| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 26/03/2024

 

 

Με κάθε επισημότητα το περασμένο σαββατοκυρίακο η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε μια συμφωνία ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο.

 

 

Το Κάιρο αναβαθμίστηκε σε στρατηγικό εταίρο και μια νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η ΕΕ δεν φημίζεται για την ταχύτητα στις αντιδράσεις της και πολλοί τονίζουν ότι άργησε να κάνει αυτό το βήμα, μιας και η συζήτηση για την αναγκαιότητα συνεργασίας με χώρες της βόρειας Αφρικής ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες.

Και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν από αυτή τη συμφωνία. Η Αίγυπτος βρίσκεται στη μέση μιας καταστροφικής κρίσης που προκαλείται από μια τέλεια καταιγίδα υψηλού πληθωρισμού, μεγάλου χρέους, επίμονου εμπορικού ελλείμματος, αυξανόμενων επιτοκίων και έλλειψης ξένου συναλλάγματος. Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος διατάραξε τις παγκόσμιες αγορές σιταριού και ώθησε τις τιμές των τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ και από τις επιθέσεις των Χούθι στη διώρυγα του Σουέζ, οι οποίες στέρησαν από το Κάιρο ετήσια έσοδα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη, για τους Ευρωπαίους καταλυτικό ρόλο παίζει η διαχείριση του μεταναστευτικού. Όπως συμβαίνει και με τις συμφωνίες που οι Βρυξέλλες υπέγραψαν με την Τυνησία ή το Μαρόκο στόχος είναι η διοχέτευση χρημάτων σε χώρες που τα χρειάζονται, προκειμένου να περιοριστούν οι ροές παράτυπης μετανάστευσης.

Η Αίγυπτος φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Σουδανούς πρόσφυγες, ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον συνοριακό σταθμό της Ράφα βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, υπό την απειλή χερσαίας ισραηλινής επέμβασης. Ο τρόμος για τις Βρυξέλλες είναι ότι οι αντιστάσεις του Καϊρου ενδεχομένως να σπάσουν και ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητήσουν τρόπο και δρόμο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για την ΕΕ, όμως υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος. Η Αίγυπτος εκτός από την στρατηγική της θέση σε μια ταραγμένη γειτονιά, διατηρεί σχέσεις επικοινωνίας σχεδόν με όλους τους σημαντικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή. Είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι και που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν μπίζνες μαζί της. Υπάρχουν και το θέμα της ενέργειας τόσο σε ότι αφορά το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κυριότερο, όμως είναι πως η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει άλλο ένα αποτυχημένο κράτος τόσο κοντά στα σύνορά της. Ο εφιάλτης της Λιβύης ή της Συρίας δεν μπορεί να επαναληφθεί. Για αυτό και έσπευσε να στηρίξει τον Αιγύπτιο πρόεδρο, προσφέροντάς του υποστήριξη και χρήμα και κλείνοντας τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται στη χώρα του.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum