| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 08/11/2023

 

 

Δύο οικονομικά γεγονότα που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να διαφοροποιείται από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πρώτο ήταν η αναθέρμανση έπειτα από καιρό του πληθωρισμού. Κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση μείωσής του.

 

 

Παρά, μάλιστα, τη μείωση πάνω από μία μονάδα των τιμών των τροφίμων. Το δεύτερο μεγάλο γεγονός ήταν ότι παρά την άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές της οικονομίας παρέμειναν σε περιβάλλον ανάπτυξης. Πάλι κόντρα στο υφεσιακό κύμα που έχει χτυπήσει την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ισχυρή ένδειξη ήρθε από τον δείκτη μεταποίησης, ο οποίος έκλεισε τον Οκτώβριο στις 50,8 μονάδες, υψηλότερα από το 50,3 του Σεπτεμβρίου και σταθερά πάνω από το 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση τους επόμενους μήνες.

Ένα μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σε συγκυριακά φαινόμενα. Για παράδειγμα, όσο και αν φαίνεται αντιφατικό, η παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο λόγω των νέων παραγγελιών και της επιστροφής στην εργασία των εταιρειών που είχαν επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές της οικονομίας παρέμειναν σε περιβάλλον ανάπτυξης

Ωστόσο σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκαν βελτιωμένες συνθήκες ζήτησης, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί παραμένουν επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αποφεύγουν τόσο τις νέες παραγγελίες πρώτων υλών όσο και τις προσλήψεις προσωπικού.

Το χαρακτηριστικό ωστόσο του μήνα, που δείχνει πόσο συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι δύο δείκτες της μεταποίησης και του πληθωρισμού και πόσο επηρεάζουν σε αυτή τη φάση της πορείας της οικονομίας, ήταν η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους στους πελάτες μέσω της ταχύτερης αύξησης των τιμών πώλησης. Η αύξηση των χρεώσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και δριμύτερη από τον επί μακρόν μέσο όρο που καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας.

Η πορεία και των δύο δείχνει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει μεν αναπτυξιακά αυτή την περίοδο, το τίμημα ωστόσο που καλείται να πληρώσει θα είναι ένα υψηλότερο του προσδοκώμενου επίπεδο πληθωρισμού.

Το σημείο-κλειδί ωστόσο που μπορεί να επηρεάσει καθοδικά και τον ρυθμό της ανάπτυξης είναι να έχουμε μια απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Δεδομένου του ανελαστικού της χαρακτήρα λόγω της πλήρους εξάρτησης της οικονομίας μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μια ανάφλεξη των τιμών με οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να επηρεάσει δραματικά τις ήδη πτωτικές συνθήκες ζήτησης στην οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση οι καταναλωτές αν βρεθούν στη δύσκολη θέση να διαλέξουν μεταξύ τροφίμων και καυσίμων από τη μία και των υπόλοιπων καταναλωτικών τους αναγκών από την άλλη, είναι βέβαιο ότι θα επιλέξουν τα πρώτα. Αρα μια αύξηση των τιμών της ενέργειας και με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα των τιμών των τροφίμων μπορεί να «τραβήξει ένα απότομο χειρόφρενο» στην οικονομία.

Θα πει κάποιος ότι αυτό που περιγράφεται συνέβη και πέρυσι και πρόπερσι και δεν γύρισε προς τα κάτω η οικονομία. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο φέτος είναι τα μειωμένα δημοσιονομικά αποθέματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Χρήματα για επιδόματα δεν υπάρχουν. Οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα αποκλείστηκαν την Πέμπτη, ενώ οι επιταγές ακρίβειας μας έχουν στην πραγματικότητα εγκαταλείψει πριν από τις εκλογές…

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum