ειδικά μετά το ράλι που καταγράφεται από τις αρχές του έτους στο ΧΑ, η χρηματιστηριακή παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τα παγκόσμια macro όπως η εξέλιξη του πληθωρισμού και η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών αλλά και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Έτσι, οι αναλυτές της NBG Securities εκτιμούν πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μετοχές υψηλής μερισματικής ποιότητας ή και σε αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

Τα top picks 

Κορυφαίες επιλογές της NBG για φέτος περιλαμβάνουν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις οι οποίες ταιριάζουν με την αμυντική της πρόταση για το α’ εξάμηνο του 2023 και με τιμές στόχους για ΟΤΕ €17,9, ΟΠΑΠ €15,9 και Jumbo €18,6. 

Επιπλέον, περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν έκθεση στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας όπως η Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα €31,20, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης όπως η Autohellas με τιμή στόχο τα €12,80 ή ακόμη μετοχές που συνδυάζουν πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά όπως η Cenergy Holdings με τιμή στόχο τα €4,00.

Η ΝBG Securities παραμένει θετική για τον τραπεζικό τομέα λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της δυνητικής διανομής μερίσματος. Η κορυφαία επιλογή στον τραπεζικό τομέα είναι η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα €2,35 κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει μια πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της στοιχείων.

 

 

Λιμάνι Πειραιά: Επανεκκίνηση επενδύσεων από την Cosco

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση των εναπομεινασών υποχρεωτικών και προαιρετικών επενδύσεων της Cosco Shipping στο λιμάνι του Πειραιά άναψε η δημοσίευση του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με το προεδρικό διάταγμα έγκρισης του master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Ωστόσο θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος δύο-τριών μηνών έως ότου εγκριθεί και η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που περιλαμβάνει και τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Ο σχετικός φάκελος αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία της εισηγμένης, το υπόλοιπο μη συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο των υποχρεωτικών επενδύσεων, οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 293,78 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται σε 169 εκατομμύρια. Πέραν των υποχρεωτικών επενδύσεων, το master plan προβλέπει και προαιρετικές επενδύσεις συνολικού ύψους 167 εκατομμυρίων, ανεβάζοντας το σύνολο του προϋπολογισμού των προβλεπόμενων επενδύσεων στα 450 εκατομμύρια. Εξ αυτών έχουν επί του παρόντος συμβασιοποιηθεί ή και ολοκληρωθεί επενδύσεις προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΠ και του υπουργείου Nαυτιλίας.

Η νέα διαδικασία

Ο ΟΛΠ κατέθεσε στο υπουργείο Ναυτιλίας την πρώτη έκδοση του master plan το 2017 και επικαιροποιημένη εκδοχή του εγκρίθηκε στα τέλη του 2019. Αλλά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα από σχετικές προσφυγές φορέων του Πειραιά έστειλε ξανά στην αφετηρία τη διαδικασία κρίνοντας την προηγούμενη αδειοδότηση ως μη συμβατή με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η νέα διαδικασία που ακολούθησε για την έγκριση του νέου master plan οδήγησε, μέσω και των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου πλέον για όλους τους υπόχρεους λιμένες της χώρας, διεθνούς και εθνικής σημασίας (16+16=32 λιμένες), αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Θα απαιτηθεί δηλαδή η ίδια διαδικασία και για την εκ νέου έγκριση του master plan του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των λιμανιών που ιδιωτικοποιούνται, όπως της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και του Βόλου.

Κυκλοφοριακή μελέτη

Το νέο πλαίσιο υποχρεώνει τον φορέα της επένδυσης να εξασφαλίζει πρώτα έγκριση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κατόπιν να προχωράει στη σύνταξη του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης ή master plan, ενώ επιβάλλει και τη διενέργεια κατάλληλης κυκλοφοριακής μελέτης. Ζήτημα κρίσιμο για το ήδη βεβαρημένο οδικό δίκτυο του Πειραιά.

Ετσι, στο προεδρικό διάταγμα για το master plan του ΟΛΠ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, όλες οι προβλέψεις για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, οι λιμενικές ζώνες και υποζώνες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι νέες υποχρεωτικές και μη επενδύσεις, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις κ.ά. Η σημαντικότερη περιβαλλοντική δέσμευση που έχει τεθεί για την πλήρη εφαρμογή του Π.Δ. είναι η απαίτηση εκπόνησης ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων.

Το Π.Δ. χωρίζεται σε 3 μέρη: στο πρώτο περιλαμβάνεται η χωρική οργάνωση και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του λιμένα Πειραιά, στο δεύτερο οι κατευθύνσεις και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και στο τρίτο, στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται το τοπογραφικό διάγραμμα με τους όρους δόμησης και οι χρήσεις γης των ζωνών του λιμένα.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις στον Πειραιά αφορούν την επέκταση του επιβατικού λιμένα που θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων, την προμήθεια εξοπλισμού, έναν σημαντικό αριθμό κτιριακών εργασιών και τη βελτίωση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών.

Στο master plan περιλαμβάνονται επίσης άλλες μη υποχρεωτικές επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη τεσσάρων ξενοδοχείων, η ανάπτυξη κέντρου logistics στον πρώην χώρο 80 στρεμμάτων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού και η κατασκευή δύο κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων.

 

Έσοδα 300 εκατ. ευρώ προσδοκά η Ελλάκτωρ

Συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει ο όμιλος Ελλάκτωρ εφόσον ολοκληρώσει με επιτυχία τη δρομολογούμενη πώληση της θυγατρικής Ακτωρ, αλλά και του υπόλοιπου 25% που ελέγχει στην «Ανεμος», την εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Motor Oil πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόθεση της διοίκησης είναι να έχει ολοκληρώσει τις συμφωνίες για τη μεταβίβαση και των δύο αυτών περιουσιακών στοιχείων εντός των προσεχών εβδομάδων.

Όπως γράφει η Καθημερινή, ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει την άντληση της απαιτούμενης ρευστότητας για τη σημαντική ενίσχυση του τομέα των παραχωρήσεων, που σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε «ατμομηχανή» των εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου Ελλάκτωρ τα επόμενα χρόνια. Ο πρώτος και βασικότατος στόχος είναι ασφαλώς η ανάληψη της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί και στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της REDS στην αγορά ακινήτων, που προβλέπει έργα της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Για τον σκοπό αυτόν, ελήφθη, μεταξύ άλλων, η απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Ακτωρ, με το σχήμα τής κυπριακών συμφερόντων εταιρείας Wade Adams και τον κ. Δημήτρη Κούτρα. Ο τελευταίος επιχειρεί την επιστροφή του στα ηνία της εταιρείας που «έχτισε» για 40 χρόνια και από την οποία υποχρεώθηκε σε αποχώρηση πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν η Ελλάκτωρ πέρασε υπό τον έλεγχο των αδελφών Καλλιτσάντση. Χθες, ανακοινώθηκε κι επισήμως η έναρξη μιας περιόδου τριών εβδομάδων αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το τίμημα πώλησης της Ακτωρ, η οποία «μεσουράνησε» επί ηγεσίας Δημ. Κούτρα, κυρίως τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 170-180 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ποσοστό 60%-70% της Ακτωρ θα αποκτηθεί από τη Wade Adams και το υπόλοιπο ποσοστό από την Adamas του κ. Κούτρα.

Αντικείμενο της συμφωνίας, παράλληλα, είναι η αποκλειστική συνεργασία μεταξύ του ομίλου Ελλάκτωρ και της Ακτωρ. Ουσιαστικά, όποτε η πρώτη θα χρειάζεται κατασκευαστικό εταίρο, θα επιλέγει την Ακτωρ. Για παράδειγμα, σε όσους διαγωνισμούς διεκδικεί σήμερα αντικείμενο η Ακτωρ Παραχωρήσεις (όπου απαιτούνται παράλληλα και κατασκευαστικές εργασίες), θα συνασπιστεί με την Ακτωρ. Πρόκειται για δεκάδες διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, αλλά και έργα παραχώρησης, όπως π.χ. το τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά – Χερσόνησος.

Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι ενδιαφέρον για την αγορά της Ακτωρ, και μάλιστα με έγγραφο και επίσημο τρόπο, εξέφρασε και η Intrakat, δείγμα της φιλοδοξίας της νέας διοίκησης να μεγεθύνει την εισηγμένη και να την αναδείξει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομίλων του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτός ήταν και ο λόγος, που αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Ελλάκτωρ, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Εντέλει προκρίθηκε η πρόταση του σχήματος Wade Adams και Δ. Κούτρα, καθώς κρίθηκε πιο συμφέρουσα, για σειρά από λόγους. Κατ’ αρχάς, η πώληση της Ακτωρ στην Intrakat θεωρήθηκε ότι θα ενίσχυε έναν άμεσο ανταγωνιστή στον τομέα των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα θα περιόριζε σημαντικά τις επιλογές της Ελλάκτωρ σε ό,τι αφορά την αναζήτηση κατασκευαστικού εταίρου για τα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ που διεκδικεί. Ταυτόχρονα, θεωρήθηκε ότι μια συμφωνία με την Intrakat θα ήγειρε πιθανή παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαδικασία που θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση της πώλησης, χωρίς να εγγυάται ότι δεν θα προκύψουν τυχόν ζητήματα και περιορισμοί στο μέλλον. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η Επ. Ανταγωνισμού να έθετε κάποιους όρους για να εγκρίνει τη συμφωνία πώλησης, κάτι που αποκλείεται να συμβεί με την περίπτωση της Wade Adams και του κ. Κούτρα, καθώς δεν έχουν παρουσία στον τομέα των δημοσίων έργων στην ελληνική αγορά.

Πράσινη ενέργεια

Το επόμενο βήμα για τον όμιλο Ελλάκτωρ αφορά την πώληση και του υπόλοιπου 25% που ελέγχει στην «Ανεμος», με πιθανότερο αγοραστή τον ίδιο τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) ή κάποιον επενδυτή που θα τυγχάνει της αποδοχής του τελευταίου. Παράλληλα, θεωρείται πιθανή και η πώληση της δραστηριότητας της διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή της θυγατρικής Ηλέκτωρ. Ο βασικός ενδιαφερόμενος θα είναι και στην περίπτωση αυτή ο όμιλος Βαρδινογιάννη.

 

30/01/23

 

Intrakat: Καλύφθηκε πλήρως η ΑΜΚ – Αντλήθηκαν 100 εκατ. ευρώ

Tην πλήρη κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ανακοίνωσε η Intrakat με άντληση 100.000.000,62 ευρώ και την έκδοση 85.470.086 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση καλύφθηκε από τους δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής, ως ακολούθως:

Ποσοστό 95,66% της Αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών από ασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης με την καταβολή συνολικού ποσού € 95.658.808,05 που αντιστοιχεί σε 81.759.665 Νέες Μετοχές.

Ποσοστό 4,34% της Αύξησης καλύφθηκε μέσω της άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής με την καταβολή συνολικού ποσού 4.341.192,57 ευρώ που αντιστοιχεί σε 3.710.421 Νέες Μετοχές. Δεδομένου ότι ο αριθμός Νέων Μετοχών για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση εγγραφής από ασκήσαντες το δικαίωμα προεγγραφής υπερέβη τον αριθμό των Νέων Μετοχών που έμειναν αδιάθετες κατόπιν ικανοποίησης των ασκηθέντων δικαιωμάτων προτίμησης, οι ως άνω 3.710.421 Νέες Μετοχές διατέθηκαν στους ασκήσαντες το δικαίωμα προεγγραφής επενδυτές κατ’ αναλογία του αριθμού Νέων
Μετοχών για τις οποίες άσκησαν το δικαίωμα προεγγραφής.

Συνεπώς, δεν απέμειναν αδιάθετες Νέες Μετοχές προς διάθεση από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ως αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με την από 30.01.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με την οποία διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 20 του Ν. 4548/2018, η πιστοποίηση της εμπρόθεσμης και ολοσχερούς καταβολή του συνολικού ποσού της Αύξησης, το τελικό ποσοστό κάλυψης της Αύξησης ανέρχεται σε 100,00% και το ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων σε 100.000.000,62 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας αυξήθηκε κατά 25.641.025,80 ευρώ με την έκδοση 85.470.086 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης, ενώ η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των Νέων Μετοχών και της τιμής διάθεσης τους, συνολικού ποσού 74.358.974,82 ευρώ, θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «Διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

Συνεπώς σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 48.157.195,50 ευρώ, διαιρούμενο σε 160.523.985 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία.

Οι Νέες Μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε άυλη μορφή με πίστωση στους λογαριασμούς αξιογράφων τους στο Σ.Α.Τ. Η ακριβής ημερομηνία πίστωσης των Nέων Μετοχών στους λογαριασμούς αξιογράφων των δικαιούχων και η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Εταιρείας.

 

Ελλάκτωρ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams – Adamas για την Άκτωρ

Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ανακοίνωσε και επίσημα ο όμιλος Ελλάκτωρ. 

«Η Εταιρεία, συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το άρθρο17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις σχετικά με την εξέλιξη της ανωτέρω διαδικασίας», αναφέρει ακόμη ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής προσυμφώνου μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Πέμπτη σε δημοσίευμά της η Καθημερινή που σημείωνε ότι μεταξύ των δύο πλευρών επίκεται η υπογραφή προσυμφώνου.

Όπως γράφει το Money Review, σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 150-160 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε τρεις εβδομάδες. Ενδεχόμενη εξαγορά της «Ακτωρ» από τη Wade Adams και την Adamas Group του Δ. Κούτρα θα οδηγούσε, ύστερα από τέσσερα χρόνια, στην επιστροφή του τελευταίου στην τεχνική εταιρεία.

Παιχνίδι για πολλούς και όχι μόνο για δύο

Όπως πάντα γράφει το Money Review, μπορεί η κοινοπραξία της Wade Adams με το Δημήτρη Κούτρα να έχει λάβει προβάδισμα στη μάχη για τον έλεγχο της Άκτωρ ωστόσο οι εξελίξεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προεξοφληθούν. Κατά πληροφορίες, την Παρασκευή επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση της Άκτωρ κατέθεσε στη διοίκηση της Ελλάκτωρ η ομάδα των επιχειρηματιών Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου. Σύμφωνα με την στήλη 

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της «Ακτωρ» εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντική ρευστότητα στους βασικούς μετόχους του ομίλου «Ελλάκτωρ», τη Reggeborgh και τη Motor Oil που ελέγχουν την εισηγμένη με 46,1% και 29,87% αντίστοιχα. Ιδίως για τους Ολλανδούς της Reggeborgh, που απέκτησαν τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ» στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, θα οδηγήσει σε υπολογίσιμη υπεραξία, δεδομένου ότι τα μεγέθη της «Ακτωρ» έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Ενδεικτικά, το ανεκτέλεστο της «Ακτωρ» κατά τη χρήση του 2020 ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί σε 2,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2022. Επίσης, το 2020 η λειτουργική κερδοφορία είχε διαμορφωθεί σε -155 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να περιορίζονται σε 70,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 και να ελαχιστοποιούνται σε 0,1 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η «Ελλάκτωρ» ολοκλήρωσε και την πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ στη Motor Oil προς 671,5 εκατ. ευρώ, με την πώληση της «Ακτωρ» να περιορίζει το χαρτοφυλάκιο της «Ελλάκτωρ» στους τομείς των παραχωρήσεων («Ακτωρ Παραχωρήσεις») και της ανάπτυξης ακινήτων (Reds). Η απόφαση πώλησης του κατασκευαστικού βραχίονα της «Ελλάκτωρ» είναι συμβατή με το στρατηγικό πλάνο των μεγαλομετόχων του ομίλου για εστίαση στην ενέργεια και στο real estate. Η υλοποίηση κατασκευαστικών έργων με σημαντικό περιθώριο κερδοφορίας έχει γίνει δύσκολη άσκηση ύστερα και από την εκτόξευση του κατασκευαστικού και του ενεργειακού κόστους, αλλά και εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού. Για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ρίσκο –τουλάχιστον σε σχέση με την περίοδο των υψηλών εκπτώσεων– απαιτούνται ισχυρή ρευστότητα και συμπαγής χρηματοοικονομική διάρθρωση, με αποτέλεσμα η έξοδος από τον κλάδο, τουλάχιστον για ορισμένους μη παραδοσιακούς παίκτες, να φαίνεται ότι έχει περισσότερα οφέλη.

 

27/01/23

 

 

Mytilineos: H 3D απεικόνιση των οικονομικών αποτελεσμάτων

Σε περιβάλλον metaverse παρουσίασε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 η Mytilineos, χρησιμοποιώντας 3D απεικόνιση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επρόκειτο για μία παγκόσμια καινοτομία, καθώς κατέστη η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο για να κάνει μια τέτοια παρουσίαση, απεικονίζοντας τα οικονομικά μεγέθη σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της και με τόση λεπτομέρεια.

Η Mytilineos ανακοινώνοντας ότι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο σημείωσε: «Πρόκειται για ένα εργαλείο που τώρα αναπτύσσεται στη διεθνή επιχειρηματικότητα για εταιρικές παρουσιάσεις, για πρώτη φορά όμως για την αποτύπωση κανονιστικών υποχρεώσεων που απαιτούν πολυπλοκότητα και περιορισμένο χρόνο απόκρισης, όπως τα Οικονομικά Αποτελέσματα εταιρειών. Η 3D απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών επιτρέπει σε διαφορετικά κοινά να κατανοήσουν καλύτερα και σε βάθος τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών, παρέχοντας μία πιο εύληπτη και προσιτή εμπειρία. Μέσω αυτής της διαδραστικής εμπειρίας, οι εταιρείες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν βασικούς τομείς επιτυχίας και τομείς βελτίωσης, ενώ το εικονικό περιβάλλον επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τα δεδομένα με τρόπο που οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως τα υπολογιστικά φύλλα και τα γραφήματα, δεν μπορούν να αποδώσουν.»

Κέρδη 466 εκατ. ευρώ το 2022

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ανακοινώθηκε πως κατά το 2022 η Mytilineos κατέγραψε αύξηση 187% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου που ανήλθαν σε 466 εκατ. έναντι 162 εκατ. το 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,41 ευρώ αυξημένα κατά 186% σε σύγκριση με το 2021.

Ειδικότερα ο όμιλος ανακοίνωσε

130% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 823 εκατ. ευρώ, έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2021.

137% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε 6.306 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 2.664 εκατ. ευρώ το 2021.

Προτεινόμενο μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές), αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 

26/01/23

 

 

MYTILINEOS: υπερδιπλασιασμός κερδοφορίας μείωση δανεισμού αύξηση επενδύσεων …. Μεγάλο μέρισμα

Υπερδιπλάσια κέρδη, κύκλο εργασιών και μέρισμα με ταυτόχρονη μείωση του δανεισμού και αύξηση των επενδύσεων ανακοίνωσε η MYTILINEOS για το 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, το 2022 η εταιρεία κατέγραψε:
o    187% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021. 
Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,41 ευρώ, αυξημένα κατά 186% σε σύγκριση με το 2021.
o    130% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 823 εκατ. ευρώ, έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2021.
o    137% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε 6.306 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 2.664 εκατ. ευρώ το 2021. 
o    η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ το 2022, από 803 εκ. ευρώ στο τέλος του 2021 και αύξηση των επενδύσεων σε νέο υψηλό επίπεδο άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Το προτεινόμενο μέρισμα 1,20 Ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές), αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: 
«Για τη MYTILINEOS, το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο, όχι μόνο για τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που πέτυχε η Εταιρεία απέναντι σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε το έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή, μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού της σε MYTILINEOS Energy & Metals.

Αυτή τη χρονιά, η MYTILINEOS βρέθηκε απέναντι σε προκλήσεις όπως η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και τα αποτελέσματά του, η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των επιτοκίων αλλά και οι εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970. Σε αυτό το περιβάλλον, η Εταιρεία κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, το 2022, η MYTILINEOS πέτυχε μία συστηματική αύξηση της κερδοφορίας της, μέσω της επίτευξης διαδοχικών ιστορικών υψηλών σε κάθε επόμενο τρίμηνο του έτους, ενώ ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά τον δείκτη μόχλευσής της, σε μία χρονιά που έκανε τις μεγαλύτερες επενδύσεις της.

Επιβεβαιώνεται έτσι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι προβλέψεις της Διοίκησής της, τη στιγμή κατά την οποία θέτει τις βάσεις για ακόμα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η ένταξη της MYTILINEOS για πρώτη φορά στον δείκτη MSCI, καθώς και η συνεχής ενίσχυση της συμμετοχής των ξένων, κυρίως, θεσμικών επενδυτών - με πιο πρόσφατη τη σημαντική αύξηση του ποσοστού της Fairfax - αποτελούν σημαντική αναγνώριση των επιδόσεων της MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια, όπως και την προσήλωσή της στον στρατηγικό στόχο για δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους. 
Τέλος, η εισαγωγή της Εταιρείας στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, καθώς και στον δείκτη MSCI ESG Ratings, αποδεικνύουν ότι η MYTILINEOS ανήκει πλέον στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε σχέση με τις προοπτικές για το 2023, επισημαίνεται μεταξύ άλλων η επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ η συνεισφορά, για πρώτη φορά στην κερδοφορία του 2023, της νέας μονάδας φυσικού αερίου 826 MW και η υψηλή κερδοφορία για την Μεταλλουργία, μέσω ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του μετάλλου και της ισοτιμίας Euro/ $ , όσο και με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

 

Αegean: Αυξάνει τα δρομολόγιά της από και προς το Ισραήλ

Με την προσθήκη 3 νέων απευθείας τακτικών δρομολογίων από τα ΙωάννιναΧανιά και την Καλαμάτα προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ και αύξηση των πτήσεων της από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η AEGEAN διευρύνει το δίκτυό των προορισμών της και ενισχύει περεταίρω τη δραστηριότητά της στην αγορά του Ισραήλ.

Τα 3 νέα δρομολόγια θα προστεθούν στο θερινό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα και θα εμφανιστούν στα συστήματα κρατήσεων τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η AEGEAN διασυνδέει το Ισραήλ με τακτικές εβδομαδιαίες πτήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ κατά τη θερινή περίοδο, θα πραγματοποιεί τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από και προς συνολικά 9 δημοφιλείς προορισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο, Λάρνακα, Ιωάννινα, Χανιά, Καλαμάτα). 

Παράλληλα, η AEGEAN προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική κίνηση από τη συγκεκριμένη αγορά προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την αυξημένη ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που καταγράφεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνει τις προσφερόμενες θέσεις κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται, ότι η AEGEAN επιχειρεί από και προς το Ισραήλ με τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις ήδη από το 2002 αυξάνοντας διαρκώς τη δραστηριότητά της και έχει μεταφέρει συνολικά 4 εκατομμύρια επιβάτες. 

 

25/01/23

 

 

Titan: Αύξηση τζίρου και κερδών δείχνουν τα προσωρινά αποτελέσματα του 2022

Η Titan Cement International SA παρέχει σήμερα μια συνοπτική ενημέρωση ενόψει των ετήσιων αποτελεσμάτων του Ομίλου στις 22 Μαρτίου 2023, καθώς τα προσωρινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν πολύ δυνατό για τον Όμιλο Τιτάν. Η δραστηριότητα και οι πωλήσεις παρέμειναν ενισχυμένες, ενώ ως αποτέλεσμα μέτρων εξοικονόμησης κόστους και συνθηκών που επικράτησαν στις αγορές, το ενεργειακό κόστος μειώθηκε. Tα προσωρινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τέταρτου τριμήνου ανέρχονται σε 98 εκατ. ευρώ (περίπου 42 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το τέταρτο τρίμηνο του 2021) χάρη στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτώντας το κλείσιμο μιας χρονιάς με υψηλές οικονομικές επιδόσεις για τον Όμιλο.

Με βάση τα προσωρινά και μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα, ο Όμιλος αναμένει οι πωλήσεις για το έτος 2022 να υπερβούν τα 2.250 εκατ. ευρώ και τα κέρδη (EBITDA) να ξεπεράσουν τα 330 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με τα 275 εκατ. ευρώ το 2021). Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του 2022 είναι κάτω από 800 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 912 εκατ. ευρώ του τρίτου τριμήνου 2022, και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς κέρδη EBITDA είναι 2,4x.

Nέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα σήμερα, ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 εκατ. ευρώ αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την 17η Ιανουαρίου 2023. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, την ή περί την 1η Μαρτίου 2023 και θα είναι αξίας έως και 10 εκατ. ευρώ με διάρκεια έως και δέκα μήνες.

Ο Όμιλος Τιτάν θα ανακοινώσει τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2022 στις 22 Μαρτίου 2023, ενώ προγραμματίζεται την ίδια ημέρα τηλεδιάσκεψη (οι λεπτομέρειες θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα). 

 

24/01/23

 
 

Ευ. Μυτιληναίος: Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιομηχανία

Στις προκλήσεις του 2023 αναφέρθηκε στο πρωτοχρονιάτικο µήνυµά του προς τα µέλη της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας µετάλλων Eurometaux ο νέος πρόεδρός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κλάδος συνεχίζει να αντιµετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την ενεργειακή κρίση και παρότι οι τιµές υποχώρησαν συγκυριακά, οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι τεράστιες για το νέο έτος, είπε ο κ. Μυτιληναίος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Ο πληθωρισµός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ισχυρότερες βιοµηχανικές πολιτικές από «φιλικούς ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ» είναι οι µεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο το 2023, σηµείωσε. «Ο νόµος για τη µείωση του πληθωρισµού των ΗΠΑ έδειξε σε όλους µας πώς πρέπει να µοιάζει µια προληπτική βιοµηχανική πολιτική», τόνισε, για να επισηµάνει ότι «χρειαζόµαστε περισσότερο καρότο και λιγότερο µαστίγιο από τις ευρωπαϊκές πολιτικές». Η Ευρώπη µπορεί να χρειαστεί να επανεκτιµήσει την αποτελεσµατικότητα των πολιτικών και των εργαλείων της, προκειµένου να προωθήσει σηµαντικά την ανάπτυξη και την απαλλαγή από τις εκποµπές του άνθρακα και να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονοµία, τόνισε.

Αναγνώρισε πάντως «πρώιµα θετικά σηµάδια στην αρχή του έτους». Οι αρχηγοί κυβερνήσεων µιλούν τώρα ανοιχτά για την ανάγκη της Ευρώπης να στηρίξει τις βιοµηχανίες της µε νέα κεφάλαια και ισχυρότερη κρατική στήριξη. Το αγοράζω ευρωπαϊκά δεν είναι πλέον θέµα ταµπού. Η Επιτροπή επίσης αρχίζει να δείχνει σηµάδια ότι το µήνυµά µας εισακούγεται, είπε, αναφερόµενος στο Βιοµηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συµφωνίας που αναµένεται µέσα στους επόµενους µήνες.

Σε προτεραιότητα, σύµφωνα µε τον ίδιο, θα πρέπει να τεθεί για τις Βρυξέλλες, το 2023, το ζήτηµα της προµήθειας των πρωτογενών και δευτερογενών µετάλλων για την Ευρώπη, καθώς αποτελεί θεµελιώδες µέρος του ανταγωνισµού στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και ψηφιακών τεχνολογιών. «Η Eurometaux και εγώ θα πιέσουµε σκληρά για µια ευρωπαϊκή βιοµηχανική πολιτική που θα δίνει πραγµατική ορατότητα και στήριξη στις εταιρείες µας και θα βελτιώνει τη συνοχή των πολιτικών που αντιµετωπίζουµε όλοι. Αυτή η αποστολή θα µας µεταφέρει στην επόµενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέρα από αυτήν», είπε και έθεσε τρεις στόχους για τον κλάδο στα τέλη του 2023:

Πρώτον, να έχουµε σταθεί δυνατά µαζί και να αντιµετωπίσουµε την ενεργειακή και βιοµηχανική κρίση της Ευρώπης, µέσω της συνεχιζόµενης εργασίας για ουσιαστικά µέτρα στήριξης της Ε.Ε.

• ∆εύτερον, να έχουµε εµπλακεί στο επίκεντρο της συζήτησης για τη βιοµηχανική πολιτική και τις πρώτες ύλες της Ευρώπης, πιέζοντας για µια πλήρη επανεξέταση που ευθυγραµµίζει τις διαφορετικές προτεραιότητές µας.

• Τρίτον, να έχουµε συµφωνήσει ένα µακροπρόθεσµο όραµα για να κάνουµε τις φιλοδοξίες του κλίµατος, του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονοµίας της Ε.Ε. να λειτουργούν µε συνέπεια για τις στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασµού µετάλλων και τη σηµερινή παγκόσµια ατζέντα.

Αναφέρθηκε, τέλος, σε τρεις σηµαντικές νοµοθετικές ρυθµίσεις που αναµένονται µέσα στο 2023:

1. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πράξης για κρίσιµες πρώτες ύλες στις 8 Μαρτίου, µε δράσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις για το κλίµα.

2. Μεταρρύθµιση του Σχεδιασµού της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

3. Επανεξέταση Ευρωπαϊκού Κανονισµού REACH, που θα θέτει το νέο πλαίσιο για τη χηµική βιοµηχανία την επόµενη δεκαετία, το οποίο πρέπει να είναι συνεκτικό και προβλέψιµο.

 

22/01/23

 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το «στοίχημα» των 1.000 μονάδων

Στο ξεκίνημα του 2022, τον Ιανουάριο, όταν το Χρηματιστήριο κατέγραφε τη δεύτερη κορυφαία απόδοση παγκοσμίως, οι αναλυτές έβαζαν στόχο την κατάκτηση των 1.000 μονάδων, στόχο που σταμάτησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτά που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία και στις διεθνείς αγορές. Στο ξεκίνημα του 2023, η "κατάκτηση " του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων αποτελεί εκ νέου "στοίχημα", ένα στοίχημα δύσκολο όμως που απαιτεί νέους ισχυρούς καταλύτες.

Με την αρχή του νέου έτους η αγορά κατέγραψε μία ανοδική κίνηση προσεγγγίζοντας τις 990 μονάδες και συνολικά κέρδη (6,43%) για να διορθώσει ωστόσο έντονα την Πέμπτη (-2,20%). Η αγορά προσπαθεί να κατοχυρώσει νεα υψηλά οκταετίας - επίπεδα άνω των 970 μονάδων - για να μπορέσει, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, να επιχειρήσει την "κατάκτηση" των 1.000 μονάδων.

Τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν πάνω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων ήταν στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 (1.035,08 μονάδες). Την επομένη ημέρα η αγορά κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1987 (-12,78%), με τον ΓΔΤ να υποχωρεί στις 902,84 μονάδες, καθώς ξεκινούσε η διαδικασία για την τότε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αδυναμία εκλογής ΠτΔ οδήγησε σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

Ασφαλώς, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι δύσκολο να αυτονομηθεί εντελώς από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εισήλθαν στο 2023 εν μέσω χαμηλής ορατότητας και υψηλών αβεβαιοτήτων.

Μάλιστα διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν ότι η άνοδος στις αγορές σύντομα θα τελειώσει. Η JP Morgan προτρέπει τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, καθώς το ράλι στις αγορές θα "ξεφουσκώσει" σύντομα και απότομα, ενώ η Goldman Sachs και η ΒofA υποστηρίζουν ότι η ανοδική πορεία του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 θα ανακοπεί και δεν θα υπερβεί τα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μπροστά της και τις εθνικές εκλογές, με τους αναλυτές να προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα, αλλά και το μέγεθος του πολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι χαμηλό.

Όμως, σύμφωνα με την Eurobank Equites, η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας, έστω και εάν δεν οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, προκαλεί αύξηση του risk premium και άρα περιορίζει τα περιθώρια ανόδου της αγοράς έστω και βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, η αγορά έχει ήδη αρχίσει ή θα αρχίσει να προεξοφλεί και την επενδυτική βαθμίδα και ίσως κάποια κεφάλαια να θελήσουν να τοποθετηθούν όσο αυτή θα πλησιάζει.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η απόκτησή της θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Η υψηλότερη κρατική διαβάθμιση θα επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως οι τράπεζες.

Πάντως με το...καλημέρα του 2023, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ισχυρές αποδόσεις στο ΧΑ γαι το 2023 προβλέπει η Wood & Company, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές μπορεί να δημιουργήσουν μεταβλητότητα στην αγορά. Τη σύσταση overweight, διατηρεί η HSBC για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο, ενώ τονίζει ότι τα ελληνικά μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι ισχυρά. H HSBC εξηγεί ότι οι εγχώριες μετοχές είναι αποτιμημένες ελκυστικά με 6,6 φορές σε όρους δείκτη τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε), με τον ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή να είναι +14%. Οι τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψη και παραμένουν στο επίκεντρο του στόρι των ελληνικών μετοχών, επισημαίνει η HSBC.

Η πορεία των μετοχών από αρχές 2023

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 5,30%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 4,97%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει 5,07% και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 13,19%.

Από τις αρχές του 2023 τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Attica Bank (+90,96%), Κέκροψ (+42,11%), Ξυλεμπορία (+33,33%), Ελλάκτωρ (+31,43%) και Λανακάμ (+30,37%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τίτλοι: Yalco (-34,62%), Βιοτέρ ( -25,68%), MIG (-19,47%), Βαρβαρέσος (-18,92%) και Αττικές Εκδόσεις (-18,03%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του νέους έτους σημειώνουν οι μετοχές: Ελλάκτωρ (+31.43%), Πειραιώς (+19,61%), Σαράντης (+16,33%), Alpha Bank (+15,60%), Aegean Airlines (+11,91%), Eurobank (+11,56%), Τιτάν (+11,28%), Quest Συμμετοχών (+11,25%), Εθνική (+9,69%), Μυτιληναίος (+9,36%), ΟΛΠ (+7,22%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+7,16%), ΔΕΗ (+5,26%), Elvalhalcor (+5,06%), Viohalco (+4.875), Jumbo (+3,88%), ΑΔΜΗΕ (+3,65%), Motor Oil (+1,74%). Αντιθέτως, πτώση παρουσιάζουν οι μετοχές: ΕΛΠΕ (-4,87%), Lamda Development (-3,08%), Coca Cola HBC (-2,96%), ΕΥΔΑΠ (-2,65%) , ΟΤΕ (-0,41%), ΟΠΑΠ(-0,30%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,20%).

 

21/01/23

 

Προς επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνεχίζουν στην πλειονότητά τους να αποδεικνύονται ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η οικονομία χάνει τη δυναμική της καθώς οι επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια της Fed αρχίζουν σταδιακά να γίνονται πιο αισθητές.

Χαρακτηριστικά, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν εκ νέου τον Δεκέμβριο με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο (-1,1% μηνιαίως), η βιομηχανική παραγωγή διατηρήθηκε σε πτωτική πορεία για τρίτο συνεχή μήνα (-0,7% μηνιαίως) κυρίως λόγω σημαντικής υποχώρησης στον τομέα της μεταποίησης και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών –ενδεικτικός δείκτης για τις προοπτικές της οικοδομικής δραστηριότητας– υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα (-1,6% μηνιαίως).

Τα ασθενή στοιχεία ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed σε 25 μ.β. τους επόμενους μήνες, ενδεχόμενο που τιμολογείται με πιθανότητα μεγαλύτερη από 90% για την επόμενη συνεδρίαση την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με τερματικό επιτόκιο 4,90%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται συνολική μείωση περίπου 50 μ.β., άποψη που διαφέρει από τις εκτιμήσεις της Fed για αύξηση του επιτοκίου υψηλότερα από 5,0% το τρέχον έτος και μείωσή του όχι πριν από το 2024, εν μέσω ανησυχιών για διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2,0% για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα κυρίως λόγω του υψηλού βαθμού στενότητας που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας.

Οι αυξημένες προσδοκίες για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων με ηπιότερο ρυθμό τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να μην προχωρήσει, όπως αναμενόταν από μεγάλο μέρος των επενδυτών, σε νέα χαλάρωση του πλαισίου ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων, ενίσχυσαν σημαντικά τις αγορές σταθερού εισοδήματος.

Συγκριτικά, τα μεγαλύτερη κέρδη σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν από τα ομόλογα των ΗΠΑ, ενώ τα κέρδη για τα ευρωπαϊκά ομόλογα αποδείχθηκαν σχετικά περιορισμένα καθώς δέχθηκαν νέες πιέσεις στο τέλος της εβδομάδας λόγω δηλώσεων της πρόεδρου της ΕΚΤ αλλά και των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής που ήρθαν σε αντίθεση με πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία είχαν αναφέρει ότι η Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

 

19/01/23

 

Επιστολή της ΕΚ προς τις εισηγμένες εταιρείες για την προνομιακή πληροφόρηση

Σε συστηματικούς ελέγχους για τη διάχυση προνομιακών πληροφοριών από τις εισηγμένες εταιρείες προχωρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η άσκηση προληπτικής εποπτείας αποτελεί κύριο μέλημα καθώς και βασική προτεραιότητα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το 2023. Η Επιτροπή στοχεύει στην συστηματικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς μεγάλης επικινδυνότητας.  

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος εταιρικών ή οικονομικών γεγονότων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν προνομιακές πληροφορίες, καθώς και τις αλλαγές στη νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στις εισηγμένες, με την οποία εφιστά την προσοχή τους στην τήρηση των υποχρεώσεων του άρθρου 18 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και στις διατάξεις του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1210 της 13ης Ιουλίου 2022 και επισημαίνει καίρια σημεία για την ορθή κατάρτιση και επικαιροποίηση του Insider List σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υποδείγματα.

Η απαγόρευση της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και της παράνομης ανακοίνωσης προνομιακών πληροφοριών αποβλέπει στην ορθή και διάφανη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς. Όπως είχε ήδη επισημάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον περασμένο Ιούλιο προς τους Εκδότες κινητών αξιών, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα προληπτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στις απαιτήσεις δημοσιοποίησης του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 (κεφάλαιο 3), όπως και στη συμμόρφωσή τους με τα άρθρα 7 και 17 του ίδιου Κανονισμού, αναφορικά με την ανακοίνωση προνομιακών πληροφοριών και την αναβολή δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών.

Το Insider List που προβλέπεται στο άρθρο 18 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 αποτελεί εξίσου απαραίτητο εργαλείο τόσο για τους Εκδότες, ώστε να ελέγχουν τη ροή των προνομιακών πληροφοριών και τη διαχείριση των υποχρεώσεων εμπιστευτικότητας, όσο και για τις εποπτικές αρχές όταν ερευνούν πιθανή κατάχρηση της αγοράς.

 

Παπουτσάνης: Αυξημένος κατά 29% ο κύκλος εργασιών το 2022 – Ανάπτυξη στις εξαγωγές 

Αύξηση κατά 29% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης το 2022 με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 70,8 εκατ. ευρώ έναντι 54,8 εκατ. ευρώ το 2021. Η αξία των εξαγωγών για την Παπουτσάνης ανήλθε σε 46,4 εκατ. ευρώ έναντι 34,0 εκατ. ευρώ το 2021 και αντιπροσωπεύει το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 36%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η σημαντική ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη θετική πορεία που σημείωσαν και οι τέσσερις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία.

Συγκεκριμένα, διπλάσιες πωλήσεις επιτεύχθηκαν στα ξενοδοχειακά προϊόντα, χάρη στη επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν και οι πωλήσεις των ειδικών σαπωνομαζών. Ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων και παραγωγών για τρίτους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ήταν επίσης θετικός. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το ήμισυ περίπου της ανωτέρω ανάπτυξης αποδίδεται σε αύξηση του όγκου πωλήσεων ενώ το υπόλοιπο σε αυξήσεις στις τιμές πώλησης προκειμένου να μετακυλιστεί κατά το δυνατόν η αύξηση του κόστους πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας αλλά και παραγωγής κυρίως λόγω ενέργειας.  Οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες, με μεγαλύτερη όμως βαρύτητα στις παραγωγές για τρίτους και ειδικές σαπωνόμαζες, όπου συχνά τα αντίστοιχα συμβόλαια με τους πελάτες προβλέπουν αυτόματες αναπροσαρμογές τιμών ανάλογα με την εξέλιξη του κόστους υλών, σε συμφωνημένα χρονικά διαστήματα.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 18% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 19% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 43% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 20% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Επισκόπηση ανά Τομέα Δραστηριότητας

Επώνυμα Προϊόντα: Η κατηγορία παρουσιάζει συνολική ανάπτυξη κατά 8% συγκρινόμενη με το 2021 παρά την πτωτική πορεία της αγοράς του λιανεμπορίου και κυρίως της αγοράς αντισηπτικών, της οποίας η αξία μειώθηκε κατά 43% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων της Παπουτσάνης, εξαιρουμένων των αντισηπτικών, αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2021, αποτέλεσμα που οφείλεται τόσο στην οργανική ανάπτυξη μέσω νέων λανσαρισμάτων, επένδυσης σε επικοινωνία και επέκτασης της διανομής, καθώς και στη θετική συνεισφορά από την εξαγορά της σαπωνοποιίας ΑΡΚΑΔΙ για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2022. Εξαιρουμένων των πωλήσεων ΑΡΚΑΔΙ, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης κατηγορίας, πλην του αντισηπτικού, ανέρχεται σε 16% σε σχέση με το 2021.

Ξενοδοχειακά Προϊόντα: Σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων κατά 98% σε σχέση με το 2021. Η κατηγορία αυτή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Το 2022, με την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, οι σχετικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του 2022 αυξήθηκαν κατά 51% σε σύγκριση με το 2019, χάρη στη διεύρυνση συνεργασιών με ήδη υπάρχοντες πελάτες, αλλά και την είσοδο νέων.

Προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα): Αύξηση πωλήσεων κατά 12% σε σχέση με το 2021. Η αύξηση προήλθε από την περαιτέρω ενίσχυση συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρίες για την παραγωγή προϊόντων τους, την ανάπτυξη του πελατολογίου και τη συνεχή διεύρυνση της γκάμας προϊόντων που προσφέρει η Παπουτσάνης. 

Βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών: Σημειώθηκε αύξηση κατά 54% το 2022 στη συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά κυρίως εξαγωγές. Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρίας ως ένας από τους βασικότερους προμηθευτές ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά, τη διεύρυνση του πελατολογίου, τη συνεχή ενίσχυση της προσφερόμενης ποικιλίας προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών σαπωνομαζών αλλά και στη σημαντική αύξηση των τιμών πώλησης προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και παραγωγής. 

Ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, σχολίασε: «Για έβδομη συνεχή χρονιά, στην Παπουτσάνης καταγράφουμε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, πετυχαίνοντας τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαμε θέσει κατά το προηγούμενο έτος.  Και το 2022, παρά τις δυσχερείς συνθήκες στην παγκόσμια και ελληνική αγορά, πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, ενώ με την απόκτηση της Σαπωνοποιίας «Αρκάδι» ενδυναμώνουμε περαιτέρω το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο και την παρουσία μας στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, η εξωστρέφεια και η προσήλωσή μας στις αρχές της βιωσιμότητας εδραιώνουν τη θετική μας πορεία, δημιουργώντας συνεχώς νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των δικών μας προϊόντων καθώς και μέσω των συνεργασιών με τρίτους».

 

 

Κοντά σε συμφωνία «Ελλάκτωρ» και Equinor για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους πανευρωπαϊκά βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ». Αντικείμενο αυτής είναι η συνεργασία στον αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο τομέα της ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η στρατηγική συνεργασία θα γίνει με τον νορβηγικό όμιλο Equinor, εκ των ηγετών στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων, καθώς η «Ελλάκτωρ» ήταν ο τελευταίος μεγάλος «παίκτης» που δεν είχε προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη συμφωνία.

Η συνεργασία με ξένους ομίλους αποτελεί ούτως ή άλλως μονόδρομο για τις ελληνικές εταιρείες, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά αυτή θα πρέπει να διαθέτουν ως ελάχιστη προϋπόθεση εμπειρία 10 ετών στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος έως 100 MW, όπως επίσης και ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η Equinor έχει θέσει στον πυρήνα της στρατηγικής της τη μετεξέλιξή της σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους «καθαρής» ενέργειας παγκοσμίως, με τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών να έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί μέσω της λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, η Equinor σχεδιάζει την ανάπτυξη εγκατεστημένων υποδομών ΑΠΕ 12-16 GW έως το 2030. Εξ αυτών, τα 2/3 θα προέρχονται αποκλειστικά από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές όπου έχει αναπτύξει παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο η Equinor είναι η Νορβηγία, η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ενώ έχει επίσης αναπτύξει συνεργασίες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βιετνάμ.

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι όμιλοι, τόσο από τις κατασκευές, όσο και από την ενέργεια. Συγκεκριμένα, ήδη από το 2021, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με την Ocean Winds, η οποία αποτελεί κοινοπραξία των ομίλων EDP Renewables (Πορτογαλία) και ENGIE (Γαλλία). Στόχος του σχήματος είναι η ανάπτυξη έργων δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας. Σήμερα, η Ocean Winds διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως του 1,5 GW υπό κατασκευήν και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευήν, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Αντίστοιχα, η Intrakat συνεργάζεται με τη βελγική Parkwind. Η τελευταία επιχειρεί τη διεύρυνση της παρουσίας της εκτός Βελγίου, έχοντας μέχρι σήμερα δεκαετή εμπειρία μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης 771 MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη βελγική Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία για την προσθήκη επιπλέον 1,1 GW στο χαρτοφυλάκιό της.

Αντίστοιχα, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει συστήσει κοινό σχήμα με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με τη συμμετοχή του ελληνικού ομίλου να διαμορφώνεται σε 40%. Η Copenhagen Infrastructure Partners είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που επικεντρώνεται στην ενεργειακή υποδομή αιολικών, υπεράκτιων και φωτοβολταϊκών έργων, βιομάζας και ενέργειας από απόβλητα, στη μεταφορά και διανομή ενέργειας και στην κατασκευή έργων εφεδρικής ισχύος και αποθήκευσης ενέργειας. Το CIP διαχειρίζεται επτά funds και διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Παράλληλα, σημαντικές κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει επίσης ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει συμπράξει με την RF Energy, όπως επίσης και η Motor Oil που συνεργάζεται με την Abu Dhabi Future Energy Company.

Η αγορά αυτή θεωρείται το νέο Ελντοράντο του ενεργειακού κλάδου, με αποτέλεσμα να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από τους μεγάλους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα αιολικά πάρκα που έχουν αναπτυχθεί στην ξηρά έχουν πλέον ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι αποδοτικότερες θέσεις να έχουν πλέον δεσμευτεί. Εν ολίγοις, τα σημεία εκείνα της χώρας που έχουν επαρκή ανεμολογικά χαρακτηριστικά για να επιτρέψουν υψηλή απόδοση στην παραγωγή ενέργειας έχουν αδειοδοτηθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Δεδομένου λοιπόν του «κορεσμού», το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά τα υπεράκτια αιολικά, ένας τομέας που συγκεντρώνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency), ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικό «πυλώνα» των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, με αξία 1 τρισ. ευρώ έως το 2040. Στην Ευρώπη, η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται ήδη σε 28,3 GW, καθώς λειτουργούν 122 αιολικά πάρκα σε 12 χώρες. Εως το 2030, σε παγκόσμιο επίπεδο, το νούμερο αυτό αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 100 GW. Στην Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW έως το 2030, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν το 2025.

Πηγή: Καθημερινή

 

17/01/23

 

 

Goldman Sachs: Bullish για τις ελληνικές τράπεζες & Οι τιμές στόχου

Την ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών στις ελληνικές τράπεζες κατά το τελευταίο εξάμηνο σημειώνει η Goldman Sachs, σύμφωνα με έκθεσή της.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέκαμψαν ισχυρά τους τελευταίους 6 μήνες

Η πρόοδος

Ο οίκος «βλέπει» σταθερή πρόοδο όσον αφορά τα λεγόμενα «3C», δηλαδή τη συγκέντρωση κεφαλαίου, τη δημιουργία κεφαλαίου και τους δείκτες κάλυψης έναντι των NPEs. Σύμφωνα με την ανάλυσή, το ROTE/CET1 των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε κατά 2,5 π.μ./1,4 π.μ. το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κάλυψης έφτασε στο 60% έναντι 52% το 2021. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η πρόοδος στα 3C θα συνεχιστεί το 2023-24. Ένας εμπροσθοβαρής ρυθμός αυξήσεων επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αναμένεται να βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Την ίδια στιγμή, ο οίκος σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των μετοχών, στις οποίες δίνει σύσταση «αγορά», δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλη έκπτωση έναντι της λογιστικής αξίας. Συγκεκριμένα βλέπει μέσο περιθώριο ανόδου 32%.

Τιμές-στόχοι

Συγκεκριμένα:

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος είναι 5,2 ευρώ (έναντι 4,2 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση διατηρείται «αγορά». Εχει δηλαδή upside 29%

Για την Eurobank η τιμή στόχος είναι 1,4 ευρώ (έναντι 1,04 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση διατηρείται «ουδέτερη». Εχει δηλαδή upside 22%

Για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι 1,6 ευρώ (έναντι 1,19 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση διατηρείται «αγορά». Εχει δηλαδή upside 40%

Για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι 2,2 ευρώ (έναντι 1 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση αλλάζει από «ουδέτερη» σε «αγορά». Εχει δηλαδή upside 39%

Από εκεί και πέρα , επισημαίνει την εικόνα στην Πειραιώς για την οποία αναμένει να επιτύχει μεταξύ των ισχυρότερων επιπέδων προόδου στον δείκτη κάλυψης CET1, ROTE και NPE κατά την περίοδο 2022-24 έναντι του ανταγωνισμού.

Παρατηρεί επίσης αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοινώσεις μερισμάτων, πιθανές αναβαθμίσεις στο guidance εν μέσω σταθερών μακροοικονομικών προοπτικών για το 2023, αυξητικά εσόδων από τις αυξήσεις επιτοκίων και συνεχιζόμενη πρόοδο στα «3C».

Μερίσματα

Περιμένει ότι μια ενδεχόμενη ανακοίνωση μερίσματος από την Εθνική/Eurobank το 1ο τρίμηνο του 2023 θα ενισχύσει τις προοπτικές επαναφοράς του μερίσματος για τις Alpha/Πειραιώς και να επιβεβαιώσει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενώ αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των μειώσεων επιτοκίων μεσοπρόθεσμα (δηλαδή πέρα από το 3ο τρίμηνο του 2024) είναι πιθανό να μετριαστούν από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

Πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα

Την ίδια στιγμή καταγράφει μια σχετικά ισχυρή προοπτική για την οικονομία το 2023, με το ΔΝΤ να προβλέπει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας στο 1,8%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ και την CEEMEA (για την οποία οι οικονομολόγοι της GS αναμένουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,6%/1,5% το 2023).

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οίκου, ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ χάρη κυρίως σε δύο παράγοντες: τη χαμηλότερη ενεργειακή ένταση της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (εκτιμώνται στο 5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) και πιθανά θα επεκταθούν και το 2023. Αναμένουν επίσης ότι το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (προς το 150% έως το 2025) αυξάνοντας την πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να κερδίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

 

16/01/23

 

Η MYTILINEOS θα κατασκευάσει έναν Σύγχρονο Πυκνωτή για την RWE στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της:

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) ανέλαβε την εκτέλεση σύμβασης για την «Προμήθεια και εγκατάσταση Σύγχρονου Πυκνωτή», για λογαριασμό της RWE Generation UK PLC, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Σύγχρονοι Πυκνωτές θεωρούνται ευρέως απαραίτητοι για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Είναι ικανοί να ρυθμίζουν την ισχύ στα ηλεκτρικά δίκτυα, ιδιαίτερα όταν οι ΑΠΕ δεν μπορούν να παρέχουν σταθερότητα στο σύστημα. Καθώς οι ανάγκες της αγοράς αυξάνονται, οι Σύγχρονοι Πυκνωτές είναι μια αξιόπιστη τεχνική λύση, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των διαχειριστών δικτύων, ενώ προτιμάται διεθνώς από πολλές εταιρείες. Επιπρόσθετα, ένας Σύγχρονος Πυκνωτής δεν καταναλώνει καύσιμο, ούτε παράγει ενέργεια και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν πρόσθετες εκπομπές CO2 ή απαιτήσεις για χρήση νερού. Το έργο υποστηρίζει τους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για «πράσινη» ενέργεια και μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2025. Επιπλέον, αποτελεί μέρος του Προγράμματος Stability Pathfinder του Εθνικού Δικτύου για την Αγγλία και την Ουαλία, με στόχο την υποστήριξη του συστήματος μέσω αύξησης της αδράνειας και συμβολής στην στάθμη βραχυκυκλώματος. Καθώς αυξάνονται οι διασυνδεδεμένες ΑΠΕ, το έργο συμβάλλει στην σταθεροποίηση του Δικτύου. Ο Τομέας M Power Projects της MYTILINEOS, με την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει, θα αναλάβει την εκτέλεση αυτού του έργου «με το κλειδί στο χέρι» που περιλαμβάνει τη Μελέτη, Προμήθεια, Εγκατάσταση και Θέση σε λειτουργία μονάδας Σύγχρονου Πυκνωτή, με τα βοηθητικά συστήματα, καθώς και υποσταθμού υψηλής τάσης (ΥΤ) για τη σύνδεση του Σύγχρονου Πυκνωτή με το Δίκτυο ΥΤ της National Grid (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς). Πρόκειται για το πρώτο έργο Σύγχρονου Πυκνωτή για την MYTILINEOS, αλλά και το πρώτο για την RWE στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αποτελεί μέρος του στόχου απαλλαγής από εκπομπές CO2 στο πλαίσιο του Pembroke Net Zero Centre (PNZC).

Το έργο θα κατασκευαστεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Pembroke της RWE στη Νοτιοδυτική Ουαλία. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 και η ολοκλήρωσή της έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ο Κώστας Χωρινός Εκτελεστικός Διευθυντής M Power Projects της MYTILINEOS δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για αυτή τη νέα συνεργασία με την RWE που πιστοποιεί με τον πλέον δυναμικό τρόπο την προσήλωση της MYTILINEOS στα καινοτόμα έργα ενέργειας που προάγουν την ενεργειακή μετάβαση και την καλύτερη προώθηση των ΑΠΕ.» Η αξία του συμβολαίου για την MYTILINEOS ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Έως τα μέσα Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Enel Romania

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τον ιταλικό όμιλο Enel για την εξαγορά της Enel Romania, οι οποίες  όπως έχει σήμερα η κατάσταση θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές της ΔΕΗ, το due diligence – δηλαδή ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων της Enel Romania- προχωρούν με ταχείς ρυθμούς χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποκαλύψει δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κατά 70% περίπου και εκτός απροόπτου οι υπογραφές θα πέσουν σε 2-4 εβδομάδες το αργότερο.

Σε περίπτωση αίσιας έκβασης των διαπραγματεύσεων τότε το ΔΣ της εισηγμένης θα αποφασίσει αν η εταιρεία θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel και το ύψος της. Η λήψη της απόφασης θα σηματοδοτήσει «αλλαγή πίστας» για τη ΔΕΗ διότι θα επεκταθεί στην αγορά των Βαλκανίων –κάτι που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την επιχείρηση και εξυπηρετεί και τον ευρύτερο στόχο της αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή-, κάνοντας παράλληλα «άλμα» 623 ΜW για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της σε ΑΠΕ.  Κατά τις ίδιες πηγές, το «φλερτ» της Enel Ρουμανίας σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την Enel Green Power Greece, την ελληνική θυγατρική. 

 

14/01/23

 

 

Νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ

 

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ υποχώρησαν τον Δεκέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) σε 25 μ.β. Χαρακτηριστικά, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022 (-0,1%), με τον ετήσιο πληθωρισμό να υποχωρεί από 7,1% σε 6,5%, ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2021, κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των τιμών ενέργειας. Νέα επιβράδυνση κατέγραψε και ο δομικός πληθωρισμός, σε 5,7% από 6,0% ετησίως, κυρίως λόγω της νέας υποχώρησης της συνιστώσας των αγαθών (-0,3% μηνιαίως) η οποία αντανακλά την πτώση της ζήτησης για διαρκή αγαθά, τη συνεχιζόμενη ομαλοποίηση του προτύπου καταναλωτικών δαπανών μετά την απόσυρση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, καθώς και τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Αντιδρώντας στη νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αναθεώρησαν ανοδικά την πιθανότητα για αύξηση 25 μ.β. στο βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίαση της Fed (31 Iανουαρίου-1 Φεβρουαρίου) στο 90%. Παράλληλα, μετρίασαν την εκτίμησή τους για το επίπεδο του τερματικού επιτοκίου (στο 4,91% το οποίο αναμένεται τώρα να σημειωθεί τον Ιούνιο), καθώς και για το επίπεδο στο οποίο αναμένεται να βρεθεί το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο τέλος του 2023 (στο 4,40%, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από την εκτίμηση της Fed στο 5,1%, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις της τον Δεκέμβριο). Η εξέλιξη αυτή ευνόησε τις αγορές σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, με την απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου να υποχωρεί προσωρινά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου (4,11%) πριν ενισχυθεί μερικώς την επόμενη ημέρα στην περιοχή του 4,15%, παραμένοντας όμως περίπου 22 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Στις αγορές συναλλάγματος, η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων καθώς και το βελτιωμένο κλίμα στις περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση ισχυρών πιέσεων στο δολάριο. H ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε πάνω από την περιοχή του 1,08 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022, ενώ η ισοτιμία δολ./γιεν υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 130 για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022, εν μέσω φημολογιών για ενδεχόμενη νέα απρόσμενη αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

 

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

 

13/01/23

 

Διοικητικές αλλαγές στην Mytilineos

 

Εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της Mytilineos οι οργανωτικές αλλαγές λόγω μετασχηματισμού. Η νέα οργανωτική δομή της Mytilineos Energy & Metals έχει πλέον δύο επιχειρηματικούς κλάδους: Τον νέο κλάδο Ενέργειας με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαφατά - Chief Executive Director, Energy και τον κλάδο Μεταλλουργίας με επικεφαλής τον Δημήτρη Στεφανίδη - Chief Executive Director, Metallurgy.

 

Την ανώτατη και ανώτερη διοίκηση της εταιρείας στελεχώνουν επίσης οι:

 

Ευάγγελος Χρυσάφης ως Vice Chairman and Executive Director of the BoD for Regulatory and Strategic Energy and Infrastructure Matters
Χρήστος Γαβαλάς ως Chief Treasury & IR Officer και προσεχώς Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. με εποπτικό ρόλο επί των οικονομικών θεμάτων της Εταιρείας
Έλενος Καραΐνδρος ως Chief Strategy and M&A Officer
Ελευθερία Κοντογιάννη ως Chief Finance Officer
Βίβιαν Μπουζάλη ως Chief Corporate Affairs & Communication Officer
Φώτης Σπυράκος ως Chief Administration Officer & Head of CEO's Office
Σάρα Φιδέλη ως Chief People Officer
Nίκος Κεραμίδας ως Executive Director, European Affairs & Regulatory Advocacy
Δημήτρης Παπαδόπουλος ως Executive Member of the BoD and Executive Director, Corporate Governance & Sustainable Development
Πέτρος Σελέκος ως Executive Director, Legal, Contracts & Compliance

 

Στον νέο κλάδο Ενέργειας, με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαφατά ως Chief Executive Director, Energy, υπάγονται πέντε δραστηριότητες:

 

Μ Renewables, με Executive Director τον Νίκο Παπαπέτρου, που ενσωματώνει το σύνολο του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης της Εταιρείας και θυγατρικών/συνδεδεμένων αυτής σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και τη δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους.

 

M Energy Generation & Management, με Executive Director τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, που αναλαμβάνει (α) τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, (β) το market bidding & non-physical power trading, (γ) τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από δικά μας generation assets (θερμικά και ΑΠΕ) καθώς και 3rd parties PPAs, (δ) τη διαχείριση ΦΟΣΕ και (ε) δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων (τα (α) έως και (ε) από κοινού καλούμενα "Energy Management").

 

M Energy Customer Solutions, με Executive Director τον Τάσο Παπαναγιώτου, που ενσωματώνει τις δραστηριότητες λιανικής B2C και B2small businesses (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες), προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παροχής νέων προϊόντων & υπηρεσιών λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things /digital, κ.α.).

 

M Power Projects, με Executive Director τον Κώστα Χωρινό, που ενσωματώνει τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ. δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ.), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms.

 

M Integrated Supply & Trading (μέσω θυγατρικής της Εταιρείας), με Executive Director τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με αντικείμενο (α) την προμήθεια και διαχείριση ΦΑ καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων και (β) το customer facing και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Παράλληλα, δημιουργούνται τρεις θέσεις κεντρικών υπηρεσιών αναφερόμενες στον Γιάννη Καλαφατά ως Chief Executive Director, Energy:

 

Director, Technical CoE & CI (Center of Excellence and Continuous Improvement) με τον Χρήστο Παντζίκα.
Director, BI & DT (Energy Business Innovation & Digital Transformation) με τον Μηνά Χανιώτη και
Executive Director, IT & DS (Information Technology & Digital Strategy) με τον Κωνσταντίνο Φατόλα.
 

Στον νέο κλάδο Μεταλλουργίας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Στεφανίδη ως Chief Executive Director, Metallurgy, υπάγονται έξι δραστηριότητες:
 

AOG Plant με επικεφαλής τον Λευτέρη Γρηγορίου
Volos Factory με επικεφαλής τον Γιώργο Οικονόμου
Recycling με επικεφαλής τον Γιώργο Γεωργαλά
Commercial με επικεφαλής τον Χριστόφορο Μέξα
Bauxite Mining με επικεφαλής τον Μάνθο Κωνσταντινίδη
Zinc & Lead Metallurgy με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Κοντούζογλου.

 

 

Η ΡΑΕ εισάγει νέους δείκτες αξιολόγησης του ΑΔΜΗΕ

 

Νέα εργαλεία αξιολόγησης των δραστηριοτήτων του ΑΔΜΗΕ εισάγει η ΡΑΕ προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του διαχειριστή και την εξυπηρέτηση της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Στον κώδικα διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενσωματώνει κύριους δείκτες αξιολόγησης (KPIs) που συνδέονται με την ασφάλεια εφοδιασμού, την ποιότητα της τροφοδοσίας και τη διαθεσιμότητα της δυναμικότητας του συστήματος, τους οποίους και θα λαμβάνει υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου ρυθμιζόμενου εσόδου του διαχειριστή. Οσον αφορά τον τομέα της διείσδυσης των ΑΠΕ, η Αρχή υιοθέτησε κύριο δείκτη απόδοσης για την παρακολούθηση της χρονικής εξέλιξης των σωρευτικών περικοπών ισχύος ΑΠΕ, εξετάζοντας με αυτόν τον τρόπο την επίδρασή τους στην ανάπτυξη του συστήματος σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος.

 

Σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, η ΡΑΕ υιοθέτησε διαδεδομένους στη διεθνή πρακτική στατιστικούς δείκτες σφάλματος για την ακρίβεια προβλέψεων, εν προκειμένω για την παρακολούθηση των προβλέψεων που δημοσιεύει καθημερινά ο διαχειριστής ΕΣΜΗΕ για τη συνολική ζήτηση και την παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ. Με αυτούς τους δείκτες η ΡΑΕ επιδιώκει τη βελτίωση της επίδοσης του ΑΔΜΗΕ σε ό,τι αφορά τα μοντέλα και τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί για τις σχετικές προβλέψεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των προβλέψεων του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση και την παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώνουν τις προσφορές τους στην αγορά της επόμενης ημέρας οι παραγωγοί των συμβατικών μονάδων.

 

Στόχος του ελέγχου των αποκλίσεων με βάση τους σχετικούς δείκτες είναι να περιοριστεί ο όγκος των απαιτούμενων πρόσθετων ενεργειών εξισορρόπησης, συγκρατώντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης που επιβαρύνει τους καταναλωτές.

 

Σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού προσδιορίστηκαν δείκτες που επιτρέπουν τον έλεγχο της απόδοσης του συστήματος ως προς την τροφοδότηση των καταναλωτών με ηλεκτρική ισχύ στα σημεία σύνδεσης και επομένως την ικανοποίηση των προσδοκιών του τελικού πελάτη. Με ακόμη έναν δείκτη θα μετριέται η απόδοση του ΑΔΜΗΕ στη βελτίωση των απωλειών του συστήματος.

 

Ο δείκτης θα εστιάζει στην παρουσίαση της τιμής των απωλειών του συστήματος ανά μήνα κάθε έτους αναφοράς σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα έτη. Καθοριστικής σημασίας για τη διείσδυση των ΑΠΕ είναι και ο δείκτης μέτρησης της διαθεσιμότητας του συστήματος. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ο εν λόγω δείκτης θα συμβάλει στην παρακολούθηση της αξιοπιστίας του συστήματος και της δυνατότητας χρήσης των υποδομών του για την έγχυση ενέργειας όσον αφορά τις μονάδες παραγωγής, όπως επίσης και στην τροφοδότηση ενέργειας όσον αφορά τον διαχειριστή δικτύου, τους καταναλωτές υψηλής τάσης και τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ή αντλησιοταμίευσης.

 

11/01/23

 

AXIA: Προς βελτίωση τα κόκκινα δάνεια

Πολύ περιορισμένη αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Axia Research το 2023, ακόμη και σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, χάρη στη στήριξη από την ανθεκτικότητα της οικονομίας, καθώς και τη διαχείριση που έχει γίνει από τον ίδιο τον κλάδο.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Axia, το τοπίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο υγιές πλέον, με τους ισολογισμούς των ελληνικών συστημικών τραπεζών να έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2019. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που οδήγησε σε επαναφορά αρκετών NPLs σε ενήμερη κατάσταση, σε ρυθμιστικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του προγράμματος «Ηρακλής», καθώς και στην άφιξη νέων επενδυτών στην ελληνική αγορά. Η κυρίαρχη δύναμη της επιτυχημένης απομόχλευσης ήταν βέβαια η ενεργή διαχείριση των NPLs από τις τράπεζες. Οπως υπολογίζει η Axia, από την κορύφωση της κρίσης (γ΄ τρίμηνο του 2015) και έως το γ΄ τρίμηνο του 2022, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPLs κατά 104,6 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 35,7% στον δείκτη NPLs ο οποίος διαμορφώνεται στο 9,1% στο σύνολο του κλάδου.

Ειδικά το 2022 και εν μέσω ενεργειακής κρίσης και στροφής της νομισματικής πολιτικής, οι ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν πολύ ανθεκτικές, σημειώνοντας αμελητέο ή και αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως επισημαίνει η Axia, με στήριξη από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Η ελληνική οικονομία συνέχισε να βελτιώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, όπως προσθέτει, σημειώνοντας μία από τις ταχύτερες ανακάμψεις από την πανδημία και ξεπερνώντας το επίπεδο του ΑΕΠ του 2019 στις αρχές του 2022. Αυτό το κατόρθωμα, όπως το χαρακτηρίζει, υποστηρίχθηκε από το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων άμεσων επενδύσεων, όπως αποδεικνύεται από τον ισχυρό σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, καθώς και από την απότομη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης μετά το άνοιγμα της οικονομίας.

Οι θετικοί αυτοί «άνεμοι» έχουν βοηθήσει τις προσπάθειες απομόχλευσης των ελληνικών τραπεζών μειώνοντας τον σχηματισμό NPE και αυξάνοντας την επαναφορά κόκκινων δανείων σε ενήμερα, ειδικά στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, το ευνοϊκό περιβάλλον επέτρεψε την επαναταξινόμηση επικίνδυνων δανείων του «σταδίου ΙΙΙ» (μη εξυπηρετούμενα) στο «στάδιο ΙΙ» (εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά με υψηλό κίνδυνο αθέτησης). Αυτό, όπως τονίζει η Axia, έρχεται σε αντίθεση με την επιδείνωση που σημειώθηκε σ’ αυτό το μέτωπο στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση τις γνωστοποιήσεις του «πυλώνα ΙΙΙ», εκτιμά ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν πάνω από 2,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τα οποία έχουν ρυθμιστεί (forborne) και πληρούν τα κριτήρια για έξοδο από το καθεστώς NPE. Αυτό σίγουρα θα αντισταθμίσει μέρος του νέου σχηματισμού NPE το 2023, όπως επισημαίνει η Axia.

Μάλιστα, υπό ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο με συνεχή πληθωρισμό, χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται για ταμειακές ροές, τα συνολικά νέα NPEs των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά 1,6 δισ. ευρώ μόλις το 2023, όπως εκτιμά. Αυτό, επισημαίνει, μπορεί να φαίνεται χαμηλό, αλλά λαμβάνει υπόψη τη μορφή των χαρτοφυλακίων (μικρότερα στεγαστικά δάνεια και χαμηλότερος μη εξασφαλισμένος δανεισμός, συν παλαιότερα πιο επικίνδυνα δάνεια ΜμΕ), καθώς και τα δάνεια που πληρούν τις προϋποθέσεις για έξοδο από το καθεστώς NPE.

 

 

10ετή συμφωνία πώλησης ενέργειας στην Ιταλία υπέγραψε η Mytilineos

Δεκαετές διμερές συμβόλαιο (PPA) με τη Statkraft υπέγραψε η Mytilineos για την πώληση της παραγωγής τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ιταλία. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 63 MW, βρίσκονται στις περιοχές Emilia Romagna, Lazio και Campania. Ολα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση κατασκευής από τη Mytilineos. Η ημερομηνία εμπορικής εκμετάλλευσης (COD) για κάθε ένα από τα έργα αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Η πράσινη ενέργεια θα παράγει περισσότερες από 105,8 GWh, περιορίζοντας περισσότερους από 56.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως –το αντίστοιχο απομάκρυνσης 95.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους–, υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια και συμβάλλοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.

Η Statkraft θα χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια για να προσφέρει σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες εξατομικευμένες πράσινες λύσεις. Η εταιρεία, άλλωστε, υποστηρίζει τους εταιρικούς πελάτες της περιορίζοντας τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και βοηθώντας τους να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας και κλίματος που έχουν τεθεί.

Η Statkraft είναι μια νορβηγική κρατική εταιρεία που προσφέρει λύσεις PPA και διαχειρίζεται σημαντικούς κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη ανάκτηση ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον αναπτύσσει, λειτουργεί και εμπορεύεται υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικά πάρκα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Mytilineos έχει ήδη καθιερωθεί στην Ιταλία, η αγορά της οποίας θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία τόσο για έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας όσο και για έργα αποθήκευσης. Σήμερα κατασκευάζει 156 MW στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 127 MW αφορούν έργα ηλιακής ενέργειας και τα 31 MW είναι έργα αποθήκευσης στο πλαίσιο διαγωνισμού μονάδων Fast Reserve (ταχείας εφεδρικής δυναμικότητας). Από αυτά, 62 MW έχουν εξασφαλίσει χρηματοπιστωτική σύμβαση επί διαφορών (CFD) εικοσαετίας με την ιταλική κρατική εταιρεία GSE, με τιμή 65,17€/MWh, ενώ τα υπόλοιπα έργα θα έχουν PPA με τη Statkraft. Η εταιρεία διαθέτει ήδη στη χώρα χαρτοφυλάκιο 2 GW το οποίο αναπτύσσεται και σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 1 GW μέσα στο 2023.

 

10/01/23

 

"Στροφή" της Goldman Sachs: Τώρα δε βλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη – Οι ελληνικές εκλογές στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών

Η Goldman Sachs διατηρεί την άποψή της ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι αδύναμη κατά τους χειμερινούς μήνες δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν βλέπει πλέον τεχνική ύφεση. Αυτό (όπως αναφέρει η έκθεση της GS την οποία παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr) αντανακλά την πιο ανθεκτική δυναμική ανάπτυξης στα τέλη του περασμένου έτους, την απότομη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και το άνοιγμα της Κίνας. Πάντως η ανάπτυξη θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών με τις Γερμανία και Ιταλία να δυσκολεύονται το περισσότερο, ενώ στο ραντάρ των επενδυτών θα βρεθούν και οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις σε διάφορα μέτωπα, με τις εκλογές σε Ελλάδα και Ισπανία να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πιο αναλυτικά, η αδυναμία της ανάπτυξης τον χειμώνα αντανακλά την ήπια αναπτυξιακή δυναμική (που δείχνει ένα ελαφρώς αρνητικό τέταρτο τρίμηνο), τον υψηλό πληθωρισμό (που επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και τις καταναλωτικές δαπάνες) και τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, οι προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες κάτι που σημαίνει ότι η ευρωζώνη τελικά θα αποφύγει την ύφεση:  

Πρώτον, τα οικονομικά στοιχεία παρέμειναν εκπληκτικά ανθεκτικά — ειδικά τα δεδομένα της βιομηχανίας. Δεύτερον, οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να πέφτουν απότομα - επιστρέφοντας στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021- και η Goldman μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του φυσικού αερίου για το καλοκαίρι του 2023 από 180 σε 100 ευρώ. Έτσι, βλέπει τώρα μια ταχύτερη επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος θα υποχωρήσει σε περίπου 3,25% έως το τέλος του 2023 (από 4,5% που προέβλεπε πριν). Τρίτον, η Κίνα ανοίγει ξανά νωρίτερα από το αναμενόμενο και η Goldman εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 5,2% φέτος.

Ως αποτέλεσμα, η αμερικάνικη τράπεζα αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, κυρίως για τη ζώνη του ευρώ. Η εκτίμησή της για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 παραμένει ελαφρώς αρνητική στο -0,2%, δεδομένων των αδύναμων οικονομικών στοιχείων του Οκτωβρίου, αλλά πλέον πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2023. Έτσι εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη +0,1% το α’ τρίμηνο (έναντι -0,4% πριν), +0,1% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι-0,1%), +0,2% το τρίτο τρίμηνο (αμετάβλητο) και +0,4% το τέταρτο τρίμηνο (έναντι +0,3%), υποδηλώνοντας ανάπτυξη +0,6% για το σύνολο του 2023. Επομένως, αναμένει μία περίοδο αδυναμίας της ανάπτυξης και όχι ύφεσης τους χειμερινούς μήνες, αν και η πιθανότητα τεχνικής ύφεσης παραμένει αυξημένη στο 40%.

Πάντως, όπως επισημαίνει η G.S., η ανάπτυξη θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Η ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία θα είναι ασθενέστερη από ότι στη Γαλλία και την Ισπανία. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι η Γερμανία και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία έχουν πιο διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και είναι σχετικά πιο "επικεντρωμένες" στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ισπανία, η οποία έχει ακόμα περιθώρια να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού. Ως αποτέλεσμα, βλέπει τη Γερμανία και την Ιταλία στο χείλος της ύφεσης, αλλά αναμένει συνεχή ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία.

Στο ραντάρ οι εκλογές σε Ελλάδα

Ενώ όλα τα κράτη μέλη θα παλέψουν με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση το 2023, οι προκλήσεις πολιτικής διαφέρουν στη ζώνη του ευρώ. Η Γερμανία αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο έργο για τον επαναπροσανατολισμό του ενεργειακού της μείγματος και τη διαφοροποίηση της εμπορικής της εξάρτησης από την Κίνα. Η Goldman βλέπει πολλά πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να εστιάσουν την προσοχή των επενδυτών στις δύσκολες δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολο δημοσιονομικό μονοπάτι, δεδομένου του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους, της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Τέλος, καθώς το 2022 προέκυψαν τρία ξαφνικά πολιτικά ρίσκα, (ιταλικές εκλογές, γαλλικές εκλογές και δύο πολιτικές αλλαγές στη Βρετανία) στο ραντάρ της Goldman αλλά και των επενδυτών θα βρεθούν οι ελληνικές και ισπανικές εκλογές, καθώς και οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο πιθανότατα θα αποκατασταθεί το 2024 μετά την αναστολή κατά τη διάρκεια της Covid-19.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη έκθεσή της η Goldman είχε επισημάνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία φαίνονται σε θέση να εφαρμόσουν δημοσιονομική στήριξη που να κατευθύνεται σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου το 3% του ΑΕΠ το 2023. Στην Ελλάδα, η παρούσα κυβέρνηση, με τη δέσμευσή της για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατέχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Στην Ισπανία, τα δύο κόμματα που ηγούνται στις δημοσκοπήσεις (PSOE και PP) μοιράζονται παρόμοια υποστήριξη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μικρή αύξηση της ανεργίας, πτώση του πληθωρισμού

Οι αγορές εργασίας παρέμειναν ανθεκτικές και η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει μόνο μια μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε ολόκληρη την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Δεδομένων των ισχυρών δεικτών αύξησης των μισθών, των πρόσφατων συνδικαλιστικών διακανονισμών και των επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό, αναμένει ότι η αύξηση των μισθών σε ολόκληρη την περιοχή θα επιταχυνθεί σημαντικά από 3,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σχεδόν 5% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Goldman εκτιμά πως έχει ήδη κορυφωθεί, μετά την απότομη πτώση στις τιμές της ενέργειας, και αναμένει ότι στη ζώνης του ευρώ θα κλείσει το έτος γύρω στο 3,25% (έναντι 4½% πριν). 

Επίμονα επιθετική η ΕΚΤ - Στο 3,25% το τελικό επιτόκιο

Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του επίμονου πληθωρισμού και των επιθετικών σχολίων των αξιωματούχων της ΕΚΤ, η G.S αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί σημαντικά πιο επιθετικά τους επόμενους μήνες. Πιστεύει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι πολύ πιθανές τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, πριν επιβραδυνθούν στις 25 μονάδες βάσης για ένα τελικό επιτόκιο της τάξης του 3,25% τον Μάιο. Οι πιο ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης ενισχύουν την άποψή της ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων αμέσως μετά, με την πρώτη μείωση να μην είναι πιθανή πριν από το δ’ τρίμηνο του 2024, δύο τρίμηνα μετά την Fed.

Τέλος, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με το QT στα τέλη του α τριμήνου, συρρικνώνοντας τις θέσεις της στο πρόγραμμα APP κατά 15 δισ. ευρώ το μήνα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Πιστεύει ότι είναι πιο φυσικό για το Διοικητικό Συμβούλιο να εγκαταλείψει το guidance για το QT για τους επόμενους μήνες και να αφήσει τις θέσεις στο APP να εξαντληθούν οργανικά. Αναμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο να σταματήσει πλήρως τις επανεπενδύσεις μετά τον Ιούνιο, γεγονός που συνεπάγεται μια μείωση του APP σχεδόν 180 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum