| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

GFF Insider

Καθημερινή ειδησεογράφία σε ζητήματα οικονομίας - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

 

 
 

01/12/23

 

Dimand: Τι περιλαμβάνει η mega επένδυση 79.000 τ.μ. στη Softex – Άρχισαν οι μισθώσεις

Έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον πρώτο μισθωτή η Dimand πατάει γκάζι για την έναρξη των εργασιών στο έργο ανάπλασης της πρώην Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) στην περιοχή του Βοτανικού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση ανάπτυξης «πράσινων» κτιρίων γραφείων που υλοποιεί αυτή την περίοδο η Dimand. Στην έκταση των περίπου 50 στρεμμάτων σχεδιάζεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., εκ των οποίων 47.000 τ.μ. θα αφορούν την επιφάνεια ανωδομής.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτιρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το πρώτο μισθωτήριο συμβόλαιο για τα κτίρια γραφείων έχει υπογραφεί με την εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων AVIS.

Εκτός από τη χρήση γραφειακών εγκαταστάσεων, ένα μικρό τμήμα της ανάπτυξης, που στοχεύει συνολικά στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α+, προορίζεται για retail προκειμένου να εξυπηρετούνται οι καθημερινές ανάγκες των χρηστών των κτιρίων.

Ας σημειωθεί ότι από τα συνολικά 10 κτίρια στο οικόπεδο επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, τα 3 αφορούν σε υφιστάμενα, τα οποία έχουν διατηρηθεί, μετά την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της πάλαι ποτέ Softex, ιδίως όσων είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2015. 

Ήδη για τα τρία κτίρια, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ., έχουν ξεκινήσει εργασίες ενίσχυσης του στατικού φορέα (σκελετός).

Το έργο ανάπλασης περιλαμβάνει και 15.000 τ.μ. φύτευσης, ενώ θα κατασκευαστούν και φωτοβολταϊκά 1 MW ώστε να καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων με πράσινη και καθαρή ενέργεια.

Κινητήριο μοχλό για το επενδυτικό σχέδιο συνολικού επιλέξιμου κόστους 152,22 εκατ. ευρώ, αποτελεί η υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 106,44 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Dimand, το έργο πρόκειται να δοθεί προς χρήση το 2025.

Η πίσω αυλή της Αθήνας

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική παρέμβαση αστικής ανάπλασης που υλοποιεί η Dimand στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα σε μια περιοχή, που αν και μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, εξακολουθεί να μην περιποιεί τιμή για την ελληνική πρωτεύουσα.

«Το έχουμε πετύχει στον Πειραιά, με την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Στην Αθήνα, με το Moxy Athens City και την ανακατασκευή του ΜΙΝΙΟΝ και στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, το HUB26. Το ίδιο οραματιζόμαστε να κάνουμε και στην περιοχή του Ελαιώνα, με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου πράσινου συγκροτήματος γραφείων που θα αποτελέσει καταλύτη στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand. 

Η άμεση γειτνίαση των μελλοντικών αναπτύξεων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο σχεδιαζόμενος νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα που θα αποτελέσει υπερσύγχρονο συγκοινωνιακό κόμβο, όπως και το έργο της Διπλής Ανάπλασης με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και του μεγαλύτερου αστικού πάρκου της Αθήνας, έκτασης 215 στρεμμάτων, δημιουργούν νέα δεδομένα για την πολύπαθη γειτονιά.

Οι μεγάλοι παίκτες

Εκτός από το ώριμο έργο αστικής ανάπλασης της Dimand, στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού κι άλλοι μεγάλοι παίκτες του κλάδου του real estate σχεδιάζουν αναπτύξεις.

Η Noval Property δρομολογεί την υλοποίηση τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα. Πρόκειται για επένδυση 117 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ας σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή ιδιοκτησία κατείχε και η Premia Properties, το πρώην εργοστάσιο της Soulis σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 10.799 τ.μ. Πριν ένα μήνα η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην πώληση ακινήτου στην εταιρεία Jannec, η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ποτών. Η τιμή πώλησης έφθασε στα 5,5 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση του ακινήτου στα λογιστικά βιβλία της Premia να ήταν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

Στην Ακαδημία Πλάτωνος ακίνητο 8.094 τ.μ. διαθέτει και η Reds. Η εταιρεία αναφέρει πως θα προβεί σε ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης του ακινήτου. Η διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει, επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις του 9μηνου.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

 

Lavipharm: Αγοράζει τα Lonarid και Lonalgal

Τα αναλγητικά φάρμακα Lonarid και Lonalgal για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαγόρασε η Lavipharm. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, οι  συνολικές πωλήσεις των δύο φαρμακευτικών προϊόντων ανέρχονται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ ετησίως. Η διάθεση των φαρμάκων από τη Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η Lavipharm A.E. ανακοινώνει, σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ, την υπογραφή συμφωνίας με τη Boehringer Ingelheim International GmbH για την εξαγορά των δύο αναλγητικών φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid N® και Lonalgal® για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου με τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει και διεθνώς.

Οι ιστορικές συνολικές πωλήσεις των δύο φαρμακευτικών προϊόντων ανέρχονται στο ποσό των €8 εκατ. περίπου ετησίως (Χονδρικές Τιμές). Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Και τα δύο προϊόντα διατίθενται κανονικά στην ελληνική αγορά, ενώ η διάθεσή τους από τη Lavipharm αναμένεται να
ξεκινήσει εντός του Α’ τριμήνου 2024 με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς των αδειών κυκλοφορίας τους.»

 

30/11/23

 

Προς το Χ.Α. οδεύει η Orilina Properties

Ακόμη μία ΑΕΕΑΠ οδεύει προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εισαγωγή της Trade Estates του ομίλου Φουρλή, χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο και της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ.

Η τελευταία ελέγχεται σε ποσοστό 66% από την οικογένεια Νάτση και συγκεκριμένα κατά 33% από τον κ. Τρύφωνα Νάτση και κατά 33% από την κ. Δέσποινα Παναγοπούλου – Νάτση.

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά έως 32.200.000 νέων μετοχών, με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Η Orilina Properties ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 140 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από 17 ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 70.350 τ.μ.    

 

29/11/23

 

 

ΕΚΤΕΡ: Νέο έργο 7,5 εκατ. – Στα 115,35 εκατ. το ανεκτέλεστο

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι στις 28.11.2023 υπέγραψε με τον Δήμο Κορινθίων, σύμβαση έργου σχετικά με την κατασκευή του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ».

Η συμβατική αμοιβή ορίσθηκε στο κατ’ αποκοπήν ποσό των 7.551.800,05 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίστηκε στους είκοσι τέσσερεις (24) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων που εκτελεί η ΕΚΤΕΡ Α.Ε (αμιγώς ή μέσω συμμετοχής της σε κοινοπραξίες), ανέρχεται στο ποσό των 115,35 εκατ. ευρώ.

 

28/11/23

 

Ideal: Εκδίδει πενταετές ομόλογο έως 100 εκατ. ευρώ

Σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 100 εκατ. ευρώ και με ελάχιστο ποσό έκδοσης τα 80 εκατ. ευρώ με διάρκεια 5 ετών προχωρά η IDEAL Holdings, με στόχο να διαθέσει τις ομολογίες μέσω δημόσιας προσφοράς και να τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η IDEAL Holdings A.E. (η Εταιρεία) σύμφωνα με το Ν.3556/2007 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, ανακοινώνει την πρόθεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών της αγοράς να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους, κατά κεφάλαιο, έως εκατό εκατομμύρια Ευρώ (100.000.000 Ευρώ) και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων (80.000.000 Ευρώ), με διάρκεια πέντε (5) έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59-74 του Ν. 4548/2018 όπως ισχύουν και όσες διατάξεις του Ν. 3156/2003 παραμένουν σε ισχύ μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4548/2018 (το «Ομολογιακό Δάνειο») και να διαθέσει τις ομολογίες του Ομολογιακού Δανείου (οι «Ομολογίες») μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα (η «Δημόσια Προσφορά») και να τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η Εταιρεία θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη σχετικά με την έκδοση του Ομολογιακού Δανείου με επόμενες ανακοινώσεις της.»

 

ΑΔΜΗΕ: Σύστησε εταιρεία για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο, Ισραήλ

Όταν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωνε ότι θα ήταν ο φορέας υλοποίησης της εμβληματικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, κανείς δεν φανταζόταν ότι λίγες ώρες αργότερα το Ισραήλ θα δεχόταν επίθεση στο έδαφος του από την Χαμάς με τις γνωστές έως σήμερα εξελίξεις. Αν και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι το έργο θα έμπαινε για μία ακόμη φορά σε περιδίνηση αβεβαιότητας οι εξελίξεις τους διέψευσαν.

Όπως γράφει το Business Daily, χθες από το βήμα του συνεδρίου «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε αναφορά στο έργο, λέγοντας ότι είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει. Τα λεγόμενα του πιστοποιεί η κίνηση του ΑΔΜΗΕ την περασμένη Παρασκευή να πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα που δεν είναι άλλο από την σύσταση της εταιρείας του θα «τρέξει» το έργο της διασύνδεσης.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση της εταιρείας «Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Electric Interconnection Greece – Cyprus – Israel Μονοπρόσωπη Α.Ε.» με αντικείμενο την κατασκευή Κοινωφελών Έργων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών. Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 25 χιλ. ευρώ.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από μέλη του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ καθώς διευθυντικά στελέχη του. Συγκεκριμένα την θέση του Προέδρου κατέχει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Μανούσος Μανουσάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος είναι ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης και μέλη η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, Ελένη Ζαρίκου και ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού & Νομικών Θεμάτων του Διαχειριστή, Ιωάννης Βρεττός.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η φάση κατασκευής του έργου της διασύνδεσης από το EuroAsia Interconnector,το project που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028. Οι ημερομηνίες υλοποίησης που παρέχει η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το στάδιο Α της ηλεκτρικής διασύνδεσης, προβλέπουν πως η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Η ιδέα της διασύνδεσης που αρχικό στόχο είχε την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Κύπρου ξεκίνησε το 2011 και τα θεμέλια της μπήκαν το 2017 με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Το έργο κινδύνευσε πολλές φορές να μπει στο συρτάρι κυρίως λόγω της αδυναμίας της Κύπρου να χρηματοδοτήσει το σκέλος που την αφορά όμως κομβικό ρόλο, όπως παραδέχονται όλοι, έπαιξε η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς και του ΑΔΜΗΕ.

 

27/11/23

 

Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε συζήτηση για την Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας, στο πλαίσιο του Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Πέραν του κ. Εξάρχου, το υψηλού επιπέδου πάνελ φιλοξένησε γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν: Ευάγγελος Μυτιληναίος (Πρόεδρος, Mytilineos Holdings), Πέτρος Τζαννετάκης (αναπληρωτής CEO, Motor Oil), Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO, ΔΕΗ Ανανεώσιμες), Γιώργος Κούβαρης (Πρόεδρος, Ήρων), Ιωάννης Καράμπελας (CEO, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), Μαθιός Ρήγας (CEO, Energean).

Οι προκλήσεις της αγοράς

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η κύρια πρόκληση στην αγορά είναι ο ίδιος της ο ανταγωνισμός, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πληθώρα καθιερωμένων και νεοεισερχομένων παικτών και, εάν λάβει κανείς υπόψη τη συμφόρηση που επικρατεί στα δίκτυα και τις ευκαιρίες πρόσβασης σε κατάλληλες τοποθεσίες για την ανάπτυξη ΑΠΕ, καταλαβαίνει ότι οι δυνατότητες των νέων παικτών να αποκτήσουν μερίδια αγοράς είναι περιορισμένες.

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά που έχουν άδειες παραγωγής ΑΠΕ και όμως δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις επενδύσεις και προκαλούν δυσλειτουργία στον κλάδο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία.

Ο κ. Εξάρχου ανέπτυξε, επίσης, τα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ: Εξ αιτίας της υψηλής διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ο ΑΔΜΗΕ τακτικά προχωρεί σε περικοπές της παραγωγής σε μέρες που δεν υπάρχει χωρητικότητα στο δίκτυο. Άρα, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει στόχος υψηλής προτεραιότητας η επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή του ενεργειακού πλεονάσματος στο εξωτερικό.

Επίσης, επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) από ΑΠΕ θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ώστε να επιταχυνθεί η διείσδυση των εταιρικών PPA, κάνοντας έκκληση να καταργηθεί το πλαφόν στις χονδρικές τιμές ρεύματος από ΑΠΕ.

Το θεσμικό έλλειμα και οι λύσεις

Επιπλέον, μιλώντας από το Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα, ώστε οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας να εγκαθίστανται γρήγορα για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην παραγωγή ΑΠΕ και τα φορτία στο δίκτυο. Και σχολίασε ότι αυτοί οι περιορισμοί συνδέονται με διαρθρωτικές αδυναμίες και γι’ αυτό απαιτείται η αποφασιστική παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους.

Και αυτή θα πρέπει να γίνει ώστε να καλυφθεί το κενό της έλλειψης της απαραίτητης νομοθεσίας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και για τη θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, που σε συνδυασμό με χρηματοδοτικό εργαλεία, θα μπορέσει να υποστηρίξει επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου σε ΑΠΕ.

Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου υπενθύμισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν αποτελεί μόνο Ελληνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό πρόβλημα συνολικά. Και συμπέρανε ότι θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα ώστε η προσφορά και η ζήτηση να καθορίσουν εν τέλει την τιμολόγηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η ενέργεια στην στρατηγική της Intrakat

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο Όμιλος Intrakat ελέγχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων, που του προσφέρει πλεονεκτήματα και μία στέρεα βάση για την γρήγορη τοποθέτησή του στην αγορά. Η Intrakat, συνέχισε, διαθέτει μία καθετοποιημένη επιχειρησιακή δομή για την ενέργεια, με εξειδικευμένη ομάδα που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Και όπως τόνισε, η κατασκευαστική εμπειρία και οι τεχνικές δυνατότητες που διαθέτει ο όμιλος, ειδικά μετά την εξαγορά της Άκτωρ, προσφέρουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

24/11/23

 

Optima Bank: Τιμή στόχος €9,10 ανά μετοχή και σύσταση «buy» από την Alpha Finance

Σύσταση αγοράς και τιμή στόχο στα €9,10 ανά μετοχή δίνει η Alpha Finance για την Optima Bank σε νέα της έκθεση.

Καθοριστικοί παράγοντες στη δυναμική πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζει σήμερα η Optima αποτελούν, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το εξαιρετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, ιδίως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο ισχυρός ισολογισμός, η υγιής βάση ενεργητικού, η υψηλή ρευστότητα καθώς και τα υψηλά εποπτικά κεφάλαια μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η στρατηγική της Optima επικεντρώνεται στη συσσώρευση καταθέσεων και την παροχή πιστώσεων, εστιάζοντας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αναλυτές προβλέπουν μερίδιο αγοράς άνω του 2,5% στα δάνεια και άνω του 2,0% στις καταθέσεις έως το 2025, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας.

Η Optima Bank βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναφέρει στην έκθεσή της η Alpha Finance, λόγω του υγιέστερου ισολογισμού της, της χαμηλής αρχικής της βάσης (που καθιστά ευκολότερη την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης) καθώς και της ευνοϊκότερης ρυθμιστικής και φορολογικής μεταχείρισης. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ιστορικού στη χορήγηση δανείων υποδηλώνει έναν πιθανό κίνδυνο, ιδίως σε περίπτωση που επιβραδυνθεί η οικονομία, ενώ το μικρό μέγεθός της έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη ευρείας εμβέλειας και οικονομιών κλίμακας.

Συνολικά, το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Optima Bank δείχνει πως είναι σε θέση να επιτύχει υψηλή κερδοφορία στο άμεσο μέλλον, πάνω από τον μέσο όρο των συστημικών τραπεζών, γεγονός που αντανακλάται και στην αποτίμησή της από τους αναλυτές της Alpha Finance.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, ο δείκτης RoTE της τράπεζας θα βρίσκεται άνω του 20% έως το 2025, ως αποτέλεσμα του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στο 4,3% το 2023 και να παραμείνει αρκετά πάνω από το 3,0% τα επόμενα χρόνια, με τη μερισματική απόδοση να βρίσκεται κοντά στο 6%.

 

Intralot: Αύξηση 14,7% στα EBITDA του 9μηνου – Στα 101 εκατ. ευρώ

Μείωση 7,2% εμφάνισαν τα έσοδα του ομίλου Intralot κατά το εννεάμηνο του 2023, καθώς διαμορφώθηκαν στα 280,0 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 101,0 εκατ. ευρώ  και ήταν αυξημένα κατά 14,7% σε ετήσια βάση, ενώ το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 36,1% από 29,2% το εννεάμηνο του 2022.

Σε τριμηνιαία βάση, το Γ’ τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο  του 2022, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 15,9%. Κατά τους Δώδεκα Τελευταίους Μήνες (LTM), τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 135,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της  τάξεως του 10,5% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2022.

Τα κέρδη EBT ανήλθαν σε 32,1 εκατ. ευρώ  κατά το εννεάμηνο του 2023, έναντι 19,4 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το ΝΙΑΤΜΙ (Καθαρά Κέρδη/Ζημίες μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας) διαμορφώθηκε στα 9,0 εκατ. ευρώ  κέρδη, σε  σύγκριση με ζημίες 0,5 εκατ. ευρώ  την προηγούμενη χρονιά.

Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές για το εννεάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 97,6 εκατ. ευρώ  (ετήσια αύξηση 44,1%).

Οι Επενδύσεις του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2023 ανήλθαν στα 22,2 εκατ. ευρώ .  Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα του Ομίλου στο τέλος του εννεαμήνου του 2023 ανήλθαν στα 122,0 εκατ. ευρώ .

Ο Καθαρός Δανεισμός διαμορφώθηκε στα 458,2 εκατ. ευρώ  στο τέλος του εννεαμήνου του 2023, μειωμένος κατά 32,3 εκατ. και 51,5 εκατ. σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 και το εννεάμηνο του 2022 αντίστοιχα. O δείκτης Καθαρής Μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 3,4x στο τέλος του εννεαμήνου του 2023 έναντι 4,0x το 2022 και 4,4x κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σε pro-forma βάση μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 135,0 εκατ. ευρώ, το σύνολο των Ιδίων  Κεφαλαίων του Ομίλου ανέρχονται στα 49,0 εκατ. ευρώ  και ο δείκτης Καθαρής Μόχλευσης στο 2,4x. Ο Συνολικός δανεισμός μετά  την αποπληρωμή των 126,0 εκατ. ευρώ  ανέρχεται στα 454,2 εκατ. ευρώ. 

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης δήλωσε: Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2023 καταδεικνύουν τη νέα δυναμική της INTRALOT που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή σε Καθαρά κέρδη, τη σημαντική αύξηση του EBITDA και τη δημιουργία ταμειακών ροών, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους στόχους που έχουμε θέσει. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια σημαντική Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω δικαιωμάτων προτίμησης ύψους €135 εκατ. η οποία προσέλκυσε ευρεία υποστήριξη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η INTRALOT αποτελεί μια πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επενδυτές που συμμετείχαν και εμπιστεύτηκαν το όραμα και την ικανότητά μας να επιτύχουμε ακόμη ισχυρότερα αποτελέσματα στο μέλλον. 

 

23/11/23

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καλές επιδόσεις στο 9μηνο 2023

Σε 2.529,4 εκατ. ευρώ έναντι  2.762,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, διαμορφώθηκαν τα συνολικά έσοδα του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για το εννεάμηνο του 2023, σε ευθυγράμμιση με την εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά ενέργειας, όπου το προηγούμενο έτος υπήρξε σημαντική μεταβλητότητα.

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) διαμορφώθηκε σε € 396,3 εκατ. έναντι € 404,8 εκατ. για το Εννεάμηνο του 2022. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα[2] για το Εννεάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε €88,8 εκατ., έναντι € 93,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σημειώνεται ότι εξαιρουμένης της συνεισφοράς του Τομέα Παραγωγής, Προμήθειας και Εμπορίας Συμβατικής Ενέργειας (η κερδοφορία του οποίου είχε επηρεαστεί από την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών ενέργειας το 2022), το προσαρμοσμένο EBITDA για το Εννεάμηνο του 2023 σημείωσε αύξηση κατά 26,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σε επίπεδο Γ’ Τριμήνου του 2023, τα συνολικά έσοδα ήταν σε € 925,0 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA1 σε € 146,1 εκατ. έναντι € 1,300.4 εκατ. και € 186,7 εκατ. αντίστοιχα την προηγούμενη περίοδο. Εξαιρούμενης της συνεισφοράς του Τομέα Παραγωγής, Προμήθειας και Εμπορίας Συμβατικής Ενέργειας, προσαρμοσμένο EBITDA1 για το Γ ’Τρίμηνο αυξήθηκε κατά 62%.

Ο ισολογισμός του Ομίλου παραμένει ισχυρός με το Καθαρό Χρέος μετά των δεσμευμένων καταθέσεων και επιχορηγήσεων προς επιστροφή1 να διαμορφώνεται σε € 1.630,1 εκατ. (εκ των οποίων € 352,5 εκατ. σε επίπεδο μητρικής εταιρείας) και τον συντελεστή Καθαρό Χρέος μετά των δεσμευμένων καταθέσεων και επιχορηγήσεων προς επιστροφή /Προσαρμοσμένο EBITDA1 στο 2.5x.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου, ενώ παράλληλα η οργανική κερδοφορία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μεγέθυνσης της συνεισφοράς του τομέα υποδομών (παραχωρήσεις-κατασκευές) αλλά και της αναμενόμενης αύξησης στον τομέα ΑΠΕ από το Γ΄ Τρίμηνο του έτους.

Υγιείς επιδόσεις

Στον τομέα των παραχωρήσεων συνεχίζονται οι υγιείς επιδόσεις από τα έργα σε λειτουργία, ενώ προχωράει η ωρίμανση και υλοποίηση των έργων του χαρτοφυλακίου που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ορόσημο αποτελεί για τον Όμιλο η πρόσφατη ανάδειξη σε προτιμητέο επενδυτή για την 25-ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται η συμμετοχή σε διαγωνισμούς για νέα έργα. Στον κατασκευαστικό τομέα, το ανεκτέλεστο συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή νέων συμβάσεων υπερβαίνει € 5,5 δισ., περιλαμβάνοντας ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα (ιδίων επενδύσεων του Ομίλου αλλά και έργων για τρίτους), που πλέον αποτελούν περί το 60% του συνολικού ανεκτέλεστου του Ομίλου. Σημαντικό, επίσης, σημείο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της δραστηριότητας του τομέα (έσοδα τελευταίων 12 μηνών πλέον άνω των € 1,3 δισ.) ως αποτέλεσμα της ικανότητας και επάρκειας του Ομίλου να ανταποκριθεί στο αυξημένο ανεκτέλεστο. Στον τομέα της ενέργειας ο Όμιλος έχει πλέον από το τέλος του Γ΄ Τριμήνου σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας (330MW) ενώ συνεχίζεται η πρωτοπόρα πορεία με την κατασκευή του μεγάλου αντλησιοταμιευτικού έργου στην Αμφιλοχία αλλά και την πρώτη άδεια έρευνας για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην χώρα. Τέλος, στο κομμάτι της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρά την μεταβλητότητα στην αγορά και τη μείωση της ζήτησης στην Ελλάδα, συνεχίστηκε η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς και η διατήρηση υγιούς κερδοφορίας.

Για το σύνολο του έτους αναμένεται μια παρόμοια εικόνα με σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε υγιή επίπεδα υποστηριζόμενη από τους τομείς υποδομών (παραχωρήσεις και κατασκευή) και ενέργειας μετά την εξομάλυνση των συνθηκών στις αγορές ενέργειας. Για τις επόμενες περιόδους αναμένεται ενίσχυση των μεγεθών του Ομίλου λόγο της σταδιακής ενσωμάτωσης διαφόρων έργων του χαρτοφυλακίου που ολοκληρώνονται (μονάδα φυσικού αερίου Κομοτηνής, έναρξη παραχώρησης Εγνατίας Οδού και Αττικής Οδού, αλλά και της συνεισφοράς του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα για το σύνολο του 12μήνου). Αντίστοιχα, αναμένεται και η μεγέθυνση του ισολογισμού του Ομίλου από την ενσωμάτωση των νέων έργων. 

Αναλυτικά:

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε € 2.529,4 εκατ. έναντι € 2.762,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων στο τομέα ενέργειας αλλά και αυξημένων εσόδων από του τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων. Συγκριμένα:

Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα € 991,6 εκατ. έναντι € 649,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αποδιδόμενα στην αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε έργα δημοσίου και ιδιωτών και στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου.

Ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα € 166,0 εκατ. έναντι € 152,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό, αλλά και της διευρυμένης σταδιακής λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε € 1.444,6 εκατ. έναντι € 2.076,4 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των πιο ήπιων ανεμολογικών συνθηκών σε σχέση με την προηγούμενη εξεταζόμενη περίοδο.

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1 του Ομίλου διαμορφώθηκε το Εννεάμηνο του 2023 σε € 396,3 εκατ. έναντι € 404,8 εκατ. το Εννεάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα:

Στον τομέα της κατασκευής, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε σε € 80,0 εκατ. έναντι € 45,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των εσόδων κατασκευής και της διατήρησης σε ικανοποιητικό επίπεδο του περιθωρίου κέρδους των εν εξελίξει έργων.

Στον τομέα των παραχωρήσεων, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε στα € 114,7 εκατ. έναντι € 82,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το συνολικό προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα € 220,4 εκατ. έναντι € 296,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων από πωλήσεις ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου κατά το Εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε € 293,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 σε συνέχεια της αυξημένης κερδοφορίας από τους τομείς των υποδομών (κατασκευή-παραχωρήσεις) αλλά και ΑΠΕ (κατά το Γ ‘Τρίμηνο) και εξαιρουμένης της συνεισφοράς του Τομέα Συμβατικής Παραγωγής, Προμήθειας και Εμπορίας Ενέργειας (η κερδοφορία του τομέα κατά το 2022 είχε επηρεαστεί από την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας),

Τα Λειτουργικά Αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT)1 διαμορφώθηκαν σε € 251,3 εκατ. έναντι € 243,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα Κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε € 166,7 εκατ. έναντι € 133,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα Κέρδη μετά από φόρους που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε € 99,5 εκατ. για το Εννεάμηνο του 2023 έναντι € 68,5 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στα αποτελέσματα μετά τους φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της περιόδου του 2023 έχουν συμπεριληφθεί μη λειτουργικά αποτελέσματα(2) συνολικού κέρδους € 10,7 εκατ. έναντι συνολικής ζημίας € 24,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα αντίστοιχα Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες χωρίς την επίδραση των ανωτέρω μη λειτουργικών αποτελεσμάτων(2) που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής, διαμορφώθηκαν σε € 88,8 εκατ., έναντι € 93,2 εκατ. για το Εννεάμηνο του 2022.

Τα ελεύθερα χρηματικά διαθέσιμα του Ομίλου παρέμειναν υψηλά και διαμορφώθηκαν σε € 1.430,3 εκατ. την 30.09.2023 (μην περιλαμβανομένων δεσμευμένων καταθέσεων ύψους € 101,3 εκατ.) έναντι € 1.491,7 την 31.12.2022. Το σύνολο του Καθαρού Χρέους με αναγωγή μετά των δεσμευμένων καταθέσεων στις 30.09.2023 διαμορφώθηκε σε 448,8 εκατ., ενώ το Καθαρό Χρέος χωρίς αναγωγή (περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των project finance facilities) διαμορφώνεται στα 1.181,3 εκατ.

Ο συντελεστής Καθαρό Χρέος μετά των δεσμευμένων καταθέσεων και των επιχορηγήσεων προς επιστροφή /Προσαρμοσμένο EBITDA(1) για τον Όμιλο στο τέλος του Εννεάμηνου του 2023 διαμορφώθηκε σε 2.5x έναντι 2.8x κατά το τέλος του Εννεάμηνου του 2022 και 2.1x το τέλος 2022.

Ισχυρή λειτουργική επίδοση σε όλους τους τομείς

Στον κατασκευαστικό τομέα το ανεκτέλεστο κατά το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων και των έργων που αφορούν ίδιες επενδύσεις, ανήλθε σε € 5,5 δις. Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά το τέλος του Σεπτεμβρίου, ανέρχεται σε € 3,3 δισ. Περαιτέρω, ο Όμιλος έχει έκτοτε συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους € 2,2 δισ. που έχει εξασφαλίσει. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου περίπου 60% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 50% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων.

Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το Εννεάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν σε σχέση με την περασμένη χρονιά αποτυπώνοντας την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα αλλά και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες. Επίσης, έχουν πλέον τεθεί σε λειτουργία και οι τρεις (3) μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων του έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ακόμα, συνεχίστηκε η ανάπτυξη νέων έργων όπως το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι όπου η πρόοδος των εργασιών πλησιάζει πλέον το 30%, ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη εργασιών για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό. Σε σχέση με το έργο της Εγνατίας Οδού, έχουν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη χρηματοδότηση και της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού κι αναμένεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών από την πλευρά της Πολιτείας. Ακόμα εντός του έτους υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή και παραχώρησή για 30 έτη του οδικού άξονα Χερσόνησος-Νεάπολη, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με ποσοστό 55%, ενώ νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης υπο-παραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.) για 40 έτη, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 35%. Τέλος όσον αφορά στην παραχώρηση της Αττικής Οδού (ο Όμιλος ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών) προχωράει η προετοιμασία για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης εντός του 2024 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,7% το Εννεάμηνο του έτους ως αποτέλεσμα των ηπιότερων θερμοκρασιών κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το Γ΄ Τρίμηνο του έτους η ζήτηση αυξήθηκε κατά 5,5% λόγο υψηλότερων θερμοκρασιών. Παρά τη μειωμένη ζήτηση της αγοράς, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέγραψε υψηλότερους όγκους πώλησης κατά 27% έναντι του Εννεάμηνου του 2022, σε συνέχεια της αύξησης του μεριδίου αγοράς της σε 11,6% κατά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023 (έναντι 6,7% τον Δεκέμβριο του 2022). Η μείωση της ζήτησης, η αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ στο σύστημα λόγω αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα και των αυξημένων εισαγωγών, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου στη χώρα κατά 23,0% στο Εννεάμηνο του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου του Ομίλου κατέγραψε μείωση κατά 23% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Τέλος, ως προς τη νέα μονάδα με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW (ανάπτυξη από κοινού με την Motor Oil) η πρόοδος των εργασιών ανέρχεται σε περίπου 90% και η λειτουργία αναμένεται εντός του πρώτου εξάμηνου του 2024.

Στον Τομέα ΑΠΕ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα, κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου. Ως προς τις ανεμολογικές συνθήκες, μετά από μια αδύναμη απόδοση κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους, η εικόνα ομαλοποιήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι κινήθηκαν στα συνήθη φυσιολογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης κατά το Γ’ Τρίμηνο ανήλθε σε 29,6% έναντι 29,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Όσον αφορά την ανάπτυξη νέων έργων, ήδη από τα τέλη του 2022 έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Ορόσημο επίσης αποτελεί η απόκτηση της πρώτης άδειας έρευνας για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην χώρα συνολικής ισχύος 400MW.

Αποτελέσματα Γ Τριμήνου

Για το Γ’ Τρίμηνο του έτους τα συνολικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 925,0 εκατ. έναντι € 1,300.4 εκατ. κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, με τη μείωση να αποδίδεται στα χαμηλότερα έσοδα του τομέα ενέργειας λόγο εξομάλυνσης των τιμών στην αγορά ενέργειας. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1 για το τρίμηνο διαμορφώθηκε σε € 146,1 εκατ. έναντι € 186,7 εκατ. το τρίμηνο του 2022. Εξαιρουμένης της συνεισφοράς του Τομέα Συμβατικής Παραγωγής, Προμήθειας και Εμπορίας Ενέργειας, η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε € 106,1 εκατ. έναντι € 65,4 εκατ. την αντίστοιχη περιόδου του 2022. Τέλος τα μετά-φόρων κέρδη του Γ΄ Τριμήνου διαμορφώθηκαν σε € 40,7 εκατ. έναντι € 59,3 εκατ. κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2022.

Προοπτικές – Outlook

Δεδομένου του μεγέθους και της δυναμικής που έχει πλέον αναπτύξει ο Όμιλος προσβλέπει σε σημαντική περαιτέρω ενίσχυση κατά τις επόμενες περιόδους, ενώ τα χαρακτηριστικά των έργων του χαρτοφυλακίου διασφαλίζουν υψηλή ορατότητα ταμειακών ροών και αποδόσεων για τους μετόχους. Πιο αναλυτικά:

Στον τομέα κατασκευής, δεδομένου του υψηλού ανεκτέλεστου των € 5,5 δισ. και της δυνατότητας του Ομίλου να προχωράει στην απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων, αναμένεται η κατασκευαστική δραστηριότητα να παραμείνει υψηλή τις επόμενες περιόδους και να συνεχίσει να ενισχύει την κερδοφορία του Ομίλου. Επιπρόσθετα, οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι θετικές, καθώς ο προϋπολογισμός των νέων έργων που θα βγουν προς δημοπράτηση στα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ.

Ο τομέας παραχωρήσεων αναμένεται να είναι βασικός μοχλός ενίσχυσης και δημιουργίας αξίας για τον Όμιλο και τους μετόχους του δεδομένου του μεγέθους και των χαρακτηριστικών των έργων που βρίσκονται αυτή την στιγμή προς υλοποίηση και αναμένεται να ωριμάσουν σταδιακά. Σημαντική συνεισφορά σε αυτό θα έχει και η παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενός έργου με ιδιαίτερα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης, που έρχεται να συμβάλλει περαιτέρω στη διασφάλιση σημαντικών, σταθερών και μακροπρόθεσμων χρηματικών ροών. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία νέων έργων παραχώρησης (ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καλαμάτας κ.ά.) καθώς και διαφόρων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κι έργων υποδομής και κτιριακών έργων ανά την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη βαθιά του εξειδίκευση και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση.

Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο στις ΑΠΕ έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία. Επίσης, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW. Στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό ο Όμιλος πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, ενώ η ισχυρή παρουσία του και η καθετοποίηση στο κομμάτι της παραγωγής προσφέρει σημαντικά οφέλη και συνέργειες.

 

ΟΠΑΠ: Μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024 φέρνει στην Ελλάδα το Eurojackpot

Επίδραση στα οικονομικά μεγέθη του εννεαμήνου του ομίλου ΟΠΑΠ είχε σειρά παραγόντων, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να προβλέπεται ότι θα κυμανθεί κατά τη φετινή χρονιά από 720 έως 740 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών η διοίκηση της εισηγμένης. Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επηρεάστηκαν από την έλλειψη μεγάλων τζακ ποτ, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. πυρκαγιές Ρόδου), την ασυνήθιστα υψηλή μεταβλητότητα στον αθλητικό στοιχηματισμό και την έλλειψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Ο ΟΠΑΠ, όπως αναφέρθηκε χθες, εστιάζει στην ανανέωση του χαρτοφυλακίου των αριθμοπαιχνιδιών του που διεξάγονται μέσω κληρώσεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Λόττο (Eurojackpot), που αναμένεται να διατεθεί στην ελληνική αγορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με τον ΟΠΑΠ να έχει εξασφαλίσει την άδεια διεξαγωγής του τυχερού παιχνιδιού. Στόχος του νέου αυτού παιχνιδιού είναι οι παίκτες να βρουν σε συνολικά 50 αριθμούς τους 5 που κερδίζουν, όπως και δύο ακόμη σε σύνολο 12. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η επανατοποθέτηση του Λόττο ως παιχνιδιού μηνιαίων καταβολών κερδών, με τον νικητή της πρώτης κατηγορίας να εξασφαλίζει κέρδη έως 10.000 ευρώ τον μήνα, για 10 χρόνια. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ προανήγγειλε αλλαγές και στο Τζόκερ το προσεχές διάστημα.

Οι διαδικτυακές δραστηριότητες αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος είχε, ετησίως, αυξημένα κατά 7,8% έσοδα από online παίγνια, 375 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, η συνεισφορά του οnline διαμορφώθηκε σε 27% των συνολικών εσόδων, από 24% το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Πυλώνας της διαδικτυακής δραστηριότητας του ΟΠΑΠ είναι η νέα πλατφόρμα ilottery, που κατέγραψε, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας επιτύχει σημαντική αύξηση της παικτικής δραστηριότητας και της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες. Αυξημένη δραστηριότητα καταγράφει και η πλατφόρμα Pamestoixima. gr, λόγω της δωρεάν διάθεσης παιχνιδιών και προωθητικών ενεργειών.

Κραταιά είναι και η δραστηριότητα μέσω των καταστημάτων, όπου, ενδεικτικά, το Free Win, το πρώτο δωρεάν παιχνίδι για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, που είναι διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής OPAP Store App, συμβάλλει στην προσέλκυση νέων κοινών, στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας και στην αύξηση της πιστότητας (loyalty) των πελατών.

Ευρύτερα, όπως τόνισε ο κ. Κάρας, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί την επιχειρηματική στρατηγική Fast Forward, σημειώνοντας ότι οι στρατηγικές πρωτοβουλίες της εταιρείας αποδίδουν καρπούς, καθώς εστιάζουν στην αναβάθμιση των προτάσεων του ΟΠΑΠ προς τους πελάτες τόσο στο retail όσο και στο online κανάλι.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, βάσει του δείκτη MSCI, ο ΟΠΑΠ διατήρησε την υψηλή αξιολόγησή του ως προς τα κριτήρια για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG). Επαναβεβαιώθηκε δηλαδή η αξιολόγηση «ΑΑ» του ΟΠΑΠ, η οποία είναι η υψηλότερη που έχει αποδοθεί σε εταιρεία τυχερών παιχνιδιών σε κλίμακα από «CCC» έως «ΑΑΑ».

 

ΑΔΜΗΕ: Ζητούμενο η μεγαλύτερη διασύνδεση με Ιταλία 

Τις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτάχυνση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας συζήτησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας TERNA Giuseppina Di Foggia, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα. 

Η κ. di Foggia, συνοδευόμενη από ανώτερα στελέχη της Terna SpA, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή. Κατά τη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ - σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από τον Διαχειριστή - επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που δημιουργούν η πράσινη μετάβαση και η κλιματική κρίση στα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους. ΑΔΜΗΕ και ΤΕRNA συζήτησαν ακόμη πιθανές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, σε συνέχεια των προτάσεων που τέθηκαν επί τάπητος κατά την ειδική εκδήλωση Future of our Grids που διοργάνωσε ο ENTSO-E στις 7 Σεπτεμβρίου.

 

22/11/23

 

Eurobank: Προσφορές για το ομόλογο από 101 επενδυτές – 70% οι ξένοι

Κατά 3 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του νέου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους 500 εκατ. ευρώ, που ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία η Eurobank.

Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές 1,6 δισ. ευρώ, γεγονός που επέτρεψε τη μείωση της απόδοσης του τίτλου στο 5,875% ετησίως έναντι 6,25% που ήταν η αρχική ενδεικτική προσφορά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκδοση προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές με σημαντική γεωγραφική διασπορά, καθώς η τράπεζα συγκέντρωσε τελικές εντολές από 101 διαφορετικούς επενδυτές.

Η κατανομή

Στην κατανομή, οι ξένοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της έκδοσης με σημαντική συμμετοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο (25%) και τη Γαλλία (16%).

Όσον αφορά το είδος των επενδυτών, 61% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), 25% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks) και 6% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds).

Σημειώνεται ότι το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 28 Νοεμβρίου 2029, με δυνατότητα ανάκλησης στις 28 Νοεμβρίου 2028 (6NC5), και ετήσιο τοκομερίδιο 5,875%.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω της έκδοσης θα συνεισφέρουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων του Ομίλου της Eurobank όσον αφορά την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) και θα διατεθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς της Eurobank.

Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Barclays, Citibank, Deutsche Bank, Nomura και Société Générale.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 28 Νοεμβρίου 2023 και τα ομόλογα θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (στην αγορά Euro MTF).

 

21/11/23

 

Όμιλος: Fourlis: Αύξηση 8,1% στα κέρδη μετά φόρων

Ισχυρή διψήφια αύξηση πωλήσεων κατέγραψε ο Όμιλος Fourlis το εννεάμηνο με σημαντική αύξηση EBITDA (OPR) κατά 29% και EBIT κατά 14% λόγω λειτουργικής αποτελεσματικότητας και μόχλευσης. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το IPO της Trade Estates ολοκληρώθηκε θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω δημιουργία αξίας.

Βασικά οικονομικά στοιχεία Εννεαμήνου 2023

Οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis, σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων της Intersport Turkey και της TAF, αυξήθηκαν σημαντικά κατά 15% κατά το εννεάμηνο του ’23 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, υποστηριζόμενες από στρατηγικές πρωτοβουλίες, την ηγετική θέση του Ομίλου και τις
τάσεις της αγοράς.
Σταθερό περιθώριο Μικτού Κέρδους στο 45,4% κατά το εννεάμηνο του ’23, κοντά στο επίπεδο του περυσινού εννεαμήνου, υποστηριζόμενο από το ισχυρό μικτό περιθώριο του κλάδου λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) και τη θετική σταθεροποιητική τάση μικτού περιθωρίου του κλάδου λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport).
Αξιοσημείωτη αύξηση στα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR) κατά 29,1% φτάνοντας τα €31,5 εκ. έναντι €24,4 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω βελτιστοποίησης λειτουργικού κόστους και αύξησης της λειτουργικής μόχλευσης.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), εξαιρουμένων των κερδών από αναπροσαρμογή αξίας επενδυτικών ακινήτων, αυξήθηκαν σημαντικά κατά 45% κατά το εννεάμηνο του ’23 στα €20,2 εκ. από €13,9 εκ. στο εννεάμηνο του ‘22.
Ο καθαρός δανεισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου μειώθηκε κατά €13 εκ. σε σύγκριση με το περυσινό εννεάμηνο, και ανήλθε σε €94,4 εκ. κατά το εννεάμηνο του ’23 έναντι €107,6 εκ. το εννεάμηνο του ’22, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Ομίλου για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής του δομής.
Στις 3 Νοεμβρίου 2023, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates με ταυτόχρονη εισαγωγή του συνόλου των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Όμιλο Fourlis να κατέχει το 63,0%, την Autohellas 9,7%, τη Latsco 3,1%, τη Διοίκηση να κατέχει 0,8% και το 23,4% να βρίσκεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Η επιτυχημένη αυτή διαδικασία ενισχύει τη θέση της Trade Estates για μελλοντική ανάπτυξη και θέτει τις κατάλληλες βάσεις για περαιτέρω δημιουργία αξίας για τους μετόχους του Ομίλου Fourlis.

Τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου του ’23 του Ομίλου Fourlis υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού του μοντέλου και την επιτυχή εφαρμογή του πλάνου μετασχηματισμού του.

Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου, η δέσμευσή μας για ποιότητα, εξαιρετική εξυπηρέτηση και εμπειρία πελάτη και στρατηγικές επενδύσεις ενίσχυσαν τη θέση μας, δημιουργώντας μια γερή βάση για τα μελλοντικά μας πλάνα.

Οι προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου λιανικής του Ομίλου σε ολόκληρη τη γεωγραφική του περιοχή συνοδεύτηκαν από βελτιστοποίηση της λειτουργίας μας, επενδύσεις σε ψηφιοποίηση, καθώς και ενίσχυση της πολυκαναλικής προσεγγισης μας και των δυνατοτητων μας σε
logistics, ενισχύοντας την παρουσία μας στην αγορά.

Ταυτόχρονα, η επιτυχημένη δημόσια προσφορά της Trade Estates και η αναμενόμενη από-ενοποίησή της από τον Όμιλο Fourlis ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευσή μας να ξεκλειδώσουμε περαιτερω αξία για τις εμπορικές μας δραστηριότητες, τροφοδοτώντας περαιτέρω την αναπτυξιακή τροχιά του Ομίλου.

Η ισχυρή απόδοση του Ομίλου συνεχίστηκε στο εννεάμηνο του 2023 με τις πωλήσεις του Ομίλου να ανέρχονται σε €389,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του’23 από €352,5 εκ. το εννεάμηνο του ’22, αυξημένες κατά 10,5%.

Σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων από τις δραστηριότητες «The Athlete’s Foot» και «Intersport Turkey», που έχουν πουληθεί, σημειώθηκε ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων της τάξης του 15% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση των πωλήσεων υποστηρίζεται τόσο από τον κλάδο λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), όσο και από τον κλάδο λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών (INTERSPORT) και αποδίδεται σε στρατηγικές πρωτοβουλίες και τις αυξητικές τάσεις της αγοράς. Ο κλάδος λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 17,5% σε ετήσια βάση, λόγω της ηγετικής θέσης της IKEA στην αγορά και της βελτιωμένης διαθεσιμότητας αποθεμάτων. Ο κλάδος λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών (Intersport) παρουσίασε αύξηση πωλήσεων +9% σε ετήσια και συγκρίσιμη βάση, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της εξελισσόμενης αγοράς λιανικής.

Επιπλέον, η νέα δραστηριότητα λιανικής του Ομίλου στον κλάδο Υγείας & Ευεξίας που ενεργοποιήθηκε εντός του 2023, μέσω 3 καταστημάτων Holland & Barrett στην Αθήνα και ενός καναλιού ηλεκτρονικού εμπορίου κερδίζει δυναμική.

Σε συγκρίσιμη βάση, οι πωλήσεις του Ομίλου από την Ελλάδα κατά το εννεάμηνο του ’23, που αντιπροσωπεύουν 58,5%, αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ οι πωλήσεις από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 14,3% σε σύγκριση με το περυσινό εννεάμηνο.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του ’23 αντιπροσώπευαν περίπου το 14% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεισφοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου στις συνολικές πωλήσεις του Ομίλου αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής του.

Το Μικτό Κέρδος του Ομίλου ανήλθε στα €176,9 εκ. το εννεάμηνο του’23 από €160 εκ. το εννεάμηνο του 2022, με το περιθώριο μικτού κέρδους του Ομίλου στο 45,4% κατά το εννεάμηνο του ‘23, σταθερό σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το σταθερό μικτό περιθώριο υποστηρίχθηκε από το ισχυρό περιθώριο μικτού κέρδους του κλάδου λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), καθώς και από μια σταθεροποιητική τάση του μικτού περιθωρίου του κλάδου λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών.

Ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει έμφαση στον έλεγχο των λειτουργικών εξόδων και στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων επηρέασε θετικά τα λειτουργικά έξοδα, ενισχύοντας τη θετική επίδραση της λειτουργικής μόχλευσης στη συνολική του κερδοφορία.

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA -OPR)του Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά κατά 29,1% φτάνοντας τα €31,5 εκ. κατά το εννεάμηνο του ’23 από €24,4 εκ. το εννεάμηνο του ’22, ενώ το περιθώριο EBITDA (OPR) αυξήθηκε σε 8,1% το εννεάμηνο του ’23 από 6,9% το εννεάμηνο του ’22.

Το EBIT του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του ’23 περιλαμβάνει €1,3 εκ. κερδών από αναπροσαρμογή αξίας περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, σε σύγκριση με €5 εκ. που ήταν το ποσό αναπροσαρμογής στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξαιρουμένης της επίδρασης από κέρδη αναπροσαρμογής αξίας περιουσιακών στοιχείων, τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) του Ομίλου ανήλθαν σε €20,2 εκ. το εννεάμηνο του ’23 από €13,9 εκ. το εννεάμηνο του 22, σημειώνοντας αύξηση κατά 45,6%, ενώ το περιθώριο EBIT έφτασε στο 5,2% από 3,9%.

Ομοίως, εξαιρουμένης της επίδρασης από κέρδη αναπροσαρμογής αξίας περιουσιακών στοιχείων, τα κέρδη προ φόρων (PBT) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 42% φτάνοντας τα € 6,1 εκ.το εννεάμηνο του ‘23 έναντι €4,3 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα Κέρδη μετά Φόρων του Ομίλου, εξαιρουμένης της επίδρασης από κέρδη αναπροσαρμογής αξίας περιουσιακών στοιχείων, ανήλθαν σε € 4,6 εκ. το εννεάμηνο του ’23 έναντι €4,2 εκ. το εννεάμηνο του ’22, αυξημένα κατά 8,1%. Μεγάλο μέρος του φόρου του Ομίλου αποδίδεται στην Trade Estates, και παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι λόγω του υψηλότερου βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Τα Καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, εξαιρουμένης της επίδρασης από κέρδη αναπροσαρμογής αξίας περιουσιακών στοιχείων, ανήλθαν σε €3,9 εκ. το εννεάμηνο του ’23 έναντι €4,1 το εννεάμηνο’22, μειωμένα κατά 3,2% λόγω υψηλότερων δικαιωμάτων μειοψηφίας σε σύγκριση με πέρυσι μετά την πώληση από πλευράς Ομίλου στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 του 4,2% των μετοχών της Trade Estates στη Latsco Hellenic Holdings.

 

Πλαστικά Θράκης: – Πτώση 37,1% των καθαρών κερδών στο 9μηνο, στα 20,2εκ ευρώ

Σε 269,8 εκατ. ευρώ ανήλθε στο εννεάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, ενώ οι πωλήσεις του εννεαμήνου του προηγούμενου έτους είχαν ανέλθει σε 316,1 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά λόγω της σημαντικής πτώσης των μέσων τιμών πώλησης (τους πρώτους μήνες του 2022, οι τιμές των πρώτων υλών κυμάνθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου και οι τιμές πώλησης είχαν κινηθεί αυξητικά) αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης πτώσης των όγκων ύψους 1,6%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας), πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο
Βασίλειο και ΗΠΑ.

Κατά το εννεάμηνο του 2023, το EBITDA ανήλθε σε 37 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2022, το EBITDA είχε ανέλθει σε 42,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο αφαιρουμένων των έκτακτων κερδών από τα COVID-19 προϊόντα (ύψους 5,3 εκατ. ευρώ περίπου), σε συγκρίσιμους όρους, το EBITDA του εννεαμήνου του 2022 ανήλθε σε 37,3 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά το εννεάμηνο του 2023 παρουσιάστηκε μείωση ύψους 0,7%, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης.

Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνου του έτους, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 89,7 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 103,4 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αποκλειστικά λόγω των μειωμένων μέσων τιμών πώλησης, εξαιτίας των μειωμένων τιμών πρώτων υλών και της περιορισμένης ζήτησης, ωστόσο σε επίπεδο όγκων, ο Όμιλος κατάφερε αύξηση κατά 6,9%, συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Αναφορικά με τη λειτουργική κερδοφορία, το EBITDA του τρίτου τριμήνου ανήλθε σε 13 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,7%, συγκριτικά με το προσαρμοσμένο EBITDA του τρίτου τριμήνου του 2022 ύψους 12 εκατ. ευρώ (ήτοι αφαιρουμένων των κερδών από πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με τον Covid-19 ύψους 0,6 εκατ. ευρώ)

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου και το συναλλακτικό κύκλο των θυγατρικών, ο Καθαρός Δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 19,4 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 21,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του Καθαρού Δανεισμού δεν περιλαμβάνεται εννεάμηνη προθεσμιακή τραπεζική κατάθεση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, επομένως σε περίπτωση που το συγκεκριμένο ποσό είχε συμπεριληφθεί, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου θα ανερχόταν σε 15,9 εκατ. ευρώ Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος, για την εταιρική χρήση 2023, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ (μικτό ποσό), η οποία θα λάβει χώρα στις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, στον πίνακα παρουσιάζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για το εννεάμηνο του 2023, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022:

Προοπτικές Ομίλου

Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί και προσαρμόζεται στις αλλαγές που διαμορφώνονται σε μακροοικονομικό επίπεδο, καταβάλλοντας προσπάθεια να επιτύχει τη δυνατόν καλύτερη οικονομική απόδοση, παρά την επιδείνωση των γεωπολιτικών παραγόντων, εξαιτίας της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αν και ο Όμιλος δεν έχει άμεσες συνέπειες σε επίπεδο πωλήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο η δυσχέρεια των μακροοικονομικών συνθηκών δύναται να επηρεάσει τις αγορές και οικονομίες, στις οποίες απευθύνεται ο Όμιλος.

Ωστόσο, αναφορικά με την ετήσια κερδοφορία του Ομίλου, η Διοίκηση εκτιμά ότι, αν και η ζήτηση σε αρκετές προϊόντικές ομάδες παραμένει μειωμένη και η αβεβαιότητα ενισχύεται εξαιτίας και της νέας γεωπολιτικής κρίσης, η κερδοφορία EBITDA του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί ως τάξη μεγέθους στα αντίστοιχα επίπεδα του 2022 (από το EBITDA του 2022 θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη λόγω COVID-19 ύψους 5,3 εκατ. ευρώ), γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου, σε έντονες και δυσμενείς συνθήκες, να παραμένει προσηλωμένος και να επιτυγχάνει τους στόχους του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Premia: Αύξηση 50% στη λειτουργική κερδοφορία το 9μηνο – Οι προοπτικές

Η PREMIA Properties ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου από 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2023.

– Προσθήκη δύο (2) νέων επενδυτικών ακινήτων (εγκαταστάσεις ΙΟΛΗ και κτίριο προς μετατροπή σε φοιτητική εστία στην Ξάνθη) εντός του εννεάμηνου 2023. Επιπλέον, το Νοέμβριο η PREMIA προέβη στην πώληση ακινήτου της στο Βοτανικό, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Εταιρείας για ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου της, επιτυγχάνοντας σημαντικές υπεραξίες.

– Αύξηση εσόδων κατά 31% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 50% σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2022. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022 κυρίως ως αποτέλεσμα χαμηλότερων αναπροσαρμογών επενδύσεων σε εύλογη αξία. Επιπλέον, τον Οκτώβριο η ICAP CRIF A.E., στα πλαίσια της ετήσιας αναθεώρησης, πραγματοποίησε επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της PREMIA και διατήρησε τη διαβάθμιση στην κλίμακα A, κατατάσσοντας την σε κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου

– Συμμετοχή σε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελληνική αγορά. Τον Φεβρουάριο 2023 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. («Skyline») από τον όμιλο ALPHA BANK στο επενδυτικό σχήμα «P&E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» στο οποίο η PREMIA μετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος DIMAND.

Οι προοπτικές

Το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό καθώς εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική αβεβαιότητα εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, υψηλών επιτοκίων και γεωπολιτικών αναταραχών με τους εν εξελίξει πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Από την άλλη, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να ενισχύσουν την Ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, βασική προτεραιότητα της Διοίκησης παραμένει η συνεπής και αποτελεσματική υλοποίηση του business plan της Εταιρείας ώστε να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης των τελευταίων 3 ετών, αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης και στη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της καθώς και στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Η Εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη σε κλάδους στους οποίους μεσοπρόθεσμα οι προσδοκίες παραμένουν θετικές, όπως τα logistics και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, ενώ παράλληλα αξιολογεί συνεχώς τις συνθήκες της αγοράς με στόχο τον εντοπισμό των κατάλληλων ευκαιριών που συνάδουν με την επενδυτική στρατηγική της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται επίσης στην αποτελεσματική διαχείριση του παθητικού της Εταιρείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους, αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 
 

19/11/23

 

 

S&P: Οι ελληνικές τράπεζες παράγουν ξανά κέρδη

Θετικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 ο οίκος αξιολόγησης S&P, καθώς τα οικονομικά τους αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι καρπώνονται τα οφέλη από τον ισχυρό μετασχηματισμό του ισολογισμού τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα βασικά θέματα του επόμενου έτους είναι η επανεκκίνηση της διανομής μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2009, καθώς και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στην ιδιοκτησία των τραπεζών.

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στην Καθημερινή, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν μειωθεί καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν μεγάλο μέρος των μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων της ΕΚΤ (LTROs) και η έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους κερδίζει δυναμική.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και αυτό σε συνδυασμό με τη ζήτηση νέων δανείων από πιο υγιείς επιχειρήσεις οδηγούν την S&P να εκτιμήσει ότι οι δείκτες NPEs θα μειωθούν στο 4%-6% το 2024, ενώ το 2025 θα κινηθούν κάτω του 5% για το σύνολο του κλάδου. Ο οίκος αναμένει παράλληλα ότι το οργανικό κόστος κινδύνου θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις των τραπεζών, επισημαίνει η S&P, υπογραμμίζοντας το ακόμη υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων στα συνολικά τους κεφάλαια.

Πάντως, η ικανότητα δημιουργίας κερδών για το σύνολο του κλάδου βελτιώνεται, όπως προσθέτει. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια, τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες, η ανάκαμψη της πιστωτικής ζήτησης και η βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα υποστηρίζουν την κερδοφορία, όπως τονίζει. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξορθολογίσει τις δραστηριότητές τους μέσω μέτρων κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα οι δείκτες κόστους προς έσοδα να διαμορφώνονται στο 40% ή και χαμηλότερα, κατά μέσον όρο. Παράλληλα, τα επιτοκιακά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P τα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά 3%-4% το 2024.

Η θετική στάση της S&P για την πορεία των ελληνικών τραπεζών βασίζεται, όπως τονίζει, στην προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 2,5% φέτος και θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της Ευρωζώνης υποστηριζόμενη από τις επενδύσεις, την αύξηση του τουρισμού, τη μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη ιδιωτική πιστωτική στήριξη. Οπως επισημαίνει ο οίκος, ο κλάδος του τουρισμού τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.

 

18/11/23

 

Η επένδυση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΠΑ στην Αλβανία και τα μεγάλα deals στα Βαλκάνια

Το κερασάκι στην τούρτα των ενεργειακών deals είναι η κοινή επένδυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή της πρώτης θερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία, ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο εξάμηνο πολλοί ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι άνοιξαν την πόρτα στις εκτός συνόρων αγορές και ιδίως στα Βαλκάνια κάνοντας βήματα εξωστρέφειας και διεύρυνσης. Η διεθνής επέκταση λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στο «φρένο» που έχει μπει στην εγχώρια ζήτηση.

Μεταξύ των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνονται η εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ, η απόκτηση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Ρουμανία και Κύπρο από την Helleniq Energy, οι κινήσεις της Mytilineos στα φωτοβολταϊκά. Εντάσσεται επίσης η συμφωνία (που εκκρεμεί) για το μεγάλο υδροηλεκτρικό Cebren στη Βόρεια Μακεδονία από τις ΔΕΗ και Archirodon, αλλά και η φημολογούμενη προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ (που δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως) για απόκτηση του αντίστοιχου διαχειριστή στην ίδια γειτονική χώρα.

Η κίνηση ματ της ΔΕΗ 

Πριν από έναν μήνα σχεδόν είχε κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά deal με τη ΔΕΗ να αποκτά την Enel Romania από την ιταλική Enel, ύψους 1,24 δισ. Η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείς εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Η Enel Romania κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Η Enel Ρουμανίας έχει 8 αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.

Είναι, επίσης, νούμερο 1 στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία να έχει πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Στη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ. δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ., έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την Eurostat, τη Statista, το Economist Intelligence Unit και άλλους φορείς, η Ρουμανία θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Πραγματική Ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπολογίζεται για την περίοδο 2022–2026 σε 3,3% κάθε χρόνο. Από αυτή την αναμενόμενη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ θα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο καθώς υπολογίζεται ότι η Μέση Πραγματική Ανάπτυξη των ΑΠΕ μεταξύ 2020 και 2030 θα κινηθεί γύρω στο 12,2% κάθε χρόνο.

Και η Mytilineos στο παιχνίδι

Η ΔΕΗ δεν εισέρχεται στη Ρουμανία μόνο μέσω της Enel. Πρόσφατα, η θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» ανακοίνωσε συμφωνία με τη Mytilineos για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210 MW στη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη Mytilineos, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Kinisis, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 130 MW. Η ΔΕΗ αγόρασε και ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 84 MW, στη Ρουμανία με την απόκτηση της Land Power από τον ρωσικό όμιλο Lukoil. Υπενθυμίζεται πως ωριμάζει και η επένδυση ύψους 211 εκατ. ευρώ του ομίλου για κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας.

Άνοιγμα στην αγορά της Ρουμανίας και από τη Helleniq Energy 

Με δύο συμφωνίες για έργα ΑΠΕ άνω των 800 MW εισήλθε και η HELLENiQ ENERGY στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ρουμανίας. Ο έλεγχος ενεργειακών πόρων στο εξωτερικό ισοδυναμεί με γεωπολιτική ισχύ. Η εταιρεία επισπεύδει την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030. Συγκεκριμένα, η θυγατρική της εταιρεία, HELLENiQ Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW. Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το δ’ τρίμηνο 2023 έως το γ’ τρίμηνο 2025. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών. Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία.

Ο Όμιλος έχει εισχωρήσει και στην αγορά της Κύπρου, μέσω θυγατρικής της HELLENiQ Renewables, για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 6 φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 26 MW, στην Κύπρο. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα ανέρχεται στις 43 GWh. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2024, με την οριστική μεταβίβαση των μετοχών και την έναρξη εμπορικής λειτουργίας των 6 πάρκων. Η εν λόγω εξαγορά συνιστά τη δεύτερη που πραγματοποιείται στην κυπριακή αγορά.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνέταιρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αλβανία

Στην Αλβανία η ΔΕΠΑ θα συμμετάσχει με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας FIER THERMOELECTRIC SA, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αλβανική GENER2, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 174 MW στο Relievi Roskovec της Αλβανίας. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υπογράψει πολυετή σύμβαση για την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει στα 300 εκατομμύρια. Μετά τις μετοχικές ανακατατάξεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελέγχει το υπόλοιπο 35% και το 30% η Cener2. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να έχει ληφθεί ως τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων περί τα 130 MW σε Πολωνία και Βουλγαρία είχε επίσης σχέδια για την περαιτέρω επέκταση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε υποστηρίξει πως εκτός από το σχεδιασμό για ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου σε αυτές τις δύο όμορες χώρες επιδιώκει και την επέκτασή της στις αγορές της Ρουμανίας και της Αλβανίας, με στόχο το 1 GW μονάδων ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Επιπλέον είναι γνωστό το ενδιαφέρον του ομίλου Κοπελούζου να αναλάβει το project  ωρίμανσης και κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Αλεξανδρούπολη- Μπουργκάς. Ο αγωγός που φιλοδοξεί να συνδέσει τα δύο λιμάνια, την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, αναβιώνει, αλλά με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία (σ.σ. με αντίστροφη ροή δηλαδή). Ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος είχε  σημειώσει ότι η όλη διαδικασία δεν ξεκινά από μηδενική βάση, καθώς υπάρχουν οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί όταν είχε δρομολογηθεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προ 20ετίας, με τα ΕΛΠΕ (νυν Helleniq Energy) στον ρόλο του φορέα υλοποίησης τότε.

Τέλος, τον τελευταίο καιρό φούντωσαν οι φήμες περί εξαγοράς της MEPSO, του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Βόρειας Μακεδονίας, από τον ΑΔΜΗΕ. Η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας μετά τον αναβρασμό που προκλήθηκε στο εσωτερικό επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια αυτά. Ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει την απόκτηση τμήματος της MEPSO, την οποία υποστήριξε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μια τέτοια συμφωνία θα χρησίμευε ως βάση για την επέκταση του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή, αν και θα απαιτούσε τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Με αυτή την εξαγορά του μεριδίου η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να επενδύσει απευθείας στις γραμμές διασύνδεσης της Βόρειας  Μακεδονίας.

Πάντως, οι γειτονικές αγορές γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές λόγω της μικρής διείσδυσης των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα, αλλά και τα χαμηλά κόστη των έργων ανάπτυξης. Οι ελληνικοί ενεργειακοί κολοσσοί ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, επενδύουν σε πράσινη ενέργεια και αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο.

Πηγή: The Power Game

 

Trastor: Εξουσιοδότηση στο ΔΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως €75 εκατ.

Eξουσιδότηση στο ΔΣ αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της  17ης Νοεμβρίου, ώστε να αποφασίζει, με πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 των μελών του, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η τιμή διάθεσης στην ΑΜΚ ύψους έως €75.000.000,00 θα γίνει στα €1,42 ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα παρέχονται δικαιώματα προτίμησης και προεγγραφής υπέρ των παλαιών μετόχων.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τετραετή θητεία, η οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85 παρ. 1 εδ. γ’ του Ν. 4548/2018, όπως ισχύει, παρατείνεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη τακτική γενική συνέλευση και μέχρι τη λήψη της σχετικής απόφασης και όρισε τρία ανεξάρτητα μέλη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 9 του ν. 4706/2020, όπως ισχύει.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

1. Λάµπρος Παπαδόπουλος του Γεωργίου και της Ευανθίας κάτοικος Λεµεσού Κύπρου, οδός Μιχ. Κάσιαλου αρ. 4, που γεννήθηκε στην Λεµεσό της Κύπρο το έτος 1971, κάτοχος του ∆ελτίου Ταυτότητας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας µε αριθµό 700587/31.03.2010 και ΑΦΜ 163343433 της ∆.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, ορίστηκε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,

2. Τάσος Καζίνος του Γεωργίου και της Αθηνάς, κάτοικος Κηφισιάς, οδός Χαριλάου Τρικούπη αρ. 75Α, που γεννήθηκε στη Λευκωσία το έτος 1968, κάτοχος του Δελτίου Ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με αριθμό 669747/05.08.2014, με Α.Φ.Μ. 063092950 της Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς,

3. Γεώργιος Κορμάς του Ιωάννη και της Ελευθερίας, κάτοικος Αθηνών Αττικής, οδός Κοραή αρ. 5, που γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1972, κάτοχος του ∆ελτίου Ταυτότητας µε αριθµό ΑΚ 247849/27.03.2013/Τ.Α. Παιανίας Αττικής και ΑΦΜ 115318430 της ∆.Ο.Υ. Κορωπίου,

4. Jeremy Greenhalgh του John και της Bernice Georgette, κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, Thorpe Mandeville Court, Banbury, Oxon ΟΧ17 2EY, που γεννήθηκε στο Λονδίνο Αγγλίας το έτος 1949, κάτοχος του Διαβατηρίου με αριθμό 801239104/30.09.2009, που εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ορίστηκε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,

5. Σουζάνα Πογιατζή του Ιωάννη και της Σύλβιας, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, οδός Σοφούλη αρ, 2, που γεννήθηκε στη Λευκωσία το έτος 1978, κάτοχος του Δελτίου Ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με αριθμό 773997/06.11.2020 και Α.Φ.Μ. 143460892 της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, ορίστηκε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,

6. Ιωάννης Βογιατζής του Γεωργίου και της Βαρβάρας, κάτοικος Νέας Ερυθραίας Αττικής, οδός Ρωμυλίας αρ. 34, που γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1972, κάτοχος του Δελτίου Ταυτότητας με αριθμό ΑΒ 595665/20.11.2006/ Α.Τ. Νέας Ερυθραίας και Α.Φ.Μ. 074313302 της Δ.Ο.Υ. Κορωπίου, και

7. Δημήτριος Ραγιάς του Γεωργίου και της Μαριάνθης, κάτοικος Κηφισιάς Αττικής, οδός Πλειάδων αρ. 33, που γεννήθηκε στην Ξάνθη το έτος 1981, κάτοχος του Δελτίου Ταυτότητας με αριθμό ΑΖ 378307/29.11.2007/ Α.Τ. Καβάλας και Α.Φ.Μ. 116307622 της Δ.Ο.Υ. Δ Αθηνών.

 

17/11/23

 

Τράπεζες: Σχεδόν 1,4 δισ. έβαλε στα ταμεία το ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες

Στα μισά του δρόμου της επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκονται πλέον οι ελληνικές τράπεζες, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρά μέσα σε σχεδόν ένα μήνα σε μεγάλα βήματα για τη διάθεση των ποσοστών που κατέχει στον κλάδο.

Μετά την «εύκολη» διαδικασία της Eurobank, όπου το ΤΧΣ έδωσε το 1,4% που κατείχε έναντι 93,7 εκατ. ευρώ, τα ύδατα τάραξε η UniCredit με μια προσφορά – πακέτο για την Alpha Bank. Παρά τις δυσκολίες, το 9% της Alpha Bank δόθηκε εν τέλει έναντι 293,4 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας το σύντομο δρόμο για τη διάθεση και του 22% της Εθνικής, έναντι 1,06 δις. ευρώ.

Ανεβαίνει λοιπόν ο απολογισμός του ΤΧΣ στα 1,44 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται επίσης η διάθεση του υπόλοιπου 18% της Εθνικής, αλλά και του 27% της Πειραιώς, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το 2024 και μετά, ενώ η αγορά έχει πλέον μία πρώτη γεύση για το πώς αποτιμάται σήμερα ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

 Θετικές προοπτικές

Κοινή πεποίθηση πλέον της αγοράς είναι ότι η ιδιωτικοποίηση των Eurobank και Alpha Bank, και το μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση της Εθνικής, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον κλάδο να επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα.

Άλλωστε, ήδη αυτό είχε φανεί στις επιδόσεις του, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο εκκαθάρισης των ισολογισμών από τα «κόκκινα δάνεια», ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό Δημόσιο θα ανοίξει αργά ή γρήγορα και την επιστροφή του κλάδου σε αυτές τις αξιολογήσεις.

Η υψηλή κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οργανικών επιδόσεων, η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, καθώς και η μείωση των κόκκινων δανείων στη ζώνη του 5% κατά μέσο όρο, καταδεικνύουν τις θετικές προοπτικές. Άλλωστε, έχει γίνει και ένα μεγάλο βήμα προκειμένου ο κλάδος να επιστρέψει στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της εφετινής χρήσης, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Η κριτική του ΚΕΠΕ

Βέβαια, στο παρασκήνιο του θετικού κλίματος, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι ο απολογισμός των εσόδων του ΤΧΣ από τον κλάδο είναι πολύ μικρός. Κάτι που επιβεβαίωσε και το ΚΕΠΕ, αλλά και η Moody’s, η οποία υπολόγισε τα αναμενόμενα έσοδα του ΤΧΣ από την αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών να είναι 3 δισ. με 4 δισ. ευρώ (προ των τελευταίων εξελίξεων).

Ως εκ τούτου, με βάση το ποσό της συνολικής επένδυσης 46 δισ. από το ΤΧΣ, οι υπαινισσόμενες ζημίες (implied losses) ανέρχονται σε 42 δισ. με 43 δισ. ή, εναλλακτικά, η υπαινισσόμενη απόδοση (implied return) κυμαίνεται μεταξύ -91,3% και -93,5%, υπολογίζει το ΚΕΠΕ.

 Η πρόκληση της επόμενης ημέρας

Αφού κοπάσει ο θόρυβος των τελευταίων εξελίξεων, ο κλάδος θα πρέπει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση για την επόμενη ημέρα. Αυτή της πιστωτικής επέκτασης και της μεγέθυνσης των εκτός Ελλάδος εργασιών, δεδομένου ότι η ώθηση από τα επιτοκιακά έσοδα (λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) αναμένεται να κορυφωθεί το τρέχον ή στο ερχόμενο τρίμηνο. Η μέχρι τώρα αύξησή τους άλλωστε στο 9μηνο ήταν εντυπωσιακή, καθώς έφτασαν 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Μία ακόμη πρόκληση είναι η περαιτέρω μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 3% έως και το 2025, ώστε να πλησιάσουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που σήμερα διαμορφώνεται στο 1,8% περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Κι αυτό διότι έχει τεθεί ως όρος για να επιτραπεί η επαναγορά θεραπευμένων δανείων που αποενοποίησαν την τελευταία τριετία.

 

Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς για την ΕΤΕ

Την επιτυχή διάθεση ποσοστού 22% από το σύνολο των μετοχών (40,39%) που κατείχε το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα, μέσω Δημόσιας Προσφοράς σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, έναντι συνολικού τιμήματος 1,067 δισ. ευρώ, χαιρετίζουν οι κ.κ. Βερύκιος και Ξηρουχάκης.

"Το ΤΧΣ ευχαριστεί θερμά το διεθνές και ελληνικό επενδυτικό κοινό για την υψηλή ανταπόκριση στη Δημόσια Προσφορά μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα και την έμπρακτη στήριξή τους στην ελληνική οικονομία. Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΤΧΣ παραμένουν προσηλωμένοι στην στρατηγική αποεπένδυσης, ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης στη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες”, ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος. 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, ανέφερε: "Ο στρατηγικός στόχος της αποεπένδυσης από τις συστημικές τράπεζες, προχωρά με εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης του ποσοστού μετοχών μας στην Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (9,5 φορές για το διεθνές βιβλίο, 2,2 φορές για το Ελληνικό ή 8 φορές–μεσοσταθμικά- για τη συνολική προσφορά) προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ), αρκετοί εκ των οποίων  συμπεριλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιο τους μια ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά, ή ξανά μετά από πολλά έτη.

Πρόκειται για ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αυξανόμενη δυναμική της Ελληνικής οικονομίας, και παράλληλα αποτελεί αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού μας κλάδου και στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα μας. Ήταν βεβαίως πρωτοφανής η ανταπόκριση και από το ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Εθνική Τράπεζα, επισφραγίζει την συστηματική και σκληρή δουλειά που έγινε από όλες τις πλευρές με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία και την ανάπτυξη. Ευχαριστώ θερμά τη Διοίκηση, ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παύλο Μυλωνά και φυσικά το προσωπικό της ΕΤΕ για την άριστη συνεργασία με το Ταμείο καθώς και τους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άρτια, πολύμηνη, προετοιμασία αυτής της συναλλαγής και την άψογη εκτέλεση της.

Αποτελεί το τρίτο ορόσημο της στρατηγικής από-επένδυσης του Ταμείου, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, επίτευγμα που ίσως για κάποιους να φάνταζε ακατόρθωτο αλλά που εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πιστέψει ότι θα φέρουμε εις πέρας με επιτυχία. Θα συνεχίσουμε τη πορεία της από-επένδυσης με τον ίδια ορμή και δυναμισμό, έχοντας ως στόχο, με την ολοκλήρωση του έργου μας, να έχουμε συντελέσει καθοριστικά στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας”. 

 

16/11/23

 
 

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η Μεσόγειος μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια

Ένα σταθερό και ισχυρό ηλεκτρικό σύστημα στη Μεσόγειο είναι απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η μεσογειακή λεκάνη διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό ΑΠΕ, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρώπη με καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Παράλληλα οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι υποδομές που μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των πολιτικών εντάσεων, στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Μεσογείου Med-TSO που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.

Σχετικά με τη γεωπολιτική αξία των διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην περιοχή, επεσήμανε ότι είναι έργα που διαφοροποιούν τις πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης και ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της Μεσογείου συνολικά. «Βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι για την αξιοποίηση του τεράστιου ανανεώσιμου δυναμικού της Μεσογείου η συνεργασία στο πλαίσιο του Med-TSO είναι «κλειδί».

Καλώντας για εντατικοποίηση της υπάρχουσας συνεργασίας, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προκλήσεις και στόχους των Διαχειριστών της περιοχής, μεταξύ των οποίων η ενθάρρυνση των επενδύσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού, η αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και η βελτίωση των αδειοδοτικών διαδικασιών και του ρυθμιστικού πλαισίου για τα έργα.

Ο κ. Μανουσάκης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του παρουσιάζοντας τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που ωριμάζουν με την ενεργή συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ. Τα έργα αυτά, όπως είπε, μπορούν να φέρουν τη Μεσόγειο «στο προσκήνιο της πράσινης μετάβασης» και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξελιχθεί σε ισχυρό εξαγωγέα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και κρίσιμο σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ευρώπης. Έκανε ειδική μνεία στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, ένα έργο που προωθεί η εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου καθώς και στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε πρόσφατα ως project promoter. Μίλησε ακόμη για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, τη διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τον διάδρομο καθαρής ενέργειας Ελλάδας-Γερμανίας Green Aegean Intercοnnector.

 

15/11/23

 
 

Offshore αιολικά: Σε ΤΕΝΕΡΓ και όμιλο Κοπελούζου οι πρώτες άδειες για τα πιλοτικά πάρκα 

Στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» του Ομίλου Κοπελούζου επιδόθηκαν και επίσημα οι πρώτες άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.).

Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ), και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σημειώνεται ότι οι άδειες επιδόθηκαν παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά ισχυρό, υπεράκτιο δυναμικό, κυρίως χάρη στο κλίμα της και στη στρατηγική θέση που κατέχει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Εκτιμώντας πως η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού θα συμβάλλει στον εθνικό στόχο, για εξέλιξη της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, λαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος Οκτωβρίου κάναμε ανακοινώσεις για το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και τώρα ανακοινώνουμε τις δύο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Τα εξωστρεφή και καινοτόμα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια, μπορούν να προσδώσουν μεγάλη, προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Για το σκοπό αυτό, προωθούμε την ανάπτυξη υποδομών δικτύου και της απαραίτητης εφοδιαστικής αλυσίδας, τις άμεσες διαδικασίες αδειοδότησης, την ενίσχυση της έρευνας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών κ.ά. Η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα συμβάλλει, πρωτίστως, στη διασφάλιση της ενεργειακής μας αυτονομίας, αλλά και στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για 12 GW ως το 2040-2045, καθιστώντας την Ελλάδα, μεγάλη, εξαγωγική χώρα πράσινης ενέργειας».

H Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι πολλαπλά σημαντική. Αφενός, επειδή γίνεται το πρώτο επίσημο βήμα μετά την ψήφιση του Ν. 4964/2022 για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό το πρώτο βήμα θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα, και πολύ σύντομα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που θέσαμε όταν εκπονήσαμε το πλαίσιο των υπεράκτιων: να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, παράλληλα, να δημιουργήσει ισχυρή εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, δημιουργώντας νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αφετέρου, θυμίζω ότι το 2022 ορίσαμε στο Νόμο ότι η θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης θα φιλοξενήσει τα πρώτα, πιλοτικά έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού μας οράματος για τη μετατροπή της ακριτικής αυτής περιοχής της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό και γεωπολιτικό κόμβο. Εκείνη μας η απόφαση αποκτά και μια πρόσθετη, άκρως επίκαιρη και αναγκαία, αναπτυξιακή διάσταση αφού, μετά τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η προσέλκυση επενδύσεων τέτοιου μεγέθους σε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία παραγωγής «καθαρής» ενέργειας θα αποτελέσει μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό της πλήρους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής της Αλεξανδρούπολης».

Συγκεκριμένα, στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χορηγήθηκε άδεια έρευνας, με διάρκεια 3 έτη.

Ο κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Η έναρξη ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών με τη χορήγηση των πρώτων Αδειών Έρευνας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε ότι για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο Εθνικό Ενεργειακό Σύστημα χρειάζεται να επενδύουμε σε έργα μεγάλης ισχύος και απόδοσης με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενώ το υψηλό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, μας είχε οδηγήσει ήδη από το 2007 στην αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη υπεράκτιων έργων. Σήμερα, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις από πλευράς αδειοδότησης και εγκρίσεων, στοχεύουμε σε έναρξη Λειτουργίας του Έργου εντός της τρέχουσας 10ετίας».

Η 2η άδεια έρευνας, με διάρκεια επίσης τα 3 έτη, χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, και αφορά στην ίδια περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Γιάννης Καρύδας, παρευρέθηκε στη συνάντηση και στο πλαίσιο ενημέρωσης του Υπουργού, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα στην προσπάθεια της χώρας μας να εισάγει στο ενεργειακό της μίγμα την ηλεκτρική ενέργεια από θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ο Όμιλος Κοπελούζου, έχοντας λάβει ήδη από το 2012 τη μόνη σήμερα υφιστάμενη Άδεια Παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, πρωτοστατεί και σε αυτόν τον ενεργειακό τομέα και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του σημαντικού βήματος με τη καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η χορήγηση Άδειας Έρευνας αποτελεί ένα πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην χώρα μας, για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς με πολύ σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη, που θα συμβάλλει στην ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ και φυσικά και με το Υπουργείο για την ταχύτερη υλοποίηση των επομένων βημάτων, που θα φέρουν νωρίτερα την έναρξη κατασκευής και λειτουργίας αυτών των θαλάσσιων αιολικών πάρκων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΕΔΕΥΕΠ, καθώς τόσο η παρουσία του Υπουργείου, όσο και των εκπροσώπων των εταιρειών, αποτελούν τιμή αλλά και επισφράγιση του ενδιαφέροντος της πολιτείας καιτης επιχειρηματικής κοινότητας για την ταχεία ανάπτυξη του εγχώριου τομέα Υπεράκτιων Αιολικών. Η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ ισχυρό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που μπορεί να ξεκλειδώσει νέες, καθαρές πηγές ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες, και να ενισχύσει έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, να προσφέρει πράσινες θέσεις εργασίας, και να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Ως ο φορέας, που εκπόνησε το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ και στοχεύει να προσελκύσει τις βέλτιστες επενδύσεις, θεωρούμε πως η ανταπόκριση των ελληνικών εταιρειών στα πιλοτικά πολύγωνα αποτελεί σαφή ένδειξη της αναμενόμενης ζήτησης για τον πρώτο κύκλο δημοπράτησης αδειών ΥΑΠ».

 

14/11/23

 

Aegean: «Πέταξε» πάνω απο το 2019 στο εννεάμηνο

«Άνοιξε τα φτερά της» φέτος η Aegean με το πτητικό της έργο, στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023 να ξεπερνά και τα επίπεδα του 2019. Η εταιρεία που αναμένεται να ανακοινώσει μετά το κλείσιμο του ΧΑ τα αποτελέσματα της για το τρίτο τρίμηνο και για το ενεάμηνο του τρέχοντος έτους, και προτίθεται να αποκτήσει τα warrants του δημοσίου, επιστρέφοντας στα κρατικά ταμεία 85,4 εκατ. ευρώ, μετέφερε (μαζί με την Olympic Air) το εν λόγω διάστημα περισσότερους από 11,9 εκατ. επιβάτες (με 7,1 εκατ. εξ αυτών στο δίκτυο εξωτερικού), καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 9μηνο του 2022.

Όπως ανέφερε και η εταιρεία στην ανακοίνωση της:

Η επιβατική κίνηση

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σύγκριση με το 2019, μία χρονιά σταθμός για τον ελληνικό τουρισμό, είναι της τάξης του 2,58%, σηματοδοτώντας την τροχοδρόμηση της εταιρείας για μια νέα απογείωση στην διακίνηση επιβατών. Το εννεάμηνο του 20219 η Aegean διακίνησε 11,6 εκ. επιβάτες.

Στο δίκτυο εσωτερικού η Aegean και η Olympic Air μετέφεραν 4,9 εκ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ στο δίκτυο εξωτερικού ταξίδεψαν 6,7 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2023 σε σύγκριση με το 2019, προέκυψε από τους επιβάτες εξωτερικού (άνοδος 5,97%).

Στο ενιάμηνο του 2023 η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού της Aegean από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας καταγράφεται ενισχυμένη κατά 38%, ενώ για την ίδια περίοδο η αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ξεπερνά το 45% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, με δεδομένο ότι στο εξάμηνο πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία της κέρδη (τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 37,1 εκατ. ευρώ από ζημίες μετά από φόρους 27,7 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2022).

Όπως δήλωσε τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης, «για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους θα επιχειρήσουμε με 10% και 15% αντίστοιχα περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις από το 2022, στηρίζοντας τη διάχυση του μεταφορικού έργου σε περισσότερες περιοχές αλλά και επενδύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Με βάση τις ισχυρές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και τα μέχρι σήμερα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, τα έσοδα ανά πτήση εκτιμώνται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του εξαιρετικού τρίτου τριμήνου του 2022 ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση του συνολικού επιπέδου κερδοφορίας φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η την περίοδο, την χειμερινή η Aegean υλοποιεί το μεγαλύτερο από ποτέ πτητικό πρόγραμμα με αύξηση κατά 15% των προσφερόμενων θέσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2022- 2023 με 18 νέους προορισμούς. Μεταξύ αυτών και το νέο δρομολόγιο για την απευθείας σύνδεση Αθήνας- Ντουμπάι έξι ημέρες την εβδομάδα.

Η Aegean για το 2023, θα προσφέρει συνολικά 18,7 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες δηλαδή συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλ. περισσότερες από το 2019, με το χειμερινό πρόγραμμα ειδικά να αντιστοιχεί σε πάνω από 6 εκατ. θέσεις.

Η διαδικασία των warrants

Παράλληλα με τα αποτελέσματα οι μέτοχοι της εταιρείας και το επενδυτικό κοινό αναμένουν την ανακοίνωση της ημερομηνίας της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, δεν αποκλείεται να γίνει και σήμερα, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν η Aegean θα ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών του Δημοσίου, καταβάλλοντας την αξία τους, ήτοι συνολικά 84,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η αξία τους ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών τιμής της μετοχής της κατά τις 60 ημέρες διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης της δήλωσης πρόθεσης και της τιμής άσκησης. Η μέση σταθμισμένη τιμή των 60 ημερών διαπραγμάτευσης προ της 3/11/2023 υπολογίζεται σε περίπου 11,43 ευρώ ανά μετοχή (όπως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο).

Συνεπώς, εφόσον η εταιρεία επιλέξει να αγοράσει τους Τίτλους Κτήσης θα πρέπει να καταβάλει στην Ελληνική Δημοκρατία τη διαφορά, ήτοι 8,23 ευρώ ανά Τίτλο Κτήσης, ήτοι 85,4 εκ. ευρώ για το σύνολο των 10.369.217 Τίτλων Κτήσης. Η απάντηση θα πρέπει να δοθεί από την γενική συνέλευση, εντός 60 ημερών από την ημέρα που το δημόσιο δήλωσε την πρόθεση του να ασκήσει τα δικαιώματα κτήσης κοινών μετοχών της Εταιρείας (3/11/2023).

 

13/11/23

 

 

Optima Bank: Αλμα 175% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

Ισχυρή επίδοση με καθαρά κέρδη εννεαμήνου 2023 στα 73,6 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Optima Bank έναντι 26,8 εκατ. την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και 42,9 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2022, όλα σε εξομαλυμένη βάση. Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για το εννεάμηνο ανέρχεται σε 24,9%.

Τα βασικά σημεία των μεγεθών που ανακοίνωσε η τράπεζα έχουν ως εξής: 

Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο αυξήθηκε κατά 151% στα €99εκ. λόγω αύξησης των δανείων κατά 59%, αύξησης των διαθεσίμων και του
χαρτοφυλακίου χρεογράφων και συγκρατημένης αύξησης του κόστους καταθέσεων.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 4,20%, αυξημένο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 όπου είχε διαμορφωθεί στο 2,43%. Σε επίπεδο 3ου τριμήνου 2023, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 4,45%.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 65% σε σχέση με το 9μηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα €22,5εκ. κυρίως λόγω της
αύξησης των δανειακών εργασιών, των αυξημένων τραπεζικών συναλλαγών και της αύξησης των προμηθειών της χρηματιστηριακής δραστηριότητας.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν 19,9% υψηλότερα σε σχέση με το 9-μηνο 2022 στα €36,4εκ. Τα έξοδα προσωπικού σε επαναλαμβανόμενη βάση αυξήθηκαν κατά 22,4% ενώ τα γενικά και διοικητικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 21,7%.

Ο λόγος εξόδων προς βασικά έσοδα μειώθηκε σε 29,9% το 9-μηνο του 2023 από 55,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ο αντίστοιχος δείκτης το 3ο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 26,6%.

Το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στις 60 μονάδες βάσης στο 9-μηνο του 2023 λίγο χαμηλότερα από τις αναμενόμενες 65 μονάδες βάσης επί
των καθαρών δανείων.

Τα καθαρά κέρδη 3ου τριμήνου 2023 σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν στα €29,7εκ. έναντι €25,7εκ. τo 2ο τρίμηνο, μια αύξηση της τάξης του 16% ενώ σε σχέση με την κερδοφορία των €10εκ. του 3ου τριμήνου 2022, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 196%.

Σε επίπεδο 9-μήνου 2023, τα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη διαμορφώθηκαν στα €73,6εκ. σε σχέση με €26,8εκ. του 9-μήνου 2022,
μια αύξηση της τάξης του 175%.

Οπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank Δημήτρης Κυπαρίσσης:  Το τρίτο τρίμηνο του 2023 είναι ένα τρίμηνο ορόσημο για την τράπεζά μας, καθώς ολοκληρώσαμε την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου κατά €151 εκατ. μέσω της δημόσιας προσφορά και της εισαγωγής των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των 4 ετών που καθιέρωσαν την Optima bank ως ένα δυναμικό τραπεζικό οργανισμό με σαφώς καθορισμένη στρατηγική και τη φιλοδοξία να είναι μια απλή, ευέλικτη και σύγχρονη τράπεζα που προσφέρει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία.

Το 2023, συνεχίσαμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην αγορά, αξιοποιώντας τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και αυξήσαμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, 59% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αυξήσαμε σημαντικά τις καταθέσεις μας, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε €3,1 δισ., διατηρώντας ένα υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 71%.

Τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου ανήλθαν σε €73,6 εκατ., 175% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) (προσαρμοσμένη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) διαμορφώθηκε στο 24,9%. Η αύξηση των εσόδων συνεχίζει να είναι ο κύριος μοχλός της κερδοφορίας, προερχόμενη από την αύξηση των μεγεθών και το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον.

Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε επαγρύπνηση ως προς τα κόστη μας τα οποία έμειναν σταθερά το 3ο τρίμηνο έναντι του 2ου τριμήνου. Το Κόστος προς Βασικό Εισόδημα (Cost to Core Income) έφτασε το 26,3% στο 3ο τρίμηνο. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώνονται στο 18,8%, με σημαντικό περιθώριο έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων του 13,95%.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας να αναπτύξουμε τα μεγέθη μας, να διατηρήσουμε υψηλές αποδόσεις, να βελτιστοποιήσουμε την παρουσία μας στην αγορά και να μείνουμε μια υποδειγματική τράπεζα προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας, των εργαζομένων μας και της κοινωνίας γενικότερα».

Έναντι 293.482.235,61 ευρώ (1,39 ευρώ η μετοχή) πουλήθηκε το 9% των μετοχών της Alpha Bank

Το ΤΧΣ ανακοίνωσε την πώληση 211.138.299 μετοχών της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε. στην UniCredit S.p.A. έναντι συνολικού τιμήματος 293.482.235,61 ευρώ.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρονται τα εξής:
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ») ανακοινώνει ότι συμφώνησε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (η «Alpha»), ήτοι διακοσίων έντεκα εκατομμυρίων εκατόν τριάντα οχτώ χιλιάδων διακοσίων ενενήντα εννιά (211.138.299) κοινών ονομαστικών μετοχών (οι «Μετοχές» και έκαστη εξ αυτών η «Μετοχή»), που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,9781% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha, στην UniCredit S.p.A (η «UniCredit»), σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού  αγοραπωλησίας μετοχών που συνήφθη μεταξύ του ΤΧΣ και της UniCredit στις 12 Νοεμβρίου 2023 (η «Συναλλαγή»).

Η Συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που εκκίνησε το ΤΧΣ στις 30 Οκτωβρίου 2023, κατόπιν της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση των Μετοχών (η «Προσφορά»), που ελήφθη από το ΤΧΣ την 23η Οκτωβρίου 2023.

Η UniCredit αγόρασε το σύνολο των Μετοχών έναντι ποσού 1,39 ευρώ ανά Μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την λήψη της Προσφοράς, και σε μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4% στην τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 10 Νοεμβρίου 2023.

Βασίλης Ψάλτης: «Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής»

Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής, αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης με αφορμή την αποδοχή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του στην Τράπεζα.

   Στην δήλωση του ο κ. Ψάλτης αναφέρει:

   «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της Τράπεζάς μας. Η Alpha Bank, η ιστορικά ιδιωτική Τράπεζα της Ελλάδας και αυτή με τη μεγαλύτερη μετοχική βάση, καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής. Ευχαριστώ τη Διοίκηση του ΤΧΣ, τους Συμβούλους του Ταμείου, τους ανθρώπους της Alpha Bank και της UniCredit που εργάστηκαν εντατικά για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής στρατηγικής συμφωνίας, και όλους όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτό το σημαντικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Alpha Bank. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την Τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας».

   Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε σήμερα στην αποδοχή της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του Ταμείου, ύψους 8,9781%, στην Alpha Bank.

   Έτσι, ολοκληρώνεται η πρώτη με συμμετοχή νέου επενδυτή πλήρης ιδιωτικοποίηση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και η Alpha Bank γίνεται η μόνη ελληνική Τράπεζα με τη συμμετοχή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

   Η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank από τη UniCredit είναι η πρώτη επένδυση μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου σε ελληνική Τράπεζα μετά από 17 χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

   Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Alpha Bank αποτελεί επιστέγασμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της Alpha Bank, αλλά και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί, δε, περαιτέρω ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, μέσω της προσέλκυσης υψηλής ποιότητας επενδυτών.

   Παράλληλα, η μεταβίβαση του ποσοστού του ΤΧΣ στην UniCredit λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank, καθώς η δυναμική και η υψηλή εξειδίκευση του ιταλικού Ομίλου, σε συνδυασμό με την στήριξη των μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών που έχουν ήδη επενδύσει στις προοπτικές της Τράπεζας, βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες περαιτέρω δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό της Τράπεζας, καθώς και για την ελληνική οικονομία.

   Η εξαγορά του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank από την UniCredit είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν προ τριών εβδομάδων οι επικεφαλής των δύο Ομίλων. Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η 3η μεγαλύτερη Τράπεζα στη ρουμανική αγορά και η εμπορική συνεργασία μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

   Έτσι, ολοκληρώνεται η πρώτη με συμμετοχή νέου επενδυτή πλήρης ιδιωτικοποίηση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και η Alpha Bank γίνεται η μόνη ελληνική Τράπεζα με τη συμμετοχή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

   Η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank από τη UniCredit είναι η πρώτη επένδυση μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου σε ελληνική Τράπεζα μετά από 17 χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.

   Όπως αναφέρει η Alpha Bank, αποτελεί επιστέγασμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της Alpha Bank, αλλά και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί, δε, περαιτέρω ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, μέσω της προσέλκυσης υψηλής ποιότητας επενδυτών.

   Παράλληλα, η μεταβίβαση του ποσοστού του ΤΧΣ στην UniCredit λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank, καθώς η δυναμική και η υψηλή εξειδίκευση του ιταλικού Ομίλου, σε συνδυασμό με την στήριξη των μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών που έχουν ήδη επενδύσει στις προοπτικές της Τράπεζας, βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες περαιτέρω δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό της Τράπεζας, καθώς και για την ελληνική οικονομία.

   Η εξαγορά του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank από την UniCredit είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν προ τριών εβδομάδων οι επικεφαλής των δύο Ομίλων. Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η 3η μεγαλύτερη Τράπεζα στη ρουμανική αγορά και η εμπορική συνεργασία μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

 

11/11/23

 
 

ΤΧΣ: Η UniCredit κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank

Έληξε η ανταγωνιστική διαδικασία που είχε ορίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση του 9% της Alpha Bank.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο μοναδικός υποψήφιος που συμμετείχε και υπέβαλε προσφορά είναι η UniCredit. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επικαλούνται πληροφορίες από τη γαλλική Lazard, που έχει οριστεί σύμβουλος της ανταγωνιστικής διαδικασίας, και σύμφωνα με αυτές δεν κατέθεσε κανένας άλλος επενδυτής προσφορά.

Τις επόμενες ώρες, κατά τις ίδιες πηγές, το ΤΧΣ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να ζητήσει βελτιωτική πρόταση από τη UniCredit. Ως γνωστό έχει προσφέρει 1,33 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον επενδυτή στον οποίο θα περάσει το 9% των μετοχών αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου πριν τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

Ακολουθεί η Εθνική

Δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του ήμισυ της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι του 20% των μετοχών της.

Το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΧΣ εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη μέθοδο που θα ακολουθήσει στη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο, το 15% θα διατεθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών και το 5% μέσω του ΧΑ σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ κατά πάσα πιθανότητα προτεραιότητα θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι του συστημικού ομίλου.

Με τον τρόπο αυτό το ΤΧΣ στοχεύει να περιορίσει το εύρος της έκπτωσης επί της τρέχουσας αποτίμησης της Εθνικής Τράπεζας στο ΧΑ, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την πώληση ενός τόσο μεγάλου ποσοστού μετοχών.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η είσοδος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ομίλου, της UniCredit εν προκειμένω, σε ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, καταδεικνύει την διάθεση μακροπρόθεσμων επενδυτών να τοποθετηθούν ξανά στο εγχώριο σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, προχωρήσει άμεσα και η πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, που με βάση το τρέχον άτυπο χρονοδιάγραμμα θα επιχειρηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

 
 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum