| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Χρηματοοικονομικός εγγραματισμός" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Παρασκευή, 13:03 - 25/06/2021

 

   Share

 

 

        Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας αλλά και η Παιδεία του μέσου Έλληνα, αποτελούν μία από τις πλέον προβληματικές παραμέτρους για μια πορεία ουσιαστικής και πραγματικής ανάκαμψης της χώρας. Το καρκίνωμα της αριστεροκομμουνιστικής "βιομηχανίας" αναχρονισμού αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον.

 

 

          Η σωστή απόδοση της ελληνικής γλώσσας είχε τις ρίζες της στη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών, αλλά η μετάβαση στη δημοτική, συνδυάστηκε με την επιτάχυνση του γλωσσικού αναλφαβητισμού των περισσοτέρων Ελλήνων. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι μαύρα, γιατί η χώρα, χάρις στην ατομική θέληση και τους στόχους φιλόδοξων ανθρώπων, έχει κάνει βήματα μπροστά. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο και τα πανεπιστήμια μας, αν ήταν οργανωμένα σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, θα παρήγαγαν ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα και πιο ποιοτικούς επιστήμονες.

 

          Σήμερα στη χώρα μας, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό γλωσσικό, εκπαιδευτικό, μαθησιακό και γνωσιακό κενό. Η "βιομηχανία" ίδρυσης σχολών κατά τις τελευταίες δεκαετίες έβαζε κια βάζει πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα την πραγματική προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και προτάσσει τις... γκαρσονιέρες με τα υψηλά ενοίκια, τις καφετερίες και τα κλαμπ κυρίως της ελληνικής επαρχίας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον αρνητικό, καθώς χιλιάδες φοιτητές παραμένουν αιώνιοι και οι περισσότεροι απ΄ όσους παίρνουν πτυχίο, πηγαίνουν για να κολλήσουν ένσημα ως "ντιλιβεράδες", μπάρμεν, μπαργούμεν, πωλητές ρούχων κλπ. Υπάρχουν φυσικά και πολλοί οι οποίοι προχωρούν, εντάσσονται στην αγορά εργασίας, "χτίζουν" καριέρα, δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση και προοδεύουν.

 

          Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια συνοπτική παρουσίαση μιας εικόνας που λίγο έως πολύ έχουμε όλοι μας, είτε έχουμε περάσει από πανεπιστημιακές σχολές είτε όχι. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα λειτουργεί εν πολλοίς χωρίς την αξιολόγηση των λειτουργών του, είναι ιδιαιτέρως δαπανηρό σε σχέση με την απόδοση των πόρων που διατίθενται και κοντά σε όλο αυτό το άρρωστο σύστημα, έχει "κουμπώσει" και ένας προβληματικός ιδιωτικός τομέας όπου συνυπάρχουν υψηλού αλλά και πολύ χαμηλού επιπέδου μοντέλα παροχής της γνώσης.

 

          Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει ένα ζήτημα που αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή παράμετρο του εκπαιδευτικού μας ελλείμματος. Θεωρούμαστε από τους πλέον οικονομικά αναλφάβητους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είτε λόγω ιδεολογικής προσκόλλησης στα χρεοκοπημένα μοντέλα του Μαρξισμού και τους σοσιαλισμού σοβιετικού τύπου, είτε λόγω αδιαφορίας της Πολιτείας να δημιουργήσει δομές που θα επιτρέψουν την "παραγωγή" οικονομικά σκεπτόμενων πολιτών, το αποτέλεσμα είναι μάλλον απογοητευτικό. Η γνώση των βασικών αρχών της Οικονομικής Θεωρίας και των Χρηματοοικονομικών, πρέπει να συμπίπτει με την αντίστοιχη ελάχιστη γνώση που οφείλουμε να έχουμε για την Ιστορία μας, ως χώρα που αποτελεί σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εδώ δημιουργήθηκε ένας πολιτισμός παγκοσμίου βεληνεκούς, εδώ έγινε πράξη το πολίτευμα της Δημοκρατίας.

 

          Στην εποχή της υπερ-υψηλής τεχνολογίας και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι απαιτήσεις είναι άλλες. Η εισαγωγή και εμπέδωση του "οικονομικού εγγραματισμού", πρέπει να αποτελεί κορυφαίο στόχο για την Πολιτεία μας. Μάλλον, έχει περάσει στα... ψιλά, το γεγονός ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στον "χρηματοοικονομικό εγγραματισμό" της χώρας. Για πρώτη φορά, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για χρηματοοικονομικά θέματα, Γιώργος Ζαββός, ανέφερε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικής Παιδείας. Είναι κάτι που ο γράφων, έχει αναφέρει πολλές φορές κατά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο μάλιστα που τέτοιες αναφορές και αναλύσεις να καταντούν... κουραστικές. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

 

          Το μόνο σίγουρο είναι ότι η στοιχειώδης χρηματοοικονομική παιδεία αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη και η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει το περιβάλλον για την παροχή των σχετικών γνώσεων. Ο καλά ενημερωμένος και "οικονομικά εγγράμματος" πολίτης, μπορεί να αποτελέσει "αντίδοτο" ή να δώσει απάντηση στον λαϊκισμό και στον τυχοδιωκτισμό της κομμουνιστικής καθυστέρησης, η οποία χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, αν όχι το μεγαλύτερο. Η οικονομική παιδεία αμβλύνει τις ανισότητες, ενισχύει τους δεσμούς κοινωνικής συνοχής, διαμορφώνει υγιή κουλτούρα επιχειρηματικότητας, αποτελεί "όπλο" κατά της δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας. Η νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση του γενικόυ επιπέδου των οικονομικών γνώσεων για όλους τους πολίτες. Να ξέρουν τα στοιχειώδη. Δεν θέλουμε πληθώρα οικονομολόγων, αλλά ποσοτικά και ποιοτικά περισσότερους σκεπτόμενους πολίτες.

 

          Στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, εδώ και δεκαετίες υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων και προτύπων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την προαγωγή της χρηματοοικονομικής παιδείας. Μάλιστα, υπάρχει και πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας, το περίφημο DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού στην Ελλάδα, το οποίο άρχισε να υλοποιείται φέτος με την συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αυτό θα συμπληρωθεί με την πρόσφατη έναρξη επίσημης συνεργασίας της DG FISMA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον ΟΟΣΑ για τα σχετικά θέματα.

 

          Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της πολιτείας (υπουργεία, εποπτικές αρχές, τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια), όπως και τη συνεργασία της με διεθνείς οργανισμούς, την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και την κοινωνία των πολιτών για την ανάπτυξη της Χρηματοοικονομικής Παιδείας. Μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο καιρό η διαδικασία κατηγοριοποίησης των πολιτικών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κοινωνικών ομάδων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (ηλικιακά, κοινωνικά, εργασιακά κ.ά.), τις μαθησιακές ανάγκες τους (απόκτηση γνώσεων για αποταμίευση, ασφάλιση, επένδυση, οικονομικό προγραμματισμό κ.ά.) και τα εκπαιδευτικά μέσα (μαθήματα, συνέδρια, βιβλία, υπολογιστικές προσομοιώσεις κ.ά.).

 

          Η κρίση  του χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά την τελευταία δεκαετία ανέδειξε με τον εντονότερο τρόπο το τραγικό έλλειμμα της χρηματοοικονομικής παιδείας της χώρας μας: από την κρατική, εταιρική και ατομική υπερχρέωση, Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η  χρηματοοικονομική παιδεία όλων των πολιτών, θα μας προφυλάξει στο μέλλον από παρορμητικές κινήσεις και αποφάσεις και θα βελτιώσει την ευημερία και τη χρηματοοικονομική υγεία των πολιτών. Επιπλέον, ο "οικονομικός εγγραματισμός" των πολιτών, θα οδηγήσει και σε βελτίωση των πολιτικών μας επιλογών, έτσι ώστε να μην μας ξανασυμβούν... ατυχήματα ανάλογα με αυτά του 2015, από ανόητους σαλτιμπάγκους και τυχοδιώκτες πολιτικούς που τους έχει βαρέσει η... ανοησία στο κεφάλι!

 

          Η χρηματοοικονομικής παιδεία διαμορφώνει ορθή οικονομική σκέψη και λογική και μπορεί να βοηθήσει σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο ώστε να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός, να τεθούν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι. Αν υπήρχε "χρηματοοικονομικός εγγραματισμός" δεν θα χάνονταν περιουσίες από χιλιάδες Έλληνες κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας 1997-1999, όπου ο κάθε αδαής και... πικραμένος, νόμιζε ότι θα γίνει πλούσιος σε λίγους μήνες! Επιπλέον, ο κάθε πολίτης θα γνωρίζει τα όρια του σε σχέση με τη λήψη δανείων, με τα ρίσκα που αναλαμβάνει σε επίπεδο επενδύσεων και γενικώς θα έχει μια εικόνα για το πώς μπορεί να προστατεύσει την περιουσία του και να την αυξήσει. Η αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας είναι κυρίως αποτέλεσμα των ορθολογικών επιλογών τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων, όσο και σε επίπεδο εταιρικών και ατομικών επιλογών.

 

          Για παράδειγμα, το στοίχημα της "πράσινης" χρηματοδότησης και των "πράσινων" επενδύσεων είναι κάτι που... φοριέται και θα φορεθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Ο κάθε πολίτης, πρέπει να γνωρίζει πού, πότε και τι να επενδύσει. Όχι γιατί του το είπε ο... περιπτεράς της γειτονιάς που άκουσε τον... ταξιτζή, ο οποίος είχε κολλητό έναν... υδραυλικό, στον οποίο ένας... ηλεκτρολόγος, του... ξεφούρνισε μια ατάκα ενός υπαλλήλου τραπέζης που "είναι μέσα στα πράγματα".

 

          Αφήσαμε για το τέλος, ίσως το πιο σημαντικό σκέλος της παρέμβασης του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την Εθνική Στρατική Χρηματοοικονομικού Εγγραματισμού. Αναφέρθηκε στις ομάδες που κατά προτεραιότητα χρήζουν χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, αρχίζοντας από τους δημοσιογράφους, συνεχίζοντας με τους δικαστικούς και καταλήγοντας στους ακαδημαϊκούς και στους καθηγητές. Πραγματικά εκεί βρίσκεται το "κλειδί" για να αρχίσει η υλοποίηση αυτής της εθνικής στρατηγικής.

 

          Οι δημοσιογράφοι στη συντριπική τους πλειονότητα, είναι οικονομικά αναλφάβητοι. Όταν αυτός που εκπέμπει το μήνυμα στον δέκτη (πολίτη) είναι προβληματικός και αδαής περί τα οικονομικά, τότε το πρόβλημα υπό τον παραμορφωτικό φακό του μέσου, μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρό. Από κοντά ακολουθούν οι δικαστές, οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν στις σύγχρονες χρηματοοικονομικές εξελίξεις και αντιστοίχως να τις προσαρμόσουν και να τις ενσωματώσουν στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν αποφάσεις με οικονομικό αντίκτυπο, ενώ δεν γίνεται οι ακαδημαϊκοί να κινούνται σε ένα... παράλληλο σύμπαν, αγνοώντας ότι η βάση των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, έχει κυρίως οικονομικό υπόβαθρο. Και φυσικά, τον πλέον καταλυτκό ρόλο καλούνται να παίξουν οι καθηγητές που θα διδάξουν τα παιδιά στα γυμνάσια και τα λύκεια.

 

          Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και η Χρηματοοικονομική πρέπει να αποτελέσουν βασικά μαθήματα γενικής παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για να μην πούμε ότι πρέπει τα πρώτα... μηνύματα να τα λαμβάνουν οι μαθητες από την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και χαρακτηριστούμε ως υπερβολικοί. Όλα αυτά είναι αντικείμενο των επιστημόνων και του υπουργείου Παιδείας, που γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του ζητήματος. Η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινά μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια, για να γίνει αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια, αλλά λόγω διαφόρων πολιτικών... ατυχημάτων, βρεθήκαμε να συζητάμε για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, για τα... σκισίματα των μνημονίων, για τις... κακές τράπεζες και για τα δάνεια που θα... χάριζαν κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι!

 

          Ένας οικονομικά αναλφάβητος λαός που γίνεται υποχείριο τυχοδιωκτών και ταυτόχρονα οικονομικά αναλφάβητοι πολιτικοί απατεώνες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας κάνουν "να πυροβολήσουμε τα πόδια μας". Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι για... αυτοχειρία, μπροστά στην κάλπη, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και κουτοπόνηρα προετοιμασμένοι για να ρίξουμε τις ευθύνες στους... άλλους. Δεν είναι στραβός ο γυαλός, αλλά εμείς αρμενίζουμε στραβά. Και αρμενίζουμε στραβά γιατί εν πολλοίς δεν διαθέτουμε ορθολογική σκέψη, γιατί είμαστε α(νεκ)παίδευτοι και οικονομικά αστοιχείωτοι. Και φυσικά, πάντα θα πληρώνουμε τα λάθη μας και τον λογαριασμό των... σπασμένων! Γιατί τα λάθη αποτυπώνονται σε αριθμούς και οι αριθμοί συγκροτούν τον τελικό λογαριασμό που καλούμαστε να πληρώσουμε...  

 

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

e-mail: loukas1972@gmail.com

Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης, Loukas Georgiadis

Twitter: LoukGeorgiadis, loukas geo

LinkedIn: LOUKAS GEORGIADIS

 

Διαβάστε επίσης:

 

"Χρηματοοικονομικός εγγραματισμός" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Επανίδρυση του Κράτους μέσω αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με όρους ιδιωτικού τομέα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το "κόμμα" του "κάνω ό,τι γουστάρω και λογαριασμό δεν δίνω" και η υποχρέωση του κράτους δικαίου / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τελευταία ευκαιρία για να γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και να μην ξαναζήσουμε ποτέ εποχές 2015-2019... / Λουκάς Γεωργιάδης

Η δικτατορία των ηλιθίων / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Απαίτηση της κοινωνίας και υποχρέωση της κυβέρνησης οι σκληρότερες ποινές σε όσους εγκληματούν / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Τσιπροψεκασμένη" κοινωνία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καθρέφτης ενός βαριά... άρρωστου τμήματος της κοινωνίας, τα ψέματα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γιατί δεν τολμά η κυβέρνηση να κάνει εξεταστικές και προανακριτικές για το οικονομικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το στοίχημα για τη νέα Ελλάδα του 2121, χωρίς τα καρκινώματα του εξτρεμισμού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένα ελπιδοφόρο αύριο χωρίς τα βαρίδια του χθες... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εμβολιασμένος πρώην πρωθυπουργός ρισκάρει τη μετάδοση του κορωνοϊού και ποντάρει στο μπάχαλο. Γιατί άραγε;  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καμία ανοχή στα "φίδια" του εξτρεμισμού που θέλουν να "δηλητηριάσουν" τη δημοκρατία και την κοινωνία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η μεγάλη τύχη του Μητσοτάκη να έχει χορηγό τον "άχαστο" Τσίπρα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η ατομική ευθύνη και πρόνοια μπροστά στα φυσικά φαινόμενα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η ζωή μας, οι δουλειές μας και η κανονικότητα εξαρτώνται αποκλειστικά από το εμβόλιο και το... μυαλό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Έξω τα.... ζιζάνια από τα πανεπιστήμια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εφαρμόστε την υποχρεωτική διδασκαλία των Οικονομικών στο σχολείο / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μηδενική ανοχή στους "δημοκράτες" που θέλουν να πάρουν... Proficiency στην αλητεία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κύριε Μητσοτάκη, ξεριζώστε τα μεταπολιτευτικά καρκινώματα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όπως στρώσαμε, θα κοιμηθούμε... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η Ευρώπη "τρέμει" την Τουρκία γιατί της... θυμίζει τη Lehman Brothers! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γενναία στήριξη των οικογενειών που χάνουν τα στηρίγματα τους από τον φονικό ιό / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καθαρές λύσεις, εντός, εκτός και επί της... κάλπης! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εδώ αναισθησία, εδώ αναισθησία... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το... αλάνθαστο τεστ του κορωνοϊού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μηδενική ανοχή σε απείθαρχους, "ψεκασμένους" και επικίνδυνους / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ατομικές ελευθερίες, κανόνες και συλλογικό "εμείς" / Λουκάς Γεωργιάδης

Κοινωνία περιορισμένης ευθύνης και απεριόριστης αναρχοαριστερής ασυδοσίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η... κορωνο-γαϊδουριά βλάπτει σοβαρότατα την υγεία και την οικονομία  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τσάκισμα κάθε εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μεγάλη η χάρη του ΣΥΡΙΖΑ... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αρνητής,  γιατί έτσι γουστάρω... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μηδενική ανοχή και αυστηρές ποινές σε κάθε... δημόσιο κίνδυνο και "παρατράγουδο"! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένας... ακήρυχτος πόλεμος από εχθρούς και ηλίθιους / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι θα συνέβαινε αν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το "Όχι" το 2015 και η περιορισμένη ατομική ευθύνη στην εποχή του κορωνοϊού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Αγοράζοντας" λαϊκισμό, "πουλάμε" το μέλλον μας / Λουκάς Γεωργιάδης 

 

Ή οι συμμορίτες ή εμείς... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εθνική αυτογνωσία και νεοελληνική παλαβομάρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Λευκοί Οίκοι" και "μαγαζιά" με μάνατζμεντ Καμόρας! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Δημοκρατία" του... μπάχαλου", διαδηλωτές του χαβαλέ και πολιτικά ρετάλια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το "αριστερό ηθικό πλεονέκτημα", ανήθικα και όμορφα καίγεται...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Νέο τουριστικό προϊόν σε μια νέα Ελλάδα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Μπλοκ" στο... προοδευτικό χθες για να μην χάσουμε το ελπιδοφόρο αύριο / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Φάρμακο" το ψηφιακό κράτος για τον παρασιτισμό και τη διαφθορά στο Δημόσιο / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Σχεδιάζοντας το μέλλον μας με οδηγό τον... κορωνοϊό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Παιδεία, εκπαίδευση και άδειοι... τενεκέδες! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η αγέλη της αλητείας και η αλητεία της αγέλης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ας προετοιμαστούμε για μια οδυνηρή πραγματικότητα... / Λουκάς Γεωργιάδης 

 

Η ανοσία της αγέλης στην ηλιθιότητα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά το... τέλος του κορωνοϊού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ώρα ευθύνης, λογικής, συστράτευσης και ομοψυχίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ασύμμετρες απειλές και συμμετρικοί... ηλίθιοι! /Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η Ελλάδα της προόδου κόντρα στον...οίκο ανοχής της Αριστεράς και των φασιστών / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Θεατές σε μια αριστερή... φαυλoδημοκρατία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΣΥνασπισμός  ΡΙΖοσπαστικής Απάτης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η πολιτική απελπισία του άχαστου... χαμένου Τσίπρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο κομμουνιστικός "κορωνοϊός" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Σταράτες κουβέντες και ωμές αλήθειες για ένα σοβαρό και σύγχρονο κράτος / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ιστορική συγκυρία και μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης της χώρας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι "δημοκράτες" της παρασιτοκρατίας και του μπάχαλου / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το 2020 δεν πρέπει να θυμίζουμε... Συριζιστάν! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Νόμος και Τάξη=Δημοκρατία και Ελευθερία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ασφαλιστικό σύστημα υπό κατάρρευση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Θέλουμε μεγάλες ξένες επενδύσεις για ανάπτυξη, δουλειές και εθνική ασφάλεια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εδώ ασυδοσία, εδώ ασυδοσία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μπάχαλο και ανομία στο απόσπασμα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αποκομμουνιστοποιήστε τη χώρα για να έχουμε μέλλον / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κυριάκο, αυτήν την Ελλάδα πρέπει να φτιάξεις... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τέλος εποχής για τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα "παράσιτα" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το επικερδές "επάγγελμα" του "αριστεροευαισθητούλη"! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε νέες γενιές ανεγκέφαλων πολιτών / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για το μεγάλο άλμα στο μέλλον / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Θέλουμε ένα θετικό σοκ για να γυρίσουμε σελίδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Έφυγαν τα... βαρίδια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλαξε το κλίμα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Σε φάση απογείωσης εισέρχεται η χώρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αυτήν τη χώρα θέλουμε... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τετραετία μεγάλων επενδύσεων και αλλαγών σε όλα τα επίπεδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Περάσαμε στην εποχή του αυτονόητου και της κανονικότητας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ψηφοφόρε, κοίτα γιατί (κατα)ψηφίζεις την Κυριακή / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Υπεύθυνοι και ανεύθυνοι πολίτες-ψηφοφόροι εν δράσει... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στις 7 Ιουλίου τελειώνουμε με τους λαϊκιστές, τυχοδιώκτες και φασίστες / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στις 7 Ιουλίου τελειώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμό και γυρίζουμε σελίδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ιδού τα συντρίμμια που αφήνουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία για επιστροφή στην κανονικότητα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Την Κυριακή γίνεται τεστ νοημοσύνης... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εξαγορά συνειδήσεων με παροχές από επαγγελματίες τυχοδιώκτες / του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

 

Έτσι ξεφτίλισε την Αριστερά ο Τσίπρας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το προσοδοφόρο "επάγγελμα" του... ΣΥΡΙΖΟ-παλαιο ΠΑΣΟΚΟΥ! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Είναι η Βενεζουέλα του Τσίπρα ανόητε! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να βάλει τους τίτλους τέλους στη φαυλοκρατία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ώρα μηδέν για τη χώρα με ΣΥΡΙΖΑ... . / Λουκάς Γεωργιάδης

Τέσσερα χρόνια... καρκινώματα στην εξουσία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τιμώντας τους χρήσιμους και απαξιώνοντας τους ψεύτες... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στην πολιτική χωματερή... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Συνωμοσία πυρήνων της... καταστροφής / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καλός και κακός πολιτικός, καλός και κακός πολίτης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού με τρεις απλές παρεμβάσεις / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Παλαιοκομμουνιστοφασιστολαϊκοδεξιοκρατικιστές! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ντροπή σας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ιδού ο λογαριασμός που (θα) πληρώνουμε από τη λανθασμένη ψήφο του 2015 / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μην διανοηθείτε να συγκαλύψετε τα εγκλήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Λεηλασία με... ευαισθησία και αριστερό πρόσημο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο λαός περιμένει να τιμωρήσει τα θρασύτατα "τρολάκια" της εξουσίας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο ψεύτης, ο παθολογικά ψεύτης και η επιστήμη της ψυχοπαθολογίας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

H ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και η... άλλη Ελλάδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένα... καθαρά θολωμένο και εγκληματικό μυαλό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Λίγο πριν το ξημέρωμα είναι το πιο βαθύ σκοτάδι... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η συντριβή της παρακμής και το στοίχημα της ανασυγκρότησης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στον αστερισμό της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικής ανηθικότητας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Επιτακτική ανάγκη για νέα πρότυπα μετά την ισοπέδωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καταδίκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κάλπη και στα... Ειδικά Δικαστήρια! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο εύκολος και... φυσικός τρόπος για να πείθεις τους αφελείς! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το καρκίνωμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο διχασμός της κοινωνίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Λαός που εκλέγει αμόρφωτους και ανάξιους παίζει με τη... φωτιά! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Με ψεύτικα αφηγήματα δεν γυρίζει σελίδα η χώρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κυβέρνηση κοινών απατεώνων με... κατοχυρωμένη παγκόσμια πατέντα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αποφύγουν... δικαστικές περιπέτειες! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένας ώριμος και λογικός λαός διώχνει τους... καταληψίες της ζωής του! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Για τα κολασμένα μέτρα των Τσίπρα-Καμμένου (θα) φταίει ο... Μητσοτάκης! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ανώμαλες πολιτικές, μια φυσιολογική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛική κατάσταση...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γραβάτες ευκαιρίας από πολιτικούς... φιόγκους! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αριστερά σημαίνει φτώχεια, ξεπούλημα και υποτέλεια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Επικίνδυνο για την υγεία το... κόκκινο βλίτο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η αριστερή φαυλότητα στην εξουσία... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ... χρεοκοπία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μακάρι να έβλεπαν όλες τις επενδύσεις σαν την... κάνναβη! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Χαρά τους η φτωχοποίηση και ο εξευτελισμός μας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η επιστροφή στην κανονικότητα θέλει μεγάλες ρήξεις... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι θα κάνει το εκλογικό σώμα μέσα στο... παραβάν; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όταν είναι δύσκολο το σκίσιμο των μνημονίων, τότε... ρεφάρεις με μίσος και διχασμό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μας κυβερνούν άνθρωποι με το"Σύνδρομο Πίτερ Παν"!  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μια αισχρή πολιτεία κριτών και υποκριτών / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πλησιάζει η ώρα της εξόδου και των αποκαλύψεων... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο άγραφος νόμος περί ευθύνης πολιτών ενώπιον της κάλπης! / Λουκάς Γεωργιάδης    

 

Η νέα μορφή διαφθοράς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον πολιτικό βίο της χώρας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Χείριστη μορφή διαφθοράς ο λαϊκισμός / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Περιμένετε ανάπτυξη από μαρξιστές, οικονομικά αναλφάβητους και ανισόρροπους; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καταλάβατε για τη ζημιά 200 δισ. των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή να το ξαναπεί ο Βίζερ; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μνημόσυνο στον Τσιπροκαμμενισμό, επικήδειος στον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το εκλογικό ρολόι στο μυαλό του πανούργου Τσίπρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η κοινωνία (προ)ετοιμάζεται για να εκδικηθεί τον χυδαίο Τσιπροκαμμενισμό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Περίμενες καλύτερη παιδεία με τον Τσίπρα; Αδικαιολόγητος...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πώς η φιλελεύθερη Ρουμανία μας έβαλε τα γυαλιά! / Λουκάς Γεωργιάδης

Κυβερνούν "βλήματα" που... σπέρνουν μόνο προβλήματα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μας κυβερνούν "μπάζα" που θέλουν να κάνουν τη... μπάζα τους! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γιατί πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον κ. Τσίπρα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πώς θα γυρίσει το κλίμα όταν τελειώσει η σημερινή... αριστεροαδέξια περιπέτεια! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι... ΣΥΡΙΖΑΝΕΛιές πληρώνονται! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στήνεται σιγά σιγά το σκηνικό για τις επόμενες εκλογές... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι εγκληματίες ομολογούν και μετανοούν, αλλά ένας αριστεροκομμουνιστής είναι περήφανος για τον... φόνο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καλπάζοντας προς την... κατάρρευση στου ασφαλιστικού και της οικονομίας! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κοινωνία υπεύθυνων και φυσιολογικών πολιτών μέσα από απλές και αυτονόητες κινήσεις! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας βλάπτει σοβαρά τα πάσης φύσεως... παράσιτα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι επενδύσεις έρχονται όταν έχεις σοβαρές πολιτικές και αξιόπιστους πολιτικούς / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εθνικό έγκλημα η φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ναυαγοί στον ωκεανό του παραλογισμού μας...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι θα συμβεί αν οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις πάνε στα... τσακίδια! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όταν η απώλεια της κοινής λογικής (δεν πρέπει να) είναι αυτοσκοπός...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τότε η χώρα θα απογειωθεί!  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο Τσίπρας καλείται να δαμάσει τον... Μινώταυρο του κρατισμού! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο λογαριασμός πληρώνεται πάντα, από εξαπατημένους και μη... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....