| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 07/08/2023

 

 

Δύο λαούς, επιμένοντας στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο κόβει την οποιαδήποτε συζήτηση για τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων δεν αποδέχεται ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και προωθεί ουσιαστικά την πολιτική των Μέτρων Οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη λογική της καλής γειτονίας των δύο «λαών» και των δύο «κρατών».

 

 

«Εάν η άλλη πλευρά μας κατανοήσει, η Δημοκρατία της Τουρκίας θα αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία). Έτσι θα προκύψει μια κατάσταση που ονομάζουμε “win-win”. Όλα τα λιμάνια της Τουρκίας, τα οποία αναπτύσσονται καθημερινά, θα ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία. Με το άνοιγμα του εναέριου χώρου, θα έρθει η μείωση των τιμών των εισιτηρίων σε μια περίοδο που τα αεροπορικά ταξίδια είναι ακριβά. Ο βορράς και ο νότος θα προωθηθούν μαζί για την αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά της Τουρκίας των 85.000.000 εκατομμυρίων. Δεν είναι μόνο η Δημοκρατία της Τουρκίας, αλλά πίσω από αυτήν υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο δυναμικό από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Καζακστάν. Σε περίπτωση συμφωνίας, οι Ελληνοκύπριοι στη νότια Κύπρο θα επωφεληθούν επίσης από αυτές τις δυνατότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του, ο κατοχικός ηγέτης.

Οι αναφορές αυτές ασφαλώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ως προς την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία κάποιοι θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις. Σίγουρα, μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας και μετά από τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις για λύση δύο κρατών, δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα δεδομένα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το θέμα όμως δεν είναι μονοδιάστατο και η ιστορία του Κυπριακό μας έχει διδάξει ότι ποτέ δεν μπορείς να θεωρείς δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν τουρκικοί ελιγμοί την κρίσιμη στιγμή, που μπορούν να φέρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε δύσκολη θέση. Διότι εκτός από τις δηλώσεις Τατάρ, είχαμε πριν από μερικές μέρες και τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επίσης ξεκάθαρα είπε ότι η Τουρκία θα δείξει ξανά, αν χρειαστεί, ειλικρίνεια της όπως κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Ντουζεν ο Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε στους υπουργούς του: «Δεν διστάζουμε να αναλάβουμε την ευθύνη μας για το νησί της Κύπρου προκειμένου να επιτύχει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, και θα ξανακάνουμε εάν χρειαστεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι αντίπαλοί μας πρέπει να αποδεχθούν την κατάσταση ως έχει επί του εδάφους αντί να επιμένουν σε επιβολές».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δήλωση Ερντογάν άραγε η οποία ήρθε λίγες μέρες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και την εκ νέου στροφή της εξωτερικής πολιτικής προς την ΕΕ; Και γιατί στάθηκε στην περίοδο του σχεδίου Ανάν;

Επόμενο ορόσημο για το Κυπριακό είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Μπορεί η Τουρκία να έρθει με ένα καλό πρόσωπο και δήλωση καλών προθέσεων, αλλά θέτοντας την ίδια ώρα και ως προϋπόθεση τη θέση ότι αποτυχία λύσης θα πρέπει να συνοδευτεί με τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων; Δηλαδή αναγνώριση κυριαρχία του ψευδοκράτους; Κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει. Τι θα πράξουμε σε μια τέτοια περίπτωση; Υπάρχει σχέδιο;

Αυτά είναι που θα πρέπει να μας απασχολήσουν και να μας προβληματίσουν. Οι ευφάνταστες απαντήσεις στις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς εύκολα μπορούν να δοθούν. Το αποτέλεσμα στην πολιτική όμως δεν έρχεται με δηλώσεις αλλά με στρατηγική…

Φρίξος Δαλίτης (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum