| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 13:10 - 04/11/2022

 

 
            Η παγκόσμια οικονομία και κατ΄ επέκτασιν η Ελλάδα βρίσκονται στη δίνη του πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
 

 
            Η στήριξη της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω του "ξεφουσκώματος" των λογαριασμών ρεύματος και αερίου είναι σημαντική, αλλά σε κάθε περίπτωση ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο... Πούτιν και γενικά το διεθνές περιβάλλον. Το ρεύμα και το αέριο έχουν υποχωρήσει σε λογικά επίπεδα και γι αυτό έχουν υποχωρήσει ο αρχικός θόρυβος και η... αγανάκτηση. Ωστόσο, τα καύσιμα ωστόσο, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, καθώς επηρεάζουν δραματικά τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών. Εκεί, τα περιθώρια οριζόντιας μείωσης των φόρων κατανάλωσης είναι περιορισμένα, καθώς δεν πρέπει να δοθεί προς τα έξω η εικόνα, ενός γενικού... ξεχαρβαλώματος, το οποίο θα είχε αρνητικές παρενέργειες στα επιτόκια των κρατικών τίτλων και τις αξιολογήσεις της Ελληνικής οικονομίας.
 
            Την εποχή των "παχιών αγελάδων" του Χρηματιστηρίου, είχαμε δει ότι η τότε... Σοφοκλέους είχε δώσει κυριολεκτικά στο νήμα τη νίκη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000. Μετά, όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να διαφεύγει στους περισσότερους η μεγάλη απαξίωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά και τις οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε παγκοσμίως η πτώση των "Δίδυμων Πύργων" στη Νέα Υόρκη.
 
            Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το εκλογικό σώμα είχε ωφεληθεί, άμεσα ή έμμεσα από την άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών την περίοδο 1996-2900 και φυσικά ζημιώθηκε μετά την κατακόρυφη πτώση και απαξίωση του. Στις ΗΠΑ και στον δυτικό κόσμο η πορεία των μετοχών και των ακινήτων ρυθμίζει το αποτέλεσμα της κάλπης. Αν και τα δύο πηγαίνουν προς τα πάνω, τότε σπάνια χάνει αυτός που κυβερνά και επί των ημερών του οποίου, σημειώθηκε μια τέτοιας έκτασης αύξηση πλούτου. Στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο απασχολεί πλέον ελάχιστους και σίγουρα όχι τους μικρομεσαίους και μικρούς, οι οποίοι το 1999, έδινα τα ρέστα τους.
 
Διπλό "χτύπημα"
 
            Η μνημονιακή περιπέτεια της χώρας έβαλε σε δοκιμασία και την αγορά των ακινήτων, η οποία "ξεφούσκωσε" μετά την έκρηξη της περιόδου 2002-2008.
 
            Έτσι, μετά το Χρηματιστήριο και τα ακίνητα πήραν την κάτω βόλτα και ως εκ τούτου, δύο από τις βασικότατες πηγές πλούτου, έπαψαν να υφίστανται. Ωστόσο, την τελευταία τριετία σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές και τα ενοίκια κινούνται κατά πολύ υψηλότερα, ακόμη και από τα υψηλά του 2007, σε αποπληθωρισμένες τιμές. Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά πολύ σημαντικών μέτρων για τη στήριξη της κτηματαγοράς και επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιοκτητών, υπάρχουν περιθώρια για ακόμη πιο σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να είναι στοχευμένες και να έχουν ελεγχόμενο κόστος. Το Χρηματιστήριο δεν αφορά τους πολίτες, η ακρίβεια μειώνει τα εισοδήματα, η προοπτική αύξησης των εισοδημάτων από το νέο έτος αγγίζει πολλούς και ταυτόχρονα, ένα από τα πλέον ισχυρά χαρτιά για την κυβέρνηση είναι η κτηματαγορά. Ας σπεύσει λοιπόν η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει γιατί εκεί κρύβονται χιλιάδες ψήφοι που σήμερα, ίσως δεν... βλέπει.
 
Μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου
 
            Κατ΄ αρχάς, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να δώσει γενναία παράταση στο θέμα των εκτός σχεδίου οικοπέδων που είναι άρτια κατά παρέκκλιση.
 
            Το θέμα αγγίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι σήμερα είναι αγανακτισμένοι. Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών να εκδώσουν οικοδομική άδεια και έτσι να κερδίσουν μερικά χρόνια παράτασης... ζωής, πριν τα οικόπεδα γίνουν... χωράφια! Επιπλέον, δεν μπορεί να περιμένουν οι ιδιοκτήτες χρόνια μέχρι τα... χωράφια τους να ξαναγίνουν οικόπεδα, στο πλαίσιο των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων! Εφόσον η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά σ΄ ένα τέτοιο θέμα, τότε είναι κρίμα και ελπίζουμε να μην το βρει μπροστά της...
 
Δεύτερη ευκαιρία στο Κτηματολόγιο
 
            Εξαιρετικά σπουδαίο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με χιλιάδες ακίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν δήλωσαν από αμέλεια στο Κτηματολόγιο και έχει παρέλθει η 20ετία.
 
            Η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει πληρώσει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ για κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια και... ραχούλες! Οι ιδιοκτήτες των... χαμένων αστικών ακινήτων πλήρωναν και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και κοινόχρηστα, αλλά τώρα ιδιοκτήτης είναι το... Κράτος! Οι άνθρωποι που ήταν οι αρχικοί ιδιοκτήτες αλλά και οι κληρονόμοι τους συνεχίζουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά επειδή παρήλθε η 20ετία και... ιδιοκτήτης είναι το Δημόσιο, πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια για να ανακτήσουν την κυριότητα τους! Αυτό σημαίνει ότι θα διεξαχθούν χιλιάδες δίκες με τελική κατάληξη την επικύρωση του ακινήτου στον αρχικό ιδιοκτήτη, αφού όμως περάσουν κάποια χρόνια και αφού πληρώσει όλα τα... κερατιάτικα (παράβολα, έξοδα δικηγορικών παραστάσεων, μηχανικούς κλπ.).
 
            Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο τόσο σοβαρό συνταγματικό κώλυμα, αλλά αυτό που θα κρίνει η Δικαιοσύνη είναι ότι τα βάρη του ακινήτου τα πλήρωνε ο ιδιοκτήτης και όχι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών! Άρα, έστω και με την πληρωμή ενός παράβολου, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, θα αποφεύγονταν χιλιάδες δίκες και το Δημόσιο θα εισέπραττε "ζεστό" χρήμα, ενώ οι ιδιοκτήτες θα ανακτούσαν τα ακίνητα. Μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις οι οποίες αφορούν την πρώτη διαδικασία της κτηματογράφησης, πριν από 20 και πλέον χρόνια.
 
            Με λίγη καλή θέληση και με τις ανάλογες νομικές κινήσεις, η κυβέρνηση μπορεί να μεριμνήσει έτσι ώστε να μην γίνει στα δικαστήρια το... έλα να δεις και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό πρακτικό λόγο. Έτσι, εξωδικαστικά οι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του ακινήτου και δεν θα πληρώνουν χρήματα για περιουσία που ξαφνικά περιήλθε στην κυριότητα του... Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό, καθώς με τις νεότερες διατάξεις του 2015, όποιος δεν δηλώνει ένα ακίνητο μέσα σε 7 χρόνια, τότε το χάνει!!!
 
            Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία έχει ζητήσει να ισχύει η 20ετία ως χρόνος παραγραφής, ενώ θα είναι σωτήρια και μια διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν δεν υπάρχει ενοικιαστής σ΄ ένα επαγγελματικό ακίνητο και έχει γίνει διακοπή ρεύματος, δεν μπορεί να ζητούνται δημοτικά τέλη και δημοτικοί φόροι και μάλιστα αναδρομικά την τελευταία 20ετία. Όταν κόβεται το ρεύμα, αυτομάτως πρέπει να παύσει και η χρέωση των τελών μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Απλά πράγματα.... 
 
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
 
            Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τη δόμηση σε χιλιάδες χωριά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, όπου ο νόμος του ΠΑΣΟΚ το 2011, επέφερε μεγάλες ανατροπές.
 
            Ο νόμος αυτός μείωσε σχεδόν στο μισό της δόμηση, κάτι που σήμερα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς κάθε νέο κτίριο χτίζεται με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές αντισεισμικού και ενεργειακού χαρακτήρα. Χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον με μεγαλύτερη κάλυψη στα οικόπεδα και στους ελεύθερους χώρους τους, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει την επαναφορά της δόμησης στα επίπεδα που ήταν πριν, καθώς πλέον όλες οι κατασκευές γίνονται με τον πλέον σύγχρονο Κώδικα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων. Για να γίνει πιο σαφές, αν σ΄ ένα οικόπεδο των 500 τ.μ. το 2010 είχε κάποιος ένα ισόγειο 120 τ.μ. και πιο δίπλα μια αποθήκη 80 τ.μ., τότε εξέδιδε οικοδομή άδεια και έχτιζε επιπλέον 120 τ.μ. πάνω από τον ισόγειο, έχοντας υπόλοιπο 80 τ.μ., το οποίο θα μπορούσε να "κατατεθεί" στην Τράπεζα Γης ως πλεονάζον συντελεστής δόμησης.
 
            Με το νόμο του 2011, ο αγρότης που έχει δύο παιδιά και προνόησε να φτιάξει κατά τις δεκαετίες του ΄70, του ΄80 ή του ΄90 ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. με μια αποθήκη 80 τ.μ. για τα μηχανήματα και την αγροτική του εκμετάλλευση, σήμερα έχει υπόλοιπο δόμησης είναι 40 τ.μ.! Δηλαδή, μπορεί να φτιάξει ένα... κοτέτσι! Δεν είναι λίγοι οι νέοι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους, για τέτοιο λόγο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι οικογένειες που... χάλασαν τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, γιατί θα έπρεπε να γράψουν το διαμέρισμα είτε στο ένα, είτε στο άλλο παιδί. Μιλάμε για πραγματικά περιστατικά, για τα οποία δεν χρειάζεται να γράψουμε ούτε τον τόπο, ούτε τα... ονοματεπώνυμα! 
 
            Η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς δόμησης στα περίπου 10.000 χωριά της Ελληνικής επικράτειας, θα δώσει τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατοικιών, άκρως φιλικών προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, θα εισπράξουν επιπλέον έσοδα η Εφορία και ο ΕΦΚΑ, θα μείνουν νέοι άνθρωποι στον τόπο τους για να δουλέψουν στην οικοδομή, θα δημιουργηθούν νέες δραστηριότητες σε άλλους κλάδους, θα γίνουν επενδύσεις, θα αναβαθμιστούν τα χωριά, θα συγκρατηθεί η τάση φυγής προς τα αστικά κέντρα, θα, θα, θα... ! Μάλιστα, με τέτοιες κινήσεις θα ενθαρρυνθεί η επιστροφή στην ύπαιθρο και σε συνδυασμό με την παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων θα χτιστούν νέες κατασκευές, σύγχρονες, αντισεισμικές και ενεργειακές. Παρά την οικονομική κρίση, υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που θέλουν να χτίσουν, είτε γιατί πούλησαν ένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, είτε γιατί είναι πιο εύκολο να κάνουν στο παιδί τους μια γονική παροχή, λόγω του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ. Εκτός και αν στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το να χτίσει ο αδελφός πάνω από το ισόγειο του άλλου αδελφού, μπορεί να... χαλάσει τις σχέσεις επειδή οι... από πάνω είναι... απρόσεκτοι με τους... από κάτω (παράφραση της ατάκας του αειμνήστου Αθανασίου Βέγγου)!
 
 Δασικά ακίνητα
 
            Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι τα δασικά ακίνητα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά αυτή η ιστορία μέσα στους επόμενους μήνες. Ό,τι είναι δάσος με... θεόρατα δένδρα δεν μπορεί να γίνει... τσιμέντο, αλλά μια οργανωμένη εκμετάλλευση (καλλιέργεια δέντρων, υλοτομία κλπ.) κοντά στο δάσος, θα μπορούσε να καταστήσει τον ιδιοκτήτη από εν δυνάμει... εμπρηστή, σε παράγοντα υπεραξίας! Ξέρουμε ότι είναι πολλά τα προβλήματα με τα δασαρχεία αλλά και τα μπερδέματα με το Κτηματολόγιο ή το Σύνταγμα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει το επιχείρημα ότι γύρω από τον δασικό πλούτο της χώρας θα υπάρξει ένα πολύ δυνατό success story τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε τις τάσεις... φυγής πολλών προς τα... βουνά. Και δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά μια ανάγκη που προέκυψε ίσως και με μεγαλύτερη ένταση, μετά την... κλεισούρα λόγω κορωνοϊού. Όσο και αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα σε όλες τις οικογένειες, το σίγουρο είναι ότι 100 άτομα αν αποφασίσουν να πάνε να στήσουν κάτι δικό τους μέσα σε ένα οργανωμένο περιβάλλον (χωροταξία, πυρασφάλεια κλπ.) κοντά στη φύση, το κέρδος δεν θα είναι αμελητέο.      Επιπλέον, είναι θετική η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία στους δασωμένους αγρούς που πριν από 70-80 χρόνια ήταν χωράφια και τώρα έχουν γίνει δάσος, ισχύει το τεκμήριο κυριότητας αυτού που του δηλώνει. Αν δηλαδή το Δημόσιο δεν έχει τίτλους και οι τίτλοι ανήκουν σε ιδιώτη, να ανήκει η έκταση σ΄ αυτόν και να μην χρειάζεται η προσφυγή στα δικαστήρια. Δεν υπάρχει η... πολυτέλεια για την εκδίκαση εκαοντάδων χιλιάδων υποθέσεων στα δικαστήρια για... δεκαετίες!
 
Οικιστικά projects εκτός πόλεων
 
            Το αρμόδιο υπουργείο θα μπορούσε να εντάξει σημερινές εκτάσεις όπου υπάρχουν άγονα χωράφια σε πολεοδομικά σχέδια οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης με ουσιαστικά ενεργό ρόλο από τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
 
            Για παράδειγμα η οριοθέτηση οικιστικών projects σε περιοχές όπου δεν δημιουργείται βλάβη στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία-Κτηνοτροφία),  θα δημιουργούσαν οργανωμένους μικρούς οικισμούς, με κατασκευές που θα πληρούσαν αυστηρά τα αντισεισμικά και ενεργειακά πρότυπα και ταυτόχρονα θα έδιναν την ευκαιρία σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς να συνδυάσουν τη μόνιμη κατοικία με ένα άλλο επίπεδο ζωής. Χώρια το όφελος στην οικονομία μέσω οικοδομής, βιομηχανίας κλπ. Τέτοιες κατασκευές πρέπει να είναι κοντά σε εθνικούς δρόμους, σιδηροδρομικά δίκτυα και άλλες υποδομές. Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό brand για την κτηματαγορά, δημιουργώντας μεγάλες υπεραξίες, καθώς θα έδιναν αξία σε πολλές "πεθαμένες" περιοχές.
 
Ενεργειακή αναβάθμιση
 
            Μια επιθετική πολιτική ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και η αυτόνομη ενεργειακή λειτουργία τους, πρέπει να "τρέξει" πιο γρήγορα από την κυβέρνηση.
 
            Ένα σύγχρονο κτίριο με οικοδομική άδεια, με θερμοπροσόψεις, ηλιακό θερμοσίφωνα, αντλία θερμότητας, φωτοβολταϊκό στη στέγη ή την ταράτσα και έναν ή δύο μικρούς "έλικες" για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, δεν προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, ακόμη και αν είναι στο... πουθενά. Η κλιματική αλλαγή και τα νέα δεδομένα που προκαλεί η έκρηξη των τιμών της ενέργειας ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πρέπει να... ανοίξει το μυαλό μας και να σκεφτούμε πρακτικά. Δεν λέμε να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά επειδή οι συνθήκες έχουν αλλάξει, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες απογείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ενεργειακής μετάβασης στη νέα εποχή. Και όταν αναπτύσσεται η οικοδομή με βιώσιμο περιβαλλοντικό τρόπο, τόσο θα ενισχύονται και οι υπεραξίες των ακινήτων, ακόμη και στα... κατσάβραχα!
 
            Και πάμε τώρα στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης και αντισεισμικής θωράκισης. Το 80% του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι χωρίς ή με ελλιπή αντισεισμική θωράκιση. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει αφετηρία, ώστε τα παλαιά σπίτια να αποκτήσουν αξία και κυρίως να παρέχουν ασφάλεια στους ενοίκους. Η συντριπτική πλειονότητα είναι κτίρια κακής κατασκευής με πρόχειρα υλικά, αλλά μας σώζει ότι σχεδόν το 50% είναι μέχρι έναν όροφο. Στις πολυκατοικίες της περιόδου 1970-2000, τα πράγματα είναι... λίγο καλύτερα, αλλά πολλά κτίρια είναι καταπονημένα, σε αυτές που φτιάχτηκαν μεταξύ 2000-2015 είναι πολύ καλύτερα και σε αυτές των τελευταίων λίγων ετών, σχεδόν τέλεια (είτε με όρους αντισεισμικής προστασίας, είτε ενεργειακής απόδοσης). Αφήνοντας το κομμάτι της αντισεισμικής θωράκισης, όπου πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές, ας προσεχθεί το ενεργειακό σκέλος.
 
            Μπορεί ένα παλιό σπίτι να είναι προβληματικό ως προς την κατασκευή του και να απαιτείται ίσως και... γκρέμισμα, ωστόσο, όταν μέσα στεγάζει νοικοκυριό, τότε πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, μπορεί να μη σηκώνει φωτοβολταίκό στη στέγη, αλλά θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, θερμοπρόσοψης, αντλίας θερμότητας και ανεμογεννήτριας.  Αργότερα θα έχουμε στα σπίτια μας και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Ο κόσμος εξελίσσεται και χρειάζεται από τώρα να πάρουμε μέτρα, γιατί το 2040 και το 2050 είναι... αύριο το πρωί! Τι εννοούμε;
 
Μεγάλες ανατροπές
 
            Πριν από μερικές ημέρες το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.
 
            Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι έρχεται η αναγκαστική ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τα ακίνητα θα είναι εντελώς... άχρηστα! Δεν θα μεταβιβάζονται, δεν θα ενοικιάζονται, θα έχουν υψηλότερες επιβαρύνσεις και η αξία τους θα καταρρεύσει! Σύμφωνα με τις αποφάσεις έως το 2030 όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι υποχρεωτικά με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ όσα υπάρχουν σήμερα, πρέπει να μετατραπούν σε ενεργειακά ουδέτερα έως το 2050! "Σιγά και ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε..." θα πει κάποιος. Το θέμα είναι ότι οι ανατροπές ήδη έχουν ξεκινήσει!
 
            Λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρέπει να δούμε από τώρα ως αυτοσκοπό και στόχο ζωής, την καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, καθώς έως το 2050, θα έχουμε εξοικονομήσει, ακόμη και τα χρήματα μιας γκαρσονιέρας!!!  Για τα υφιστάμενα κτίρια, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να θεσπίσουν ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης τα οποία θα αντιστοιχούν στην ανώτατη ποσότητα της πρωτογενούς ενέργειας που τα κτίρια μπορούν να χρησιμοποιούν ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Σκοπός είναι η προώθηση ανακαινίσεων και η σταδιακή κατάργηση των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς και η συνεχής βελτίωση του εθνικού κτιριακού δυναμικού.
 
            Για τα υφιστάμενα μη οικιστικά κτίρια, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να καθορίσουν όρια μέγιστης ενεργειακής απόδοσης, με βάση τη χρήση πρωτογενούς ενέργειας, δηλαδή με αυτοπαραγωγή. Το πρώτο όριο θα χαράξει μια γραμμή κάτω από τη χρήση πρωτογενούς ενέργειας του 15% των μη οικιστικών κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις σε ένα κράτος μέλος. Το δεύτερο όριο θα καθοριστεί κάτω από το 25%. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι όλα τα μη οικιστικά κτίρια θα βρίσκονται κάτω από το όριο του 15% μέχρι το 2030 και κάτω από το όριο του 25% μέχρι το 2034. Τα κατώτατα όρια θα καθοριστούν με βάση την ενεργειακή χρήση του εθνικού κτιριακού δυναμικού την 1η Ιανουαρίου 2020 και μπορούν να διαφοροποιούνται μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών κτιρίων. Έως το 2033, όλα τα κτίρια θα πρέπει να ανήκουν τουλάχιστον στην κατηγορία Δ, οπότε όλα τα παλαιά των κατηγοριών Ε , Ζ και Η... τέλος! Αμ έλα που τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα ανήκουν στις τελευταίες 3 κατηγορίες! Οι εξελίξεις "τρέχουν" και είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι είναι μακριά το 2050... 
 
Μέτρα για πολλές... ψήφους
 
            Πέραν της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή της αναστολής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές ή του Φόρου Υπεραξίας στην πώληση ακινήτων, η κυβέρνηση, πρέπει να δει πιο... ζεστά και πιο... προκλητικά τα παραπάνω θέματα.
 
            Η ενίσχυση των προγραμμάτων "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή" ή "Ανακαινίζω-Αναβαθμίζω" ή "Εξοικονομώ" πρέπει να γίνει με πολύ γοργά βήματα και με γενναία φορολογικά κίνητρα, πέραν των επιδοτήσεων. Ένα σημαντικό μειονέκτημια είναι η άνοδος των επιτοκίων, η οποία δεν επιτρέπει γενναίες χρηματοδοτήσεις σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα... φέρουν λεφτά σ΄ έναν ιδιοκτήτη, αλλά και στην οικονομία. Η αυτοπαραγωγή ενέργειας σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων, τα οποία θα καλύψουν άλλες ανάγκες της οικογένειας. Θα είναι σαν να... αποταμιεύει κάποιο νοικοκυριό κάθε μήνα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
 
            Εν κατακλείδι και πέραν των έργων υποδομών και των ήδη εφαρμοσμένων μέτρων, σταχυολογούμε τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, έτσι ώστε να κερδίσει χιλιάδες ψήφους στις προσεχείς εκλογές. Μια ακόμη έστω μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, μαζικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης και υποδομής σε πόλεις και χωριά από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, η άφεση αμαρτιών σε όσους ιδιοκτήτες ξέχασαν να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο και ζητούν τη δεύτερη ευκαιρία, το ρεαλιστικό ξεκαθάρισμα χιλιάδων δασικών ιδιοκτησιών που δεν αλλάζουν τη φυσιογνωμία του δάσους, αλλά την ενισχύσουν, το άνοιγμα της... κάνουλας (όχι ανεξέλεγκτα) για περισσότερα λεφτά σε προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μικρών ανεμογεννητριών, ηλιακών θερμοσιφώνων, αντλιών θερμότητας, θερμοπροσόψεων, ανακαινίσεις κτιρίων κλπ., η αύξηση του συντελεστή δόμησης καθ΄ ύψος και όχι μέσω αύξησης του ποσοστού κάλυψης σε χιλιάδες κωμοπόλεις και χωριά, καθώς και η διατήρηση της κατά παρέκκλιση δόμησης σε μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες ψήφους για τη σημερινή κυβέρνηση στις εκλογές που έρχονται! Το "Κόμμα Ιδιοκτητών Ακινήτων" είναι το... μεγαλύτερο στη χώρα, αποτελώντας μια μεγάλη δεξαμενή, για ένα κόμμα που θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση του τόπου και να εξακολουθεί να λέγεται φιλελεύθερο, οικολογικό, φιλο-επενδυτικό και προοδευτικό. Όποιος αγνοεί τέτοιες... προκλήσεις, στο τέλος χάνει, ιδίως αν παράγονται αρνητικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, λόγω και του υπ΄ αριθμόν ένα προβλήματος που είναι η ακρίβεια. Ωστόσο, ουδείς έχασε τολμώντας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, έτσι όπως πρέπει να τις αντιμετωπίσει... 
 
ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
e-mail: loukas1972@gmail.com
Facebook: Λουκάς Γεωργιάδης, Loukas Georgiadis
Twitter: ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
LinkedIn: LOUKAS GEORGIADIS
 

Διαβάστε επίσης:

 

Εγκληματικότητα... ώρα μηδέν! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το διεθνές κύρος της Ελλάδας με Μητσοτάκη και με Τσίπρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Επιλογή ψήφου για μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα μέσα από 11 απλά ερωτήματα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καθαρές λύσεις στα πανεπιστήμια με πολύ απλούς τρόπους... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Πουτινόφιλοι" και εγχώριοι αβανταδόροι του Ερντογάν / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι κάλπες, οι πολιτικοί... ψευτογιατροί και οι καθαρές λύσεις / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η Πούτιν (μας) κοστίζει πανάκριβα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ σε συντριπτική "απάντηση" στους επίδοξους εισβολείς / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η Περήφανη Ελλάς πρέπει να είναι η μία και μοναδική απάντηση στα εγχώρια σκύβαλα της Ιστορίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΛΛΑΔΑ με ηγέτη και... Ελλαδίτσα με πολιτικούς νάνους / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αφήστε... ήσυχα τα "παιδιά" να φέρουν την... πρόοδο, γκρεμίζοντας, καίγοντας και σπάζοντας! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κοινωνίες που δεν έχουν ορθολογική σκέψη, ρεαλισμό και αντίληψη, οδηγούνται σε αδιέξοδα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η ψήφος στους λαϊκιστές οδηγεί πάντα στον... Χορό του Ζαλόγγου! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Θλιβεροί πολιτικοί τυχοδιώκτες και χρήσιμοι ηλίθιοι σε ένα απέραντο φρενοκομείο / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ψευδαισθήσεις και αντιφάσεις ενός παράξενου λαού... Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο Πούτιν εξολοθρεύει κόσμο, αλλά στην Ελλάδα κάποιοι είναι με τον... άνθρωπο και την... Κορινθιακή Σταφίδα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας μέσω... Ρωσίας / Λουκάς Γεωργίαδης

 

Όχι στον πόλεμο, ναι στην άμυνα με κάθε τρόπο και μέσο απέναντι σε... Πουτινάδες

 

Έχουμε ανάγκη μόνο από υγιή πρότυπα, αν θέλουμε την πραγματική πρόοδο της χώρας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Νεο-εγκληματίες, κακές παρέες, χαλαρή οικογένεια και χαλαροί νόμοι / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Χιόνι, νερό και πεύκο δεν πιάνονται "φίλοι" με... καμία κυβέρνηση! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τα "Ραφάλ" και το... Μπαχαλιστάν! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι "Θεματοφύλακες" της... τρέλας, η κοινωνία των απροσάρμοστων και οι ηθικοί αυτουργοί / Λουκάς Γεωργιάδης

 

H... Ελλαδίτσα του Τσίπρα και η Ελλάδα του Μητσοτάκη / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο... ακήρυχτος πόλεμος των παρανοϊκών / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Δρακόντεια μέτρα απέναντι σε απατεώνες, δημοσίους κινδύνους και κορωνο-χαβαλέδες / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ατομικά δικαιώματα, ατομική ευθύνη και συλλογικές υποχρεώσεις / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το... ρίσκο της ανοησίας και το κόστος της ηλιθιότητας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μαζικές... αυτοκτονίες λόγω... κορωνο-βλακείας! / Λουκάς Γεωγιάδης

 

Μετά το ΄81, χάσαμε το νόημα της πραγματικής προόδου, λόγω της αριστερής "προόδου" και των "προοδευτικών" της Αριστεράς / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ως πότε θα ανεχόμαστε τη "Δημοκρατία" του... Τραμπουκιστάν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ασφάλεια-Ανάπτυξη-Ευημερία: Το τριπλό στοίχημα εθνικής επιτυχίας, απέναντι στην "προοδευτική"... οπισθοδρομική κομπανία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η μεγάλη ευκαιρία για μια χρυσή δεκαετία, την οποία δεν πρέπει να χάσουμε... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η ανοχή στην (ψυχ)ανωμαλία βλάπτει σοβαρά την ευνομούμενη πολιτεία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένα απέραντο (αντιεμβολιαστικό) φρενοκομείο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κυκλοφορούν ανάμεσα μας και είναι έτοιμοι να... σκοτώσουν πολύ κόσμο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Περιβάλλον, ευθύνη και υπευθυνότητα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το τελευταίο... γράμμα ενός νεκρού από τον κορωνοϊό, προς "ανεύθυνους και εγκληματίες" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η... ακίδα της αντιεμβολιαστικής ψυχοπάθειας και το χρέος της Πολιτείας έναντι των εμβολιασμένων / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ατενίζοντας με αισιοδοξία το 2030, κάνοντας τον... σταυρό μας για το 2015! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Χρηματοοικονομικός εγγραματισμός" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Επανίδρυση του Κράτους μέσω αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με όρους ιδιωτικού τομέα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το "κόμμα" του "κάνω ό,τι γουστάρω και λογαριασμό δεν δίνω" και η υποχρέωση του κράτους δικαίου / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τελευταία ευκαιρία για να γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και να μην ξαναζήσουμε ποτέ εποχές 2015-2019... / Λουκάς Γεωργιάδης

Η δικτατορία των ηλιθίων / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Απαίτηση της κοινωνίας και υποχρέωση της κυβέρνησης οι σκληρότερες ποινές σε όσους εγκληματούν / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Τσιπροψεκασμένη" κοινωνία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καθρέφτης ενός βαριά... άρρωστου τμήματος της κοινωνίας, τα ψέματα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γιατί δεν τολμά η κυβέρνηση να κάνει εξεταστικές και προανακριτικές για το οικονομικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το στοίχημα για τη νέα Ελλάδα του 2121, χωρίς τα καρκινώματα του εξτρεμισμού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένα ελπιδοφόρο αύριο χωρίς τα βαρίδια του χθες... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εμβολιασμένος πρώην πρωθυπουργός ρισκάρει τη μετάδοση του κορωνοϊού και ποντάρει στο μπάχαλο. Γιατί άραγε;  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καμία ανοχή στα "φίδια" του εξτρεμισμού που θέλουν να "δηλητηριάσουν" τη δημοκρατία και την κοινωνία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η μεγάλη τύχη του Μητσοτάκη να έχει χορηγό τον "άχαστο" Τσίπρα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η ατομική ευθύνη και πρόνοια μπροστά στα φυσικά φαινόμενα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η ζωή μας, οι δουλειές μας και η κανονικότητα εξαρτώνται αποκλειστικά από το εμβόλιο και το... μυαλό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Έξω τα.... ζιζάνια από τα πανεπιστήμια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εφαρμόστε την υποχρεωτική διδασκαλία των Οικονομικών στο σχολείο / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μηδενική ανοχή στους "δημοκράτες" που θέλουν να πάρουν... Proficiency στην αλητεία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κύριε Μητσοτάκη, ξεριζώστε τα μεταπολιτευτικά καρκινώματα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όπως στρώσαμε, θα κοιμηθούμε... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η Ευρώπη "τρέμει" την Τουρκία γιατί της... θυμίζει τη Lehman Brothers! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γενναία στήριξη των οικογενειών που χάνουν τα στηρίγματα τους από τον φονικό ιό / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καθαρές λύσεις, εντός, εκτός και επί της... κάλπης! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εδώ αναισθησία, εδώ αναισθησία... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το... αλάνθαστο τεστ του κορωνοϊού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μηδενική ανοχή σε απείθαρχους, "ψεκασμένους" και επικίνδυνους / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ατομικές ελευθερίες, κανόνες και συλλογικό "εμείς" / Λουκάς Γεωργιάδης

Κοινωνία περιορισμένης ευθύνης και απεριόριστης αναρχοαριστερής ασυδοσίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η... κορωνο-γαϊδουριά βλάπτει σοβαρότατα την υγεία και την οικονομία  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τσάκισμα κάθε εγκληματικής οργάνωσης και συμμορίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μεγάλη η χάρη του ΣΥΡΙΖΑ... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αρνητής,  γιατί έτσι γουστάρω... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μηδενική ανοχή και αυστηρές ποινές σε κάθε... δημόσιο κίνδυνο και "παρατράγουδο"! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένας... ακήρυχτος πόλεμος από εχθρούς και ηλίθιους / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι θα συνέβαινε αν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το "Όχι" το 2015 και η περιορισμένη ατομική ευθύνη στην εποχή του κορωνοϊού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Αγοράζοντας" λαϊκισμό, "πουλάμε" το μέλλον μας / Λουκάς Γεωργιάδης 

 

Ή οι συμμορίτες ή εμείς... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εθνική αυτογνωσία και νεοελληνική παλαβομάρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Λευκοί Οίκοι" και "μαγαζιά" με μάνατζμεντ Καμόρας! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Δημοκρατία" του... μπάχαλου", διαδηλωτές του χαβαλέ και πολιτικά ρετάλια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το "αριστερό ηθικό πλεονέκτημα", ανήθικα και όμορφα καίγεται...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Νέο τουριστικό προϊόν σε μια νέα Ελλάδα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Μπλοκ" στο... προοδευτικό χθες για να μην χάσουμε το ελπιδοφόρο αύριο / Λουκάς Γεωργιάδης

 

"Φάρμακο" το ψηφιακό κράτος για τον παρασιτισμό και τη διαφθορά στο Δημόσιο / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Σχεδιάζοντας το μέλλον μας με οδηγό τον... κορωνοϊό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Παιδεία, εκπαίδευση και άδειοι... τενεκέδες! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η αγέλη της αλητείας και η αλητεία της αγέλης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ας προετοιμαστούμε για μια οδυνηρή πραγματικότητα... / Λουκάς Γεωργιάδης 

 

Η ανοσία της αγέλης στην ηλιθιότητα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά το... τέλος του κορωνοϊού / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ώρα ευθύνης, λογικής, συστράτευσης και ομοψυχίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ασύμμετρες απειλές και συμμετρικοί... ηλίθιοι! /Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η Ελλάδα της προόδου κόντρα στον...οίκο ανοχής της Αριστεράς και των φασιστών / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Θεατές σε μια αριστερή... φαυλoδημοκρατία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΣΥνασπισμός  ΡΙΖοσπαστικής Απάτης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η πολιτική απελπισία του άχαστου... χαμένου Τσίπρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο κομμουνιστικός "κορωνοϊός" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Σταράτες κουβέντες και ωμές αλήθειες για ένα σοβαρό και σύγχρονο κράτος / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ιστορική συγκυρία και μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης της χώρας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι "δημοκράτες" της παρασιτοκρατίας και του μπάχαλου / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το 2020 δεν πρέπει να θυμίζουμε... Συριζιστάν! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Νόμος και Τάξη=Δημοκρατία και Ελευθερία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ασφαλιστικό σύστημα υπό κατάρρευση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Θέλουμε μεγάλες ξένες επενδύσεις για ανάπτυξη, δουλειές και εθνική ασφάλεια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εδώ ασυδοσία, εδώ ασυδοσία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μπάχαλο και ανομία στο απόσπασμα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αποκομμουνιστοποιήστε τη χώρα για να έχουμε μέλλον / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κυριάκο, αυτήν την Ελλάδα πρέπει να φτιάξεις... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τέλος εποχής για τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα "παράσιτα" / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το επικερδές "επάγγελμα" του "αριστεροευαισθητούλη"! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε νέες γενιές ανεγκέφαλων πολιτών / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για το μεγάλο άλμα στο μέλλον / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Θέλουμε ένα θετικό σοκ για να γυρίσουμε σελίδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Έφυγαν τα... βαρίδια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλαξε το κλίμα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Σε φάση απογείωσης εισέρχεται η χώρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αυτήν τη χώρα θέλουμε... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τετραετία μεγάλων επενδύσεων και αλλαγών σε όλα τα επίπεδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Περάσαμε στην εποχή του αυτονόητου και της κανονικότητας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ψηφοφόρε, κοίτα γιατί (κατα)ψηφίζεις την Κυριακή / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Υπεύθυνοι και ανεύθυνοι πολίτες-ψηφοφόροι εν δράσει... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στις 7 Ιουλίου τελειώνουμε με τους λαϊκιστές, τυχοδιώκτες και φασίστες / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στις 7 Ιουλίου τελειώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμό και γυρίζουμε σελίδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ιδού τα συντρίμμια που αφήνουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία για επιστροφή στην κανονικότητα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Την Κυριακή γίνεται τεστ νοημοσύνης... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εξαγορά συνειδήσεων με παροχές από επαγγελματίες τυχοδιώκτες / του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

 

Έτσι ξεφτίλισε την Αριστερά ο Τσίπρας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το προσοδοφόρο "επάγγελμα" του... ΣΥΡΙΖΟ-παλαιο ΠΑΣΟΚΟΥ! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Είναι η Βενεζουέλα του Τσίπρα ανόητε! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να βάλει τους τίτλους τέλους στη φαυλοκρατία / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ώρα μηδέν για τη χώρα με ΣΥΡΙΖΑ... . / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τέσσερα χρόνια... καρκινώματα στην εξουσία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τιμώντας τους χρήσιμους και απαξιώνοντας τους ψεύτες... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στην πολιτική χωματερή... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Συνωμοσία πυρήνων της... καταστροφής / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καλός και κακός πολιτικός, καλός και κακός πολίτης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού με τρεις απλές παρεμβάσεις / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Παλαιοκομμουνιστοφασιστολαϊκοδεξιοκρατικιστές! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ντροπή σας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ιδού ο λογαριασμός που (θα) πληρώνουμε από τη λανθασμένη ψήφο του 2015 / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μην διανοηθείτε να συγκαλύψετε τα εγκλήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Λεηλασία με... ευαισθησία και αριστερό πρόσημο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο λαός περιμένει να τιμωρήσει τα θρασύτατα "τρολάκια" της εξουσίας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο ψεύτης, ο παθολογικά ψεύτης και η επιστήμη της ψυχοπαθολογίας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

H ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και η... άλλη Ελλάδα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένα... καθαρά θολωμένο και εγκληματικό μυαλό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Λίγο πριν το ξημέρωμα είναι το πιο βαθύ σκοτάδι... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η συντριβή της παρακμής και το στοίχημα της ανασυγκρότησης / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στον αστερισμό της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικής ανηθικότητας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Επιτακτική ανάγκη για νέα πρότυπα μετά την ισοπέδωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καταδίκη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κάλπη και στα... Ειδικά Δικαστήρια! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο εύκολος και... φυσικός τρόπος για να πείθεις τους αφελείς! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το καρκίνωμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο διχασμός της κοινωνίας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Λαός που εκλέγει αμόρφωτους και ανάξιους παίζει με τη... φωτιά! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Με ψεύτικα αφηγήματα δεν γυρίζει σελίδα η χώρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κυβέρνηση κοινών απατεώνων με... κατοχυρωμένη παγκόσμια πατέντα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να αποφύγουν... δικαστικές περιπέτειες! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ένας ώριμος και λογικός λαός διώχνει τους... καταληψίες της ζωής του! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Για τα κολασμένα μέτρα των Τσίπρα-Καμμένου (θα) φταίει ο... Μητσοτάκης! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ανώμαλες πολιτικές, μια φυσιολογική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛική κατάσταση...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γραβάτες ευκαιρίας από πολιτικούς... φιόγκους! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Αριστερά σημαίνει φτώχεια, ξεπούλημα και υποτέλεια / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Επικίνδυνο για την υγεία το... κόκκινο βλίτο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η αριστερή φαυλότητα στην εξουσία... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ... χρεοκοπία! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μακάρι να έβλεπαν όλες τις επενδύσεις σαν την... κάνναβη! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Χαρά τους η φτωχοποίηση και ο εξευτελισμός μας... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η επιστροφή στην κανονικότητα θέλει μεγάλες ρήξεις... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι θα κάνει το εκλογικό σώμα μέσα στο... παραβάν; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όταν είναι δύσκολο το σκίσιμο των μνημονίων, τότε... ρεφάρεις με μίσος και διχασμό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μας κυβερνούν άνθρωποι με το"Σύνδρομο Πίτερ Παν"!  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μια αισχρή πολιτεία κριτών και υποκριτών / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πλησιάζει η ώρα της εξόδου και των αποκαλύψεων... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο άγραφος νόμος περί ευθύνης πολιτών ενώπιον της κάλπης! / Λουκάς Γεωργιάδης    

 

Η νέα μορφή διαφθοράς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον πολιτικό βίο της χώρας / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Χείριστη μορφή διαφθοράς ο λαϊκισμός / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Περιμένετε ανάπτυξη από μαρξιστές, οικονομικά αναλφάβητους και ανισόρροπους; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καταλάβατε για τη ζημιά 200 δισ. των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή να το ξαναπεί ο Βίζερ; / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μνημόσυνο στον Τσιπροκαμμενισμό, επικήδειος στον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Το εκλογικό ρολόι στο μυαλό του πανούργου Τσίπρα / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η κοινωνία (προ)ετοιμάζεται για να εκδικηθεί τον χυδαίο Τσιπροκαμμενισμό! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Περίμενες καλύτερη παιδεία με τον Τσίπρα; Αδικαιολόγητος...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πώς η φιλελεύθερη Ρουμανία μας έβαλε τα γυαλιά! / Λουκάς Γεωργιάδης

Κυβερνούν "βλήματα" που... σπέρνουν μόνο προβλήματα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Μας κυβερνούν "μπάζα" που θέλουν να κάνουν τη... μπάζα τους! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Γιατί πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον κ. Τσίπρα... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Πώς θα γυρίσει το κλίμα όταν τελειώσει η σημερινή... αριστεροαδέξια περιπέτεια! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι... ΣΥΡΙΖΑΝΕΛιές πληρώνονται! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Στήνεται σιγά σιγά το σκηνικό για τις επόμενες εκλογές... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι εγκληματίες ομολογούν και μετανοούν, αλλά ένας αριστεροκομμουνιστής είναι περήφανος για τον... φόνο! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Καλπάζοντας προς την... κατάρρευση στου ασφαλιστικού και της οικονομίας! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Κοινωνία υπεύθυνων και φυσιολογικών πολιτών μέσα από απλές και αυτονόητες κινήσεις! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας βλάπτει σοβαρά τα πάσης φύσεως... παράσιτα! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Οι επενδύσεις έρχονται όταν έχεις σοβαρές πολιτικές και αξιόπιστους πολιτικούς / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Εθνικό έγκλημα η φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ναυαγοί στον ωκεανό του παραλογισμού μας...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Τι θα συμβεί αν οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις πάνε στα... τσακίδια! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όταν η απώλεια της κοινής λογικής (δεν πρέπει να) είναι αυτοσκοπός...  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τότε η χώρα θα απογειωθεί!  / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο Τσίπρας καλείται να δαμάσει τον... Μινώταυρο του κρατισμού! / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Ο λογαριασμός πληρώνεται πάντα, από εξαπατημένους και μη... / Λουκάς Γεωργιάδης

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum